Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ferrari: Ξεκίνησε το ξήλωμα;

Ελλάδα 10:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ferrari: Ξεκίνησε το ξήλωμα;

FORMULA 1

Ferrari: Ξεκίνησε το ξήλωμα;

FORMULA 1

Το 2023 ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες για την Scuderia. Όμως, τα ιταλικά μέσα κάνουν λόγο για σοβαρή κρίση η οποία διαμορφώνεται στο εσωτερικό.

Advertisement
Advertisement

Πρώτη ένδειξη της κρίσης αυτής ήταν η αποχώρηση του υψηλόβαθμου μηχανικού, David Sanchez. Πολλοί θεώρησαν τότε ότι η κίνηση αυτή ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της παραίτησης του Mattia Binotto, παρά τηn κακής εμφάνισης των SF-23 στο Μπαχρέιν.

Λίγες ημέρες μετά έγιναν γνωστές και οι αποχωρήσεις δύο άλλων μελών της ομάδας. Των Gino Rosato και Jonathan Giacobazzi. Μπορεί οι δύο Ιταλοί να μην κατείχαν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της ομάδας. Ωστόσο πρόκειται για δύο ανθρώπους που έχουν μακρά πορεία στην Scuderia Ferrari. Η φυσιογνωμία του Rosato, ιδίως, είναι εξαιρετικά γνώριμη στο γκαράζ της Ferrari. Από την χρυσή εποχή του Michael Schumacher ακόμη.

Advertisement
Advertisement

Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι επίκεινται και άλλες αποχωρήσεις. Δημοσιεύματα από την Ιταλία κάνουν λόγο για σχεδόν βέβαιες παραιτήσεις του αγωνιστικού διευθυντή Laurent Mekies και του πρώην υπεύθυνου στρατηγικής Inaki Rueda.

Ο Rueda είχε ουσιαστικά υποβιβαστεί από τον Vasseur πριν λίγο καιρό, με τον Ravin Jain να αναλαμβάνει επικεφαλής της στρατηγικής. Από την άλλη, ο Vasseur είχε παρέμβει και στον ρόλο του Mekies περιορίζοντας τα καθήκοντά του στην λειτουργία της ομάδας κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων.

Advertisement

Επιπλέον, κυκλοφόρησαν φήμες και για επικείμενη παραίτηση του αρχισχεδιαστή της Scuderia, Enrico Cardile. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η φημολογία τότε θα μιλάμε για μία… χιονοστιβάδα αλλαγών μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα τα στελέχη τα οποία αποχώρησαν ή πρόκειται να αποχωρήσουν ανήκαν στον στενό κύκλο του Mattia Binotto. Ο πρώην επικεφαλής της Ferrari είχε επιλέξει τους ανθρώπους αυτούς για τις καίριες θέσεις στην ιεραρχία της Scuderia. Οπότε σε κάποιον βαθμό είναι κατανοητή η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Ποιος κάνει κουμάντο;

Advertisement

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Στην Scuderia μοιάζει να έχει αρχίσει -οποία έκπληξις- και πάλι ένας εσωτερικός πόλεμος για το ποιος θα κάνει κουμάντο. Και τα δύο κύρια πρόσωπα της διαμάχης αυτής είναι ο νέος επικεφαλής, Fred Vasseur και ο CEO, Benedetto Vigna.

Ο Vigna ελέγχει ακόμη σε μεγάλο βαθμό πολλές κρίσιμες λειτουργίες της Scuderia. Κυρίως στον οικονομικό τομέα και τους χορηγούς. Ο Vasseur μοιάζει να είναι δυσαρεστημένος από αυτήν την κατάσταση. Αισθάνεται ότι έχει πολύ μικρό περιθώριο κινήσεων και ότι η εξουσία ασκείται στην πραγματικότητα από τον Vigna.

Advertisement

Να σημειώσουμε ότι ο Vigna είχε πάρει τις αρμοδιότητες αυτές από τον Binotto ήδη από τον Μάρτιο του 2021. Ο πρώην επικεφαλής της Ferrari, όμως, φαίνεται ότι προστάτευε κατά κάποιον τρόπο τους υφισταμένους του. Μετά την παραίτησή του πολλοί εξ αυτών αισθάνονται εκτεθειμένοι.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για την ώρα στους κόλπους της Ferrari. Τόσο ανάμεσα στην διοίκηση και το τεχνικό προσωπικό όσο και μεταξύ των δύο πιο υψηλόβαθμων στελεχών της ομάδας. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και η μέτρια εμφάνιση των SF-23 στο Μπαχρέιν δεν βοήθησε ιδιαίτερα.

Άλλωστε, μετά τον αγώνα του Sakhir, ο Charles Leclerc ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Elkann. Κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών, φαίνεται ότι ο Leclerc ζήτησε από τον Elkann διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της ομάδας στο πλάνο που είχε οριστεί αρχικά.

Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο εάν ο Leclerc έχει ζητήσει από τον Elkann να παρέμβει στην διαφαινόμενη κόντρα των Vigna και Vasseur. Άλλωστε, ο Μονεγάσκος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Vasseur στην Ferrari. Ίσως και ο μοναδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lewis Hamilton: Δεν με άκουσαν!
Ferrari: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής αεροδυναμικής, David Sanchez!
F1: Πειραματισμοί στις κατατακτήριες της Imola