Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Κρύα ελαστικά και ζεστά φρένα (+video)

Ελλάδα 5:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Καναδά: Κρύα ελαστικά και ζεστά φρένα (+video)

FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Κρύα ελαστικά και ζεστά φρένα (+video)

FORMULA 1

Η όγδοη συνεχόμενη φετινή νίκη της Red Bull ήρθε πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τις προηγούμενες επτά. Και ήταν ο Μαξ Φερστάπεν που είχε θέσει τις βάσεις αυτής της επιτυχίας από το Σάββατο.

Advertisement
Advertisement

Αναλογιζόμενοι εκ των υστέρων την εξέλιξη του αγώνα, ο χθεσινός νικητής θα μπορούσε πολύ εύκολα να ήταν άλλος.

Λόγω της χάραξης του σιρκουί, η RB19 δεν είχε το σύνηθες πλεονέκτημα των 7 δέκατων ανά γύρο επί των υπολοίπων. Η απουσία γρήγορων καμπών από την πίστα με το όνομα του θρυλικού Ζιλ Βιλνέβ το είχε διασφαλίσει. Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες οδοστρώματος στον αγώνα δυσκόλεψαν έτι περεταίρω το έργο της -έτσι κι αλλιώς ευγενικής με τα Pirelli– Red Bull.

Advertisement
Advertisement

Προσθέστε στα παραπάνω και τις μικτές συνθήκες των κατατακτήριων και αμέσως θα καταλάβετε την αυξημένη δυσκολία της πρόκλησης που είχε το Μόντρεαλ για τους ταύρους. Εξάλλου αυτό αποδεικνύει και ο μέτριος αγώνας του Σέρτζιο Πέρεζ.

Ο Μεξικανός έπεσε θύμα των συνθηκών –αλλά και της δικής του αδυναμίας να φέρει τα ενδιάμεσα σε θερμοκρασία λειτουργίας- του Σαββάτου. Ξεκίνησε εκτός δεκάδας το GP και παρά το ότι είχε το ίδιο μονοθέσιο με τον νικητή Φερστάπεν δεν μπόρεσε ποτέ να απειλήσει για μια θέση στο podium. Ο ταχύτερος γύρος του αγώνα ήταν μικρή παρηγοριά για τον Τσέκο.

Advertisement

Εξίσου εύκολα θα μπορούσε να έχει εκτροχιαστεί και ο αγώνας του Φερστάπεν. Ένα μικρό γλίστρημα στο Q2 ή στο Q3 θα ήταν αρκετά για να τον στείλουν αρκετά πίσω στο grid. Και από εκεί θα ήταν αμφίβολο το κατά πόσον θα μπορούσε να ανακάμψει μέχρι την πρώτη θέση στο τέλος.

Αλάνθαστοι

Ωστόσο ο Φερστάπεν δεν έκανε λάθος. Όποτε υπήρξε η ανάγκη να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο Ολλανδός ανταποκρίθηκε. Η εκπληκτική του προσπάθεια το Σάββατο συνοδεύτηκε και από μία εξαιρετική εκκίνηση την Κυριακή. Από εκεί και έπειτα είχε τα πάντα υπό έλεγχο.

Advertisement

Μπορεί το πλεονέκτημα της RB19 στον Καναδά να ήταν μικρό και να απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια από τον οδηγό για να αναδειχθεί. Εντούτοις ο Μαξ μπόρεσε να βρει την ιδανική ισορροπία για να έχει τα ελαστικά του στη σωστή θερμοκρασία χωρίς να υπερθερμανθούν τα φρένα της RB19.

Μόνα απρόοπτα για τον πρωταθλητή ήταν η σύγκρουση με ένα… πουλί στον 11ο γύρο και η «στιγμή» που είχε στην έξοδο του τρίτου σικέιν. Εκεί όπου ο Ράσελ έκανε το λάθος που τελείωσε ουσιαστικά τον αγώνα του. «Παραλίγο να με πετάξει το κερμπ, χα χα!» ήταν το σχόλιο του Ολλανδού στο team radio!

Έτσι, ο Μαξ στα 25 του χρόνια έφτασε τον αριθμό των 41 νικών του Άιρτον Σένα! Ένα επίτευγμα ασύλληπτο για έναν τόσο νεαρό οδηγό. Οι Φέτελ, Χάμιλτον και Σουμάχερ όταν έφταναν αυτόν τον αριθμό νικών ήταν 28, 30 και 31 ετών αντίστοιχα.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν, όμως, και η συνολική επίδοση του Άλμπον στον Καναδά. Ο «Αλμπόνο» προσέφερε πολύτιμους βαθμούς στη Williams τερματίζοντας έβδομος, μπροστά από πολύ ταχύτερα μονοθέσια. Όπως και ο Μαξ, ο Αλεξάντερ είχε θέσει τα θεμέλια για την επιτυχία αυτή από το Q2 του Σαββάτου. Επιπλέον παρέμεινε αλάνθαστος μέχρι τέλους και δίκαια, πιστεύουμε, πήρε τον άτυπο τίτλο του Driver of the Day.

Χαμένη ευκαιρία;

Τόσο η Aston Martin με τον Αλόνσο όσο και η Ferrari θα μπορούσαν ίσως να έχουν κάνει την υπέρβαση στο Μόντρεαλ. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα είχαν εκτελέσει στην εντέλεια το τριήμερό τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η δεύτερη θέση εκκίνησης του Αλόνσο σήμαινε ότι ο Ισπανός έπρεπε να περάσει τον Φερστάπεν στην εκκίνηση οπωσδήποτε για να ελπίζει σε νίκη. Όχι μόνο δε συνέβη αυτό αλλά, ο Φερνάντο έχασε και μία θέση από τον Χάμιλτον.

Μπορεί χάρη στον ανώτερο ρυθμό της AMR23 (ιδίως στις αργές στροφές) ο Αλόνσο να προσπέρασε τελικά την Mercedes. Μέχρι τότε, όμως, είχε χάσει κάθε ρεαλιστική προοπτική για την 33η του νίκη. Στο τέλος, μάλιστα, έπρεπε να οδηγεί συντηρητικά λόγω μίας λανθασμένης ένδειξης για διαρροή καυσίμου. Ακόμη κι έτσι οι αναβαθμίσεις της Aston Martin λειτούργησαν εξαιρετικά στον Καναδά.

Όπως εξαιρετικά λειτούργησαν για πρώτη φορά και τα upgrades της Ferrari. Τα κόκκινα μονοθέσια ήταν πολύ πιο κοντά στην Red Bull από ότι αφήνουν να φανεί οι θέσεις τερματισμού τους. Αλλά τα λάθη του Σαββάτου είχαν ήδη υπονομεύσει τους αγώνες των Λεκλέρ (ο οποίος φορούσε κράνος-αφιέρωμα στον Ζιλ) και Σάινθ.

Εντούτοις η Ferrari είχε έναν καλό αγώνα την Κυριακή. Οι δύο SF-23 τερμάτισαν μπροστά από την Red Bull του Πέρεζ και έδειξαν ότι ίσως στον Καναδά να χάθηκε η πρώτη πραγματικά μεγάλη τους ευκαιρία για νίκη φέτος. Δυστυχώς για την Ferrari δεν θα υπάρξουν πολλές ακόμη το 2023.

Η Red Bull -που ανήκει πλέον στο κλειστό κλαμπ των 5 ομάδων με 100 νίκες– συνεχίζει ακάθεκτη προς την επίτευξη ενός απίστευτου κατορθώματος. Εκείνο της κατάκτησης όλων των Grand Prix σε μία σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντομενικάλι: Οι αγώνες της F1 θα παραμείνουν 24
F1 GP Καναδά: Ανεξαρτήτως συνθηκών (+video)
F1 GP Καναδά: Κυριαρχίας συνέχεια (+video)