Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Δύο περίοδοι κατατακτήριων στο Αζερμπαϊτζάν;

Ελλάδα 6:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Δύο περίοδοι κατατακτήριων στο Αζερμπαϊτζάν;

FORMULA 1

F1: Δύο περίοδοι κατατακτήριων στο Αζερμπαϊτζάν;

FORMULA 1

Οι πειραματισμοί στη δομή του αγωνιστικού τριημέρου συνεχίζονται από τους ιθύνοντες του σπορ. Αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη για δύο κατατακτήριες δοκιμές στον αγώνα του Baku.

Advertisement
Advertisement

Η πρόταση είχε γίνει από τον CEO της F1, Stefano Domenicali κατά την τελευταία συνάντηση της επιτροπής για την F1. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αφεντικά των ομάδων αντέδρασαν θετικά στην ιδέα.

Το GP στο Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους έξι αγώνες στους οποίους πρόκειται να διεξαχθεί Sprint το Σάββατο αντί κατατακτήριων. Σε τέτοιου είδους τριήμερα οι κατατακτήριες για το Sprint διεξάγονται την Παρασκευή στη θέση του FP2. Η σειρά εκκίνησης για τον κυρίως αγώνα καθορίζεται δε από το αποτέλεσμα του μίνι αγώνα το Σάββατο.

Advertisement
Advertisement

Οι ιθύνοντες του σπορ προτείνουν να εφαρμοστεί κατ’ εξαίρεση για το Baku ένα διαφορετικό πρόγραμμα από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο. Συγκεκριμένα το FP1 θα διεξαχθεί κανονικά την Παρασκευή το πρωί.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η πρώτη από τις δύο περιόδους κατατακτήριων. Σε αυτήν θα καθοριστεί η σειρά εκκίνησης για τον αγώνα της Κυριακής. Θα αποτελείται δε από τις συνήθεις τρεις περιόδους Q1, Q2 και Q3.

Σε αναζήτηση του ιδανικού τριημέρου

Το απόγευμα του Σαββάτου θα διεξαχθεί το Sprint. Ωστόσο πριν από αυτό -και στη θέση του FP2- τα μονοθέσια θα συμμετάσχουν σε μία ακόμη περίοδο κατατακτήριων. Αυτή τη φορά για το Sprint. Λέγεται, μάλιστα, ότι για οικονομία ελαστικών -καθώς η Pirelli έχει στείλει ήδη τα προβλεπόμενα σετ στο Baku- σε αυτήν ο κάθε οδηγός θα έχει μόνο μία προσπάθεια.

Advertisement

Έτσι, το αποτέλεσμα του Sprint δεν θα επηρεάσει με κάποιον τρόπο τον κυρίως αγώνα. Βέβαια, προκύπτουν άλλα ζητήματα. Όπως ορισμένες αλλαγές στους κανονισμούς οι οποίες πρέπει να εγκριθούν εγκαίρως. Και ο χρόνος που μας χωρίζει από την ημερομηνία διεξαγωγής του GP στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πολύς.

Advertisement

Σε περίπτωση που το θέμα… κολλήσει στη γραφειοκρατία τότε η F1 είναι διατεθειμένη να δοκιμάσει την ιδέα στον επόμενο αγώνα Sprint του πρωταθλήματος. Αυτός θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Αυστρία.

Είναι εμφανές ότι οι υπεύθυνοι της F1 δεν είναι πλήρως ευχαριστημένοι με την δομή του αγωνιστικού τριημέρου. Θεωρούν ότι τρεις περίοδοι ελεύθερων δοκιμών είναι πολλές και ότι δεν κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού.

Advertisement

Έτσι προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους ώστε να προσφέρουν περισσότερη δράση την Παρασκευή και το Σάββατο. Άλλωστε, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν πειραματικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των κατατακτήριων στην Imola. Μένει να φανεί εάν μετά από όλους αυτούς τους πειραματισμούς θα βρεθεί και το… ιδανικό τριήμερο για την F1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί των μηχανικών στο pitwall!
F1 GP Αυστραλίας: Verstappen και Alonso ταχύτεροι στις ελεύθερες δοκιμές (+video)
Hamilton: Θα ξεπεράσει προβλήματα και εσωτερικό ανταγωνισμό στην Μελβούρνη;