Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στο άβατο της Pirelli!

Ελλάδα 16:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στο άβατο της Pirelli!

FORMULA 1

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στο άβατο της Pirelli!

FORMULA 1

Βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες στο Μιλάνο καλεσμένοι της Pirelli όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ιταλικής εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ/ΤΑΚΗΣ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗΣ

Η Pirelli είναι μια πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια και γραφεία σε όλο τον κόσμο η οποία διατηρεί την Ευρωπαϊκή της ρίζα και παράδοση. Στο Μιλάνο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ένα εργοστάσιο που παράγει πρωτότυπα ελαστικά ή ελαστικά πολύ περιορισμένης παραγωγής για σούπερ σπορ αυτοκίνητα αλλά και το Τμήμα Έρευνας και Τεχνολογίας (R&D) όπου σχεδιάζεται το μέλλον. Επιπλέον υπάρχουν και άλλα επιμέρους τμήματα όπως το μουσείο όπου μπορεί να δει κανείς αρχεία και διαφημίσεις από το 19ο αιώνα έως σήμερα.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε στο τμήμα R&D να μιλήσουμε με τους μηχανικούς της Pirelli, τους ανθρώπους που σχεδιάζουν τα νέα ελαστικά και να δούμε τις δομικές δοκιμές, τις δοκιμές θορύβου αλλά και την κατασκευή πρωτότυπων ελαστικών.

Σ’ αυτό το τμήμα χαράσσεται με λέιζερ πάνω σε λεία επιφάνεια το σχέδιο του πρωτότυπου πέλματος

Advertisement
Advertisement

Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πάνω σ’ ένα σκελετό ελαστικού με λεία επιφάνεια χαράσσεται με λέιζερ το σχέδιο του πέλματος και εν συνεχεία ειδικευμένοι τεχνικοί που κάνουν μόνο αυτό, κόβουν με ειδικά εργαλεία τις εγκοπές διαμορφώνοντας το πέλμα με το χέρι (!). Έτσι είναι έτοιμο προς μελέτη το πρωτότυπο ελαστικό που παίρνει το δρόμο αρχικά για να καταγραφεί ηλεκτρονικά το αποτύπωμά του και εν συνεχεία για να γίνει η μαθηματική μοντελοποίηση για περαιτέρω επεξεργασία της τελικής μορφής στον υπολογιστή.

Ειδικευμένοι τεχνικοί που κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά, κόβουν με ειδικά εργαλεία το πέλμα του ελαστικού διαμορφώνοντας τη χάραξη που θέλουν να μελετήσουν οι μηχανικοί

Αυτά και άλλα πολλά είδαμε στο Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης της Pirelli όπου είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τα ερωτήματά μας και στον επικεφαλής του τμήματος και κορυφαίο Ιταλό μηχανικό κ. Maurizio Boiocchi.

Για περισσότερα επί του θέματος μείνετε συντονισμένοι στις έντυπες εκδόσεις του
Car +Speed αλλά και την τηλεόραση του Alpha.

Ξεναγός μας στο R&D της Pirelli ήταν ο Andrea Vergani, μηχανικός της Pirelli

Advertisement