Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα προτίμησαν οι Ευρωπαίοι το καλοκαίρι;

Ελλάδα 8:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια αυτοκίνητα προτίμησαν οι Ευρωπαίοι το καλοκαίρι;

ΝΕΑ

Ποια αυτοκίνητα προτίμησαν οι Ευρωπαίοι το καλοκαίρι;

ΝΕΑ

Η Jato Dynamics ανακοίνωσε τα στοιχεία πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων για τον περασμένο Ιούλιο σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και τα συμπεράσματα από αυτά έχουν ενδιαφέρον.

Advertisement
Advertisement

Η συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών, ο πόλεμος στην Ουκρανία και -εν μέρει- η καλοκαιρινή διάθεση των ευρωπαίων διαμόρφωσαν το πλαίσιο πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στη Γηραιά Ήπειρο τον Ιούλιο.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Jato Dynamics, τον συγκεκριμένο μήνα οι συνολικές ταξινομήσεις νέων οχημάτων σε 27 χώρες της Ευρώπης ήταν μειωμένες κατά 10% συγκριτικά με αυτές του ίδιου περσινού μήνα. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν 866.038 μονάδες, έναντι των 966.453 το 2021.

Advertisement
Advertisement

Σε ό,τι αφορά στις συνολικές πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων το πρώτο επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούλιος) στις χώρες αυτές, ήταν 6.398.609, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 13% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Θυμίζουμε ότι το 2021 ήταν πιο έντονες οι επιπτώσεις (και) στην αγορά αυτοκινήτου εξαιτίας των συνεχιζόμενων περιορισμών και της επιβολής lockdown λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι τον Ιούλιο οι πωλήσεις των καινούργιων οχημάτων Plug-in Hybrid μειώθηκαν κατά 22% συγκριτικά με τον ίδιο περυσινό μήνα. Βασική αιτία γι’ αυτό αναφέρεται το γεγονός ότι κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταμάτησαν να δίνουν κίνητρα για την απόκτησή τους λόγω του ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για την εκπεμπόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisement

Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη και εντατικώς μεθοδευμένη πρακτική τους να προωθήσουν τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων φαίνεται να αποδίδει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο, οι πωλήσεις τους ήταν 90.139 μονάδες, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 20% συγκριτικά με πέρυσι.

Advertisement

«Πρωταθλητής» το Volkswagen T-Roc
Αναφορικά με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων, το Volkswagen T-Roc ήταν το πρώτο σε πωλήσεις, τον συγκεκριμένο μήνα. Συγκεκριμένα, 19.938 άτομα επέλεξαν γερμανικό SUV, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 15% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο.

Στη δεύτερη θέση των πωλήσεων ήταν το Dacia Sandero με 16.632 μονάδες, διατηρώντας την πολύ καλή εμπορική πορεία του. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 19% σε σχέση με πέρυσι.

Advertisement

Τρίτο, ήταν το Peugeot 208 με 16.317 πωλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε μια (εντυπωσιακή) αύξηση 51% σε σχέση με το 2021. Το γαλλικό supermini έπεσε από την κορυφή της λίστας αλλά παρέμεινε στην πρώτη τριάδα.

Στην τέταρτη θέση κατετάγη το Toyota Yaris, το οποίο ήταν στη δέκατη θέση τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο, πουλήθηκαν 14.923 μονάδες, γεγονός που το ανέβασε στη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 21% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα.

Πέμπτο ήταν το Dacia Duster με 14.920 μονάδες. Το δεύτερο μοντέλο της ρουμανικής εταιρείας στην πρώτη πεντάδα πούλησε μόλις τρία αυτοκίνητα λιγότερα απ’ ό,τι το Toyota Yaris και βρέθηκε οριακά σε αυτή τη θέση. Πάντως, οι πωλήσεις του ήταν κατά 21% μικρότερες από αυτές του Ιουλίου του 2021.

Στην έκτη θέση κατετάγη το Fiat 500e, το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο της σχετικής λίστας, με 14.923 πωλήσεις και αύξηση κατά 20%. Έβδομο βρέθηκε το Hyundai Tucson (14.399 μονάδες, -3%), όγδοο το Volkswagen Golf (14.374, -26%), ένατο το Opel Corsa (13.992 πωλήσεις, +12%) και στη δέκατη θέση βρέθηκε το Kia Sportage με 12.698 μονάδες οι οποίες αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 37% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volkswagen T-Roc: SUV με premium τεχνολογική διάθεση
Dacia Sandero Stepway LPG: Το πιο οικονομικό crossover της αγοράς
Ποια κρίση; Σε άνοδο οι πωλήσεις των πολυτελών μοντέλων!