Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Eau Rouge: Η στροφή των στροφών! (+video)

Ελλάδα 20:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Eau Rouge: Η στροφή των στροφών! (+video)

FORMULA 1

Eau Rouge: Η στροφή των στροφών! (+video)

FORMULA 1

Ή για να είμαστε ακριβείς το σύμπλεγμα Eau Rouge-Raidillon! Με το Grand Prix Βελγίου προ των πυλών η McLaren F1 Team είπε να μας θυμίσει την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου σημείου στο Spa-Francorchamps.

Advertisement
Advertisement

Αρχίζουμε με λίγη ιστορία. Οι περισσότεροι από εμάς ονομάζουν “Eau Rouge” ολόκληρη την ανηφορική αλληλουχία των στροφών 3-4-5. Όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτό είναι λάθος! Η παρεξήγηση έχει τις ρίζες της στην εποχή του μεσοπολέμου.

Τότε, η χάραξη του Spa ήταν διαφορετική. Μετά την La Source -το hairpin μετά την ευθεία εκκίνησης δηλαδή- ακολουθούσε μία αριστερή στροφή που οδηγούσε σε ένα δεύτερο hairpin. Κάτω από την αριστερή αυτή στροφή -την σημερινή στροφή 3- περνάει ένα ρυάκι που ονομάζεται Eau Rouge, δηλαδή κόκκινο νερό. Από το ρυάκι αυτό είχε πάρει και το όνομά της.

Advertisement
Advertisement

Η διαδρομή συνέχιζε προς τα αριστερά -στο hairpin των παλιών τελωνείων- και ανηφόριζε προοδευτικά προς την μεγάλη ευθεία της Kemmel. Το 1939, όμως, οι υπεύθυνοι της πίστας, θέλοντας να κάνουν πιο γρήγορη τη διαδρομή, αποφάσισαν να παρακάμψουν το συγκεκριμένο τμήμα. Έτσι, αμέσως μετά την Eau Rouge κατασκεύασαν ένα τμήμα το οποίο τη συνέδεε απευθείας με την Kemmel.

Το νέο τμήμα αποτελούταν από μία πολύ πιο ανηφορική δεξιά και μία αριστερή που οδηγούσε στην μεγάλη ευθεία. Αυτή η νέα αλληλουχία στροφών ονομάστηκε Raidillon, δηλαδή απότομο μονοπάτι. Άρα όταν μιλάμε για την Eau Rouge αναφερόμαστε στην ελαφρώς κατηφορική αριστερή που μας οδηγεί στο ανηφορικό Raidillon! Στην παραπάνω φωτογραφία από το 1938 βλέπετε το εν λόγω σημείο υπό κατασκευή.

Απαιτεί σεβασμό

Advertisement

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο σήμερα. Το σύμπλεγμα Eau Rouge-Raidillon είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του πρωταθλήματος. Έχει κλίση 17% ενώ η υψομετρική διαφορά από το χαμηλότερο στο υψηλότερο σημείο αγγίζει τα 40 μέτρα. Και όλα αυτά μέσα σε 200 μέτρα απόστασης! Ο τηλεοπτικός φακός δεν μπορεί να αποδώσει επακριβώς τα… τρομακτικά χαρακτηριστικά αυτού του σημείου. Όμως, η McLaren φρόντισε παραμονές του φετινού αγώνα στο Βέλγιο να μας τα υπενθυμίσει!

Advertisement

Ασφαλώς, το θρυλικό αυτό πέρασμα βρίσκεται στο φόρτε του με τα μονοθέσια της F1. Καθώς αυτά παράγουν κάθετη δύναμη μπορούν να διέρχονται από εκεί με ασύλληπτες ταχύτητες οι οποίες στις κατατακτήριες μπορεί και να ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα/ώρα! Ανά τα χρόνια το σύμπλεγμα Eau Rouge-Raidillon έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Στο παρελθόν, θεωρούνταν αδύνατο να περάσει κανείς από εκεί με τέρμα το γκάζι. Ο Eddie Irvine θυμάται για τον Michael Schumacher: “Ήταν απίστευτα τα πράγματα που μπορούσε να κάνει με το μονοθέσιο. Παραδείγματος χάρη, στο Spa, στην Eau Rouge, με πλήρες φορτίο καυσίμου περνούσε με τέρμα το γκάζι. Εγώ δεν κατάφερα ποτέ να το κάνω”.

Advertisement

Με τέρμα το γκάζι είχαν επιχειρήσει να περάσουν οι Villeneuve και Zonta στις κατατακτήριες του 1999 έπειτα από μεταξύ τους στοίχημα. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στο παραπάνω video. Σήμερα, είναι ίσως πιο εύκολο να περάσει κανείς από εκεί με τέρμα το γκάζι. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η στροφή έχει γίνει εύκολη. Ιδίως, όταν βρέχει παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, όπως υπενθύμισε σε όλους μας το ανατριχιαστικό ατύχημα του Norris στις περσινές κατατακτήριες.

Κόβει την ανάσα

“Η αίσθηση της στροφής είναι τελείως διαφορετική όταν βρίσκεσαι μέσα στο μονοθέσιο”, λέει ο Fernando Alonso. “Λόγω του ότι κάθεσαι χαμηλά το μόνο που βλέπεις στην ανηφόρα είναι ο ουρανός. Αισθάνεσαι τα 4g στο στήθος ενώ περνάς από εκεί. Είναι μία κρίσιμη στροφή στη διάρκεια του γύρου αλλά και για να προσπεράσεις στο τέλος της ευθείας που ακολουθεί”, συμπληρώνει.

Ακόμη και στη σημερινή μορφή της απαιτεί μεγάλη ακρίβεια, σύμφωνα με τον Alonso: “Αν ακουμπήσεις το κερμπ της εσωτερικής στην Raidillon το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις ατύχημα“. Όμως το συναίσθημα του να περνάει κανείς ιδανικά από εκεί είναι ασύγκριτο: “Νιώθεις το αυτοκίνητο σε τέλεια ισορροπία μέσα στη στροφή, ακούς τις στροφές του κινητήρα να μην πέφτουν και ξέρεις ότι τα έχεις καταφέρει“.

Εάν είναι δύσκολο να περάσει ένα μονοθέσιο από εκεί φανταστείτε τι συμβαίνει όταν πρέπει να χωρέσουν δύο! Ο Alonso είχε την τύχη να βρεθεί δύο φορές σε αυτήν την… ζηλευτή θέση. Μία με τον Hamilton το 2007 και μία με τον Webber το 2011. “Ένας από τους δύο πρέπει να υποχωρήσει. Αλλιώς κανείς τους δεν θα βγει από την στροφή”, υποστηρίζει ο Ισπανός.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Formula 1 επιστρέφει στο Spa-Francorchamps. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να απολαύσουμε τους καλύτερους οδηγούς στον πλανήτη να περνούν από το σύμπλεγμα Eau Rouge-Raidillon στο όριο σε κάθε γύρο. Ελπίζουμε όχι για τελευταία φορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Πόσα χρήματα βγάζει ο κάθε οδηγός;
F1: Νέα σεζόν, νέα roll-bar (+video)
Τα πουλάνε όλα του Schumacher – Πόσο πούλησαν την θρυλική του Ferrari