Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Αφ’ υψηλού (+video)

Ελλάδα 10:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστρίας: Αφ’ υψηλού (+video)

FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Αφ’ υψηλού (+video)

FORMULA 1

Καταιγισμός αναβαθμίσεων, προσπερασμάτων και ποινών. Αυτή θα ήταν μία ταιριαστή σύνοψη για το αυστριακό GP. Όχι, φυσικά, για τον Φερστάπεν ο οποίος παρακολουθούσε τα πάντα… αφ’ υψηλού.

Advertisement
Advertisement

Και πάλι ο πρωταθλητής ήταν σε δική του κατηγορία παίρνοντας μία ακόμη «επαγγελματική» νίκη, την 7η του στη σεζόν.

Η άνεση του ήταν τέτοια ώστε ο Μαξ δεν ανησύχησε όταν οι -θεωρητικά- άμεσοι αντίπαλοί του μπήκαν στα pits υπό το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Απλώς θα έπρεπε να κάνει ορισμένα προσπεράσματα αργότερα στον αγώνα. Τα έκανε με χαρακτηριστική ευκολία. Στο τέλος δε, απαίτησε να κάνει και τρίτο pit-stop για να πάρει τον ταχύτερο γύρο από τον Πέρεζ. Επειδή, υποθέτουμε, ότι… μπορούσε;

Advertisement
Advertisement

Ήταν μία ακόμη επίδειξη δύναμης από τους Φερστάπεν και RB19. Ο φετινός τους συνδυασμός απλώς δεν έχει αντίπαλο, εντός ή εκτός Red Bull. Ακόμη και εάν η ομάδα σταματήσει την -ούτως ή άλλως μετρημένη- εξέλιξη του μονοθέσιου της μετά τον Αύγουστο, ο Μαξ θα παραμείνει φαβορί σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες.

Θέλει δουλειά πολλή

Σε ότι αφορά το πρωτάθλημα της Formula 1B, ο Σαρλ Λεκλέρ μπόρεσε να κερδίσει χάρη στην αναβαθμισμένη SF-23 αλλά και στις άσχημες κατατακτήριες του Πέρεζ την Παρασκευή. Ο Μονεγάσκος οδήγησε πολύ όμορφα στην Αυστρία. Πρέπει να ήταν ο μόνος οδηγός που δεν είδε χρόνο του να ακυρώνεται για παραβίαση των ορίων της πίστας.

Advertisement

Ο ρυθμός του μπορεί να ήταν κατά τι κατώτερος του Σάινθ, ιδίως στα αρχικά στάδια του αγώνα. Ωστόσο η διαχείριση του αγώνα από τον Σαρλ ήταν έξοχη και έφερε σχετικά απροβλημάτιστα στην Ferrari το 800ο podium της ιστορία της.

Advertisement

Βέβαια, μετά τον αγώνα ο Λεκλέρ επανέλαβε για ακόμη μία φορά φέτος ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη για να φτάσει η Scuderia την Red Bull. Η νέα εμπρός πτέρυγα και το αναθεωρημένο πάτωμα βοήθησαν την SF-23 να γίνει πιο ανταγωνιστική στις κατατακτήριες. Εντούτοις υπό συνθήκες αγώνα το ιταλικό μονοθέσιο απέχει ακόμη από την RB19.

Advertisement

Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο όχι μόνο για την Ferrari αλλά γενικά για τις ομάδες που κυνηγούν την Red Bull. Φέρνουν μεγάλα πακέτα αναβαθμίσεων τα οποία μπορεί να τους δίνουν ώθηση σε συγκεκριμένους αγώνες ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες αλλά δεν αρκούν για να κλείσουν αποφασιστικά την ψαλίδα από την Red Bull.

Σε παρακαλώ, οδήγησέ το!

Εξάλλου αυτό φάνηκε και από την εικόνα της Mercedes στην Αυστρία. Η W14B που πετούσε στο ισπανικό GP ήταν ανίκανη να κερδίσει την αναβαθμισμένη MCL60 του Λάντο Νόρις. Φυσικά ο Βρετανός έκανε μεγάλο αγώνα, όπως συνηθίζει στο Σπίλμπεργκ, όντας ταχύτατος και -σχεδόν- αλάνθαστος σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Η 4η θέση που πήρε έπειτα από την ποινή του Σάινθ ήταν μία μεγάλη δικαίωση για τις επιλογές της McLaren. Σημαίνει, άραγε, αυτό ότι η MCL60 έγινε ταχύτερη της W14B; Πιστεύουμε πώς όχι. Απλώς στην συγκεκριμένη πίστα -και σε αντίθεση με την Βαρκελώνη- η McLaren είχε πολλές παραμέτρους που λειτούργησαν υπέρ της ενώ η Mercedes όχι.

Στην Μεγάλη Βρετανία η Mercedes θα είναι, λογικά, και πάλι ταχύτερη της McLaren. Κάτι που χρειάζονται επειγόντως στην γερμανική ομάδα έπειτα από την ψυχρολουσία του Red Bull Ring. Ο αγώνας τους θα μπορούσε να συνοψιστεί στα λόγια του Βολφ προς τον Χάμιλτον έπειτα από τη νιοστή φορά που ο Λιούις παραπονέθηκε στο teamradio για το μονοθέσιο.

«Λιούις το αυτοκίνητο είναι κακό, το ξέρουμε. Σε παρακαλώ οδήγησέ το!» είπε ο επικεφαλής της Mercedes στον Χάμιλτον. Να ήταν απλώς η απογοήτευση του Βολφ που μιλούσε εκείνη της στιγμή; Ή μήπως υπάρχει πιο βαθύ ζήτημα στη Mercedes, με την ανανέωση του συμβολαίου Χάμιλτον να παίζει κυρίαρχο ρόλο;

Ξεπερνώντας τα όρια

Δυστυχώς, όμως, το μεγάλο θέμα συζήτησης στην Αυστρία ήταν οι ποινές που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα -αλλά και μετά τη λήξη του- για τις πολλαπλές παραβιάσεις των ορίων της πίστας από τους οδηγούς. Ιδίως η αλλαγή των τελικών αποτελεσμάτων έπειτα από την ένσταση της Aston Martin, άφησε μία πικρή γεύση, πιστεύουμε, στους φίλους του σπορ.

Η FIA είχε συστήσει στους υπεύθυνους της πίστας να εγκαταστήσουν αμμοπαγίδες στην εξωτερική των στροφών 9 και 10 ώστε να προληφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Βλέπετε θα υπήρχαν αντιδράσεις από το Moto GP το οποίο δεν επιθυμεί για λόγους ασφαλείας χαλίκια στις εξόδους των στροφών.

Εμείς θα σημειώσουμε απλώς το εξής: Εφόσον η FIA έχει αρκετό προσωπικό -ή και γιατί όχι, ένα αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα– ώστε να εντοπίζει αμέσως την όποια παράβαση, τότε καλώς να συνεχίσει την αυστηρή… αστυνόμευση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδάλλως ας αποδεχτεί απλώς ότι οι οδηγοί θα βγαίνουν στα κερμπ στις στροφές 9 και 10 του Red Bull Ring. Εξάλλου τα κερμπ αυτά είναι αρκετά οδοντωτά και η κατάχρησή τους θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα στα μονοθέσια. Σίγουρα θα ήταν προτιμότερο αυτό, από την αλλαγή της τελικής κατάταξης πέντε ώρες μετά το πέσιμο της καρό σημαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Αυστρίας: 1-2 της Red Bull στο Sprint
Φερστάπεν εναντίον Χάμιλτον επεισόδιο νούμερο… (+video)
F1 GP Αυστρίας: Χάνουν βαθμούς οι Σάινθ, Χάμιλτον και Γκασλί!