Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Alpine A110 E-ternite: Το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο

Ελλάδα 15:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Alpine A110 E-ternite: Το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο

ΝΕΑ

Alpine A110 E-ternite: Το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο

ΝΕΑ

Η Alpine, παρουσίασε το πρωτότυπο της αμιγώς ηλεκτρικής  A110 η οποία αναμένεται να μπει στην παραγωγή το 2026.

Advertisement
Advertisement

O Luca De Meo έδωσε το έναυσμα με το στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο «Renaulution» και τα στελέχη της Alpine πήραν το μήνυμα. Η δημιουργία του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της ήταν θέμα χρόνου πλέον.

Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την αντίστοιχη εκδοχή της A110, του μοντέλου που ήταν και (προς το παρόν) παραμένει η κατασκευαστική «ενσάρκωση» της Alpine.

Advertisement
Advertisement

Η παρουσίαση του πρωτότυπου A110 E-ternite είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και προς την… αιωνιότητα όπως αφήνει να εννοηθεί η ονομασία-λογοπαίγνιό του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήθυναν οι αναφορές και οι «διαρροές» από την Alpine για την παρουσίαση του και η εταιρεία από τη Διέππη το έπραξε. Βεβαίως, μας είχε προϊδεάσει από τις αρχές του 2021 για το ενδεχόμενο δημιουργίας του με τη δημοσίευση τότε κάποιων σκίτσων.

Advertisement

Το πρωτότυπο A110 E-ternite που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι η απτή απόδειξη ότι έχει αρχίσει το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας της πρώτης αμιγώς ηλεκτροκίνητης A110 η οποία αναμένεται να μπει σε διαδικασία παραγωγής το 2026, όπως προβλέπεται σε αυτό.

Advertisement

Η πλατφόρμα
Τα στελέχη της Alpine ορίζουν το πρωτότυπο ως ένα «κινητό εργαστήριο», ως τη βάση για να πειραματιστούν και να εξελίξουν τις τεχνολογίες που θα έχει το αυτοκίνητο. Η A110 E-ternite βασίζεται στην πλατφόρμα «CMF-EV» και διαθέτει τη συστοιχία μπαταριών από το (αμιγώς ηλεκτροκίνητο) Renault Megane E-Tech.

 

Advertisement

Ωστόσο, το μοντέλο παραγωγής θα βασίζεται σε μια καινούργια η οποία θα εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Lotus αποκλειστικά για τα νέα μοντέλα τους. Αυτή θα ενισχύει τον σπορ χαρακτήρα τους και θα επιτρέπει στους τεχνικούς των δύο εταιρειών να δίνουν στα αυτοκίνητα τα δυναμικά χαρακτηριστικά που τους αρμόζουν.

Όπως ανακοινώνει η Alpine, το βάρος του πρωτότυπου A110 E-ternite είναι 1.378 κιλά, αυξημένο κατά 258 κιλά συγκριτικά με αυτό της A110 με τον 1.8 κινητήρα των 252 ίππων. Τη θέση του τελευταίου –και του συστήματος μετάδοσης γενικότερα– έχουν πάρει οι μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 60 kWh και ο ηλεκτροκινητήρας ο οποίος είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος και κινεί τους εκεί τροχούς.

Η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 242 ίππους και η μέγιστη ροπή του τα 300 Nm. Όπως ανακοινώνει η Alpine, το βάρος των μπαταριών είναι 392 κιλά και δίνουν μια θεωρητική μέγιστη αυτονομία 420 χλμ. (κατά «WLTP»). Η A110 E-ternite επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα, χρόνος ο οποίος είναι ίδιος με αυτόν της A110 των 252 ίππων και κατά 0,3 δευτ. πιο αργός από αυτόν που χρειάζεται η A110 GT των 300 ίππων (σημ.: 4,2 δευτ. αντίστοιχα). Τέλος, η τελική ταχύτητα του ηλεκτροκίνητου πρωτότυπου είναι 250 χλμ./ώρα.

Οι μηχανικοί της Alpine φρόντισαν να τοποθετήσουν μοιράσουν το βάρος στο αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό 50/50, εμπρός-πίσω. Όπως  έγινε γνωστό, εμπρός είναι 42% και πίσω 58% όταν στο υπάρχον μοντέλο η αναλογία είναι 43%-57% αντίστοιχα.

Εσωτερικά
Εντός, η A110 E-ternite έχει υλικά φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τρόπο που να είναι το ίδιο ανθεκτικά σαν να ήταν από ανθρακονήματα. Σε ένα από τα πρωτότυπα που δημιούργησε η Alpine το νέο υλικό υπάρχει στην γρίλια, στο καπό, στην οροφή, στο πίσω παράθυρο και στους προφυλακτήρες. Επίσης, από αυτό αποτελούνται και τα καθίσματα.

Σε ένα άλλο η οροφή αποτελείται από ανακυκλωμένα ανθρακονήματα για να συμβάλλει στη γενικότερη δυσκαμψία του αμαξώματος και να είναι πιο ελαφριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με την αύρα της F1 τα ηλεκτρικά Alpine
Δοκιμές στον αρκτικό κύκλο για το ηλεκτρικό SUV της Alpine
Alpine A4810: Ένα hypercar που καίει υδρογόνο (+video)