FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Κυριαρχίας συνέχεια (+video)

Ελλάδα 10:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Καναδά: Κυριαρχίας συνέχεια (+video)

FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Κυριαρχίας συνέχεια (+video)

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν είχε μία ακόμη επιβλητική εμφάνιση φέτος κατακτώντας και τον Καναδά. Έτσι ισοφάρισε το ρεκόρ των 41 νικών του Άιρτον Σένα.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον αυτή ήταν και η 100η νίκη της Red Bull στην F1. Πίσω από τον Ολλανδό οι Αλόνσο και Χάμιλτον μονομάχησαν σκληρά σε όλον τον αγώνα με τον Ισπανό τελικά να επικρατεί και να τερματίζει δεύτερος.

Ο Φερστάπεν μπορεί να μην απειλήθηκε ουσιαστικά σε κανένα σημείο του GP. Ωστόσο ο αγώνας ήταν αρκετά περίπλοκος λόγω της βροχής των δύο προηγούμενων ημερών. Δεν υπήρχε στρωμένο ελαστικό στην πίστα και η φθορά των Pirelli διέφερε από τις προβλέψεις των ομάδων. Οι περισσότεροι οδηγοί επέλεξαν την μέση γόμα για το πρώτο stint του αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Οι Πέρεζ, Μάγκνουσεν, Μπότας και Τσουνόντα προτίμησαν την σκληρή. Η Pirelli έδινε ως εξίσου πιθανές στρατηγικές εκείνες του ενός και των δύο pit-stops. Πάντα, όμως, με συνδυασμό μέσης-σκληρής γόμας.

Εκκίνηση 

Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στην εκκίνηση προσπερνώντας αμέσως τον Αλόνσο για την δεύτερη θέση. Αντιθέτως ο Φερστάπεν παρέμεινε άνετα μπροστά. Ο Λεκλέρ κατόρθωσε να κερδίσει μία θέση από τον Άλμπον όπως και ο Πιάστρι από τον Νόρις.

Advertisement

Στους πρώτους γύρους ο Φερστάπεν άνοιξε σχετικά γρήγορα μία διαφορά ασφαλείας από τον Χάμιλτον. Ο Βρετανός είχε να αντιμετωπίσει την πίεση του Αλόνσο ο οποίος σε εκείνο το σημείο έδειχνε να έχει καλύτερο ρυθμό.

Δράμα για Ράσελ

Στον 12ο γύρο ο Ράσελ έκανε λάθος χτυπώντας τον πίσω δεξιά τροχό του στον τοίχο στην εξωτερική της στροφής 9. Ο Βρετανός έπεσε τελευταίος αλλά κατάφερε να συνεχίσει έπειτα από μία στάση στα pits.

Advertisement

Το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε στην πίστα και οι τρεις πρωτοπόροι μπήκαν στα pits για να πάρουν την σκληρή γόμα. Το pit-stop της Mercedes δεν ήταν καλό και ο Χάμιλτον βγήκε οριακά και πάλι μπροστά από τον Αλόνσο. Από την άλλη ο Φερστάπεν επέστρεψε στην πίστα και πάλι πρωτοπόρος.

Η επανεκκίνηση δόθηκε στον 17ο γύρο με τον Φερστάπεν να φεύγει μπροστά και τον Αλόνσο να πιέζει τον Χάμιλτον. Στις θέσεις 4-5 είχαν ανέβει οι Λεκλέρ και Σάινθ οι οποίοι δεν είχαν σταματήσει για αλλαγή υπό το safety car.

Ο Νόρις κατάφερε να προσπεράσει τον teammate του στην φουρκέτα του Καζίνο ενώ είχε βρεθεί υπό διερεύνηση για unsafe release αλλά και επειδή οδηγούσε υπερβολικά αργά υπό το Safety Car πριν μπει στο pitlane. Θα τιμωρούταν τελικά με 5 δευτερόλεπτα για την δεύτερη παράβαση.

Υπό διερεύνηση είχε βρεθεί και ο Χάμιλτον για unsafe release. Ωστόσο οι αγωνοδίκες δεν τον τιμώρησαν. Βέβαια ο Χάμιλτον είχε να αντιμετωπίσει και πάλι την πίεση του Αλόνσο ο οποίος είχε σπάσει το DRS του.

Ο Αλόνσο περνάει δεύτερος

Η πίεση αυτή του Ισπανού μετουσιώθηκε σε ένα εντυπωσιακό προσπέρασμα επί της Mercedes στην πίσω ευθεία πριν την συμπλήρωση του 22ου γύρου! Με το πρώτο τρίτο του αγώνα να έχει παρέλθει η σειρά ήταν Φερστάπεν, Αλόνσο, Χάμιλτον, Λεκλέρ, Σάινθ, Πέρεζ και Οκόν. Πλην των Ferrari όλα τα υπόλοιπα μονοθέσια είχαν την σκληρή γόμα.

Ο Φερστάπεν είχε φτιάξει μία διαφορά 3,5 δευτερολέπτων από τον Αλόνσο. Ωστόσο δήλωνε δυσαρεστημένος με την πρόσφυση από την σκληρή γόμα. Αντιθέτως η μέση γόμα στις δύο Ferrari συνέχιζε να δίνει ικανοποιητικούς χρόνους.

Στον 38ο γύρο ο Πέρεζ έκανε την δική του αλλαγή (για μέση γόμα) ενώ στους δύο επόμενους γύρους θα ακολουθούσαν οι Σάινθ και Λεκλέρ (για σκληρή). Οι τρεις αυτοί οδηγοί θα έβγαζαν τον αγώνα με ένα pit-stop. Ωστόσο οι Φερστάπεν, Αλόνσο και Χάμιλτον που θα έκαναν και δεύτερο είχαν αρκετή διαφορά από εκείνους ώστε να ξαναβγούν μπροστά.

Αντέχοντας υπό πίεση

Οι Φερστάπεν και Χάμιλτον επέλεξαν την μέση γόμα για το τελευταίο stint ενώ ο Αλόνσο προτίμησε την σκληρή. Με 25 γύρους να απομένουν ο Αλόνσο απείχε 4 δευτερόλεπτα από τον πρωτοπόρο Φερστάπεν ενώ είχε τον Χάμιλτον 5 δευτερόλεπτα πίσω του. Ακόμη 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βρετανό ήταν ο Λεκλέρ.

Ο Χάμιλτον άρχισε να πιέζει αμέσως τη μέση γόμα σημειώνοντας συναπτούς ταχύτερους γύρους. Στον 47ο γύρο ο Ισπανός έκανε λάθος στο τρίτο σικέιν της πίστας χάνοντας χρόνο από τον Χάμιλτον. Επιπλέον έπρεπε να κάνει και οικονομία σε καύσιμα και φρένα σύμφωνα με τις οδηγίες της ομάδας του.

Στον 55ο γύρο ο Ράσελ εγκατέλειψε καθώς η W14 αντιμετώπιζε πρόβλημα υπερθέρμανσης. Ο Φερστάπεν ήταν 7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Αλόνσο, με τον Ισπανό να απέχει ακόμη 2 από τον Χάμιλτον.

Με δέκα γύρους να απομένουν ο Χάμιλτον είχε κλείσει την διαφορά του από τον Αλόνσο στο 1,5 δευτερόλεπτο. Αλλά ο Αλόνσο είχε φυλάξει αρκετό ελαστικό ώστε να ανοίξει και πάλι την διαφορά όταν χρειαζόταν. Έτσι ο Ισπανός κράτησε την δεύτερη θέση του ενώ ο Στρολ κατάφερε στον αγώνα της πατρίδας του να περάσει στο… νήμα τον Μπότας για την ένατη!

Στην κορυφή της κατάταξης ο Φερστάπεν πήρε άνετα την καρό σημαία επισφραγίζοντας έτσι μία ακόμη μεγάλη εμφάνιση. Οδηγός του αγώνα ψηφίστηκε ο Άλμπον που κατάφερε να τερματίσει 7ος κάνοντας 58 γύρους με την σκληρή γόμα!


Η τελική κατάταξη του καναδικού GP

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 195
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 126
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 117
4 Lewis Hamilton MERCEDES 102
5 Carlos Sainz FERRARI 68
6 George Russell MERCEDES 65
7 Charles Leclerc FERRARI 54
8 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 37
9 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 29
10 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 15
11 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 12
12 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 7
13 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 6
14 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 5
15 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 5
16 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 4
17 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 2
18 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 2
19 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0
20 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 321
2 MERCEDES 167
3 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 154
4 FERRARI 122
5 ALPINE RENAULT 44
6 MCLAREN MERCEDES 17
7 ALFA ROMEO FERRARI 9
8 HAAS FERRARI 8
9 WILLIAMS MERCEDES 7
10 ALPHATAURI HONDA RBPT 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φερσταπεν: Δεν τον άφησαν να τρέξει στο Nurburgring!
F1 GP Καναδά: Και υπό βροχή η pole στον Φερστάπεν!
F1 GP Καναδά: Ανεξαρτήτως συνθηκών (+video)