Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Μία μεγάλη επίδοση (+video)

Ελλάδα 23:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ολλανδίας: Μία μεγάλη επίδοση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Μία μεγάλη επίδοση (+video)

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κέρδισε μόλις την τέταρτη φετινή του pole στο Grand Prix της πατρίδας του. Ήταν, όμως, μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του πρωταθλητή, μέχρι στιγμής.

Advertisement
Advertisement

Αναμφίβολα, η Ferrari είχε το πλεονέκτημα στον έναν γύρο από την αρχή του τριημέρου. Η F1-75 είναι ένα μονοθέσιο το οποίο μοιάζει να έχει φτιαχτεί για διαδρομές σαν του Zandvoort. Πολλές και συνεχείς αλλαγές διεύθυνσης και μόνο μία ουσιαστική ευθεία. Η λογική υπαγόρευε ότι η F1-75 θα “σκότωνε” την RB18 στον δεύτερο τομέα, θα ήταν ελαφρώς ταχύτερη της στον πρώτο και θα έχανε μόνο στο τέλος του γύρου.

Η υπόθεση αυτή φάνηκε να επιβεβαιώνεται μέχρι και πριν τις κατατακτήριες δοκιμές. Οι οδηγοί της Ferrari έμοιαζαν πολύ άνετοι από την αρχή του τριημέρου. Η αυτοπεποίθηση που απέπνεαν οι άνθρωποι της Scuderia έδειχνε ότι γνώριζαν τον τρόπο στην Ολλανδία, ότι η pole θα ερχόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ίσως ακόμη και το “κλείδωμα” της πρώτης σειράς εκκίνησης.

Ταυτόχρονα, η Red Bull δεν είχε ξεκινήσει ιδανικά την Παρασκευή. Το πρόβλημα με το κιβώτιο του Verstappen σήμαινε ότι ο Ολλανδός δεν θα δοκίμαζε στο FP1 και το βάρος μετατοπίστηκε στους ώμους του Sergio Perez. Η Red Bull είχε επιλέξει αρχικά να στείλει τον Μεξικανό για ένα long run με την hard γόμα. Μόλις, όμως, τον πέρασαν στη medium, οι μηχανικοί της κατάλαβαν ότι οι γύροι με την hard -και οι προσαρμογές που προέκυψαν από αυτό- δεν είχαν καμία αξία.

Advertisement

Η σκληρή γόμα δεν θα χρησιμοποιούταν στην Ολλανδία. Όχι τουλάχιστον, από όσους θα έκαναν δύο pit stop στον αγώνα. Η RB18 έπρεπε να ρυθμιστεί ξανά ώστε να δουλέψει με συνδυασμό soft-medium. Ο χρόνος άρχισε να πιέζει ασφυκτικά. Εν τω μεταξύ, η Ferrari δεν ήταν η μόνη ομάδα που απειλούσε την Red Bull.

Το καλύτερο τριήμερο της Mercedes

Advertisement

Ασχέτως, σε ποιες θέσεις θα τερματίσουν οι Hamilton-Russell στην Ολλανδία, η Mercedes είχε το καλύτερο τριήμερό της μέχρι στιγμής. Όχι, τόσο από άποψη επιδόσεων. Έχει συμβεί και σε προηγούμενους αγώνες κάποιος από τους δύο οδηγούς της να βρεθεί κοντά στον ρυθμό των πρωτοπόρων. Εκείνο που άλλαξε στο Zandvoort ήταν η συγκρότηση που είχαν οι προσπάθειες των W13 ήδη από το FP1.

Με αυτό εννοούμε, ότι έπειτα από καιρό η Mercedes επιτέλους έδειχνε ότι ήξερε τι να περιμένει από το μονοθέσιο της. Δεν είχαμε πια εκείνους τους “περίεργους” πειραματισμούς με το set-up. Αυτήν την φορά η W13 είχε από την αρχή ένα πολύ συγκεκριμένο δυναμικό, πάνω στο οποίο η ομάδα έχτισε μέχρι το Q3.

Advertisement

Σύμμαχος της Mercedes σε αυτό ήταν ασφαλώς η χάραξη του Zandvoort. Σε μία διαδρομή στην οποία το σασί έχει μεγαλύτερη σημασία από την αεροδυναμική απόδοση, πολλά από τα μειονεκτήματα της φετινής Mercedes μπήκαν στο… αθόρυβο.

Φυσικά, η έξοδος του Perez στο τέλος των κατατακτήριων διέκοψε τις τελευταίες προσπάθειες των Hamilton και Russell. Ο Toto Wolff πάνω στον ενθουσιασμό του δήλωσε ότι ο Hamilton ήταν ικανός ακόμη και για την pole. Ο Βρετανός, όμως, ο οποίος είχε τις καλύτερες κατατακτήριες του εδώ και αρκετό καιρό, διαφώνησε με τον επικεφαλής της ομάδας.

Μάλλον σωστά θα συμπληρώσουμε εμείς. Η Mercedes ήταν γρήγορη βέβαια, αλλά όχι στον βαθμό που θα της επέτρεπε να κερδίσει τις Ferrari ή τον Verstappen. Τουλάχιστον σε απόλυτο ρυθμό. Σε συνθήκες αγώνα -και ίσως με διαφορετική στρατηγική- είναι εξαιρετικά πιθανό η Mercedes να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από το τρίτο σκαλί του podium.

Άλλωστε, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα το Σάββατο, ο Verstappen έχει αποκτήσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τον σημερινό αγώνα. Ο Ολλανδός θα είχε έτσι κι αλλιώς ένα μονοθέσιο καλύτερα προσαρμοσμένο στον αγώνα. Το δύσκολο για τον Max ήταν να πάρει την pole.

Ο Verstappen κάνει την διαφορά

Η pole του Verstappen ήταν εντυπωσιακή όχι μόνο λόγω των όσων είχαν προηγηθεί στο στρατόπεδο της Red Bull από την Παρασκευή. Ήταν εντυπωσιακή κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίον ήρθε. “Στον δεύτερο τομέα ήξερα ότι χάναμε χρόνο. Έτσι στον τελευταίο γύρο τα έδωσα όλα εκεί“, δήλωσε ο πρωταθλητής μετά το τέλος της διαδικασίας.

Αντιθέτως, η Ferrari μπορούσε σίγουρα να κατέβει στο 1:10,2. Τουλάχιστον με τον Leclerc. Η κορυφαία επιτάχυνση της F1-75 από τις αργές στροφές επέτρεπε στον Μονεγάσκο να ζητά λιγότερα από τα ελαστικά του στην φάση του φρεναρίσματος και του turn in. Την ίδια στιγμή, ο Verstappen ακροβατούσε με την RB18 πριν και μετά από κάθε στροφή.

Στους τελευταίους γύρους του Q3, ο Charles ήταν ταχύτερος για 74 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Max μετά τον πρώτο τομέα. Καθώς, όμως, πλησίαζαν την στροφή 8 -και παρά το ότι η Red Bull έχει συνολικά χαμηλότερο αεροδυναμικό φορτίο από την Ferrari- ο Verstappen κατάφερε να στρίψει χωρίς να φρενάρει! Ο Max ήταν 7χλμ/ώρα ταχύτερος από τον Charles στο apex μιας στροφής η οποία “φώναζε” Ferrari.

Στην επερχόμενη 9, ο Charles θα έχανε ουσιαστικά και την pole. Η στιγμή υπερστροφής που είχε στην έξοδο τον καθυστέρησε αλλά και του χάλασε την γραμμή για την 10. Στις δύο αυτές στροφές ο Verstappen κέρδισε σχεδόν δύο δέκατα από τον Leclerc. Ο Charles κατάφερε να πάρει πίσω αρκετό χρόνο περνώντας εκπληκτικά από το σικέιν, με ταυτόχρονη χρήση των πεντάλ γκαζιού-φρένου. Όμως, ήταν αργά. Η επερχόμενη ευθεία δεν υπήρχε περίπτωση να ευνοήσει την Ferrari έναντι της Red Bull. Η pole ήταν του Max για μόλις 21 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Φαβορί ο Verstappen

Ακόμη και αν δεν ξεκινούσε πρώτος, ο Verstappen θα ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος για τις Ferrari στον αγώνα. Εκείνος και ο Perez είναι πάνω από 10χλμ/ώρα ταχύτεροι στην ευθεία ενός σιρκουί που δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες για προσπέρασμα. Επιπλέον και οι δύο οδηγοί της Red Bull έχουν κάνει πολύ καλά μεγάλα stints με την soft γόμα.

Το μόνο θετικό για την Ferrari είναι η σχετικά χαμηλή θέση εκκίνησης του Perez. Εάν οι Leclerc-Sainz καταφέρουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους μετά την εκκίνηση, ίσως να μπορέσουν μέσω της στρατηγικής να ασκήσουν πίεση στον Verstappen. Δεν θα έπρεπε να ξεγράψουμε και τις Mercedes, φυσικά. Σε ένα “λαστιχοφάγο” σιρκουί όπως το Zandvoort, η χαμηλή καταπόνηση της W13 στα ελαστικά της ίσως αποδειχθεί κρίσιμη.

Όμως, εάν θέλουμε να δούμε ρεαλιστικά την κατάσταση, ο Verstappen είναι το φαβορί για τον σημερινό αγώνα. Εξίσου εντυπωσιακή με την pole ήταν η προσπάθεια του στο Q2 με φθαρμένα soft η οποία ήταν αρκετή, ώστε να περάσει στο Q3. Χάρη σε αυτήν ο Verstappen έχει ένα επιπλέον φρέσκο σετ soft ελαστικών για τον αγώνα.

Η Mercedes θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να κρατηθεί κοντά του, ενώ η Ferrari θα πρέπει να βρει κάτι πολύ έξυπνο μέσω της στρατηγικής για να τον προβληματίσει. Και αυτό το τελευταίο, δεν συγκαταλέγεται και στα δυνατά σημεία της Scuderia κατά το πρόσφατο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Di Grassi: Προσποιητή η οικολογική συνείδηση του Vettel
F1 GP Ολλανδίας: Όλα ανοιχτά-Το φιάσκο της Alpine
F1 GP Ολλανδίας: Ο Verstappen την pole για χιλιοστά!