FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Ανεξαρτήτως συνθηκών (+video)

Ελλάδα 16:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Καναδά: Ανεξαρτήτως συνθηκών (+video)

FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Ανεξαρτήτως συνθηκών (+video)

FORMULA 1

Σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, σε αργές ή γρήγορες διαδρομές μία είναι η σταθερά φέτος. Ο Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull θα βρίσκουν τον τρόπο να επικρατούν.

Advertisement
Advertisement

Τόσο ο οδηγός όσο και η ομάδα αποδίδουν από τον Σεπτέμβριο του 2022 στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Όχι ότι πιο πριν δεν είχαν τις μεγάλες στιγμές τους.

Εξάλλου μιλάμε για έναν πιλότο ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο κορυφαίος στο grid. Επιπλέον έχει την πλήρη υποστήριξη μίας διαχρονικά κορυφαίας ομάδας. Θα πει κανείς ότι η Red Bull είχε «εξαφανιστεί» από το 2014 έως το 2020, όταν η Mercedes και ο Χάμιλτον σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ωστόσο αυτό δεν ήταν τόσο αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας της ομάδας, όσο παραγόντων έξω από τον έλεγχό της.

Και το βασικό πρόβλημα της Red Bull όλα αυτά τα χρόνια ήταν η μονάδα ισχύος. Από την στιγμή που συνέπραξε με την Honda, η επάνοδός στην κορυφή ήταν απλώς θέμα χρόνου. Όμως, το μείζον εδώ είναι άλλο. Κατά την δύσκολη για εκείνην επταετία, η Red Bull δεν παράκμασε ως οργανισμός. Συνέχισε να λειτουργεί με τα υψηλά στάνταρ που είχαν θέσει οι Χόρνερ και Μάρκο, κατά το όραμα του Ντίτριχ Μάτεσιτς.

Advertisement

Ο Άντριαν Νιούι παρέμεινε στην ομάδα και συνέχισε να σχεδιάζει καταπληκτικά αυτοκίνητα. Οι οδηγοί της Red Bull ήταν πάντα εκ των κορυφαίων του πρωταθλήματος. Το μόνο που έλειπε ήταν μία ανταγωνιστική PU. Και χάρη στη Honda, η ομάδα από το Μίλτον Κινς απέκτησε και πάλι το πλήρες πακέτο που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο πρωτάθλημα.

Advertisement

Αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Εξάλλου εάν θέλει κανείς να δει το πώς ΔΕΝ θα πρέπει να διαχειρίζεται μία ομάδα τις περιόδους… ξηρασίας νικών δεν έχει παρά να κοιτάξει τις Ferrari και McLaren.

Μάγος

Τώρα όλα μοιάζουν εύκολα για τις RB19. Ιδίως για εκείνην με τον μάγο Φερστάπεν πίσω από το τιμόνι της. Ο Ολλανδός έδωσε άλλη μία μεγάλη παράσταση για φέτος οδηγώντας εκπληκτικά στις πολύ δύσκολες συνθήκες των χθεσινών κατατακτήριων.

Τέλειο car control τόσο με τα ενδιάμεσα όσο και με τα slicks. Ο Φερστάπεν κατάφερνε καλύτερα από όλους να φέρνει τα ελαστικά του στη σωστή θερμοκρασία. Και να παίρνει ήδη από τον πρώτο του γρήγορο γύρο το μέγιστο δυνατό από αυτά. Στην πορεία προς την 25η του pole μας χάρισε και ορισμένες φανταστικές πλαγιολισθήσεις. Έτσι, για να μην ξεχνάμε το πόσο λεπτό είναι το σχοινί επάνω στο οποίο πρέπει να ισορροπούν οι οδηγοί της F1.

Υπό τέτοιου είδους συνθήκες η ικανότητα του οδηγού μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα απόδοσης. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει αυτό κανείς εάν αντιπαραβάλει τις επιδόσεις του Φερστάπεν με εκείνες του Πέρεζ. Το ίδιο μονοθέσιο οδηγούν. Ωστόσο ο Μεξικανός κατετάγη εκτός δεκάδας. Όπως συνέβη φέτος στην Αυστραλία και στην Βαρκελώνη όταν οι συνθήκες στην πίστα ήταν παρόμοιες.

Εκείνοι που ξεχώρισαν

Φυσικά εκπληκτικές ήταν και οι εμφανίσεις των Άλμπον και Χούλκενμπεργκ. Ο Ταϊλανδός οδηγός της Williams είχε την αυτοπεποίθηση να βάλει πρώτος ελαστικά για στεγνό στο Q2. Το ρίσκο που πήρε ήταν απολύτως λελογισμένο. Τόσο λόγω των συνθηκών όσο και λόγω της θέσης που έχει η Williams στην… τροφική αλυσίδα του grid. Ο Άλμπον έπρεπε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Για τον Χούλκενμπεργκ ότι και να πούμε θα είναι λίγο. Πόσες φορές ο Γερμανός μας έχει εντυπωσιάσει από το 2010 με τις επιδόσεις του στο βρεγμένο; Δυστυχώς για εκείνον η ποινή 3 θέσεων που δέχτηκε (όπως και οι Σάινθ, Τσουνόντα, Στρολ) τον αναγκάζει να εκκινήσει από την 5η θέση. Ακόμη κι έτσι, όμως, το επίτευγμα του Νίκο είναι αξιοθαύμαστο.

Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τον μεγάλο Φερνάντο Αλόνσο. Τον μόνο οδηγό χθες που μπορούσε να παρακολουθήσει τον ρυθμό του Φερστάπεν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μεταξύ τους διαφορά στο Q3 θα ήταν πολύ μικρότερη εάν ο Ισπανός προλάβαινε να ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο του.

Ωστόσο ξεκινώντας από την δεύτερη θέση θα έχει μία ακόμη ευκαιρία φέτος για την 33η νίκη του. Αν και με αντίπαλο τον Φερστάπεν -και καθώς ο αγώνας θα διεξαχθεί μάλλον στο στεγνό- ο Νάντο θα χρειαστεί και μία πολύ γερή δόση τύχης για να κερδίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φερσταπεν: Δεν τον άφησαν να τρέξει στο Nurburgring!
F1 GP Καναδά: Και υπό βροχή η pole στον Φερστάπεν!
F1 GP Καναδά: Ποινές 3 θέσεων σε Χούλκενμπεργκ και Σάινθ (+video)