Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Alpine: Θέλει να διεκδικεί τακτικά νίκες από το 2023

Ελλάδα 11:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Alpine: Θέλει να διεκδικεί τακτικά νίκες από το 2023

FORMULA 1

Alpine: Θέλει να διεκδικεί τακτικά νίκες από το 2023

FORMULA 1

Το περίφημο… El Plan της Alpine βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής ομάδας, Otmar Szafnauer. Ο Αυστριακός αποκάλυψε ότι η ομάδα πρόκειται να προσλάβει ακόμη 75 άτομα για το πρόγραμμα της F1. Στόχος της Alpine, σύμφωνα με τον Szafnauer, είναι να διεκδικεί νίκες τακτικά από το 2023.

Advertisement
Advertisement

Η Renault έχει επιστρέψει ως εργοστασιακή συμμετοχή από το 2016 στο grid. Έκτοτε έχει επενδύσει ένα αρκετά σεβαστό ποσό στο project της F1. Το 2019 επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της στο Enstone προσθέτοντας δύο ορόφους σε αυτές. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε και η μετονομασία σε Alpine η οποία συνοδεύτηκε και από την επιστροφή του Fernando Alonso στο cockpit της.

Η φετινή A522 έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ένα πολύ καλό μονοθέσιο. Ιδιαίτερα στα σιρκουί χαμηλού αεροδυναμικού φορτίου. Όμως, δεν μπορεί ακόμη να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις Red Bull, Ferrari και Mercedes. Αυτό, οι άνθρωποι της Alpine θέλουν να αλλάξει από το 2023. Για τον λόγο αυτό σκοπεύουν να επεκτείνουν το υπάρχουν προσωπικό τους, κυρίως στον τομέα της αεροδυναμικής.

Advertisement
Advertisement

«Κοιτάμε να προσλάβουμε 75 επιπλέον άτομα και να τα προσθέσουμε στο ήδη υπάρχον προσωπικό μας των 850», δήλωσε ο SzafnauerΕάν θέλουμε να τα βάλουμε με τις μεγάλες ομάδες πρέπει να φτάσουμε και στο μέγεθός τους. Από την εμπειρία μου σε άλλες ομάδες έχω δει τομείς στους οποίους εκείνες είναι δυνατότερες, έχουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία. Και σε ακριβώς αυτούς τους τομείς θέλουμε να προσθέσουμε ικανούς ανθρώπους», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της Alpine.

Οι οδηγοί

Η Alpine έχει βρει στους Alonso-Ocon ένα πολύ ισχυρό οδηγικό δίδυμο. Το συμβόλαιο του Ocon λήγει στο τέλος του 2024 ενώ εκείνο του Alonso στο τέλος της φετινής σεζόν. Όλα δείχνουν, όμως, ότι ο Ισπανός δεν θα πει ακόμη οριστικό “αντίο” στην F1. Ιδίως όσο η Alpine με κινήσεις όπως η παραπάνω αποδεικνύει την δέσμευσή της στο πλάνο της διεκδίκησης των δύο πρωταθλημάτων.

alonso-hungary-2021-a1000x600

Advertisement

Επιπλέον, η ομάδα διαθέτει στις τάξεις της και τον εξαιρετικά ταλαντούχο Αυστραλό Oscar Piastri. Ο Piastri έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα ως υποψήφιος μελλοντικός οδηγός των Williams ή McLaren. Αναμφίβολα η Alpine θα επιθυμούσε να δει τον αναπληρωματικό οδηγό της να αγωνίζεται κανονικά το 2023, ώστε να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον.

Piastri-Oscar-f3-2020-b1000x600

Advertisement

Όμως, το πρόβλημα για την γαλλική εταιρία είναι πώς δεν διαθέτει κάποια ομάδα-δορυφόρο η οποία θα μπορούσε να δώσει θέση στον Piastri χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα. Αντιθέτως, οι τρεις μεγάλες ομάδες του grid έχουν όλες από τουλάχιστον μία θυγατρική ομάδα. Έτσι, μπορούν να εξασφαλίζουν θέσεις στους οδηγούς τους που έρχονται από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Γενικότερη στρατηγική

Αυτή είναι μόνο μία από τις υπηρεσίες που παρέχουν στους τρεις μεγάλους οι πελατειακές τους ομάδες. Θα πρέπει να προσθέσουμε και την αυξημένη πολιτική ισχύ τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών της F1. Επίσης, ο ίδιος ο Szafnauer έχει υπαινιχθεί στο παρελθόν ότι οι πελατειακές ομάδες των Red Bull, Ferrari και Mercedes τις βοηθούν στην εξέλιξη των αυτοκινήτων τους παρέχοντας δεδομένα ή δοκιμάζοντας λύσεις για λογαριασμό τους. Όσο και αν κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς.

Advertisement

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία για προσύμφωνο παροχής PU ανάμεσα στις Alpine και Andretti Global. Η αμερικανική ομάδα επιθυμεί να μπει στην F1 από το 2024. Εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε η Alpine θα έχει εξασφαλίσει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Όμως, οι Andretti ακόμη περιμένουν μία απάντηση από την Liberty και τις ομάδες που ήδη συμμετέχουν.

Σίγουρα, η Alpine κινείται στην σωστή κατεύθυνση για την ώρα. Χάρη και στις περισσότερες ώρες δοκιμών που δικαιούται σε σχέση με τις ομάδες που προπορεύονται στην βαθμολογία θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της στο άμεσο μέλλον. Θα είναι αυτή αρκετή ώστε να την φέρει σε θέση διεκδικήτριας ήδη από το 2023;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Αυστρίας: Η καρδιά της Ferrari (+video)
Ecclestone: Διώκεται από τις βρετανικές αρχές
F1: Δυσαρεστημένοι οι οδηγοί από την διεύθυνση αγώνων