Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Ο Russell θριαμβεύει για πρώτη φορά!

Ελλάδα 21:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βραζιλίας: Ο Russell θριαμβεύει για πρώτη φορά!

FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Ο Russell θριαμβεύει για πρώτη φορά!

FORMULA 1

Ο George Russell κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του στο Interlagos. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τις Mercedes με τον Hamilton να τερματίζει δεύτερος.

Advertisement
Advertisement

Οι δύο W13 βρέθηκαν σε δικό τους αγώνα στην Βραζιλία. Υπερίσχυσαν με όλες τις γόμες έναντι του ανταγωνισμού σε κάθε σημείο του αγώνα. Ο Russell έλεγξε τον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ ο Hamilton ανέκαμψε εντυπωσιακά έπειτα από την σύγκρουσή του με τον Verstappen.

Η πλειοψηφία των οδηγών παρατάχθηκε με την soft γόμα στο grid. Από την πρώτη δεκάδα μόνο οι δύο Ferrari και ο Magnussen επέλεξαν τα medium για το πρώτο stint του αγώνα. Την πιο ακραία επιλογή είχε κάνει ο Albon ο οποίος πήρε εκκίνηση με τα hard.

Εκκίνηση

Advertisement
Advertisement

Η εκκίνηση ήταν καθαρή στα αρχικά της στάδια. Οι δύο Mercedes έστριψαν πρώτες με τις Red Bull να ακολουθούν. Εξαιρετική εκκίνηση είχε κάνει ο Lando Norris ο οποίος προσπέρασε τον Leclerc πριν το φρενάρισμα για την πρώτη στροφή.

Ο Lando προσπάθησε να προσπεράσει και τον Perez στην Reta Oposta, όμως, ο Μεξικανός αμύνθηκε επιτυχημένα. Λίγα μέτρα παρακάτω, όμως, στην Ferradura, ο teammate του Norris θα έκανε λάθος ακουμπώντας στην είσοδο το πίσω μέρος της Haas του Magnussen.

Advertisement

Η VF22 έκανε τετ-α-κέ χτυπώντας, μάλιστα, με το πίσω μέρος το μονοθέσιο του Ricciardo. Οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν επί τόπου και επιβλήθηκε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Επεισοδιακή επανεκκίνηση

Οι συγκρούσεις, όμως, συνεχίστηκαν και μετά την επανεκκίνηση. Ο Russell δεν επιτάχυνε παρά μόνο όταν βρέθηκε στην είσοδο των pits. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον Hamilton ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τις δύο Red Bull στην στροφή 1.

Advertisement

Ο Verstappen, μάλιστα, προσπάθησε να προσπεράσει από την εξωτερική. Όμως, έχασε το turn in φρενάροντας πολύ αργά. Αυτό έφερε ξανά τον Hamilton μπροστά πριν την στροφή 2. Ο Verstappen παρέμεινε δίπλα στον Hamilton ευρισκόμενος μισό μήκος αυτοκινήτου πιο πίσω. Καθώς κανείς από τους δύο δεν υποχώρησε η Red Bull και η Mercedes ακούμπησαν.

Ο Hamilton έπεσε ένατος πίσω από τον Verstappen ο οποίος είχε ζημιά στην εμπρός πτέρυγα. Υπαίτιος θεωρήθηκε ο Ολλανδός και του επιβλήθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων από το race control. Αντίστοιχη ποινή επιβλήθηκε και στον Norris, όμως, για την επαφή που είχε με τον Leclerc στο τέλος της πίσω ευθείας. Ο Βρετανός έκανε μία πολύ αισιόδοξη κίνηση από την εσωτερική αλλά ακουμπώντας στο κερμπ, η McLaren υπέστρεψε και έστειλε την Ferrari στα προστατευτικά ελαστικά.

Advertisement

Ο Leclerc κατάφερε να επιστρέψει στα pits. Όπως και ο Verstappen πέρασε στην medium γόμα. Ο Hamilton κατάφερε σχετικά γρήγορα να προσπεράσει τους Schumacher, Gasly, Vettel και Norris για να βρεθεί τέταρτος. Μπροστά του βρίσκονταν οι Russell, Perez και Sainz.

Πρώτες στάσεις

Παρά το ότι έφερε τα medium, ο Sainz μπήκε νωρίτερα από όλους τους πρωτοπόρους για την αλλαγή. Στην Ferrari επέλεξαν, μάλιστα, την soft γόμα για το δεύτερο stint του Ισπανού. Μπροστά, ο Russell είχε διαφορά 2 δευτερολέπτων από τον Perez ο οποίος βρισκόταν ακόμη 7,5 μπροστά από τον Hamilton.

Ο Russell, μάλιστα, ζήτησε να επεκτείνουν το αρχικό stint καθώς αισθανόταν ότι τα soft είχαν ακόμη ζωή στην W13. Η διαφορά ανάμεσα στους Russell και Perez άνοιγε συνεχώς υπέρ του Βρετανού. Στον 23ο γύρο είχε φτάσει τα 3,5 δευτερόλεπτα ενώ στον 24ο ο Perez μπήκε για να περάσει στα medium.

Ένα γύρο μετά μπήκε και ο Russell για να καλύψει την στάση του Perez. Έτσι, στην πρωτοπορία πέρασε ο Hamilton, ο οποίος, όμως, χρωστούσε pit-stop. Ο Hamilton θα έμπαινε τελικά για αλλαγή σε medium στον 30ο γύρο. Με όλους τους πρωτοπόρους να έχουν κάνει τους ανεφοδιασμούς τους, η σειρά ήταν Russell, Perez, Sainz, Hamilton και Alonso.

Η Mercedes στο 1-2 και πάλι

Ο Hamilton έχοντας πιο φρέσκα ελαστικά άρχισε να κλείνει γρήγορα την διαφορά από τον τρίτο Sainz. Ο Sainz θα περνούσε και πάλι στα medium στον 37ο γύρο καθώς η soft εμφάνισε και πάλι έντονη φθορά στην F1-75.

Με 30 γύρους να απομένουν ο Russell βρισκόταν 9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Perez ο οποίος απείχε ακόμη 2 από τον Hamilton. Ως πιο ρεαλιστική επιλογή στρατηγικής για τον Hamilton φαινόταν το να πάει μέχρι το τέλος με τα medium ελαστικά. Παρά ταύτα ο Βρετανός μείωνε συνεχώς την διαφορά του από τον Perez.

Από την άλλη, ο Russell ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα πήγαινε για δεύτερη αλλαγή. Ο Hamilton έφτασε πίσω από τον Perez στον 44ο γύρο. Ένα γύρο μετά θα προσπερνούσε εύκολα την Red Bull στην στροφή 1.

O Perez θα έμπαινε για την τελευταία του αλλαγή στον 48ο γύρο. Πλέον, η Red Bull φαινόταν ότι θα μαχόταν για την 3η θέση με την Ferrari του Sainz. Οι Mercedes ήταν σε δικό τους αγώνα.

Δεύτερο Safety Car

Τελικά η Mercedes αποφάσισε να κάνει δεύτερο pit-stop και στους δύο οδηγούς της. Τόσο ο Russell όσο και ο Hamilton πέρασαν στα soft. Στον 52ο γύρο ο Norris εγκατέλειψε στην Mergulho με πρόβλημα στον κινητήρα.

Αρχικά, επιβλήθηκε VSC, όμως, οι κριτές αργούσαν να απομακρύνουν το μονοθέσιο. Έτσι, στον 55ο γύρο περάσαμε σε αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Sainz είχε ήδη μπει για αλλαγή σε soft υπό το VSC. Με 15 γύρους να απομένουν η σειρά ήταν Russell, Hamilton, Perez, Sainz, Bottas, Leclerc και Vettel.

Η επανεκκίνηση δόθηκε -με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια- στον 60ο γύρο. Ο Sainz έχοντας soft έναντι των medium του Perez επιτέθηκε αμέσως στην Red Bull. Ο Ισπανός επιχείρησε και στον επόμενο γύρο να προσπεράσει από την εξωτερική της Curva do Sol αλλά ο Checo κρατήθηκε έξυπνα μπροστά.

Δέκα γύρους πριν το τέλος ενεργοποιήθηκε και το DRS. Στον 63ο γύρο ο Sainz θα έκανε το προσπέρασμα στον Perez με τον Leclerc να παίρνει σειρά. Ένα γύρο μετά, ο Charles έπραξε το ίδιο πρώτη στροφή ανεβαίνοντας τέταρτος. Τα medium είχαν και πάλι πρόβλημα στην RB18 και έναν γύρο μετά ο Perez θα έχανε άλλη μία θέση από τον Alonso ο οποίος -όπως και οι Ferrari- είχε τα soft.

Τελευταίοι γύροι

Με τον Perez ανήμπορο να κρατήσει επαφή με τις Ferrari, η Red Bull επέλεξε να επιτεθεί με τον Verstappen, μήπως και κόψει βαθμούς από τον Leclerc. Όμως, ο Ολλανδός δεν είχε αρκετά υψηλό ρυθμό ώστε να καταφέρει κάτι τέτοιο.

Η Ferrari από την άλλη δεν φαινόταν διατεθειμένη να εφαρμόσει team orders ανάμεσα στους Sainz και Leclerc. Ο Μονεγάσκος βγήκε αρκετές φορές στο team radio ζητώντας αλλαγή θέσεων αλλά η ομάδα του αρνήθηκε.

Στην Red Bull, αντιθέτως, ζήτησαν από τον Verstappen να επιστρέψει την θέση στον Perez, αλλά ο Ολλανδός δεν έδειξε να συγκινείται. Απάντησε, μάλιστα, σε έντονο ύφος λέγοντας ότι: “τα έχουμε ξαναπεί αυτά”.

Στην κορυφή, ο Russell κράτησε εύκολα την πρωτοπορία από τον Hamilton και ολοκλήρωσε ένα ονειρικό τριήμερο για εκείνον και την ομάδα του, παίρνοντας την πρώτη νίκη της καριέρας του. Η συγκίνηση του George ήταν εμφανής στις συνεντεύξεις μετά τον αγώνα.

Πίσω από τις Mercedes τερμάτισαν οι Sainz, Leclerc, Alonso, Verstappen και Perez. Ήταν η μεγαλύτερη φετινή εμφάνιση των Mercedes η οποία αφήνει πολλές υποσχέσεις και για την επόμενη σεζόν.


Η βαθμολογούμενη δεκάδα του GP Βραζιλίας

Θέση Αριθμός Οδηγός Αυτοκίνητο Γύροι Χρόνος
1 63 George Russell MERCEDES 71 1:38:34.044
2 44 Lewis Hamilton MERCEDES 71 +1.529s
3 55 Carlos Sainz FERRARI 71 +4.051s
4 16 Charles Leclerc FERRARI 71 +8.441s
5 14 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 71 +9.561s
6 1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 71 +10.056s
7 11 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 71 +14.080s
8 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 71 +18.690s
9 77 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 71 +22.552s
10 18 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 71 +23.552s

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 429
2 Charles Leclerc FERRARI 290
3 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 290
4 George Russell MERCEDES 265
5 Lewis Hamilton MERCEDES 240
6 Carlos Sainz FERRARI 234
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 113
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 86
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 81
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 49

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 719
2 FERRARI 524
3 MERCEDES 505
4 ALPINE RENAULT 167
5 MCLAREN MERCEDES 148
6 ALFA ROMEO FERRARI 55
7 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 50
8 HAAS FERRARI 37
9 ALPHATAURI RBPT 35
10 WILLIAMS MERCEDES 8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Marko (Red Bull): Πώς διέρρευσαν από τη FIA οι πληροφορίες για το όριο μπάτζετ;
F1 GP Βραζιλίας: Ο Russell παίρνει το Sprint της Βραζιλίας!
F1 GP Βραζιλίας: Ένα απρόσμενο φαβορί (+video)