Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Ηρωική νίκη Leclerc!

Ελλάδα 11:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστρίας: Ηρωική νίκη Leclerc!

FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Ηρωική νίκη Leclerc!

FORMULA 1

Ο Charles Leclerc κατάφερε να πάρει μία μεγάλη νίκη στην Αυστρία. Για να το πετύχει αυτό ο οδηγός της Ferrari έπρεπε να προσπεράσει τρεις φορές τον Verstappen στην πίστα και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με την Ferrari του στους τελευταίους γύρους. Το podium συμπλήρωσαν οι Verstappen και Hamilton.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί ο Charles Leclerc να ήταν κυρίαρχος στο Red Bull Ring. Όμως, με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δύο F1-75 στο τέλος του αγώνα, το αποτέλεσμα παρέμενε αβέβαιο μέχρι τέλους. Ο Sainz εγκατέλειψε με πρόβλημα στην PU χάνοντας μία σίγουρη δεύτερη θέση. Επιπλέον, το πεντάλ γκαζιού στην Ferrari του Leclerc παραλίγο να στερήσει από τον Charles μία μεγάλη νίκη. Όμως, ο Μονεγάσκος το αντιμετώπισε με μεγάλη μαεστρία παίρνοντας την τρίτη φετινή του νίκη.

Οι Verstappen και Leclerc ξεκίνησαν καθαρά κρατώντας τις θέσεις τους. Πολύ καλή εκκίνηση έκανε και ο Russell ο οποίος πέρασε προσωρινά τον Sainz στην πρώτη στροφή. Ο Ισπανός θα έπαιρνε πίσω την τρίτη θέση στην στροφή 3 με τον Perez να προσπαθεί να επωφεληθεί από την μάχη των δύο. Καθώς προσέγγιζαν την  στροφή 4 ο Checo επιχείρησε το προσπέρασμα από την εξωτερική στον Βρετανό της Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Θα περνούσε μπροστά στο apex, όμως ο Russell τον ακούμπησε βγάζοντας τον στην αμμοπαγίδα. Ο Perez έπεσε τελευταίος και μπήκε για αλλαγή σε hard, ενώ στον Βρετανό επεβλήθη ποινή 5 δευτερολέπτων για την σύγκρουση. Πιο πίσω ο Hamilton δυσκολευόταν και πάλι με τις Haas. Στον 6ο γύρο ο Βρετανός έκανε λάθος στην πρώτη στροφή και αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Mick Schumacher να τον περάσει στην στροφή 3.

Leclerc εναντίον Verstappen

Εν τω μεταξύ ο Leclerc είχε κολλήσει πίσω από τον Verstappen με την Ferrari να έχει εξαιρετικό ρυθμό έπειτα από 7 γύρους με τα medium. Ο Μονεγάσκος επιχείρησε το προσπέρασμα στην στροφή 3 κατά τον 10 γύρο, όμως ο Verstappen αμύνθηκε σωστά.

Advertisement

Στον 12ο γύρο, όμως, ο Leclerc θα έκανε την κίνησή του. Δεν επιτέθηκε στην 3 κρατώντας momentum για την 4. Έχοντας καλύτερη έξοδο, ο οδηγός της Ferrari βρέθηκε πολύ κοντά πριν την στροφή 4 και βούτηξε στην εσωτερική. Ο Ολλανδός δεν είχε απάντηση και ο Leclerc πήρε την πρωτοπορία.

Η φθορά στα medium του Verstappen φαίνεται ότι ήταν πολύ μεγάλη και έτσι ο πρωταθλητής θα έμπαινε πολύ νωρίς για αλλαγή σε hard στον 14ο γύρο. Βγήκε 8ος πίσω από τον Hamilton ο οποίος εκείνη τη στιγμή προσπερνούσε τον Schumacher με μια ωραία κίνηση στην στροφή 7. Ένα γύρο αργότερα ο Βρετανός θα απαλλασσόταν και από την δεύτερη Haas περνώντας τρίτος.

Advertisement

Με τις Haas να μπαίνουν και εκείνες στα pits, ο Verstappen βρέθηκε σύντομα πίσω από τον Hamilton. Θα είχαν μία σύντομη μάχη αλλά τελικά στον 18ο γύρο ο Ολλανδός θα προσπερνούσε την Mercedes. Με 20 γύρους να έχουν συμπληρωθεί ο Leclerc ήταν πρώτος, 4 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Sainz. Ο Verstappen έχοντας κάνει pit-stop ήταν 3ος ακόμη 13 δευτερόλεπτα πιο πίσω. Οι Hamilton και Stroll συμπλήρωναν την πρώτη πεντάδα.

Καλύτερη η Ferrari με τα medium

Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Verstappen θα έπρεπε να κάνει και δεύτερο pit-stop. Αντιθέτως, η Ferrari έχοντας εξαιρετική διαχείριση στα medium επέλεξε να παρατείνει τα stints των Leclerc-Sainz όσο γινόταν.

Advertisement

Πιο πίσω είχαμε μία… πενταπλή μάχη στον 25ο γύρο ανάμεσα στους Magnussen, Norris, Alonso, Schumacher και Zhou στην στροφή 3 με τον Δανό να βγαίνει τελικά μπροστά. Έναν γύρο αργότερα ο αγώνας του Perez θα λάμβανε τέλος με την Red Bull να αποσύρει το αυτοκίνητο.

Στον 27ο γύρο ο Leclerc θα έμπαινε για την δική του αλλαγή σε hard έχοντας εξασφαλίσει ότι θα έβγαινε μπροστά από τον Hamilton. Έναν γύρο μετά θα ήταν η σειρά του Sainz. Όμως ο Ισπανός θα έβγαινε πίσω από την Mercedes. Τελευταίος από τους πρωτοπόρους θα σταματούσε ο Hamilton βγαίνοντας 6ος πίσω από τον Ocon.

Εν τω μεταξύ στην κορυφή ο Leclerc έκλεινε συνεχώς την διαφορά από τον Verstappen. Ο Μονεγάσκος σημείωνε απανωτούς ταχύτερους γύρους και έτσι μέχρι το 32ο πέρασμα η διαφορά του από τον Verstappen είχε πέσει κάτω από το 1,5 δευτερόλεπτο.

Και πάλι μπροστά ο Leclerc

Ο ρυθμός του Charles ήταν καταιγιστικός και στον 33ο γύρο ο οδηγός της Ferrari προσπέρασε σχετικά εύκολα τον Verstappen στην 3. Η RB18 δεν είχε καθόλου καλό ρυθμό με τα hard και ο Verstappen παραπονιόταν στο team radio ότι το αυτοκίνητο ήταν τελείως απρόβλεπτο. Σύντομα ο Max θα βρισκόταν υπό την πίεση και του Carlos Sainz.

Πριν, όμως, συμβεί αυτό η Red Bull τον φώναξε για δεύτερο pit-stop. Ο Ολλανδός πήρε και πάλι τα hard και βγήκε στην τρίτη θέση μπροστά από τον Hamilton. Πλέον, οι δύο Ferrari βρίσκονταν στο 1-2 με τον Leclerc να ελέγχει άνετα τον ρυθμό του αγώνα.

Στον 41ο γύρο οι Vettel-Gasly συγκρούστηκαν στην στροφή 4 ακριβώς όπως οι Perez-Russell στον πρώτο γύρο. Ο Gasly θα τιμωρούταν και εκείνος με ποινή 5 δευτερολέπτων. Έναν γύρο μετά, ο Russell μπήκε για το δεύτερο pit-stop του, βγαίνοντας εκτός δεκάδας.

Σύντομα, η φρέσκια γόμα θα του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα. Μέχρι τον 45ο γύρο ο Βρετανός είχε ανέβει στην 7η θέση. Εν τω μεταξύ ο teammate του θα λάμβανε την ασπρόμαυρη σημαία για επανειλημμένες παραβιάσεις των ορίων της πίστας στην στροφή 10.

Καταστροφή για Sainz

Η Ferrari  θα φώναζε τελικά και εκείνη τους Leclerc-Sainz για δεύτερη αλλαγή σε hard. Ο Μονεγάσκος βγήκε πίσω από τον Verstappen αλλά γρήγορα εξαφάνισε την διαφορά. Προσπέρασε τον Max για τρίτη φορά (!) σήμερα παίρνοντας και πάλι την πρωτοπορία στην στροφή 4.

Ο Hamilton μπήκε κι εκείνος για δεύτερη αλλαγή, περνώντας στα medium για το τελευταίο stint. Εν τω μεταξύ ο Russel θα έπαιρνε και την 6η θέση από τον Alonso ο οποίος ήταν ο μόνος οδηγός που δεν είχε σταματήσει για δεύτερη φορά.

Πιο μπροστά ο Sainz έκλεινε την διαφορά από τον Verstappen και όλα έδειχναν ότι το προσπέρασμα ήταν θέμα χρόνου. Όμως, για άλλη μια φορά φέτος μια PU της Ferrari παρουσίασε πρόβλημα. Καθώς ο Sainz προσέγγιζε την στροφή 4 στον 57ο γύρο, καπνός άρχισε να βγαίνει από το πίσω μέρος της F1-75.

Ο Ισπανός πάρκαρε στην έξοδο διαφυγής αλλά το αυτοκίνητο έπιασε φωτιά κάνοντας την κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Ευτυχώς, επενέβησαν οι κριτές για να σβήσουν την φωτιά. Όμως, μέχρι να απομακρυνθεί το αυτοκίνητο θα μπαίναμε σε καθεστώς VSC.

Οι Leclerc-Verstappen και Alonso το εκμεταλλεύτηκαν για να περάσουν στα medium ελαστικά ξανά. Με δέκα γύρους να απομένουν η σειρά ήταν: Leclerc, Verstappen, Hamilton, Russell, Ocon, Schumacher, Norris, Magnussen, Ricciardo και Albon.

Αγωνία μέχρι το τέλος για Leclerc

Μετά την επανεκκίνηση ο Leclerc ακουγόταν εξαιρετικά ανήσυχος στο team radio για την απόκριση του πεντάλ του γκαζιού. Συγκεκριμένα, καθώς άφηνε το πεντάλ στα φρεναρίσματα εκείνο δεν επανερχόταν πλήρως. Αυτό δυσκόλεψε πάρα πολύ την κατάσταση για τον Μονεγάσκο, ενώ ο Verstappen έκλεινε συνεχώς τη διαφορά.

Επιπλέον και το κατέβασμα των ταχυτήτων ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον Charles λόγω της κακής απόκρισης του γκαζιού. Κυρίως στην στροφή 3. Όμως, ο Leclerc θα τα κατάφερνε περίφημα. Πήρε την καρό σημαία μπροστά από τους Vertsappen και Hamilton. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Ferrari στην Αυστρία από το μακρινό 2003 με τον μεγάλο Michael Schumacher.

Οι Russell και Ocon τερμάτισαν στις θέσεις 4 και 5. Την δεκάδα συμπλήρωσαν οι Schumacher, Norris, Magnussen, Ricciardo και Alonso. Τον ταχύτερο γύρο του αγώνα σημείωσε ο Verstappen. Οδηγός της ημέρας ψηφίστηκε ο Mick Schumacher ο οποίος τερμάτισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στους βαθμούς. Όμως, σήμερα όλη η δόξα ανήκε στον Charles Leclerc.


Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 208
2 Charles Leclerc FERRARI 170
3 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 151
4 Carlos Sainz FERRARI 133
5 George Russell MERCEDES 128
6 Lewis Hamilton MERCEDES 109
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 64
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 52
9 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 46
10 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 29

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 359
2 FERRARI 303
3 MERCEDES 237
4 MCLAREN MERCEDES 81
5 ALPINE RENAULT 81
6 ALFA ROMEO FERRARI 51
7 HAAS FERRARI 34
8 ALPHATAURI RBPT 27
9 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 18
10 WILLIAMS MERCEDES 3

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Verstappen: Θετικό ότι ο Hamilton μαθαίνει στα 37 του (+video)
F1 GP Αυστρίας: Πλεονέκτημα Verstappen (+video)
F1 GP Αυστρίας: Μπορεί η Ferrari να κερδίσει τον Verstappen; (+video)