FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Ο Σάινθ παίρνει την pole!

Ελλάδα 2:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ιταλίας: Ο Σάινθ παίρνει την pole!

FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Ο Σάινθ παίρνει την pole!

FORMULA 1

Ο Κάρλος Σάινθ πήρε την pole μέσα στην Monza έπειτα από συγκλονιστική μονομαχία με τους Φερστάπεν και Λεκλέρ!

Advertisement
Advertisement

Οι τελευταίοι γύροι των τριών πρώτων ήταν όλοι καταπληκτικοί. Ωστόσο εκείνος του Σάινθ είχε το κάτι παραπάνω και του χάρισε την τέταρτη pole της καριέρας του για μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Όπως είχε διαφανεί και από τις ελεύθερες δοκιμές η μάχη της pole ήταν υπόθεση των Ferrari και του Φερστάπεν. Η πρώτη θέση εκκίνησης κρίθηκε τελικά στις λεπτομέρειες. Στα highlights των κατατακτήριων ήταν και η εκπληκτική οδήγηση του Άλμπον σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο οδηγός της Williams ήταν τελικά έκτος, πίσω από τους Ράσελ και Πέρεζ.

Advertisement
Advertisement

Οι McLaren πέρασαν με σχετική άνεση στο Q3. Ωστόσο έδειξαν ότι δεν είχαν τον ρυθμό -τουλάχιστον στις κατατακτήριες- για να μπουν εντός της πρώτης πεντάδας. Βέβαια, οι πόντοι μοιράζονται την Κυριακή.

Q1: Έξω οι Alpine, υπό διερρεύνηση οι Ferrari

Η εναλλακτική κατανομή ελαστικών της Monza συνοδεύτηκε από την υποχρεωτική χρήση των τριών διαφορετικών γομών στη διάρκεια των κατατακτήριων. Για το Q1 οι οδηγοί έπρεπε να πάρουν την σκληρή γόμα της Pirelli.

Advertisement

Οι πρώτες προσπάθειες ανέδειξαν τον Άλμπον στην κορυφή της κατάταξης με την Williams η οποία ταιριάζει γάντι με την ταχύτατη διαδρομή της Monza.

Ο Φερστάπεν ανέβηκε πρώτος με την δεύτερη προσπάθειά του μπροστά από τους Πέρεζ και Αλόνσο. Εξαιρετικές ήταν και οι προσπάθειες των Σάρτζεντ-Λώσον με τους δύο rookies να περνούν στο Q2.

Advertisement

Αντιθέτως σε δύσκολη θέση είχαν έρθει οι οδηγοί της Alpine. Με δύο λεπτά να απομένουν οι Γκασλί και Οκόν ήταν στον πάτο της κατάταξης. Τελικά τα γαλλικά μονοθέσια θα έμεναν εκτός συνέχειας. Μαζί τους αποκλείστηκαν και οι Ζου, Μάγκνουσεν και Στρολ. Μετά την ολοκλήρωση του Q1 έγινε γνωστό ότι οι δύο οδηγοί της Ferrari ήταν υπό διερρεύνηση λόγω υπερβολικά αργής οδήγησης σε γύρους προετοιμασίας.

Q2: Ο Άλμπον και πάλι περνάει

Στην δεύτερη περίοδο σειρά είχε η μέση γόμα της Pirelli. Οι πρώτες προσπάθειες των οδηγών έφεραν τον Σάινθ στην κορυφή, μπροστά από τους Φερστάπεν και Λεκλέρ. Οι δύο Mercedes βγήκαν τελευταίες στην πίστα. Ο Ράσελ σημείωσε αρχικά χρόνο αρκετό για την 6η θέση. Αντιθέτως ο Χάμιλτον με την πρώτη του προσπάθεια ήταν μόλις 12ος!

Advertisement

Και οι 15 οδηγοί βγήκαν για τις δεύτερες προσπάθειές τους έχοντας μόλις δύο λεπτά πριν την καρό σημαία. Οι διαφορές του, τελικά, πρώτου Φερστάπεν από τους Λεκλέρ και Σάινθ ήταν κάτω από το ένα δέκατο.

Εξαιρετικός ήταν και ο γύρος του Άλμπον με τον Ταϊλανδό να εξασφαλίζει μία ακόμη παρουσία σε Q3 φέτος. Ο Χάμιλτον κατάφερε τελικά να περάσει στο Q3. Αντιθέτως, εκτός έμειναν οι Τσουνόντα, Λώσον, Χούλκενμπεργκ, Μπότας και Σάρτζεντ.

Q3: Ο Σάινθ βάζει φωτιά στην Monza!

Οι Φερστάπεν και Πέρεζ οδήγησαν τους υπόλοιπους οδηγούς στην πίστα για την τελευταία περίοδο των κατατακτήριων. Σε αυτήν όλοι θα χρησιμοποιούσαν, επιτέλους την μαλακή γόμα. Οι Σάινθ και Λεκέρ σημείωσαν τους καλύτερους χρόνους μετά τον πρώτο γύρο προσπαθειών. Πίσω από τις Ferrari βρέθηκαν οι Φερστάπεν, Ράσελ και Άλμπον. Οι τρεις πρώτοι οδηγοί ήταν στο ίδιο δέκατο του δευτερολέπτου!

Ήταν εμφανές ότι οι λεπτομέρειες θα έκριναν την pole position στην Monza. Οι Φερστάπεν, Λεκλέρ και Σάινθ είχαν όλοι πολύ καλές πιθανότητες για την πρώτη θέση εκκίνησης. Και οι τρεις οδήγησαν εξαιρετικά, αλλά ο γύρος του Σάινθ ήταν κατά τι καλύτερος των υπόλοιπων δύο.

Έτσι, ο Ισπανός έβαλε… φωτιά στην Monza χαρίζοντας στην Ferrari την δεύτερη -επί ίσοις όροις- φετινή της pole. Το κερασάκι στην τούρτα των tifosi ήρθε λίγο μετά τη λήξη της διαδικασίας όταν το race control ανακοίνωσε ότι δεν θα υπήρχε ποινή στους οδηγούς της Ferrari για τα περιστατικά του Q1. Βέβαια, ο αγώνας θα είναι μία διαφορετική ιστορία. Η Red Bull θα έχει το πλεονέκτημα, λογικά, έναντι της Ferrari. Εντούτοις ένα «κόκκινο θαύμα» δεν είναι και τόσο σπάνιο στην πίστα του Μιλάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σάινθ: Τον έχει προσεγγίσει η Audi
F1 GP Ιταλίας: Ferrari και McLaren στο παιχνίδι; (+video)
F1 GP Ιταλίας: Ο Σάινθ πρώτος και στο FP3