Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ferrari: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Binotto;

Ελλάδα 21:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ferrari: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Binotto;

FORMULA 1

Ferrari: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Binotto;

FORMULA 1

Με την παραίτηση του Mattia Binotto κλείνει μία ακόμη -αποτυχημένη- περίοδος ανασυγκρότησης για την Scuderia. Ποιος, όμως, θα ηγηθεί των προσπαθειών από το 2023 και μετά;

Advertisement
Advertisement

Το ερώτημα αυτό δεν έχει εύκολη απάντηση. Η Ferrari είναι διαβόητη για το έντονο παρασκηνιακό παιχνίδι των στελεχών στην κορυφή της ηγεσίας. Αυτό καθιστά την δουλειά του επόμενου team principal εξαιρετικά δύσκολη. Δεν πρέπει μόνο να οργανώσει την ομάδα επιτυχημένα. Πρέπει να ξέρει και πώς να κινείται πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Ferrari φέρεται να είχε βολιδοσκοπήσει αρκετά σημαντικά ονόματα του χώρου για την θέση του Binotto πριν ακόμη εκείνος ανακοινώσει την παραίτησή του. Έχουν γραφεί φήμες για τους Christian Horner (!), Andreas Seidl, Franz Tost και Gerhard Berger. Κανείς τους, όμως, δεν φάνηκε διατεθειμένος να αποδεχτεί την δυσκολότερη -ίσως- δουλειά στο paddock.

Advertisement
Advertisement

Από τη μία υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικό πακέτο και δύο ταχύτατοι οδηγοί. Οι υποδομές της Ferrari είναι εξαιρετικές όπως και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού της. Από την άλλη, όμως, ο αγώνας -στο εσωτερικό- για την εξουσία στην Scuderia δεν σταματά ποτέ. Προσθέστε σε αυτό και τον συχνά υστερικό ιταλικό τύπο -ο Todt δεχόταν έντονη κριτική ακόμη και κατά την περίοδο της παντοκρατορίας Ferrari- και θα καταλάβετε για τι είδους πρόκληση μιλάμε.

Φαίνεται, άλλωστε, και στον τρόπο με τον οποίον ο Binotto εξωθήθηκε σε παραίτηση. Πολλοί θα έλεγαν ότι όποιος κι αν είναι ο νέος επικεφαλής της Scuderia δύσκολα θα παραμείνει στην θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και δεν θα είχαν άδικο. Ωστόσο, ας ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία της Ferrari από το 2023. Δύο φαβορί και δύο αουτσάιντερ.

Benedetto Vigna

Advertisement

Οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν τον Vigna. Πρόκειται για τον CEO της Ferrari από τον Ιούνιο του 2021. Έχει σπουδάσει φυσικός και ασχολήθηκε με καινοτομίες στον τομέα της μικροηλεκτρονικής. Έχει κατοχυρώσει πάνω από 100 πατέντες από το 1995. Οι εφευρέσεις του έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πεδία. Από την αυτοκίνηση μέχρι και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Ο Vigna δεν παρευρέθηκε σε πολλά Grand Prix φέτος. Φημολογείται, ωστόσο, ότι ανακατευόταν συχνά-πυκνά σε πολλά θέματα της Scuderia προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Binotto. Μετά το GP στο Άμπου Ντάμπι -και αφού η Ferrari είχε στηρίξει επίσημα τον Binotto- ο Vigna δήλωσε: “Δεν είμαι ευχαριστημένος με την δεύτερη θέση. Ο δεύτερος είναι ο πρώτος από τους ηττημένους. Η ομάδα χρειάζεται κάτι άλλο για να βελτιωθεί στο μέλλον”.

Advertisement

Η δήλωση αυτή έπειτα από την παραίτηση Binotto αποκτά άλλη βαρύτητα. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι ο Vigna υπονόμευσε άμεσα την δημόσια στήριξη στον Binotto με εκείνη την δήλωση. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Ιταλός είναι το φαβορί για να αναλάβει προσωρινά την θέση του επικεφαλής της Scuderia καθώς μένουν μόλις 84 ημέρες πριν το πρώτο τεστ στο Μπαχρέιν.

Η στρατηγική του Vigna μοιάζει να είναι η εξής: Ξεκινά την σεζόν ως επικεφαλής και αναλόγως του πως εξελίσσονται οι πρώτοι αγώνες αποφασίζει για την συνέχεια. Εάν η Ferrari ξεκινήσει δυνατά μην παραξενευτείτε εάν ο Vigna αποφασίσει ότι η θέση αυτή του ταιριάζει. Εάν υπάρξουν προβλήματα, όμως, τότε το πιο πιθανό είναι να βρει κάποιον άλλον ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να “τα ακούει” από τον τύπο και τους tifosi.

Advertisement

Frederic Vasseur

Το όνομα του Γάλλου ακούγεται εδώ και αρκετές ημέρες για την θέση του επικεφαλής της Ferrari. Οι ικανότητές του στην οργάνωση και τον συντονισμό μίας ομάδας είναι αδιαμφισβήτητες. Ωστόσο, η πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει στην Ferrari θα είναι πολύ διαφορετική από όσες έχει δει μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Σε περίπτωση που ο Vasseur πάρει, τελικά, την δουλειά θα έχει έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στο πλευρό του. Τον Charles Leclerc. Ο Vasseur ήταν παρών σε κάθε βήμα του Charles από το GP3 μέχρι και το ντεμπούτο του στην Alfa Romeo το 2018.

Επιπλέον, έχει ξεκάθαρη θέση για το πώς πρέπει να διοικείται μια ομάδα F1. Πριν από καιρό είχε δηλώσει: “Τα τελευταία 25 χρόνια όλα τα επιτυχημένα projects έχουν χτιστεί γύρω από έναν οδηγό-αναφοράς. Η Ferrari με τον Schumacher, η Renault με τον Alonso, η Red Bull με τον Vettel και η Mercedes με τον Hamilton”.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που ο Vasseur γίνει ο νέος επικεφαλής, ο Leclerc θα είναι το αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα εντός της Scuderia. Οι δύο άνδρες θέλουν να σχηματίσουν ένα “αεροστεγές” μπλοκ στα πρότυπα εκείνου των Schumacher-Todt. Άλλωστε οι φήμες που κυκλοφορούσαν στον τύπο για αποχώρηση Binotto φαίνεται ότι προέρχονταν από το στρατόπεδο των Vasseur-Leclerc και Nicolas Todt.

Υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει προς τον Vasseur. Η επιλογή Hulkenberg από τον Guenther Steiner στην Haas. Ο Binotto ήθελε έναν εκ των Giovinazzi και Shwartzman στην δεύτερη Haas για το 2023. Όμως, ο Steiner τον αψήφησε, υιοθετώντας την -όπως φημολογείται- πρόταση του Vasseur. Να είναι αυτή μία ένδειξη ότι ο Steiner θεωρεί δεδομένο τον διορισμό Vasseur στην Ferrari;

Τα αουτσάιντερ

Τέλος, υπάρχουν και δύο αουτσάιντερ για την θέση του team principal στην Ferrari. Οι Ross Brawn και Andreas Seidl. Για τον πρώτο η φημολογία αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Μοιάζει, όμως, περισσότερο με ευσεβής πόθος των tifosi παρά με πιθανό σενάριο.

Ο Brawn μπορεί να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία της F1. Τόσο ως μηχανικός όσο και ως διοικητικό στέλεχος. Ωστόσο στα 68 του έτη, φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει την πολύ επιτυχημένη πορεία του στο motorsport. Ο ίδιος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι από εδώ και πέρα θέλει να βλέπει τους αγώνες στην τηλεόρασή του. Κάτι που μοιάζει πιο λογικό από το να βουτήξει και πάλι στην άβυσσο των πολιτικών παιχνιδιών του Maranello.

Η περίπτωση του Seidl είναι διαφορετική. Πρόκειται για ένα ικανότατο στέλεχος, στο πρότυπο του Vasseur. Ωστόσο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ferrari. Ο μόνος τρόπος για να έπαιρνε την δουλειά -εάν το επιθυμούσε κιόλας- θα ήταν εάν ο Elkann αποφάσιζε να πάρει “επάνω του” την απόφαση για τον νέο team principal.

Θα ήταν ίσως μία ενδιαφέρουσα περίπτωση. Όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Elkann δεν φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί τόσο στενά με την Ferrari ενώ έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες άλλα ζητήματα στις υπόλοιπες εταιρίες της Stellantis. Φαίνεται ότι αυτήν την στιγμή ο Vigna είναι εκείνος που κινεί τα νήματα εντός της Ferrari.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Θα μπουν καλύμματα στους πίσω τροχούς;
Porsche: Παίζει το τελευταίο της χαρτί με Williams;
Binotto: Οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση