Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Βασιλιάς στο Spa!

Ελλάδα 13:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Βελγίου: Βασιλιάς στο Spa!

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Βασιλιάς στο Spa!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του βελγικού Grand Prix. Παρά το ότι ξεκινούσε 14ος κατάφερε με μία μεγάλη εμφάνιση να ηγηθεί του 1-2 της Red Bull.

Advertisement
Advertisement

Ομολογούμε ότι τόσο εύκολη επικράτηση δεν την φανταζόμασταν. Γνωρίζαμε ότι ο Verstappen θα ήταν στο παιχνίδι της νίκης ιδίως με κάποιο Safety Car. Αλλά με αυτά που είδαμε σήμερα ακόμη και χωρίς αυτό, ακόμη και αν ξεκινούσε από την 20η θέση ο Verstappen πάλι θα κέρδιζε. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πριν την εκκίνηση η AlphaTauri επέλεξε να περάσει νέα στοιχεία PU στον Tsunoda, ενώ το μονοθέσιο βρισκόταν σε καθεστώς parc-ferme. Κατά συνέπεια ο Ιάπωνας έπρεπε να ξεκινήσει από τα pits και οι οδηγοί από τον Verstappen και πίσω κέρδισαν μία θέση.

Advertisement
Advertisement

Η Ferrari προσπαθώντας να εξασφαλίσει στον Sainz καλή εκκίνηση επέλεξε να τον ξεκινήσει με χρησιμοποιημένα soft. Μαλακή γόμα είχαν και οι Verstappen-Leclerc. Η πλειοψηφία των οδηγών επέλεξε τα medium.

Εκκίνηση

Η επιλογή της Ferrari δικαιώθηκε με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων. Ο Sainz είχε εξαιρετική εκκίνηση και έστριψε άνετα πρώτος στην La Source. Αντιθέτως, ο Perez ξεκίνησε κάκιστα και πριν το πρώτο φρενάρισμα είδε τoν Alonso και τις Mercedes να τον προσπερνούν. Ανεβαίνοντας στην Raidillon ο Carlos ήταν άνετα πρώτος με τον δεύτερο Alonso να βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση του Hamilton.

Advertisement

Χάρη στο slip stream ο Hamilton μπόρεσε να βρεθεί ελάχιστα μπροστά από τον Alonso πριν την Les Combes. Όμως, ο Ισπανός αμύνθηκε σωστά κρατώντας την εσωτερική και αφήνοντας χώρο στον Hamilton. Σε εκείνο το σημείο ο Hamilton προσπάθησε να “τελειώσει” το προσπέρασμα χωρίς, όμως, να έχει την απαιτούμενη ταχύτητα ή θέση στην πίστα. Στρίμωξε πάρα πολύ τον Alonso– ο οποίος ήδη βρισκόταν επάνω στο κερμπ- και το αποτέλεσμα ήταν τα δύο μονοθέσια να ακουμπήσουν.

Advertisement

Εκείνο του Hamilton, μάλιστα, τινάχτηκε στον αέρα και η απότομη προσγείωση μάλλον προκάλεσε πρόβλημα στο πίσω μέρος που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πριν την συμπλήρωση του πρώτου γύρου. Η ευθύνη βαραίνει ξεκάθαρα τον Hamilton. Ένα γύρο αργότερα στο ίδιο σημείο, ο Latifi θα έχανε τον έλεγχο της Williams και θα παρέσερνε σε έξοδο και τον Bottas. Λόγω των παραπάνω περιστατικών βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Ασταμάτητος Verstappen

Κατά τη διάρκεια του Safety Car ο Leclerc -ο οποίος όπως και ο Verstappen είχαν κάνει πολύ καλή εκκίνηση- αναγκάστηκε να μπει στα pits λόγω καπνού που έβγαινε από τον εμπρός δεξί τροχό. Το πρόβλημα ήταν, τελικά, μία ζελατίνα από κάποιο visor το οποίο είχε παγιδευτεί στην εισαγωγή των φρένων. Ο Charles πέρασε στα medium σε ένα καθόλου ευνοϊκό χρονικό σημείο για εκείνον.

Advertisement

Με την επανεκκίνηση ο Sainz κράτησε την πρώτη θέση παρά το λάθος του στην είσοδο του Bus Stop. Όμως, σύντομα τα φώτα έπεσαν επάνω στον Max Verstappen, ο οποίος με τα soft περνούσε σαν σταματημένους τους πάντες. Ο ρυθμός του πρωταθλητή ήταν καταιγιστικός και μέχρι τον 10 γύρο είχε βρεθεί στην 3η θέση πιέζοντας τον Perez. Η κατάταξη ήταν Sainz, Perez, Verstappen, Russell και Alonso.

Ο Verstappen προσπάθησε να προσπεράσει τον Perez στον 11ο γύρο αλλά ο Perez αμύνθηκε έχοντας DRS από τον Sainz. Όμως, στον επόμενο γύρο ο Ισπανός μπήκε στα pits λόγω της αυξημένης φθοράς των soft. Αυτό επέτρεψε στον Verstappen να προσπεράσει τον Perez για την πρωτοπορία στην Les Combes. Μετά το pit stop ο Sainz επέστρεψε στην 6η θέση.

Ο Sainz θα ανέβαινε γρήγορα τέταρτος, ενώ στην κορυφή ο Verstappen αύξανε συνεχώς τη διαφορά από τον Perez. Ο Ολλανδός ήταν μόλις έξι δέκατα αργότερος του Sainz, ο οποίος είχε τότε φρέσκα medium. Μάλιστα, η πρώτη Red Bull που θα σταματούσε για αλλαγή ήταν εκείνη του Perez. Ο Μεξικανός πήρε ξανά τα medium πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να κάνει και δεύτερο ανεφοδιασμό.

Ολοκλήρωση πρώτων ανεφοδιασμών

Με την ολοκλήρωση ενός τρίτου του αγώνα ο Verstappen έκανε κι εκείνος το δικό του pit-stop περνώντας στα medium. Η πρώτη πεντάδα ήταν: Sainz, Verstappen, Perez, Russell και Leclerc, όλοι στα medium ελαστικά. Μέχρι τον 18ο γύρο, όμως, ο Verstappen είχε πιάσει ήδη τον Sainz.

Το προσπέρασμα θα γινόταν με χαρακτηριστική ευκολία στην Les Combes. Η εκτεταμένη φθορά των medium έφερε στο προσκήνιο τους οδηγούς που βρίσκονταν στην σκληρή γόμα. Τα hard Pirelli φαίνονταν ως η πιο αξιόπιστη λύση με δεδομένη και την αρκετά υψηλή θερμοκρασία οδοστρώματος. Ο Ocon κάνοντας πολύ ωραίο αγώνα είχε ανέβει όγδοος. Στην Ferrari συζητούσαν με τον Leclerc για το αν θα έπρεπε στο δεύτερο pit stop να περάσουν σε medium ή hard.

H F1-75 δεν μπορούσε να κρατήσει ελαστικό το ίδιο καλά όπως η RB18. Στον 21ο γύρο ο Sainz θα έχανε και την δεύτερη θέση από τον Perez. Ενώ βρισκόμασταν στο μέσον του αγώνα οι Red Bull βρίσκονταν στο 1-2 (ο Verstappen 7,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Perez) και ο Sainz ήταν τρίτος χάνοντας συνεχώς έδαφος από τον τέταρτο Russell.

Βασιλιάς Max

Οι δύο Ferrari μπήκαν μαζί για το δεύτερο τους pit stop στον 26ο γύρο. Ο Sainz πήρε τα hard ενώ ο Leclerc τα medium τα οποία είχε μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα στο δεύτερο stint του. Ο Sainz βγήκε τέταρτος, ενώ ο Leclerc έβδομος.

Στον 28ο γύρο ο Perez θα έμπαινε κι εκείνος για δεύτερη φορά στα pits παίρνοντας τα hard. Ο Μεξικανός βγήκε άνετα μπροστά από τον Sainz. Δύο γύρους αργότερα θα έμπαινε και ο Russell για αλλαγή σε hard βγαίνοντας τέταρτος.

Ο Verstappen θα έκλεινε τον δεύτερο κύκλο ανεφοδιασμών για τους πρωτοπόρους στον 31ο γύρο. Ο πρωταθλητής πήρε φρέσκα medium και επέστρεψε στην πρωτοπορία, 8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Perez. Στον ίδιο γύρο ο Leclerc θα έπαιρνε την 5η θέση από τον Vettel, ο οποίος είχε έναν εξαιρετικό αγώνα έπειτα από καιρό.

Με δέκα γύρους να απομένουν η κατάσταση στην κορυφή είχε παγιωθεί με τις Red Bull άνετα στο 1-2. Όμως, ο Sainz από την τρίτη θέση αντιμετώπιζε προβλήματα φθοράς ακόμη και με την hard γόμα! Ο Russell πλησίαζε αργά αλλά σταθερά τον Ισπανό. Όμως, ο Sainz κατάφερε να κρατήσει διαφορά ασφαλείας μέχρι το τέλος.

Στον 43ο γύρο η Ferrari προσπάθησε να πάρει με τον Leclerc τον βαθμό του ταχύτερου γύρου κάνοντας τρίτο pit stop για soft. Η στάση, όμως, δεν ήταν αρκετά γρήγορη για να τον βγάλει μπροστά από τον Alonso. Επιπλέον, ο Charles ξεπέρασε το όριο ταχύτητας στα pits.

Έτσι, παρά το ότι είχε προσπεράσει τον Alonso ξανά στην πίστα του επιβλήθηκε χρονική ποινή που τον έριξε ξανά στην έκτη θέση. Απογοητευτικό αλλά -πλέον- αναμενόμενο από την Ferrari. Ποιος σημείωσε τον ταχύτερο γύρο; Μα ο νέος βασιλιάς του Spa φυσικά! Ο Max Verstappen.


Η βαθμολογούμενη δεκάδα

Θέση Αριθμός Οδηγός Αυτοκίνητο Γύροι Χρόνος
1 1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 44 1:25:52.894
2 11 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 44 +17.841s
3 55 Carlos Sainz FERRARI 44 +26.886s
4 63 George Russell MERCEDES 44 +29.140s
5 14 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 44 +73.256s
6 16 Charles Leclerc FERRARI 44 +74.936s
7 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 44 +75.640s
8 5 Sebastian Vettel ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 44 +78.107s
9 10 Pierre Gasly ALPHATAURI RBPT 44 +92.181s
10 23 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 44 +101.900s

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 284
2 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 191
3 Charles Leclerc FERRARI 186
4 Carlos Sainz FERRARI 171
5 George Russell MERCEDES 170
6 Lewis Hamilton MERCEDES 146
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 76
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 64
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 51
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 46

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 475
2 FERRARI 357
3 MERCEDES 316
4 ALPINE RENAULT 115
5 MCLAREN MERCEDES 95
6 ALFA ROMEO FERRARI 51
7 HAAS FERRARI 34
8 ALPHATAURI RBPT 29
9 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 24
10 WILLIAMS MERCEDES 4

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Όχι σε 11η ομάδα – Το Spa ίσως παραμείνει
F1 GP Βελγίου: Η καλύτερη θέση εκκίνησης (+video)
F1: Επιβεβαιώθηκε το Spa για το πρόγραμμα του 2023