Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο λόγος που η Ford Mustang GTD είναι… παράνομη (+ video)

Ελλάδα 6:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο λόγος που η Ford Mustang GTD είναι… παράνομη (+ video)

ΝΕΑ

Ο λόγος που η Ford Mustang GTD είναι… παράνομη (+ video)

ΝΕΑ

Η Ford, ανακοίνωσε τη δημιουργία της Mustang GTD ως την υπέρτατη έκδοση επιδόσεων του μοντέλου. Όμως, θα είναι τόσο εξελιγμένη που ήδη άρχισαν οι απαγορεύσεις γι’ αυτή.

Advertisement
Advertisement

Για δεκαετίες, η Mustang ήταν ένα εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο για τους Αμερικανούς. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να συγκριθεί με τα ευρωπαϊκά sports cars, πόσο μάλλον με τα supercars.

Όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και η Ford δημιούργησε ένα αξιόλογο supercar στην τελευταία γενιά του μοντέλου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακοίνωσε και τη δημιουργία της Mustang GTD η οποία δανείζεται τεχνολογία από τη Mustang GT3, το αγωνιστικό με το οποίο θα συμμετέχει η εταιρεία στις «24 Ώρες του Le Mans».

Advertisement
Advertisement

Έτσι, η Mustang GTD θα διαθέτει μηχανικά υπερτροφοδοτούμενο V8 κινητήρα (ξηρού κάρτερ), χωρητικότητας 5,2 λίτρων ο οποίος θα αποδίδει περισσότερους από 800 ίππους/7.500 σ.α.λ.

Όμως, εξίσου σημαντικός παράγοντας στο αυτοκίνητο είναι η σχεδίαση του αμαξώματος και τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία που διαθέτει εμπρός όπως και στην πίσω αεροτομή.

Advertisement

Οι άνθρωποι της Ford το δημιούργησαν ώστε να έχει προσεκτικά διαμορφωμένα ανοίγματα στον εμπρός προφυλακτήρα και στο πλάι τα οποία κατευθύνουν το αέρα με τρόπο που να συμβάλλει στο να κινείται γρήγορα.

Advertisement

Επίσης, το πάτωμά του είναι επίπεδο ώστε να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης. Όμως, το σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα εγκάρσια πτερύγια της πίσω αεροτομής κινούνται και ανοίγουν ή κλείνουν αναλόγως της ταχύτητας κίνησης της Mustang GTD, όπως το σύστημα «DRS» σε ένα μονοθέσιο της Formula 1.

Τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία που υπάρχουν τόσο σε αυτή όσο και στο εμπρός μέρος, λειτουργούν ηλεκτροϋδραυλικά, όταν χρειάζεται.

Advertisement

Το σύστημα, κάνει το αυτοκίνητο πιο ασφαλές στον δρόμο και πιο εντυπωσιακό σε μια πίστα, στην οποία ο οδηγός της Mustang GTD μπορεί να κινηθεί με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό όταν το μάθει καλά.

Όμως, η ύπαρξη του απαγορεύεται από τους κανονισμούς στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Συνεπώς, κάποιος δεν θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να συμμετέχει σε κάποιον αντίστοιχο θεσμό.

Πάντως, η Mustang GTD, ως μοντέλο παραγωγής, αναμένεται να έχει πολύ καλές επιδόσεις και να ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα. Η εξέλιξή της συνεχίζεται και η Ford έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να την κατασκευάζει σε περιορισμένο αριθμό εντός του 2024.

Μάλιστα, τα στελέχη της αναφέρουν ότι οι επιδόσεις και η οδική συμπεριφορά της θα είναι τέτοια ώστε να είναι σε θέση να σημειώσει χρόνο μικρότερο των επτά λεπτών της ώρας στην πίστα του Nürburgring-Nordschleife.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και η Ford άλλαξε το λογότυπό της (κι ας μην του φαίνεται…)
Τα σχέδια της Ford για μια ηλεκτρική Mustang (όχι Mustang Mach-E)
H Manhart «τουμπάνιασε» το Ford Bronco