Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tα πληρώσαμε, όμως ξέρουμε τι είναι και πώς λειτουργούν;

Ελλάδα 9:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tα πληρώσαμε, όμως ξέρουμε τι είναι και πώς λειτουργούν;

ΝΕΑ

Tα πληρώσαμε, όμως ξέρουμε τι είναι και πώς λειτουργούν;

ΝΕΑ

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν πολλά ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία βοηθούν και εξυπηρετούν τους επιβάτες τους. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε τι κάνουν;

Advertisement
Advertisement

Μια ματιά στον εξοπλισμό τού αυτοκινήτου που πρόκειται να αποκτήσουμε μάς κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για την επιλογή μας. Η μακροσκελής λίστα από αρκτικόλεξα και προσδιορισμούς συστημάτων επιβεβαιώνουν ότι «κάτι κάναμε».

Μάλιστα, για να διαβάζουμε περισσότερη ώρα και να αισθανόμαστε ακόμα πιο σημαντικοί και επιτυχημένοι, προτιθέμεθα να πληρώσουμε ακόμα μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει για την απόκτηση της εξοπλιστικά πλουσιότερης έκδοσης του νέου οχήματός μας. Έτσι, για να βλέπουμε τη σχετική λίστα να είναι ακόμα πιο μακριά.

Ωστόσο, πόσο σίγουροι είμαστε ότι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί πραγματικά καθένα από τα συστήματα που επιλέξαμε να έχει το αυτοκίνητό μας; Πολύ λίγο, σύμφωνα με έρευνα της Hyundai.

Advertisement
Advertisement

Όπως ανακοινώθηκε από τη νοτιοκορεατική εταιρεία, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 68% των αγοραστών καινούργιων αυτοκινήτων δεν αφιερώνουν χρόνο για να διαπιστώσουν ποια συστήματα διαθέτει το όχημα που μόλις απόκτησαν και πώς και πότε τίθενται σε λειτουργία!

Μάλιστα, ένα ποσοστό 20% δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάποια από τα συστήματα που πλέον θεωρούνται κοινότοπα όπως αυτό για την ενημέρωση του οδηγού για ύπαρξη οχήματος στο λεγόμενο «τυφλό σημείο» ή το αντίστοιχο για την προειδοποίησή του για ακούσια αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.

Advertisement

Σύμφωνα με την έρευνα της Hyundai κάποιοι γνωρίζουν από πριν τα συστήματα που ήθελαν πραγματικά να έχει το καινούργιο αυτοκίνητό τους, όπως το σύστημα πλοήγησης.

Όπως αποδείχτηκε, το 31% όσων συμμετείχαν σε αυτή έκαναν καίριες παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του και την αναβάθμισή του. Όμως, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι βρίσκουν περίπλοκο τον τρόπο χειρισμού τού συστήματος όταν πρέπει να ορίσουν μια διαδρομή σε αυτό για να τους καθοδηγήσει.

Advertisement

Πέραν αυτών, κάποιοι παραδέχτηκαν ότι χρειάστηκαν ακόμα και σχεδόν ένα εξάμηνο από την απόκτηση του νέου οχήματός τους για να καταλάβουν τις δυνατότητες του κινητήρα που αυτό διαθέτει.

Επίσης, στις απαντήσεις της έρευνας φαίνεται ότι δυσκολεύονται στο να χρησιμοποιήσουν το σύστημα κλιματισμού και ακόμα περισσότερο αυτό του αυτόματου κλιματισμού. Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα φωνητικών εντολών ή για τον τρόπο ασύρματης σύνδεσης του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο.

Advertisement

Προφανώς με την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη του συστήματος αυτόνομης οδήγησης στα αυτοκίνητα ο αριθμός των συστημάτων που θα διαθέτουν τα καινούργια αυτοκίνητα θα αυξηθεί. Αναπόφευκτα, το ίδιο θα συμβεί και σε ό,τι αφορά στο μέγεθος της άγνοιας μας γι’ αυτά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα συστήματα πλοήγησης;
Ηλεκτρονικά συστήματα: Σώζουν αλλά οι επισκευές είναι μπελάς
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα σύγχρονα συστήματα ADAS;