Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ferrari: Ο Leclerc αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο ποινής!

Ελλάδα 15:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ferrari: Ο Leclerc αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο ποινής!

FORMULA 1

Ferrari: Ο Leclerc αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο ποινής!

FORMULA 1

Το Grand Prix του Μπαχρέιν ήταν απογοητευτικό για την Ferrari και τον Charles Leclerc. Αρχικά λόγω του ελλείματος ρυθμού της SF-23 έναντι της RB19. Όμως η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη.

Advertisement
Advertisement

Η οδήγηση του Μονεγάσκου ήταν, ίσως, το μόνο θετικό σημείο στην χθεσινή εμφάνιση της Ferrari. Ο Charles Leclerc όδευε προς μία σχεδόν βέβαιη τρίτη θέση με λίγους γύρους να απομένουν. Ωστόσο, η ιταλική PU είχε διαφορετική άποψη.

Η μονάδα ισχύος εμφάνισε πρόβλημα που ανάγκασε τον Leclerc να παρκάρει την Ferrari του στην άκρη της τελευταίας ευθείας του Sakhir. Αρχικά υπήρξαν φόβοι ότι η εγκατάλειψη προκλήθηκε -όπως συνηθιζόταν πέρσι- λόγω του κινητήρα εσωτερικής καύσεως ή του turbo.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, στον έλεγχο που διενέργησε η Scuderia αποκαλύφθηκε ότι το πρόβλημα ήταν με την μπαταρία (ES) και την μονάδα ελέγχου (CE). Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές ώστε η επιδιόρθωσή τους καθίσταται αδύνατη.

Αυτά είναι ιδιαιτέρως άσχημα νέα για τον Leclerc. Η μπαταρία που καταστράφηκε είχε περαστεί στην Ferrari του λίγο πριν τον αγώνα και ήταν η δεύτερη και τελευταία που του επιτρέπεται από την κατανομή του για φέτος. Το ίδιο ισχύει και για την μονάδα ελέγχου. Ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μπαταρία είχαν προκύψει κάποιες ενδείξεις που είχαν ανησυχήσει την Ferrari μετά τις κατατακτήριες.

Advertisement

Όμως τα δύο νέα στοιχεία καταστράφηκαν εν τέλει. Τα αρχικά CE και ES έχουν σταλεί πίσω στο Maranello για να ελεγχθούν. Σε περίπτωση που έχουν υποστεί κι εκείνα ανεπανόρθωτες ζημιές, τότε ο Leclerc θα αναγκαστεί να ξεπεράσει τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό τους στην Jeddah.

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι ο Charles απειλείται με ποινή τουλάχιστον 10 θέσεων εκκίνησης ήδη από τον δεύτερο αγώνα της χρονιάς. Εάν και τα δύο στοιχεία χρειαστούν αλλαγή για δεύτερη φορά τότε η ποινή θα φτάσει τις 20 θέσεις! Σίγουρα όχι το ξεκίνημα που φαντάζονταν οι tifosi.

Ανταγωνιστική μόνο στις κατατακτήριες

Η νέα Ferrari ήταν μέσα στο παιχνίδι της pole το Σάββατο. Ο Leclerc είχε κάνει έναν σχεδόν τέλειο πρώτο γύρο στο Q3 και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τις Red Bull για την πρώτη θέση εκκίνησης.

Advertisement

Όμως, η Ferrari αποφάσισε να μην στείλει τον Charles για δεύτερο γύρο ώστε να διαφυλάξουν ένα φρέσκο σετ soft γόμας για τον αγώνα. Η απόφαση αυτή δικαιώθηκε στην εκκίνηση με τον Μονεγάσκο να παίρνει την δεύτερη θέση του Perez. Κάπου εκεί, όμως, τελείωσαν τα ευχάριστα νέα για τους Ιταλούς.

Ο ρυθμός του Leclerc με τα soft ήταν πάνω από μισό δευτερόλεπτο ανά γύρο αργότερος από εκείνον του Verstappen. Μία διαφορά χαοτική η οποία προέκυψε λόγω της υπερθέρμανσης των πίσω ελαστικών της Pirelli. Ακόμη πιο αργός ήταν ο ρυθμός του Sainz ο οποίος ανταγωνιζόταν περισσότερο με τις Mercedes παρά με τις Red Bull.

Δυσάρεστοι συμβιβασμοί

Λόγω των προβλημάτων φθοράς η Ferrari αναγκάστηκε να κάνει κάποιους δυσάρεστους συμβιβασμούς στο set-up της SF-23. Κυρίως σε ότι αφορά την πίσω ανάρτηση. Αυτό με την σειρά του προκάλεσε άλλες παρενέργειες. Όπως οι αναπηδήσεις στο μονοθέσιο του Sainz οι οποίες αυξάνονταν όσο περνούσαν οι γύροι.

Η Ferrari προβληματίζεται έντονα από την αναντιστοιχία των δεδομένων του προσομοιωτή της -είναι ο πιο σύγχρονος στο grid- με εκείνα της πίστας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συμπεριφορά του εμπρός μέρους. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο η Scuderia πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

Από την άλλη, το πρόβλημα αξιοπιστίας στην PU φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τα περσινά. Ακόμη κι έτσι, όμως, πρόκειται για κάτι το οποίο υποτίθεται ότι οι άνθρωποι της Ferrari είχαν επιλύσει για το 2023.

Φυσικά, η εξαγωγή συμπερασμάτων από έναν μόνο αγώνα δεν ενδείκνυται. Αυτό τονίζουν άλλωστε τόσο ο Leclerc όσο και ο Vasseur. Όμως, είναι εμφανές ότι η Scuderia περίμενε έναν καλύτερο πρώτο αγώνα στο Μπαχρέιν. Το εάν μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση θα φανεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ecclestone: Γνωρίζαμε για την Σιγκαπούρη του ’08- Τυχερός ο Hamilton
F1 GP Μπαχρέιν: Μπορεί κάποιος να τα βάλει με τις Red Bull; (+video)
F1 GP Μπαχρέιν: Η επιστροφή του ασώτου (+ video)