Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Η Pole στον Verstappen για χιλιοστά!

Ελλάδα 13:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστρίας: Η Pole στον Verstappen για χιλιοστά!

FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Η Pole στον Verstappen για χιλιοστά!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen πήρε την pole position στον εντός έδρας αγώνα της ομάδας του. Ο πρωταθλητής κατάφερε να επικρατήσει των δύο Ferrari για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ανταγωνιστική παρουσιάστηκε και η Mercedes, όμως οι οδηγοί της έκαναν λάθη στο Q3 τα οποία δυσκολεύουν το έργο τους για αύριο.

Advertisement
Advertisement

Αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν οι εξελίξεις στις κατατακτήριες δοκιμές του αυστριακού Grand Prix. Μπορεί ο Verstappen να δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί κατακτώντας την pole. Όμως εκείνη ήρθε οριακά απέναντι στις πολύ ανταγωνιστικές Ferrari. H μάχη ανάμεσα στους Verstappen-Leclerc και Sainz ήταν συγκλονιστική και η pole κρίθηκε για 29 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Εντύπωση έκανε και η επίδοση των Mercedes στο Q2 και κυρίως εκείνης του Hamilton. Ο Βρετανός έδειχνε ικανός ακόμη και για την 3η θέση εκκίνησης αλλά το λάθος στο οποίο υπέπεσε στο Q3 του στέρησε την ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα. Λάθος έκανε και ο teammate του επίσης στο Q3.

Q1: Ο Albon περνάει, ο Vettel τελευταίος!

Advertisement
Advertisement

Οι Red Bull και Ferrari όπως αναμενόταν βρέθηκαν από νωρίς στην κορυφή της κατάταξης. Εξαιρετικά ανταγωνιστικές, όμως, αποδείχθηκαν και οι Alpine και Haas στον σύντομο γύρο του Red Bull Ring. Οι Mercedes βγήκαν τελευταίες στην πίστα με τον Hamilton να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη του γρήγορη προσπάθεια.

Η εξέλιξη της πρόσφυσης ήταν αρκετά μεγάλη και οι χρόνοι κατέβαιναν σημαντικά όσο προχωρούσε η διαδικασία. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις των ακυρωμένων χρόνων. Κυρίως λόγω μη τήρησης των ορίων της πίστας στην έξοδο της τελευταίας στροφής. Με τρία λεπτά να απομένουν οι Ferrari βρίσκονταν στο 1-2 με τους Verstappen και Hamilton πίσω τους.

Advertisement

Εκτός από τις Ferrari και τον Verstappen όλοι οι υπόλοιποι βγήκαν για μία τελευταία προσπάθεια στο Q1. Οι Williams, Aston Martin, όπως και οι Ricciardo-Zhou μάχονταν για μία θέση στο Q2. Τελικά, εξ αυτών μόνο ο Albon θα κατάφερνε να συνεχίσει. Εκτός Q2 έμειναν οι Ricciardo, Stroll, Zhou, Latifi και Vettel.

Q2: Υποσχέσεις από Mercedes

Advertisement

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον Hamilton να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο, τριάντα χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από τον Verstappen. Τρίτος ήταν ο Russell με τις δύο Ferrari πίσω του. Αντιθέτως, ο Perez φάνηκε να δυσκολεύεται ιδιαίτερα -όπως και πέρσι- να βρει καλό ρυθμό στο Red Bull Ring. Ο Μεξικανός ήταν συνεχώς στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας και όλα έδειχναν ότι θα έπρεπε να παλέψει για μια θέση στο Q3.

Από την άλλη, οι Alpine και Haas εξακολούθησαν να παρουσιάζονται ανταγωνιστικές, ιδιαίτερα με τους Fernando Alonso και Mick Schumacher. Ο Norris, ο οποίος δοκίμασε ελάχιστα στο FP1, δυσκολευόταν ιδιαίτερα να εκτελέσει έναν συγκροτημένο γύρο. Ο Βρετανός δεν είχε αυτοπεποίθηση στο φρενάρισμα και με δευτερόλεπτα να απομένουν δεν είχε σημειώσει έναν ανταγωνιστικό χρόνο.

Advertisement

Τελικά ο Perez θα κατάφερνε να περάσει στο Q3. Αντιθέτως, ο Norris θα έμενε εκτός συνέχειας με τους Gasly, Albon, Bottas και Tsunoda να τον ακολουθούν.

Q3: Καταστροφή για την Mercedes, pole για τον Verstappen

Λίγο πριν την έναρξη του Q3 έγινε γνωστό ότι ο Perez βρισκόταν υπό διερεύνηση για παραβίαση των ορίων της πίστας. Συγκεκριμένα, ο Checo στην τελευταία του προσπάθεια βρέθηκε και με τους 4 τροχούς εκτός μετά την στροφή 6 και στην στροφή 8. Η απόφαση θα βγει μετά το τέλος της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο προσπαθειών ο Verstappen ήταν ταχύτερος με τους Leclerc και Sainz πίσω του. Ο Hamilton είχε σημειώσει δύο πολύ γρήγορα πρώτα sectors αλλά εγκατέλειψε και τους δύο γύρους του χωρίς κάποια προφανή αιτία. Τελικά, στην γρήγορη προσπάθειά του, ο Βρετανός θα έκανε ένα περίεργο λάθος στην στροφή 7.

Η Mercedes παρουσίασε έντονη υπερστροφή στη είσοδο, ο Lewis προσπάθησε να διορθώσει με το τιμόνι, αλλά η ξερή αντίδραση της W13 τον έστειλε στην αμμοπαγίδα. Ο Hamilton προσέκρουσε στα προστατευτικά ελαστικά και όπως αναμενόταν η διαδικασία διακόπηκε.

Με την επανεκκίνηση, όμως, θα είχαμε ξανά διακοπή, αυτή τη φορά λόγω της άλλης Mercedes. Ο Russell είχε βγει πρώτος στην πίστα προσπαθώντας να βελτιώσει την 5η θέση στην οποίαν βρισκόταν. Καθώς έστριβε στην 10, η W13 φάνηκε να ταλαντώνεται και αυτό την αποσταθεροποίησε. Ο Russell έχασε και εκείνος το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και προσέκρουσε με αυτό στα προστατευτικά ελαστικά.

Η δεύτερη διακοπή σήμαινε πώς έμενε χρόνος μόλις για μία καλή προσπάθεια σε όλους τους οδηγούς. Οι Ferrari συμπλήρωσαν πρώτες τους γύρους τους, κερδίζοντας και οι δύο τον αρχικό χρόνο του Verstappen. Ο οδηγός της Red Bull δεν είχε ιδιαίτερα γρήγορα πρώτα sectors και μία κόκκινη πρώτη σειρά εκκίνησης άρχισε να προβάλλει ως εξαιρετικά πιθανή. Όμως ο τελευταίος τομέας του Max ήταν εκπληκτικός και του χάρισε την 3η pole της χρονιάς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Leclerc: Μπορεί να εμπιστεύεται ακόμη την Ferrari;
Marko: Ψυχολόγος για τον Tsunoda! (+video)
F1 GP Αυστρίας: Ο Verstappen το FP1- Αναβάλλονται οι έλεγχοι για το porpoising