Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Χάνουν βαθμούς οι Σάινθ, Χάμιλτον και Γκασλί!

Ελλάδα 17:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Αυστρίας: Χάνουν βαθμούς οι Σάινθ, Χάμιλτον και Γκασλί!

FORMULA 1

F1 GP Αυστρίας: Χάνουν βαθμούς οι Σάινθ, Χάμιλτον και Γκασλί!

FORMULA 1

Η τελική κατάταξη του αυστριακού GP άλλαξε καθώς η FIA έκανε αποδεκτή την ένσταση της Aston Martin μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την… παραβίαση των ορίων της πίστας. Ένα θέμα το οποίο μας ταλανίζει από την αρχή του τριημέρου και κοντεύει -αν δεν το έχει ήδη κάνει- να μετατρέψει τον 9ο γύρο του πρωταθλήματος σε φάρσα.

Συγκεκριμένα η βρετανική ομάδα υποστήριξε στην ένστασή της ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις οδηγών οι οποίες δεν έγιναν αντιληπτές εγκαίρως από τους αγωνοδίκες. Κατά συνέπεια υπάρχουν και πολλές ποινές οι οποίες δεν δόθηκαν σε οδηγούς ενώ θα έπρεπε. Έτσι, η κατάταξη που προέκυψε μετά το πέσιμο της καρό σημαίας έπρεπε κατά την Aston Martin να αναθεωρηθεί.

Advertisement
Advertisement

Η FIA με ανακοίνωσή της έκανε δεκτή την ένσταση, καθώς αυτή κατατέθηκε εμπρόθεσμα και με νόμιμο τρόπο. Ωστόσο, οι άνθρωποί της έπρεπε να εξετάσουν πάνω από 1.200 περιπτώσεις στη διάρκεια του αγώνα και να αποφασίσουν ποιες από αυτές πρέπει να τιμωρηθούν με ποινή -ή ποινές- 5 δευτερολέπτων.

Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια του αγώνα σχεδόν οι μισοί οδηγοί πήραν τέτοιες ποινές για την παραβίαση των ορίων της πίστας. Κυρίως στις στροφές 9 και 10. Η FIA στην ανακοίνωσή της άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες τιμωρίες έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πρώτοι της κατάταξης δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους.

Προβληματική εφαρμογή

Advertisement

Ενώ η τήρηση των ορίων της πίστας είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος, στην Αυστρία η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Λόγω της χάραξης των στροφών 9-10 αλλά και των έντονων ανέμων που έπνεαν στη διάρκεια του τριημέρου πολλοί οδηγοί περνούσαν και με τους 4 τροχούς αριστερά της λευκής γραμμής που οριοθετεί την διαδρομή.

Advertisement

Έτσι οι προειδοποιητικές ασπρόμαυρες σημαίες αλλά και οι ποινές έπεσαν… βροχή στον αγώνα. Πολλοί οδηγοί εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που η FIA χειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Νομίζω ότι δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό ώστε να έχουμε άμεση ενημέρωση» διαμαρτυρήθηκε ο Άλμπον. «Πήρα την πρώτη προειδοποίησή μου στον 20ο γύρο. Οπότε είπα ότι θα προσέξω στον επόμενο. Όμως και στον 21ο γύρο συνέβη το ίδιο. Μετά κατάλαβα ότι τα παραπτώματα αυτά είχαν γίνει πάνω από 10 γύρους πιο πριν».

Advertisement

Ο Ταϊλανδός της Williams ήταν ένας από τους οδηγούς που τιμωρήθηκαν με ποινή 5 δευτερολέπτων. Ισχυρίζεται, όμως, ότι δεν είχε άμεση ενημέρωση και ότι ενώ η ποινή αφορούσε σε συμβάντα μέχρι τον 15ο γύρο, εκείνος ενημερώθηκε πολύ αργότερα!

Και άλλοι οδηγοί εξέφρασαν παρόμοια παράπονα κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Ωστόσο η ουσία είναι μία. Με δεδομένη την αποδοχή από την FIA της ένστασης της Aston Martin το τελικό αποτέλεσμα του αυστριακού GP πρόκειται να αλλάξει. Είναι καθαρά θέμα χρόνου να μάθουμε και το πώς.

Η απόφαση

Έπειτα από ανάλυση όλων των δεδομένων οι αγωνοδίκες προχώρησαν στην ακύρωση 83 (!) συνολικά γύρων οδηγών στη διάρκεια του αγώνα. Για κάθε 4 γύρους παραβίασης των ορίων επιβλήθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων. Εάν οι γύροι ήταν 5 τότε η ποινή ανέβαινε στα 10 δευτερόλεπτα!

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παραβάσεων έπειτα από τους 5 γύρους, εκείνες μετρούσαν και πάλι από την αρχή με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, προέκυψαν 12 επιπλέον ποινές για τους Σάινθ, Χάμιλτον, Γκασλί, Άλμπον, Οκόν (ρεκόρ 4 ποινών για τον Γάλλο!), Ντε Βρις, Σάρτζεντ και Τσουνόντα.

Επί της ουσίας οι τρεις πρώτοι πιλότοι βγαίνουν χαμένοι (ποινές 10 δευτερολέπτων σε όλους) και κυρίως ο Σάινθ ο οποίος από την 4η θέση πέφτει στην 6η. Μία θέση χάνει ο Χάμιλτον από τον Ράσελ και ακόμη μία ο Γκασλί από τον Στρολ. Ο teammate του Καναδού, Φερνάντο Αλόνσο κερδίζει επίσης μία θέση. Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα του αυστριακού GP μετά τις νέες ποινές:

Θέση Νο Οδηγός Αυτοκίνητο Γύροι Χρόνος
1 1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 71 1:25:33.607
2 16 Charles Leclerc FERRARI 71 +5.155s
3 11 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 71 +17.188s
4 4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 71 +26.327s
5 14 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 71 +30.317s
6 55 Carlos Sainz Jr FERRARI 71 +31.377s
7 44 George Russell MERCEDES 71 +48.403s
8 63 Lewis Hamilton MERCEDES 71 +49.196s
9 10 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 71 +59.043s
10 18 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 71 +67.667s

Μένει να δούμε εάν αυτή θα είναι όντως η τελική κατάταξη του επεισοδιακού αγώνα της Αυστρίας ή εάν θα υπάρξουν και άλλες ενστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Αυστρίας: 1-2 της Red Bull στο Sprint
Φερστάπεν εναντίον Χάμιλτον επεισόδιο νούμερο… (+video)
F1 GP Αυστρίας: Εύκολη νίκη για Φερστάπεν