Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Γαλλίας: Η διάρκεια ανταμείβει

Ελλάδα 5:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Γαλλίας: Η διάρκεια ανταμείβει

FORMULA 1

F1 GP Γαλλίας: Η διάρκεια ανταμείβει

FORMULA 1

Οι Leclerc και Sainz μπορεί να σημείωσαν τους καλύτερους χρόνους σε FP1 και FP2 αντίστοιχα. Η F1-75 μοιάζει ανίκητη, ενδεχομένως, σε ρυθμό qualifying. Όμως, η Red Bull φαίνεται ότι φυλάει το καλύτερο για την Κυριακή.

Advertisement
Advertisement

Αυτό τουλάχιστον, αφήνουν να φανεί οι προσομοιώσεις αγώνα που εκτέλεσαν οι δύο κορυφαίες ομάδες στο Paul Ricard. Τόσο στο FP1 με την soft γόμα όσο και στο FP2 με τα medium, οι μέσοι χρόνοι που σημείωσε ο Verstappen ήταν 8 δέκατα περίπου ταχύτεροι από εκείνους των οδηγών της Ferrari. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο μοτίβο που συναντήσαμε κατά τους πρώτους αγώνες της σεζόν;

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό. Η F1-75 μπορούσε αμέσως να φέρνει τα ελαστικά της στην κατάλληλη θερμοκρασία πολύ γρήγορα. Το γεγονός έφερε τους Sainz-Leclerc μισό δευτερόλεπτο ταχύτερους του Verstappen στα qualifying runs. Οι ταχύτεροι χρόνοι των δύο Ferrari, μάλιστα, σημειώθηκαν στην δεύτερη προσπάθειά τους με τα soft αφού είχε μεσολαβήσει ένας αργός γύρος. Ωστόσο, η φθορά των Pirelli στις Ferrari ήταν σημαντική στα μεγάλα stints. Όπως συνέβη δηλαδή σε Imola και Μαϊάμι.

Advertisement
Advertisement

Ο Verstappen επιχείρησε κι εκείνος δεύτερο γρήγορο γύρο αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει την αρχική του επίδοση παρότι δεν έκανε κάποιο εμφανές λάθος. Υπάρχουν, όμως, δύο παράγοντες που δουλεύουν υπέρ του Ολλανδού στο Paul Ricard. Ο πρώτος είναι η προαναφερθείσα καλύτερη διαχείριση των medium από την RB18.

Ο δεύτερος είναι η μεγάλη διαφορά τελικής ταχύτητας που φαίνεται να απολαμβάνουν και πάλι στην Red Bull έναντι των Ferrari. Τόσο ο Verstappen όσο και ο Perez ήταν πάνω από 10 χλμ/ώρα ταχύτεροι στα σημεία μέτρησης από τους Leclerc και Sainz. Σε ένα από τα ευκολότερα για προσπέρασμα σιρκουί του προγράμματος κάτι τέτοιο μοιάζει καθοριστικής σημασίας.

Μπορεί η Ferrari να επαναλάβει την Βαρκελώνη; 

Βέβαια, η κατάσταση θυμίζει λίγο εκείνην της Παρασκευής του ισπανικού Grand Prix. Και τότε η πλάστιγγα ανάμεσα σε Red Bull και Ferrari έμοιαζε να γέρνει υπέρ της πρώτης με ρυθμίσεις αγώνα. Όμως, το Σάββατο η Scuderia άλλαξε το set-up του αυτοκινήτου της και κατάφερε να κάνει τα soft να δουλέψουν σε μεγάλο stint. Αυτό ανέτρεψε τα δεδομένα υπέρ της και βοήθησε τον Leclerc να κυριαρχήσει από άποψη ρυθμού στον αγώνα της Κυριακής.

Advertisement

Τότε βέβαια τον ρόλο της soft είχε η C3 γόμα, ενώ στη Γαλλία χρησιμοποιείται η C4. Σίγουρα, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο για την Ferrari να αντιγράψει απλώς την στρατηγική που εφάρμοσε στην Ισπανία. Όμως, θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές στις F1-75 ήδη από το FP3 σε μια προσπάθεια της ιταλικής ομάδας να κλείσει την ψαλίδα υπό συνθήκες αγώνα. Όλα δείχνουν ότι ένα μέρος του πλεονεκτήματος της F1-75 σε ρυθμό qualifying θα πρέπει να θυσιαστεί για χάρη της απόδοσης στον αγώνα.

Advertisement

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμη ανησυχητικό για την Ferrari στο Paul Ricard. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατούν εκεί μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας. Τα προβλήματα αξιοπιστίας που ταλανίζουν φέτος την Scuderia έχουν αναγκάσει τον Sainz να πάρει ήδη ποινή 10 θέσεων για την εκκίνηση. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι δύο Ferrari θα καταφέρουν να βγάλουν απροβλημάτιστα την απόσταση.

Οι υπόλοιποι

Το καλό για την Ferrari είναι πώς για την ώρα τόσο ο Perez όσο και οι Mercedes δεν φαίνονται σε θέση να απειλήσουν για την κορυφή. Ο Μεξικανός από την αρχή φάνηκε να δυσκολεύεται με την RB18 στη Γαλλία, όπως και πέρσι. Δεν θα ήταν απίθανο αν τον βλέπαμε να ξεκινάει εκτός της δεύτερης σειράς εκκίνησης.

Advertisement

Από την άλλη και η απόδοση των Mercedes δεν ήταν ακριβώς εντυπωσιακή μέχρι στιγμής. Οι αναβαθμίσεις που έφεραν στην Γαλλία μοιάζουν να έχουν θετικά αποτελέσματα. Όχι, όμως, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να σημειώσουν χρόνους αντίστοιχους των Leclerc-Verstappen σήμερα. Ίσως, βέβαια, η εξαιρετική διαχείριση των ελαστικών την Κυριακή φέρει τους Russell-Hamilton πιο κοντά στις πρώτες θέσεις του Grand Prix.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Keanu Reeves: Ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την Brawn GP
F1 GP Γαλλίας: Πρώτος ο Leclerc στο FP1- Ποινή 10 θέσεων για Sainz
F1 GP Γαλλίας: Κόκκινο το FP2