Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Η τελευταία γραμμή άμυνας (+video)

Ελλάδα 17:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ιταλίας: Η τελευταία γραμμή άμυνας (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Η τελευταία γραμμή άμυνας (+video)

FORMULA 1

Η Ferrari έχει εντός έδρας την καλύτερη φετινή της ευκαιρία για να ανασχέσει την… επέλαση των Φερστάπεν και Red Bull. Θα τα καταφέρει;

Advertisement
Advertisement

Οι ενδείξεις υπήρχαν από την αρχή του τριημέρου. Οι δύο SF-23 ξεκίνησαν πολύ δυνατά από το FP1 και ανέβαζαν την απόδοσή τους σε κάθε επόμενη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών.

Δεν ήταν τόσο οι κορυφαίοι χρόνοι του Σάινθ σε FP2 και FP3. Ήταν η συνολική εικόνα των κόκκινων μονοθέσιων τα οποία είχαν εξαιρετική συμπεριφορά όποια γόμα και αν είχαν, ότι πρόγραμμα κι αν ακολουθούσαν στην πίστα. Όσο η ώρα των κατατακτήριων πλησίαζε τόσο γινόταν εμφανέστερο το ότι αυτό το τριήμερο θα ήταν διαφορετικό για την Scuderia από τα προηγούμενα του 2023.

Advertisement
Advertisement

Και οι Σάινθ-Λεκλέρ δεν απογοήτευσαν τους χιλιάδες tifosi που συνέρευσαν στην Monza για να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους μονοθέσια. Pole για τον Σάινθ και τρίτη θέση εκκίνησης για τον Λεκλέρ, με τις δύο SF-23 να έχουν τον Φερστάπεν ανάμεσά τους. Πώς, όμως, φτάσαμε εδώ; Και κυρίως, πώς κατάφερε η Ferrari να είναι τόσο ανταγωνιστική στην Monza;

Η ακραία προσέγγιση κερδίζει

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των όσων συνέβησαν στην Ιταλία χθες, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε μία μικρή λεπτομέρεια. Η Monza είναι το δεύτερο πιο power-sensitive σιρκουί του καλεντάρι. Δηλαδή είναι μία πίστα στην οποίαν η δύναμη της PU παίζει σημαντικό ρόλο. Η πρώτη πίστα σε αυτήν τη λίστα είναι το Μπακού, όπου η Ferrari είχε πάρει επίσης την pole με τον Λεκλέρ φέτος.

Advertisement

Επιπλέον η αεροδυναμική αποδοτικότητα ενός μονοθέσιου στην Monza δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα. Αντιθέτως στοιχεία όπως η ελκτική πρόσφυση και η ευστάθεια στις χαμηλές ταχύτητες είναι εξόχως σημαντικά στην επίτευξη ενός ανταγωνιστικού χρόνου. Με λίγα λόγια ήδη πριν από την αρχή του τριημέρου ήταν γνωστό στους ανθρώπους της Scuderia ότι τα χαρακτηριστικά της Monza θα ταίριαζαν γάντι στο μονοθέσιο τους.

Advertisement

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως, όμως, ήταν ο Σάινθ και όχι ο Λεκλέρ εκείνος που βρέθηκε από την αρχή πιο κοντά στο όριο της SF-23. Το set-up που είχε επιλέξει η Ferrari ήταν χαμηλής κάθετης δύναμης και για τα δύο μονοθέσια. Ο Σάινθ, όμως, είχε πάρει την πιο extreme εκδοχή η οποία, εν τέλει, απέδωσε και καλύτερα από την άποψη της απόλυτης επίδοσης.

Ο Λεκλέρ προσπάθησε να βελτιστοποιήσει τον γύρο του με το αρχικό πακέτο που είχε στη διάθεσή του. Τελικά, όμως, αναγκάστηκε να υιοθετήσει το set-up του Σάινθ. Και αυτό τον έφερε σε ελαφρώς μειονεκτική θέση. Ιδιαίτερα όταν έπρεπε να εξάγει και το τελευταίο χιλιοστό του δευτερολέπτου στο Q3.

Από την άλλη ο Σαίνθ είχε εξ αρχής την SF-23 υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Τηρουμένων των αναλογιών πάντα, καθώς έπρεπε να ακροβατεί στις εισόδους των Ascari και Parabolica για να κρατήσει το πλεονέκτημα που του έδινε η Ferrari στο σικέιν της Roggia. Όμως ο Ισπανός τα πήγε περίφημα και πήρα πανάξια την καλύτερη pole της καριέρας του.

Ferrari εναντίον Φερστάπεν

Βέβαια ακόμη και με όλη τη θηριώδη ισχύ της ιταλικής PU που έδινε στον Σάινθ +7 χλμ/ώρα τελική από τον Φερστάπεν, ακόμη και με όλα τα ακροβατικά του Ισπανού, η Red Bull με τον αριθμό 1 ήταν μόλις κατά 13 χιλιοστά του δευτεροπλέπτου αργότερη από την ταχύτερη Ferrari. Και αναφερόμαστε σε ένα μονοθέσιο του οποίου το δυνατό σημείο δεν ήταν ποτέ οι γύροι qualifying.

Η Red Bull (όπως και οι McLaren-Mercedes) επέλεξε διαφορετική οδό από εκείνην της Ferrari στο set-up. Και οι δύο πίσω πτέρυγες που έφερε η ομάδα στην Monza είχαν περισσότερο φτερό από εκείνην της Ferrari. Στόχος της Red Bull είναι προφανώς η μεγιστοποίηση της διάρκειας των μαλακών γομών της Pirelli στον αγώνα. Οι άνθρωποί της ευελπιστούν εκείνος να βγει με μία στάση. Και όλα δείχνουν ότι θα το καταφέρουν.

Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει και η Ferrari να πράξει το ίδιο. Κοιτώντας τα long runs σε FP2 και FP3 θα τολμήσουμε να πούμε ότι η Scuderia μάλλον θα δοκιμάσει να βγάλει τον αγώνα με δύο pit-stops. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι Σάινθ-Λεκλέρ να κερδίσουν την εκκίνηση και έπειτα να ανοίξουν μία διαφορά άνω των 20 δευτερολέπτων από τον Φερστάπεν. Η επιλογή αυτή έχει αρκετό ρίσκο από τη μία ενώ από την άλλη κανείς δεν έχει ρίξει ένα δευτερόλεπτο ανά γύρο στον Φερστάπεν φέτος.

Η δεύτερη επιλογή της Ferrari θα ήταν να πάει για μία στάση. Εκεί, όμως, θα πρέπει να… παίξει μπάλα στο γήπεδο της Red Bull. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η RB19 είναι το πιο ισορροπημένο μονοθέσιο. Και αυτό δίνει μεγαλύτερη στρατηγική ευελιξία στην Red Bull.

Η τελευταία ευκαιρία

Από τους υπόλοιπους οδηγούς της πρώτης δεκάδας ξεχωρίζουν οι επιδόσεις των Ράσελ, Άλμπον και Πιάστρι. Ο πρώτος κατάφερε να φέρει την πολύ δύσκολη W14 στην δεύτερη σειρά εκκίνησης κερδίζοντας για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα τον Χάμιλτον. Η Williams είναι ανταγωνιστική στην Monza για λόγους αντίστοιχους με της Ferrari. Και ο Άλμπον, ο οποίος οδηγεί υπέροχα σε όλη τη σεζόν, το εκμεταλλεύτηκε ιδανικά κερδίζοντας μονοθέσια τα οποία -θεωρητικά- είναι πολύ πιο γρήγορα.

Εξίσου εντυπωσιακή, όμως, ήταν και η επίδοση του Πιάστρι. Ο νεαρός Αυστραλός κατάφερε να κερδίσει τον Νόρις σε ένα σιρκουί στο οποίο η εμπειρία ενός οδηγού μετράει ακόμη πολύ. Ωστόσο ο Όσκαρ κινούμενος αθόρυβα έχει αρχίσει να δικαιολογεί όλο το περσινό hype γύρω από το όνομά του. Και να δικαιώνει την απόφασή του να αφήσει την (τραγική εχθές) Alpine για την McLaren.

Φυσικά, οι πρωταγωνιστές του σημερινού αγώνα θα είναι οι οδηγοί των Ferrari και ο Φερστάπεν, ο οποίος κυνηγά την 10η συνεχή του νίκη. Μπορεί η Red Bull να έχει το καλύτερο μονοθέσιο υπό συνθήκες αγώνα. Μπορεί η προσέγγιση της να μοιάζει πιο λογική από εκείνη της Ferrari. Ωστόσο, στην F1 η λογική προσέγγιση δεν κερδίζει πάντα.

Και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν η Ferrari να κάνει το θαύμα στην Monza με νίκες που δεν θα περίμενε κανείς. Στην Scuderia γνωρίζουν ότι η Monza συνιστά και την τελευταία γραμμή άμυνας τους για φέτος απέναντι στην Red Bull. Και θα τα δώσουν όλα για να σπάσουν το σερί της αυστριακής ομάδας και του Φερστάπεν εντός έδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σάινθ: Τον έχει προσεγγίσει η Audi
F1 GP Ιταλίας: Ferrari και McLaren στο παιχνίδι; (+video)
F1 GP Ιταλίας: Ο Σάινθ παίρνει την pole!