Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι έχει φρενάρει την αυτόνομη οδήγηση;

Ελλάδα 0:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι έχει φρενάρει την αυτόνομη οδήγηση;

ΝΕΑ

Τι έχει φρενάρει την αυτόνομη οδήγηση;

ΝΕΑ

Τα τμήματα έρευνας και εξέλιξης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας εξελίσσουν συνεχώς τις τεχνολογίες για τα πλήρως αυτόνομα οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί αστάθμιστοι και απρόβλεπτοι παράγοντας που επιβραδύνουν τη διάδοση των αυτόνομων αυτοκινήτων που θα είναι ευρέως διαθέσιμα μετά το 2036.

Τα αυτόνομα οχήματα Επιπέδου 3 θα αναπτυχθούν στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, με το Επίπεδο 4 (όπου ο οδηγός θα μπορεί να έχει το ρόλο ενός απλού επιβάτη) να τα αντικαθιστά γρήγορα στην αρχή της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της ερευνητικής εταιρείας GlobalData.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι τα πρώτα αυτοκίνητα Επιπέδου 4 θα μπορούν να κυκλοφορούν το 2031. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν εντελώς αυτόνομα και ο οδηγός απλά να κάθεται στο κάθισμά του και να είναι αμέτοχος στη διαδικασία της οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επέμβει, με την αμερικανική εταιρεία λογισμικού Synopsys να επισημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται ανθρώπινη συμμετοχή.

Η τεχνολογία των αυτόνομων αυτοκινήτων εξελίσσεται διαρκώς και το κόστος κατασκευής και συντήρησης της υποδομής που απαιτείται για την υποστήριξή της εξακολουθεί να είναι υψηλό και πολύπλοκο.

Advertisement

Ωστόσο, την πορεία προς τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα έχει επιβραδύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ημιαγωγών και των πρώτων υλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
SOS: Αυτό είναι το κενό ασφαλείας στο αυτοκίνητό σας! (+video)
Έρχονται νέα χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις πόλεις!
Ποιες πληροφορίες αναζητούν οι οδηγοί στις διαδρομές τους

Advertisement