Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Η pole στον Verstappen!

Ελλάδα 1:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Αυστραλίας: Η pole στον Verstappen!

FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Η pole στον Verstappen!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κατάφερε να πάρει την δεύτερη φετινή του pole στην Μελβούρνη. Την παράσταση, όμως, έκλεψαν οι δύο Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Οι δύο W14 κατάφεραν να πάρουν κατάταξη στις θέσεις 2 και 3 με τον Russell για άλλη μία φορά ταχύτερο του Hamilton. Αντιθέτως η Ferrari και ο Perez απογοήτευσαν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρώτη θέση του Verstappen ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Ωστόσο η διαφορά που είχε ο Ολλανδός από τις δύο Mercedes δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Οι Mercedes -οι οποίες και πέρσι απέδιδαν πολύ καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες- ήταν πολύ ανταγωνιστικές και κατάφεραν να υποσκελίσουν τον Alonso στην τέταρτη θέση.

Advertisement
Advertisement

Οι ψιχάλες που είχαν αρχίσει να πέφτουν στο τέλος του FP3 συνεχίστηκαν και στον αγώνα της F2 που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη των κατατακτήριων. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία οδοστρώματος -21 βαθμοί Κελσίου- αν και η άσφαλτος ήταν στεγνή με την έναρξη της διαδικασίας.

Η απειλή της βροχής, όμως, παρέμενε υπαρκτή. Έτσι οι περισσότεροι επέλεξαν να βγουν από νωρίς στην πίστα ώστε να ολοκληρώσουν μερικούς γύρους ασφαλείας. Η συμπεριφορά της soft γόμας δεν άλλαξε από την Παρασκευή. Πολλοί οδηγοί χρειάζονταν δύο γύρους προετοιμασίας για να φέρουν τα Pirelli σε θερμοκρασία λειτουργίας.

Q1: Σοκ για Perez!

Advertisement

Μετά από έξι λεπτά στο Q1 όλοι οι οδηγοί είχαν βγει στην πίστα. Ανάμεσά τους ήταν και ο Perez ο οποίος είχε ένα πολύ άσχημο FP3 λίγες ώρες νωρίτερα. Και η κατάσταση δεν θα βελτιωνόταν για τον Μεξικανό. Καθώς ξεκινούσε τον πρώτο γρήγορο γύρο του, ο Sergio είχε ένα άσχημο μπλοκάρισμα στο φρενάρισμα για την στροφή 3.

Advertisement

Για κακή του τύχη, στην έξοδο διαφυγής του συγκεκριμένου σημείου υπάρχουν χαλίκια, ενώ και η εξωτερική πλευρά της αμμοπαγίδας είχε λάσπη λόγω της βροχής που είχε προηγηθεί. Έτσι, η RB19 με τον αριθμό 11 παρέμεινε κολλημένη εκεί με τον Checo να ολοκληρώνει άδοξα την συμμετοχή του στις κατατακτήριες.

Η διαδικασία διακόπηκε για λίγα λεπτά μέχρι να απομακρυνθεί το μονοθέσιο του Perez. Πριν την κόκκινη σημαία ο Hulkenberg είχε τον καλύτερο χρόνο. Με την επανέναρξη ο Verstappen υποσκέλισε τον οδηγό της Haas αλλά μόλις για 3 δέκατα του δευτερολέπτου.

Advertisement

Εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη προσπάθεια του Albon η οποία τον έφερε δεύτερο προσωρινά για μόλις 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Alonso, από την άλλη, θα έκανε δύο γύρους προετοιμασίας πριν την δική του προσπάθεια. Η αναμονή άξιζε, όμως, με τον Fernando να ανεβαίνει πρώτος, δύο δέκατα ταχύτερος του Verstappen.

Ο Verstappen θα απαντούσε λίγα λεπτά αργότερα, ενώ και ο εντυπωσιακός Albon θα κρατιόταν μπροστά από τον 4ο Sainz. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους Verstappen, Russell, Hamilton, Alonso και Albon να συγκροτούν την πρώτη πεντάδα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Piastri, Zhou, Sargeant, Bottas και φυσικά ο Perez.

Q2: Hulkenberg και Albon κάνουν την έκπληξη

Στις πρώτες προσπάθειες του Q2 ο Leclerc ήταν ταχύτερος με μικρές διαφορές έναντι των Stroll, Alonso και του -συνήθη πλέον υπόπτου- Hulkenberg. Όλα αυτά μέχρι να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο του ο Verstappen. Ο Ολλανδός ήταν 3 δέκατα ταχύτερος του Μονεγάσκου.

Τα soft ελαστικά μπορούσαν να δώσουν και δεύτερη γρήγορη προσπάθεια με την μεσολάβηση ενός αργού γύρου. Έτσι, ο ο Alonso, πράττοντας ακριβώς αυτό, θα πλησίαζε την Red Bull στα 64 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Ο Verstappen θα αύξανε το προβάδισμά του με δεύτερη προσπάθεια και θα τελείωνε το Q2 στην κορυφή. Οι Albon και Hulkenberg κατάφεραν να περάσουν στην τελευταία περίοδο, ενώ εξαιρετικά τα πήγε και ο Gasly. Αντιθέτως, ο Ocon ήταν η αρνητική έκπληξη μένοντας εκτός. Με τον Γάλλο θα έμεναν εκτός συνέχειας και οι Tsunoda, Magnussen, Norris και De Vries.

Q3: Οι Mercedes κλέβουν τις εντυπώσεις

Η πρώτη προσπάθεια του Verstappen πήγαινε εξαιρετικά μέχρι την προτελευταία στροφή. Εκεί ο Ολλανδός υπερέβαλε και έχασε χρόνο διορθώνοντας την υπερστροφή που είχε προκαλέσει. Το λάθος του Verstappen άνοιξε τον δρόμο στους υπόλοιπους προσωρινά.

Ταχύτερος όλων ήταν ο Hamilton για μόλις 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Alonso! Οι Russell, Sainz και Leclerc πίσω τους ήταν όλοι εντός δύο δεκάτων. Ο Verstappen έκανε αμέσως δεύτερη προσπάθεια καταφέρνοντας να ανέβει πρώτος για μόλις 9 χιλιοστά του δευτερολέπτου αυτή τη φορά!

Οι οδηγοί θα είχαν την ευκαιρία για μία ακόμη προσπάθεια. Ωστόσο υπήρχε πρόβλεψη για βροχή στο τέλος της διαδικασίας. Έτσι, με 3 λεπτά να απομένουν όλα ήταν στον αέρα! Ο Leclerc ήταν ο πρώτος που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του η οποία τον έφερε μόλις ένα δέκατο από τον χρόνο του Verstappen όμως μόλις πέμπτο.

Έτσι κι αλλιώς η δεύτερη προσπάθεια του Verstappen ήταν εκτός ορίων για οποιονδήποτε άλλον οδηγό. Ο πρωταθλητής πήρε την δεύτερη φετινή του pole μπροστά από τους Russell, Hamilton, Alonso και Sainz. Εντυπωσιακή η εμφάνιση των Mercedes ενώ ο Leclerc θα ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα μόλις έβδομος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hamilton: Θα ξεπεράσει προβλήματα και εσωτερικό ανταγωνισμό στην Μελβούρνη;
F1: Δύο περίοδοι κατατακτήριων στο Αζερμπαϊτζάν;
F1 GP Αυστραλίας: Ταχύτερος ο Verstappen στο FP3