Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Διδάγματα από το παρελθόν (+video)

Ελλάδα 6:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βραζιλίας: Διδάγματα από το παρελθόν (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Διδάγματα από το παρελθόν (+video)

FORMULA 1

Το κεντρικό μοτίβο των κατατακτήριων στην Βραζιλία ήταν το κατά πόσον οδηγοί και ομάδες πήραν τα μαθήματά τους από το -πρόσφατο ή πιο μακρινό- παρελθόν.

Advertisement
Advertisement

Ξεκινούμε με τον poleman Μαξ Φερστάπεν και την ομάδα του. Τόσο ο Ολλανδός όσο και η Red Bull έδειξαν ότι η περσινή ατυχής τους εμφάνιση στο Interlagos ήταν απλώς μία κακή παρένθεση.

Οι πρωταθλητές δείχνουν ότι έκαναν τους σωστούς υπολογισμούς φέτος για το στήσιμο της RB19 και το μονοθέσιο τα πήγε περίφημα από την αρχή. Μπορεί αυτό να μην αντικατοπτριζόταν στην κατάταξη του FP1. Ο Ολλανδός ήταν μόλις 16ος ενώ ο μέσος χρόνος του με τα hard ήταν ένα δευτερόλεπτο αργότερος των McLaren και Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι Φερστάπεν-Πέρεζ επικεντρώθηκαν περισσότερο σε μεγάλα stints με φορτίο καυσίμου αγώνα και όχι Sprint. Όταν έφτασε η στιγμή της αλήθειας στις κατατακτήριες η RB19 ήταν αμέσως ταχύτατη.

Σίγουρα οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, ιδίως στο Q3. Εκεί όμως ανέλαβε δράση το μεγάλο οδηγικό ταλέντο του Μαξ Φερστάπεν. Έχοντας μόλις έναν γύρο στη διάθεσή του ώστε να πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες για μία πίστα η οποία κρύωνε απότομα, ο Ολλανδός έκανε την καλύτερη δουλειά από όλους.

Advertisement

Την ίδια στιγμή οι οδηγοί των Mercedes και McLaren έκαναν διάφορα μικρά αλλά κρίσιμα λάθη. Μόνο ο Λεκλέρ κατόρθωσε να σημειώσει έναν γύρο σχετικά κοντά σε εκείνον του Φερστάπεν.

Άνοδος της Aston Martin

Ωστόσο οι Φερστάπεν-Red Bull δεν ήταν οι μόνοι που έδειξαν πώς πήραν το μάθημά τους από το παρελθόν. Το ίδιο συνέβη και με την Aston Martin η οποία θα δει τους Στρολ-Αλονσο να εκκινούν από την δεύτερη σειρά.

Οι αναβαθμίσεις που είχε φέρει η ομάδα στο Ώστιν δεν λειτούργησαν αρχικά. Όμως στην Aston δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Έκαναν υπομονή για δύο Grand Prix ώσπου να βρουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ προσομοιωτή και πίστας.

Επί της ουσίας οι αγώνες σε ΗΠΑ και Μεξικό ήταν δύο μεγάλες περίοδοι δοκιμών για την βρετανική ομάδα. Και στο Interlagos, οι Στρολ-Αλονσο έδειξαν το δυναμικό του μονοθέσιου τους από την αρχή.

Θα πρέπει, φυσικά, να αποδώσουμε τα εύσημα στον Λανς Στρολ. Ο Καναδός είχε μέχρι στιγμής μία πολύ κακή σεζόν. Μία σεζόν η οποία θα μπορούσε να «τελειώσει» ψυχολογικά αρκετούς οδηγούς. Ωστόσο ο Λανς κατάφερε στο κρίσιμο Q3 να κάνει έναν εξαιρετικό γύρο, ικανό να τον φέρει μπροστά από την φετινή του νέμεση, Φερνάντο Αλόνσο.

Ατυχία ή αστοχία;

Αντιθέτως στην McLaren δεν έδειξαν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι Νόρις-Πιάστρι έδειχναν μέχρι το Q2 ικανοί να πάρουν υψηλή κατάταξη για την εκκίνηση του αγώνα. Εντούτοις και πάλι, όταν έφτασε η στιγμή της αλήθειας, δεν κατάφεραν να μεταφράσουν το δυναμικό της MCL60 σε αποτελέσματα.

Σίγουρα οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες. Αναμφίβολα υπάρχει και η τύχη η οποία μπορεί να επηρεάσει την τελική έκβαση ενός αγώνα. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος οδηγός της McLaren κάνει ένα κρίσιμο λάθος σε κατατακτήριες.

Χθες ήταν ο Πιάστρι εκείνος ο οποίος έχασε την ευκαιρία. Από την άλλη και ο Νόρις δεν τα πήγε πολύ καλύτερα. Ευτυχώς για τον Βρετανό, η ποινή δύο θέσεων που επιβλήθηκε στον Ράσελ -όπως και στους Οκόν-Γκασλί- για παρεμπόδιση άλλων οδηγών στο pitlane θα τον ανεβάσει στην 6η θέση εκκίνησης.

Δεν είναι, όμως, δυνατόν, να περιμένουν στην McLaren κάτι καλύτερο από έναν τερματισμό στο βάθρο όταν μένουν τόσο πίσω το Σάββατο. Ίσως στο Sprint οι δύο MCL60 τα πάνε πολύ καλύτερα. Έδειξαν ότι έχουν τον ρυθμό να το πράξουν. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα ήταν και θα είναι τις Κυριακές.

Στην McLaren έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά το μονοθέσιο τους. Στην Βραζιλία η MCL60 έχει ρυθμό αγώνα στο επίπεδο της RB19 και σίγουρα ανώτερο από των Ferrari και Mercedes. Με τον Φερστάπεν, όμως, να ξεκινάει από την pole ο Νόρις θα πρέπει να περιμένει και την συνδρομή της τύχης εάν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη νίκη της καριέρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έλιοτ: Παραιτήθηκε από την Mercedes!
F1 GP Βραζιλίας: Προεπισκόπηση
F1 GP Βραζιλίας: Ο Φερστάπεν προλαβαίνει την καταιγίδα!