Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πειραματισμοί στις κατατακτήριες της Imola

Ελλάδα 0:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πειραματισμοί στις κατατακτήριες της Imola

FORMULA 1

F1: Πειραματισμοί στις κατατακτήριες της Imola

FORMULA 1

Η παρούσα δομή των κατατακτήριων δοκιμών της F1 είναι ομολογουμένως επιτυχημένη. Ωστόσο, οι ιθύνοντες του σπορ θα δοκιμάσουν κάτι νέο στο φετινό GP της Εμίλια-Ρομάνια.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, στις κατατακτήριες του GP στην Imola οι γόμες που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίοδο θα καθοριστούν εκ των προτέρων. Η σκληρή γόμα για το Q1, η μέση για το Q2 και η μαλακή για το Q3. Εξαιρούνται περίοδοι οι οποίες θα επηρεαστούν από βροχή.

Μέχρι στιγμής οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους 13 σετ ελαστικών για όλο το τριήμερο. Μπορούν δε, να επιλέξουν ελεύθερα όποια γόμα επιθυμούν για κάθε περίοδο από την Παρασκευή μέχρι τον αγώνα. Ωστόσο, η F1 θέλει να μειώσει τον συνολικό αριθμό των σετ ανά οδηγό σε 11. Από αυτά τα 3 θα είναι της hard γόμας ενώ από 4 θα διατίθενται στις medium και soft.

Advertisement
Advertisement

Οι αλλαγές αυτές, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα έχουν πολλαπλές συνέπειες. Αρχικά, οι ομάδες θα πρέπει να ρυθμίζουν τα αυτοκίνητά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανταγωνιστικά και με τις τρεις γόμες. Θα υπάρχουν, δηλαδή, αλλαγές σε όλον τον τρόπο διαχείρισης του τριημέρου.

Έπειτα, όσοι οδηγοί περνούν στο Q3 θα έχουν χρησιμοποιήσει -λογικά- δύο σετ της soft γόμας. Κατά συνέπεια οι οδηγοί που θα ξεκινούν εκτός του top-10 θα πλεονεκτούν έναντι αυτών, ιδιαίτερα σε πίστες όπως το Μονακό ή η Σιγκαπούρη.

Όλα για το θέαμα

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πειραματικά για πρώτη φορά στο GP της Εμίλια-Ρομάνια. Είναι εξαιρετικά πιθανό, αναλόγως και των αντιδράσεων, να υπάρξουν άλλοι δύο αγώνες στους οποίους θα γίνουν οι ίδιοι πειραματισμοί.

Advertisement

perez-hungary21-verstappen-a1000χ600

Για την ώρα, όμως, οι πρώτες αντιδράσεις των οδηγών δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. «Νομίζω ότι γίνεται απλά για το σόου. Νομίζω ότι η διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών δεν χρειάζεται αλλαγή» δήλωσε ο Sergio Perez στο Μπαχρέιν.

Advertisement

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Max Verstappen. «Ελπίζω να μην κάνει κρύο στην Imola αλλιώς θα είναι δύσκολα. Θα ισχύει το ίδιο για όλους, βέβαια, αλλά πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους αλλαγές στις κατατακτήριες» σημείωσε ο πρωταθλητής.

Λίγο πιο θετικός εμφανίστηκε ο Charles Leclerc. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή. Ας το δοκιμάσουμε, όμως, και βλέπουμε».

Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι η F1 έχει πειραματιστεί αρκετά με την μορφή των κατατακτήριων δοκιμών από το 2003 και μετά. Η παρούσα διαδικασία τριών περιόδων χρησιμοποιείται από το 2006. Και σε αυτήν ακόμη έχουν υπάρξει αρκετές μικρές αλλαγές διαχρονικά. Ωστόσο, από το 2022 η επιλογή ελαστικών και φορτίου καυσίμου είναι ελεύθερη και δεν δεσμεύει τους οδηγούς για τον αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Μπαχρέιν: Η επιστροφή του ασώτου (+ video)
Lewis Hamilton: Δεν με άκουσαν!
Ferrari: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής αεροδυναμικής, David Sanchez!