Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Πρώτος ο Σάινθ-ποινή στον Φερστάπεν (+video)

Ελλάδα 17:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Βελγίου: Πρώτος ο Σάινθ-ποινή στον Φερστάπεν (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βελγίου: Πρώτος ο Σάινθ-ποινή στον Φερστάπεν (+video)

FORMULA 1

Ο Κάρλος Σάινθ σημείωσε τον πρώτο χρόνο σε μία διαδικασία στην οποίαν έγιναν ελάχιστοι γύροι από τους οδηγούς.

Advertisement
Advertisement

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για βροχή επαληθεύτηκαν στο Βέλγιο. Έτσι, οι οδηγοί και οι ομάδες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στο FP1 και δεν πίεσαν ιδιαίτερα την κατάσταση.

Εξάλλου εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα των κατατακτήριων δοκιμών για τον αγώνα. Αυτές θα γίνουν το απόγευμα και όπως όλα δείχνουν οι συνθήκες θα είναι παρόμοιες. Κατά συνέπεια δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν προβλέψεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από την στρατηγική της κάθε ομάδας αλλά και τις ικανότητες των οδηγών στο βρεγμένο.

Advertisement
Advertisement

Πριν την έναρξη του τριημέρου είχαμε με πρωτοβουλία του Πιερ Γκασλί μία σεμνή τελετή στη μνήμη των Αντουάν Ιμπέρ και Ντιλάνο φαν’τ Χοφ. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο οδηγοί είχαν χάσει τις ζωές τους το 2019 και το 2023 έπειτα από ατυχήματα στο σύμπλεγμα Eau Rouge-Raidillon κατά τη διάρκεια αγώνων.

Advertisement

Ο Γκασλί κάθε χρόνο από το 2020 καταθέτει λουλούδια στο σημείο που ο φίλος του Ιμπέρ είχε χάσει τη ζωή του. Για φέτος, όμως, αποφάσισε να προσκαλέσει οδηγούς από όλες τις κατηγορίες που θα τρέξουν στο Spa αυτό το τριήμερο για να τρέξουν προς τιμήν των δύο αδικοχαμένων νεαρών οδηγών.

Την Πέμπτη είχαμε και πολλές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο που η FIA θα έπρεπε να διαχειριστεί το τριήμερο σε περίπτωση υπερβολικής βροχής. Έπειτα από την απογοητευτική εξέλιξη του αγώνα το 2021, οι οδηγοί κάλεσαν την ομοσπονδία να μην διστάσει να ακυρώσει τον αγώνα εάν οι συνθήκες είναι απαγορευτικές.

Advertisement

Βλέπετε το 2021 η FIA είχε δράσει διαφορετικά. Έπειτα από αρκετούς γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας το race control είχε ρίξει την καρό σημαία. Οι οδηγοί πήραν τους μισούς βαθμούς που αντιστοιχούν στη θέση τερματισμού τους. Χωρίς, όμως, να έχει γίνει ουσιαστικός αγώνας.

Ποινή στον Φερστάπεν

Πριν την έναρξη του FP1, όμως, είχαμε και ακόμη μία εξέλιξη. Ο Μαξ Φερστάπεν άλλαξε κιβώτιο στην RB19 του, υπερβαίνοντας τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό των τεσσάρων στην σεζόν. Έτσι, ο Ολλανδός πήρε ποινή 5 θέσεων στην εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής. Η ποινή δεν αφορά στο Sprint του Σαββάτου.

Φυσικά, η ποινή αυτή δεν είναι και καταστροφική για την προσπάθεια του πρωταθλητή να επεκτείνει το φετινό του σερί. Έτσι κι αλλιώς το Spa είναι ένα από τα πιο εύκολα σιρκουί στο πρόγραμμα για προσπέρασμα. Επιπλέον, η βροχή που αναμένεται σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου διευκολύνει μάλλον το έργο του Ολλανδού. Εξάλλου και πέρσι είχε ξεκινήσει 14ος αλλά πήρε τη νίκη με χαρακτηριστική άνεση.

Advertisement

Στα του FP1 τώρα, η δράση λόγω της έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετά περιορισμένη. Αρχικά όλοι οι οδηγοί βγήκαν με τα βρόχινα ελαστικά για ορισμένους αναγνωριστικούς γύρους. Αρχικά ο Άλμπον ήταν ταχύτερος για να τον υποσκελίσει ο Σάινθ πριν το ημίωρο.

Ο Ισπανός ήταν από τους πρώτους που πέρασαν στα ενδιάμεσα και αυτό του έδωσε το πλεονέκτημα. Ενδιάμεσα φορούσαν και οι McLaren των Πιάστρι-Νόρις που ήταν στο 2-3. Όλο και περισσότεροι οδηγοί περνούσαν σε αυτή τη γόμα. Ωστόσο η έξοδος του Σάρτζεντ στην Les Combes έθεσε τον αγώνα σε καθεστώς κόκκινης σημαίας για αρκετά λεπτά.

Μέχρι η διαδικασία να ξεκινήσει και πάλει η ένταση της βροχής είχε μεγαλώσει. Οι οδηγοί προτίμησαν να κάνουν μόνο λίγους αναγνωριστικούς γύρους και να φυλάξουν τα σετ βρόχινων ελαστικών τους για τις κατατακτήριες του απογεύματος. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και αυτές θα διεξαχθούν υπό βροχή. Έτσι, ο Σάινθ παρέμεινε πρώτος μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ουγγαρίας: Ασταμάτητοι! (+video)
Renault: Ζητάει άδεια να εξελίξει την PU της Alpine
F1 GP Βελγίου: Προεπισκόπηση