Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 1:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Η θρυλική πίστα του Spa-Francorchamps είναι ο τελευταίος σταθμός του παγκοσμίου πρωταθλήματος πριν από το καθιερωμένο καλοκαιρινό διάλειμμα της F1.

Advertisement
Advertisement

Στον 12ο αγώνα της χρονιάς είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε μία εικόνα αντίστοιχη με εκείνης του Silverstone. Εφόσον, φυσικά, εκείνος γίνει σε στεγνό οδόστρωμα.

Αυτό το γράφουμε λόγω του ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχή σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Σε μία πίστα στην οποίαν -και λόγω του Sprint– οι διαφορές μεταξύ των κορυφαίων ομάδων θα είναι ίσως πιο μικρές από ότι στην Ουγγαρία, η έλευση της βροχής θα ανακατέψει ακόμη περισσότερο την τράπουλα. Έτσι, ίσως παρακολουθήσουμε στο Βέλγιο ένα από τα καλύτερα τριήμερα της σεζόν.

Advertisement
Advertisement

Σε ότι αφορά τις αναβαθμίσεις των ομάδων, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάποια μεγάλη σχετική κίνηση στο Spa, εκτός από τα upgrades τις Mercedes. Η γερμανική ομάδα θα προσπαθήσει με τις αναβαθμίσεις της (οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και νέα πλαϊνά) να κάνει την W14 πιο προβλέψιμη.

Οι προσπάθειες των υπόλοιπων ομάδων θα επικεντρωθούν κυρίως στην μεγιστοποίηση των υπαρχόντων πακέτων τους. Η Red Bull θα προσπαθήσει να κάνει τις αναβαθμίσεις της να δουλέψουν καλύτερα στον έναν γρήγορο γύρο. Από την άλλη η McLaren αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει μία εμφάνιση ανάλογη εκείνης του Silverstone. Τέλος, η Ferrari θέλει να αποφύγει τα πολλά μικρά λάθη που τις κοστίζουν θέσεις στην κατάταξη.

Advertisement

Τέλος η Alfa Romeo θα έχει ειδικό χρωματισμό για τον αγώνα του Βελγίου. Αυτός έχει να κάνει με χορηγό της ομάδας και όχι με κάποιο ιστορικό ορόσημο.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Η σημερινή πίστα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της τμήμα της αρχικής διαδρομής των 15 χιλιομέτρων. Αυτή χρησιμοποιήθηκε από το 1921 ως και το 1978 οπότε και κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη. Το βορεινό κομμάτι του αρχικού σιρκουί διατηρήθηκε ενώ προστέθηκε ένα εσωτερικό τμήμα από την Les Combes ως τη Stavelot. Έπειτα από αρκετές μικρές αλλαγές προέκυψε η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Advertisement

Παρά ταύτα η σύγχρονη έκδοση του Spa δεν υστερεί καθόλου έναντι της αρχικής τόσο σε ομορφιά όσο και σε δυσκολία. Μπορεί το θρυλικό Masta kink να απουσιάζει. Ωστόσο η διαδρομή των 7,004  χιλιομέτρων εξακολουθεί να φιλοξενεί μερικές από τις πιο διάσημες στροφές στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Advertisement

Το κλειστό hairpin La Source οδηγεί στο θεαματικό και εξαιρετικά επικίνδυνο σύμπλεγμα Eau Rouge-Radillion. Επίσης η διπλή τεχνική αριστερή Pouhon όπως και η επίσης αριστερή Blanchimont συγκαταλέγονται διαχρονικά ανάμεσα στα αγαπημένα σημεία οδηγών και θεατών.

Οι ζώνες DRS είναι δύο, με την πρώτη στην κεντρική ευθεία και τη δεύτερη στην ευθεία Kemmel που είναι και η μεγαλύτερη της πίστας. Εξαιρετικό σημείο για προσπέρασμα είναι και η ευθεία πριν το chicane Bus stop ενώ η καρό σημαία πέφτει ύστερα από 44 γύρους.

Η βροχή κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή της διαχρονικά, κάποιες φορές σε σημεία μόνο της διαδρομής, άλλες φορές καταρρακτωδώς σε όλη την πίστα. Κατά συνέπεια οι αγώνες στο σιρκουί των Αρδενών να έχουν συνήθως απρόβλεπτη εξέλιξη.

Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει τις C2, C3 και C4 γόμες της στο Βέλγιο. Η καταπόνηση των ελαστικών προκύπτει κυρίως από τα πλευρικά φορτία στα περάσματα από τις πολλές γρήγορες στροφές της πίστας. Με το Silverstone και την Suzuka, το Spa είναι ένα από τα πιο απαιτητικά σιρκουί για τα ελαστικά.

Tα “αιχμηρά” σε αρκετά σημεία κερμπ της πίστας επίσης θέτουν σε δοκιμασία τα ελαστικά. Όλα αυτά, φυσικά, σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει στο στεγνό. Η συνήθης στρατηγική είναι της μίας στάσης με συνδυασμό soft-medium.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 28/07
    14:30: FP1
    18:00: Κατατακτήριες αγώνα
  • Σάββατο 29/07
    13:00: Sprint Shootout
    17:30: Sprint
  • Κυριακή 30/07
    16:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ουγγαρίας: Ασταμάτητοι! (+video)
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Λάντο έσπασε το τρόπαιο του νικητή (+video)
Renault: Ζητάει άδεια να εξελίξει την PU της Alpine