Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Σε άλλη κλάση (+video)

Ελλάδα 0:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βραζιλίας: Σε άλλη κλάση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Σε άλλη κλάση (+video)

FORMULA 1

Σε δική του κατηγορία βρέθηκε για άλλη μια φορά φέτος ο Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός πήρε την 17η φετινή του νίκη. Δεύτερος ο Νόρις και τρίτος ο Αλόνσο.

Advertisement
Advertisement

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πάρει ήδη μια γεύση χθες για τα όσα θα βλέπαμε στο Interlagos. Ο Φερστάπεν είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Νόρις μπορεί να ήταν αρκετά ανταγωνιστικός με την McLaren. Ωστόσο δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Ολλανδού. Συγκλονιστική ήταν η μονομαχία των Αλόνσο και Πέρεζ για την τρίτη θέση η οποία κράτησε, κυριολεκτικά, μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας! Ο Αλόνσο κατάφερε τελικά να επικρατήσει με ένα επικό προσπέρασμα στον τελευταίο γύρο του αγώνα. Απογοητευτικές οι Mercedes και Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Η Pirelli έδινε ως ιδανική στρατηγική εκείνη των δύο pit-stops με συνδυασμό μαλακής και μέσης γόμας. Ωστόσο πριν από την εκκίνηση ακόμη είχαμε την πρώτη δραματική στιγμή με την εγκατάλειψη του Λεκλέρ. Το υδραυλικό κύκλωμα της Ferrari παρουσίασε βλάβη και ο Μονεγάσκος κατέληξε στα προστατευτικά ελαστικά της Ferradura.

Εκκίνηση

Με τον Λεκλέρ εκτός ο Αλόνσο είχε καθαρό πεδίο από την 4η θέση. Ωστόσο ήταν ο Νόρις εκείνος που ξεκίνησε καλύτερα όλων ανεβαίνοντας δεύτερος! Ο Χάμιλτον πήρε την τρίτη θέση από τις Aston Martin. Πιο πίσω, όμως, είχαμε την σύγκρουση του Άλμπον με τις δύο Haas. Τόσο ο Ταϋλανδός όσο και ο Μάγκνουσεν εγκατέλειψαν πριν την στροφή 1.

Advertisement

Ζημίες υπέστησαν και τα μονοθέσια των Πιάστρι-Ρικιάρντο. Ωστόσο οι δύο οδηγοί ευνοήθηκαν από την κόκκινη σημαία και μπόρεσαν να επιστρέψουν στον αγώνα ξεκινώντας από το pitlane. Η σειρά για την επανεκκίνηση ήταν Φερστάπεν, Νόρις, Χάμιλτον και Αλόνσο.

Advertisement

 

Ο Ολλανδός κράτησε την πρωτοπορία από τον Νόρις στον οποίον ο Χάμιλτον άσκησε αμέσως πίεση. Όμως, ο Λάντο αμύνθηκε σωστά και αυτό έφερε τον Χάμιλτον σε μειονεκτική θέση έναντι του Αλόνσο που ακολουθούσε. Ο Ισπανός προσπέρασε όμορφα την Mercedes από την εσωτερική της Reta Oposta.

Advertisement

Οι Φερστάπεν-Νόρις απομακρύνθηκαν αμέσως από τους υπόλοιπους. Όμως ο ρυθμός της Mclaren ήταν ανώτερος και ο Νόρις μπόρεσε να μπει αμέσως στο DRS της Red Bull. Στον 8ο γύρο ο Νόρις έκανε την κίνησή του στην στροφή 1.

Αλλά ο Φερστάπεν αμύνθηκε επιτυχημένα μέχρι και την Reta oposta. Ο Ολλανδός απάντησε αμέσως στον ρυθμό του Νόρις και έβγαλε την McLaren από το DRS του στον επόμενο γύρο.

Πρώτες στάσεις

Μετά από 11 γύρους η σειρά ήταν: Φερστάπεν, Νόρις, Αλόνσο, Χάμιλτον, Ράσελ, Πέρεζ, Στρολ και Σάινθ. Ο Νόρις άρχισε να υποχωρεί προς τον Αλόνσο ενώ ο ρυθμός του Χάμιλτον δεν ήταν πολύ καλός με αποτέλεσμα ο Πέρεζ να πιέζει τον Ράσελ ο οποίος είχε εγκλωβιστεί πίσω από την W14 του teammate του.

Στον 14ο γύρο ο Πέρεζ θα έκανε τελικά το προσπέρασμα στον Ράσελ ανεβαίνοντας στην 5η θέση! Τέσσερις γύρους αργότερα ο Πέρεζ θα έκανε την ίδια κίνηση στην στροφή 1 και στον Χάμιλτον, παίρνοντας την 4η θέση. Έτσι, ο Βρετανός μπήκε αμέσως μετά στα pits για την μέση γόμα.

Η είσοδος του Χάμιλτον πυροδότησε τα pit-stops και των Ράσελ-Πέρεζ. Όμως ο Μεξικανός έπεσε θύμα του undercut της Mercedes και έχασε μία θέση από τον Χάμιλτον. Βέβαια, ο ανώτερος ρυθμός της Red Bull επέτρεψε στον Τσέκο να προσπεράσει και πάλι τον Χάμιλτον στον 23ο γύρο.

Τρεις γύρους αργότερα θα έμπαινε ο Αλόνσο για την μέση γόμα βγαίνοντας μπροστά από τον Πέρεζ στην πίστα. Στην κορυφή η διαφορά των Φερστάπεν-Νόρις είχε ξεπεράσει τα 3 δευτερόλεπτα. Οι δύο οδηγοί μπήκαν μαζί για αλλαγές ελαστικών στον 28ο γύρο.

Η μάχη για το podium

Έτσι, με τους πρώτους ανεφοδιασμούς να έχουν ολοκληρωθεί ο Φερστάπεν είχε διαφορά 5 δευτερολέπτων από τον Νόρις. Ακόμη 5 πιο πίσω ήταν ο Αλόνσο με τον Πέρεζ στα 2,5 να τον καταδιώκει.

Πιο πίσω οι Mercedes έτρεχαν στις θέσεις 6-7 με τον Χάμιλτον μπροστά. Ο Βρετανός είχε αναφέρει πρόβλημα με τον εμπρός αριστερά τροχό του μετά το pit-stop. Με τον ρυθμό του Λιούις να είναι αρκετά κακός, ο Ράσελ έφτασε πολύ γρήγορα πίσω από τον teammate του.

Ωστόσο ο Ράσελ δεν ήταν αρκετά ταχύτερος ώστε να κάνει το προσπέρασμα. Το αποτέλεσμα ήταν να φθείρει τα ελαστικά του και σύντομα να χάσει την θέση του από τον Σάινθ! Δύο γύρους μετά ο Ισπανός θα έπαιρνε και την 6η θέση από τον Χάμιλτον.

Εν τω μεταξύ στην μάχη για την 3η θέση ο Πέρεζ έκλεινε αργά αλλά σταθερά την διαφορά του από τον Αλόνσο. Στον 38ο γύρο ο Μεξικανός απείχε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο από την Aston Martin. Ο Τσέκο ήταν σε θέση, πια, ώστε να επιχειρήσει το undercut στο δεύτερο pit-stop.

Συγκλονιστικό φινάλε

Όμως ο Αλόνσο είχε απόθεμα με τα medium της Pirelli. Οδηγώντας υπέροχα κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά πριν το κρίσιμο δεύτερο pit-stop και να καλύψει την προσπάθεια του Πέρεζ για undercut. Ο Ισπανός βγήκε μπροστά από την Red Bull. Και τα δύο μονοθέσια είχαν πια την μαλακή γόμα.

Ο Τσέκο δεν έχασε χρόνο και ανέβασε αμέσως τον ρυθμό του μπαίνοντας στο DRS της Aston Martin. Εν τω μεταξύ ο αγώνας της Mercedes πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ο Γκασλί προσπέρασε και τις δύο W14, ενώ στον 59ο γύρο ο Ράσελ θα εγκατέλειπε έχοντας βγει πρώτα εκτός δεκάδας.

Η μάχη για την τρίτη θέση των Αλόνσο και Πέρεζ θα κρατούσε μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Τσέκο κατάφερε να προσπεράσει εκπληκτικά τον Αλόνσο στον 70ο γύρο στην στροφή 1. Όμως ο Ισπανός matador δεν το έβαλε κάτω. Με μία φανταστική κίνηση στην Reta Oposta ο Αλόνσο κατάφερε να πάρει πίσω την τρίτη θέση στον τελευταίο γύρο!

Οι δύο οδηγοί θα είχαν τερματισμό για… photo finish, με τον Νάντο να επικρατεί τελικά. Πιο μπροστά ο Φερστάπεν έπαιρνε την 17η φετινή του νίκη με αρκετή άνεση από τον δεύτερο Νόρις. Ήταν ο αναμενόμενος επίλογος σε ένα ακόμη τριήμερο κυριαρχίας του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.


Η τελική κατάταξη στο GP Βραζιλίας

Θέση Νο Οδηγός Αυτοκίνητο Γύροι Χρόνος
1 1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 71 1:26:07.136
2 4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 71 +8.277s
3 14 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 71 +34.155s
4 11 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 71 +34.208s
5 18 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 71 +40.845s
6 55 Carlos Sainz FERRARI 71 +50.188s
7 10 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 71 +56.093s
8 44 Lewis Hamilton MERCEDES 71 +62.859s
9 22 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 71 +69.880s
10 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 70 +1 lap
11 2 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 70 +1 lap
12 27 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 70 +1 lap
13 3 Daniel Ricciardo ALPHATAURI HONDA RBPT 70 +1 lap
14 81 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 69 +2 laps
NC 63 George Russell MERCEDES 57 DNF
NC 77 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 39 DNF
NC 24 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 22 DNF
NC 16 Charles Leclerc FERRARI 0 DNF
NC 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 0 DNF
NC 23 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 0 DNF

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 524
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 258
3 Lewis Hamilton MERCEDES 226
4 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 198
5 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 195
6 Carlos Sainz FERRARI 192
7 Charles Leclerc FERRARI 170
8 George Russell MERCEDES 156
9 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 87
10 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 63
11 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 62
12 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 46
13 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 27
14 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 13
15 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 10
16 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 9
17 Daniel Ricciardo ALPHATAURI HONDA RBPT 6
18 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 6
19 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 3
20 Liam Lawson ALPHATAURI HONDA RBPT 2
21 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 1
22 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 782
2 MERCEDES 382
3 FERRARI 362
4 MCLAREN MERCEDES 282
5 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 261
6 ALPINE RENAULT 108
7 WILLIAMS MERCEDES 28
8 ALPHATAURI HONDA RBPT 21
9 ALFA ROMEO FERRARI 16
10 HAAS FERRARI 12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έλιοτ: Παραιτήθηκε από την Mercedes!
F1 GP Βραζιλίας: Διδάγματα από το παρελθόν (+video)
F1 GP Βραζιλίας: Δράμα στην εκκίνηση! (+video)