Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα σύγχρονα συστήματα ADAS;

Ελλάδα 14:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα σύγχρονα συστήματα ADAS;

ΝΕΑ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα σύγχρονα συστήματα ADAS;

ΝΕΑ

Ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων με κάθε λογής ηλεκτρονικό βοήθημα για την πρόληψη των ατυχημάτων και τον περιορισμό των τραυματισμών στους επιβάτες, έχει φέρει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Advertisement
Advertisement

Ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες ατυχημάτων, η προστασία των επιβατών είναι εντυπωσιακά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Μια νέα μελέτη από το MITER και το Partnership for Analytics Research in Traffic Safety (PARTS) διαπίστωσε ότι τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμπλοκής των επιβατών σε τραυματισμό κατά τη διάρκεια ορισμένων ειδών ατυχημάτων. Ειδικότερα, σε εκείνα τα περιστατικά που το αυτοκίνητο το οποίο ελέγχεται, δεχτεί το χτύπημα από πίσω, η προστασία που προσφέρει στους επιβάτες φτάνει στο 50% περισσότερο από ότι σε παλιότερα μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, οι συγκρούσεις εμπρός-πίσω μειώθηκαν κατά 49% όταν το όχημα που χτυπούσε ήταν εξοπλισμένο με προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σε σύγκριση με οχήματα που χτυπούσαν που δεν ήταν εξοπλισμένα με κανένα από τα δύο. Τα συστήματα συνέβαλαν επίσης στη μείωση των τραυματισμών από σύγκρουση εμπρός-πίσω κατά 53%.

Φαίνεται ότι τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης κάνουν τη «δύσκολη δουλειά» και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, μια και όπως προκύπτει, μόνο αυτά μείωσαν τις συγκρούσεις εμπρός-πίσω κατά 16%, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό τραυματισμών κατά 19%. Επιπλέον, από τη μελέτη προκύπτει και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, πως τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης αποδίδουν εξαιρετικά καλά σε όλες τις συνθήκες (δρόμου, καιρικές, φωτισμού).

Advertisement

Η μελέτη εξέτασε περιστατικά και δεδομένα σύγκρουσης που καταγράφτηκαν από την αστυνομία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες των οποίων τα μοντέλα είχαν εμπλοκή. Τα περιστατικά που εξετάστηκαν αφορούσαν σε 93 μοντέλα με χρονολογία κατασκευής από το 2015 έως το 2020, που ενεπλάκησαν σε τροχαία περιστατικά σε μια περίοδο 6 ετών σε 13 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz: Μηδενικά ατυχήματα ως το 2050
Τι συνέβη στο ατύχημα του Jay Leno;
Ψηφιακή ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων!

 

Advertisement