Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Μεγάλη pole του Φερστάπεν εντός έδρας! (+video)

Ελλάδα 20:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ολλανδίας: Μεγάλη pole του Φερστάπεν εντός έδρας! (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ολλανδίας: Μεγάλη pole του Φερστάπεν εντός έδρας! (+video)

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε με έναν εκπληκτικό γύρο στο τέλος του Q3 να πάρει την pole από τον εξαιρετικό Λάντο Νόρις. Εντυπωσιακή η 4η θέση του Άλμπον!

Advertisement
Advertisement

Λόγω των μεικτών συνθηκών υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι κατατακτήριες στην Ολλανδία, οι ανατροπές ήταν πολλές και η αγωνία μεγάλη μέχρι το τέλος.

Παρά ταύτα ο Μαξ Φερστάπεν βρήκε και πάλι τον τρόπο να επικρατήσει έναντι του ανταγωνισμού με έναν αριστουργηματικό γύρο στο τέλος του Q3. Στο σημείο εκείνο ο καταπληκτικός για έναν αγώνα ακόμη Λάντο Νόρις είχε το πλεονέκτημα έχοντας οδηγήσει υπέροχα από την αρχή του τριημέρου. Ο Ράσελ τα πήγε περίφημα, κατατασσόμενος τρίτος, ενώ ο φανταστικός Άλμπον έφερε την Williams τέταρτη! Μία Williams η οποία επίσης τα πηγαίνει περίφημα από την Παρασκευή.

Advertisement
Advertisement

Οι εκπλήξεις ήταν αρκετές στο Zandvoort. Ο Χάμιλτον έμεινε εκτός Q3, ενώ οι Σάρτζεντ και Λεκλέρ υπέπεσαν σε λάθη, τα οποία διέκοψαν δύο φορές τη διαδικασία.

Q1: Ο Άλμπον ταχύτερος

Το οδόστρωμα ήταν βρεγμένο πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου αλλά η βροχή είχε σταματήσει. Έτσι, οι οδηγοί βγήκαν απευθείας με τα ενδιάμεσα ελαστικά. Η συνήθης στρατηγική υπό αυτές τις συνθήκες είναι τα μονοθέσια να παίρνουν καύσιμα για όλη τη διαδικασία και οι οδηγοί να συμπληρώνουν συνεχόμενους γύρους ώστε να πετύχουν την πίστα στην πιο στεγνή κατά το δυνατόν κατάστασή της.

Advertisement

Όπως συνέβη και στο FP3 αρκετοί οδηγοί είχαν εξόδους, κυρίως στην πρώτη στροφή. Ένας από αυτούς ήταν και ο Φερστάπεν ο οποίος παραπονέθηκε για την συμπεριφορά της RB19. Εντούτοις λίγο αργότερα ο Ολλανδός ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης. Με πέντε λεπτά να απομένουν ο πρωταθλητής, οι McLaren, ο Ράσελ και ο Αλόνσο ήταν στην πρώτη πεντάδα.

Στο σημείο εκείνο οι Williams συμπλήρωσαν τους πρώτους τους γύρους έχοντας περάσει σε δεύτερο σετ ενδιάμεσων ελαστικών. Ο Άλμπον εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση ενώ ο Σάρτζεντ πλασαρίστηκε έκτος! Ήταν εμφανές ότι το πλεονέκτημα της φρέσκιας γόμας ήταν μεγάλο. Ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για όλους τους οδηγούς ώστε να κάνουν την αλλαγή.

Advertisement

Και ενώ απέμεναν μόλις δύο λεπτά για την ολοκλήρωση του Q1, η βροχή επανήλθε! Αυτό έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς οδηγούς οι οποίοι ήταν στα όρια της πρώτης δεκαπεντάδας. Οι Χάμιλτον και Λεκλέρ ήταν δύο εξ αυτών αλλά κατάφεραν την τελευταία στιγμή να περάσουν. Αντιθέτως οι Ζου, Οκόν, Μάγκνουσεν, Μπότας και Λώσον δεν θα συνέχιζαν στο Q2.

Q2: Σοκ για Χάμιλτον!

Με την έναρξη του Q2 βγήκε και ο ήλιος πάνω από την πίστα. Εντούτοις οι συνθήκες που επικρατούσαν στο οδόστρωμα δεν άφηναν περιθώρια για slicks ακόμη. Οι 15 εναπομείναντες οδηγοί συμπλήρωναν συνεχόμενους γύρους με τον Φερστάπεν, τις McLaren αλλά και τις Williams να δείχνουν πολύ άνετοι.

Advertisement

Η Williams πέρασε τον Άλμπον και πάλι σε φρέσκα ενδιάμεσα με τον Ταϊλανδό να παίρνει την ταχύτερη προσπάθεια ενώ απέμεναν μόλις 2 λεπτά για την ολοκλήρωβση του Q2! Ο Πιάστρι θα τον εκτόπιζε λίγο αργότερα την στιγμή που οι δύο Ferrari έπρεπε και πάλι την τελευταία στιγμή να τα δώσουν όλα για το Q3.

Οι Λεκλέρ και Σάινθ έκαναν πολύ καλές τελευταίες προσπάθειες και πέρασαν. Το ίδιο έπραξαν και οι Νόρις-Σάρτζεντ. Ωστόσο, ο Χάμιλτον έπεσε θύμα της κίνησης στο τέλος, δεν βελτίωσε τον χρόνο του και έμεινε πρόωρα εκτός συνέχειας! Μαζί του έμειναν εκτός και οι Στρολ, Γκασλί, Τσουνόντα και Χούλκενμπεργκ. Ο Φερστάπεν ολοκλήρωσε το Q2 επικεφαλής.

Q3: Magic Max!

Το ερώτημα δεν ήταν πια το εάν αλλά το πότε οι πιο τολμηροί οδηγοί θα περνούσαν στα slicks. Η αγωνιστική γραμμή ήταν σχεδόν πλήρως στεγνή, ωστόσο το παραμικρό γλίστρημα εκτός αυτής θα μπορούσε να σημαίνει επαφή με τον τοίχο για τον απρόσεκτο οδηγό.

Οι Williams, Ferrari, όπως και οι Αλόνσο-Ράσελ-Πιάστρι πήραν το ρίσκο και βγήκαν από την αρχή με slicks. Οι υπόλοιποι προτίμησαν τα ενδιάμεσα. Εντούτοις έπειτα από έναν δοκιμαστικό γύρο μπήκαν και εκείνοι στα pits για slicks.

Οι Άλμπον-Σάρτζεντ σημείωσαν το 1-2 με τις πρώτες τους προσπάθειες. Όμως, ο Αμερικανός θα έκανε λάθος στην στροφή 2 ενώ συνέχισε να πιέζει με αποτέλεσμα να βγει εκτός και να συγκρουστεί με τις μπαριέρες TECPRO. Κατά συνέπεια η τρίτη περίοδος διακόπηκε με 8 λεπτά να απομένουν!

Έπειτα από αρκετά λεπτά το Q3 ξεκίνησε και πάλι με όλους τους οδηγούς να βγαινουν με την μαλακή γόμα. Θα είχαν στην διάθεσή τους χρόνο για δύο γρήγορες προσπάθειες. Η McLaren έκανε το 1-2 μετά τους πρώτους γύρους, ενώ και ο Αλονσο ήταν σε πολύ γρήγορη προσπάθεια όταν ο Λεκλέρ– ο οποίος είχε ήδη κάνει προσπάθεια- αντιμετώπισε υποστροφή στην είσοδο της 9, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στα προστατευτικά ελαστικά!

Με 4 λεπτά να απομένουν η διαδικασία διακόπηκε και πάλι! Πλέον όλοι θα είχαν μόλις μία ευκαιρία για την pole. Αυτήν την ευκαιρία ο Φερστάπεν δεν την άφησε να πάει χαμένη κατεβάζοντας σημαντικά τον χρόνο του Νόρις για να πάρει την pole εντός έδρας! Ο Νόρις περιορίστηκε τελικά δεύτερος με τους Ράσελ, Άλμπον (!) και Αλόνσο να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βασέρ: Πρέπει να βελτιωθούμε σε κάθε τομέα
F1 GP Ολλανδιας: Έξω ο Ρικιαρντο με τραυματισμό! (+video)
F1 GP Ολλανδίας: Ο Φερστάπεν πρώτος στο FP3