Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Χειμερινές Δοκιμές Μπαχρέιν: Ποιοι εντυπωσίασαν; (+video)

Ελλάδα 10:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χειμερινές Δοκιμές Μπαχρέιν: Ποιοι εντυπωσίασαν; (+video)

FORMULA 1

Χειμερινές Δοκιμές Μπαχρέιν: Ποιοι εντυπωσίασαν; (+video)

FORMULA 1

Οι ομάδες συμπλήρωσαν τρεις ημέρες δοκιμών στην πίστα όπου θα σβήσουν για πρώτη φορά φέτος τα 5 κόκκινα φώτα. Ποιοι εντυπωσίασαν και ποιοι απογοήτευσαν;

Advertisement
Advertisement

Το τριήμερο τεστ του Μπαχρέιν έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες ενδείξεις για την ισχύουσα ισορροπία δυνάμεων στο grid.

Φυσικά δεν πρέπει να ερμηνεύσουμε τις ενδείξεις αυτές ως αδιάσειστα στοιχεία. Ωστόσο με την τρέχουσα γενιά μονοθέσιων να διανύει την τρίτη χρονιά της, αρκετές τάσεις των ομάδων και των αυτοκινήτων γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές. Εξάλλου η F1 κατά τις περιόδους στις οποίες δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές κανονισμών, είναι ένα σπορ στο οποίο δύσκολα γίνονται δραματικές ανατροπές.

Advertisement
Advertisement

Ιδίως από την στιγμή που και σε επίπεδο οδηγών-ομάδων οι πιο σημαντικοί άνθρωποι κάθε οργανισμού έχουν παραμείνει στις περσινές τους θέσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα παραμένουν στατικά. Η προαναφερθείσα ισορροπία δυνάμεων είναι πάντα δυναμική. Και πολλές φορές αρκεί σε κάποιον ένα κρίσιμο λάθος πριν ή μετά την έναρξη της σεζόν ώστε να χάσει το πλεονέκτημα του έναντι των υπολοίπων.

Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας προχωρήσουμε στα πρώτα συμπεράσματά μας από τα όσα είδαμε στο Σακχίρ αυτήν την εβδομάδα. Πάντα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας, βεβαίως, ότι παράμετροι όπως φορτία καυσίμου και modes μονάδων ισχύος θολώνουν την εικόνα πριν την έναρξη της σεζόν.

Red Bull

Advertisement

Η πρωταθλήτρια των δύο τελευταίων ετών εντυπωσίασε στο Μπαχρέιν με την καινούργια RB20. Οι Νιούι-Βασέ δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους και πίεσαν όσο γινόταν την εξέλιξη της RB19. Τα αποτελέσματα δείχνουν να τους δικαιώνουν για την ώρα.

Η RB20 δεν είναι μόνο ταχύτατη αλλά και εξαιρετικά σταθερή στην διαχείριση των ελαστικών. Ένα χαρακτηριστικό το οποίο έχει κληρονομήσει από τις προκατόχους της και ίσως να το έχει πάει και ένα βήμα παραπέρα.

Advertisement

Το stint 14 γύρων του Φερστάπεν με την C3 κατά την τελευταία ημέρα του τεστ ήταν δηλωτικό της δυναμικής του νέου μονοθέσιου. Οι περισσότεροι στο paddock θεωρούν ότι η RB20 έχει ένα πλεονέκτημα της τάξης των 3-5 δεκάτων ανά γύρο από το επόμενο ταχύτερο μονοθέσιο.

Ferrari

Αυτό δείχνει για την ώρα να είναι η SF-24. Η νέα Ferrari τα πήγε περίφημα στο Μπαχρέιν με τους Σάινθ και Λεκλέρ να σημειώνουν τους καλύτερους χρόνους κατά τις δύο τελευταίες ημέρες. Εκείνος του Ισπανού ήταν, μάλιστα, ο ταχύτερος όλου του τεστ.

Ακόμη πιο σημαντική, όμως, ήταν για την Ferrari η προσομοίωση αγώνα που έκανε ο Κάρλος την Πέμπτη. Δεν θα επιμείνουμε τόσο στο ότι ο Ισπανός έκανε καλύτερο συνολικό χρόνο από τον Πέρεζ με την RB20. Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο πιο βελτιωμένη παρουσιάστηκε η Ferrari σε σχέση με πέρυσι. Εξίσου σημαντικό ήταν και το ότι η πίστα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της SF-24 στον προσομοιωτή.

Όλα δείχνουν ότι η Scuderia κατάφερε να κάνει ένα άλμα εξέλιξης για το 2024. Θα είναι αυτό αρκετό για να κερδίσει την Red Bull; Ίσως όχι. Ωστόσο με την SF-24 να δείχνει εξίσου καλή σε κάθε είδους στροφή, οι Λεκλέρ και Σάινθ μπορούν να ελπίζουν σε ένα πολύ καλύτερο 2024.

Mercedes-McLaren

Αν υποθέσουμε ότι η Red Bull είναι στην κορυφή και η Ferrari λίγο πιο πίσω, το αμέσως επόμενο γκρουπ περιέχει τις Mercedes και McLaren. Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο το ποια από τις δύο ομάδες είναι ταχύτερη.

Είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να παραμείνουν αμφίρροπα μεταξύ των δύο ομάδων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως η πλάστιγγα να γέρνει προς το μονοθέσιο της μιας ή της άλλης αναλόγως της φύσεως του σιρκουί ή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι δύο ομάδες δεν δείχνουν να απέχουν δραματικά από την Ferrari. Άρα μπορεί σε ορισμένους αγώνες, υπό ειδικές συνθήκες, οι W15 και MCL38 να είναι ταχύτερες από την SF-24.

Επιπλέον θα πρέπει να περιμένουμε και την εξέλιξη που θα έχουν τα δύο μονοθέσια στην διάρκεια της σεζόν. Η πρόσφατη ιστορία μας έδειξε ότι η McLaren είναι ιδιαίτερα ικανή σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο κανείς δεν εγγυάται ότι τόσο εντυπωσιακές βελτιώσεις επιδόσεων όπως η περσινή της MCL60, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν εις το διηνεκές.

Επιπλέον η MCL38, αν και ξεκίνησε καλά την πρώτη ημέρα, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα αξιοπιστίας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη θα λέγαμε ότι η Mercedes, ίσως, έχει ελαφρώς καλύτερες προοπτικές.

Aston Martin-RB F1

Οι δύο αυτές ομάδες δείχνουν να ηγούνται του μέσου της κατάταξης μέχρι στιγμής. Η RB F1 έδειξε εξαιρετικά ανταγωνιστική στο Μπαχρέιν, ιδίως στον έναν γρήγορο γύρο με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αυστραλός με ένα αυτοκίνητο που διαθέτει σταθερό εμπρός μέρος πάντα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Δεν θα ήταν απίθανο να δούμε τον Ντάνιελ πολλές φορές φέτος σε Q3 αλλά και σε υψηλές θέσεις τερματισμού στους αγώνες.

Όσο για την Aston Martin, οι δοκιμές στο Μπαχρέιν σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικές. Δεν ήταν, όμως, και εντυπωσιακές. Η AMR24 έδειξε να προτιμά τα μεγάλα stints όπως και η περσινή AMR23.

Σίγουρα ο Αλόνσο θα πάρει πολλούς τερματισμούς μέσα στους βαθμούς. Ωστόσο ένα ξεκίνημα αντίστοιχο του περσινού μοιάζει μάλλον απίθανο για τον Ισπανό.

 Williams-Alpine

Στην μέση του… midfield θα συναντήσουμε τις Williams και Alpine. Ίσως, μάλιστα, και με αυτήν τη σειρά. Οι άνθρωποι της Williams έχουν πολλές φιλοδοξίες για την FW46. Εντούτοις το μονοθέσιο δεν δείχνει μέχρι στιγμής ικανό για το βήμα παραπάνω.

Θα είναι ένα θετικό σημάδι, βέβαια, η εξασφάλιση μίας σταθερότητας στην απόδοση του βρετανικού αυτοκινήτου σε όλων των ειδών τις πίστες. Και ίσως με αυτήν ως δεδομένη ο Άλμπον να μπορέσει να κάνει την έκπληξη σε μερικούς αγώνες.

Όσο για την Alpine, οι Οκόν και Γκασλί είχαν δύο από τις πιο άχρωμες παρουσίες στο Μπαχρέιν. Δυστυχώς για την γαλλική ομάδα, η A524 δείχνει να ακολουθεί την καθοδική τάση της A523 από πέρυσι. Πόσο χαμηλά θα φτάσουν οι Γάλλοι είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Δεν θα μας εξέπλητταν, ωστόσο, ορισμένες απολύσεις εντός του 2024 στην Alpine.

Stake F1- Haas

Το γεγονός αυτό ίσως δώσει την ευκαιρία στην Stake για μερικές νίκες γοήτρου επί της Alpine. Ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι θα δούμε τους Μπότας-Ζου σε πολλά Q3 φέτος. Μπορεί ο Κινέζος να έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο της Παρασκευής, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Τα μεγάλα stints της Kick Sauber C44 ήταν απλώς μέτρια.

Ένα σκαλί πιο κάτω ακόμη θα συναντήσουμε την Haas. Η VF-24 θα είναι, λογικά, το αργότερο μονοθέσιο φέτος. Και όσο έμπειροι και εάν είναι οι Χούλκενμπεργκ-Μάγκνουσεν, σίγουρα δεν είναι μάγοι. Τουλάχιστον το αμερικανικό μονοθέσιο είναι αξιόπιστο όπως αποδεικνύουν και οι 441 γύροι που έβγαλε απροβλημάτιστα στο Σακχίρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Πρώτα συμπεράσματα από τα μονοθέσια του 2024
Χειμερινές Δοκιμές Μπαχρέιν: Ο Σάινθ ταχύτερος την δεύτερη ημέρα (+video)
Χειμερινές Δοκιμές Μπαχρέιν: Ο Λεκλέρ πρώτος στο τέλος (+video)