FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Και υπό βροχή η pole στον Φερστάπεν!

Ελλάδα 9:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Καναδά: Και υπό βροχή η pole στον Φερστάπεν!

FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Και υπό βροχή η pole στον Φερστάπεν!

FORMULA 1

Ο Μαχ Φερστάπεν κατέκτησε την 25η pole της καριέρας του οδηγώντας υπέροχα στο βρεγμένο σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ του Καναδά.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη έκπληξη της ημέρας, όμως, ακούει στο όνομα Νίκο Χούλκενμπεργκ! Ο οδηγός της Haas κατάφερε με έναν καταπληκτικό γύρο να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση στην αυριανή εκκίνηση.

Φυσικά ο Νίκο είχε και την τύχη με το μέρος του καθώς σημείωσε τον χρόνο του ακριβώς πριν την διακοπή του Q3 λόγω του ατυχήματος Πιάστρι. Ωστόσο ακόμη και έτσι ο Γερμανός αξίζει κάθε έπαινο όπως και ο Άλμπον για την τόλμη που επέδειξε με τα slicks στο Q2. Στην τρίτη θέση ο Αλόνσο, ενώ άσχημες κατατακτήριες είχαν οι Ferrari. Οι Χάμιλτον-Ράσελ πήραν κατάταξη στις θέσεις 4 και 5 σε μία διαδικασία η οποία είχε πολλά απρόοπτα.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναμενόταν η διαδικασία διεξήχθη με την πίστα βρεγμένη. Όχι όμως σε βαθμό που να απαιτεί τα πλήρως βρόχινα Pirelli. Όλοι οι οδηγοί επέλεξαν τα ενδιάμεσα ελαστικά για την αρχή του Q1.

Q1: Ο Φερστάπεν δίνει τον τόνο

Η πρώτη περίοδος, όμως, δεν ξεκίνησε καλά για τον Ζου. Ο Κινέζος οδηγός της Alfa Romeo αντιμετώπισε πρόβλημα –μάλλον με κάποιον αισθητήρα της PU του μονοθέσιου του- αμέσως μόλις βγήκε από τα pits. Πάρκαρε προσωρινά στην έξοδο της στροφής 7 με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί. Ωστόσο ο Ζου κατάφερε τελικά να επαναφέρει το μονοθέσιο του στα pits.

Advertisement

Η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι πέντε λεπτά αργότερα με τον Ζου να συμμετέχει κανονικά. Ο πρώτος χρόνος του Φερστάπεν ήταν στο 1:24,1 με τον Αλόνσο να τον κατεβάζει αμέσως, όμως, κατά μισό δευτερόλεπτο. Όσο τα μονοθέσια συμπλήρωναν γύρους στην πίστα, απομάκρυναν και το νερό από το οδόστρωμα. Κατά συνέπεια η πτώση των χρόνων ήταν μεγάλη στην διάρκεια της περιόδου.

Advertisement

Οι Φερστάπεν τελείωσε το Q1 ταχύτερος όλων. Ο Αλόνσο όπως και οι δύο Ferrari ακολούθησαν. Αλλά  ο Σάινθ βρέθηκε υπό διερεύνηση λόγω του ότι καθυστέρησε τον Γκασλί  σε γρήγορο γύρο. Ο Γάλλος ήταν έξαλλος καθώς έμεινε εκτός συνέχειας όπως και οι Τσουνόντα, Ντε Βρις, Σάρτζεντ και Ζου.

Q2: Εκπληκτικός Άλμπον, καταστροφή για Πέρεζ και Λεκλέρ

Ο Άλμπον ήταν ο πρώτος οδηγός που τόλμησε να περάσει σε slicks. Μία στεγνή γραμμή είχε ήδη σχηματιστεί κατά μήκος της διαδρομής. Ωστόσο ένα μικρό πάτημα εκτός αυτής ήταν αρκετό για να σε στείλει εκτός όπως ανακάλυψε και ο Στρολ παρά το ότι είχε τα ενδιάμεσα. Ο Καναδός, όμως, κατάφερε εκπληκτικά να το σώσει και να συνεχίσει.

Advertisement

Η τόλμη του Άλμπον δικαιώθηκε με τον Ταϊλανδό να παίρνει τον πρώτο χρόνο με 8 λεπτά να απομένουν. Οι Νόρις, Λεκλέρ, Σάινθ και Φερστάπεν ήταν οι επόμενοι που πέρασαν σε slicks. Παρά το ότι ξεκίνησε να βρέχει και πάλι τα μαλακά Pirelli μπορούσαν να προσφέρουν για λίγα λεπτά ακόμη ικανοποιητική πρόσφυση.

Οι Πέρεζ, Χάμιλτον και Λεκλέρ δεν πρόλαβαν να κάνουν καλούς γύρους στα slicks. Έτσι, έπρεπε να ξαναπεράσουν στα ενδιάμεσα καθώς η ένταση της βροχής αυξανόταν συνεχώς. Ο Χάμιλτον που ήταν 10ος πριν αρχίσει να βρέχει ξανά κατάφερε να περάσει οριακά. Ωστόσο οι Πέρεζ και Λεκλέρ δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν. Έτσι έμειναν εκτός Q3 με τους Στρολ, Μάγκνουσεν και Μπότας.

Q3: Ο Χούλκενμπεργκ στην πρώτη σειρά!

Η πίστα ήταν και πάλι εντελώς βρεγμένη και όλοι έπρεπε να βγουν με τα ενδιάμεσα. Ο Φερστάπεν έθεσε πρώτος τον ταχύτερο γύρο με τον Αλόνσο δεύτερο. Στην δεύτερη προσπάθειά του ο Ολλανδός θα κατέβαζε ακόμη περισσότερο τον χρόνο του. Την έκπληξη, όμως, θα την έκανε ο Χούλκενμπεργκ ο οποίος θα κατάφερνε να ανέβει δεύτερος μπροστά από τον Αλόνσο!

Λίγες στιγμές πριν ο Πιάστρι είχε χάσει τον έλεγχο της McLaren του στην έξοδο της στροφής 6 προκαλώντας την διακοπή της διαδικασίας ακριβώς με το που ο Γερμανός της Haas περνούσε την γραμμή του τερματισμού. Έτσι με επτά λεπτά να απομένουν και την βροχή να μην σταματά η σειρά ήταν Φερστάπεν, Χούλκενμπεργκ, Αλόνσο, Χάμιλτον και Ράσελ.

Μέχρι οι οδηγοί να ξαναβγούν στην πίστα οι συνθήκες απαιτούσαν τα πλήρως βρόχινα ελαστικά. Έτσι κανείς δεν μπόρεσε να βελτιώσει τον χρόνο του και η κατάταξη παρέμεινε απαράλλαχτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φερσταπεν: Δεν τον άφησαν να τρέξει στο Nurburgring!
F1 GP Καναδά: Η Mercedes το 1-2 στις ελεύθερες δοκιμές
F1 GP Καναδά: Ο Φερστάπεν ταχύτερος στο FP3 (+video)