Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Σε δική της κατηγορία η Red Bull

Ελλάδα 3:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μπαχρέιν: Σε δική της κατηγορία η Red Bull

FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Σε δική της κατηγορία η Red Bull

FORMULA 1

Η Red Bull και ο Max Verstappen κυριάρχησαν πλήρως στο Μπαχρέιν και χάρη και στη δεύτερη θέση του Perez ξεκίνησαν ονειρικά το 2023.

Advertisement
Advertisement

Αναρωτιόμασταν πριν την έναρξη του αγώνα εάν θα μπορούσε κάποιος να τα βάλει με την Red Bull. Η απάντηση -για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον- είναι όχι. Η RB19 ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο με όλες τις γόμες και ο Verstappen κυριάρχησε πλήρως από τα φώτα μέχρι την καρό σημαία.

Ο Perez παρά την κακή του εκκίνηση μπόρεσε να ανακτήσει την δεύτερη θέση από τον Leclerc πριν εκείνος εγκαταλείψει με πρόβλημα στην PU. Η Ferrari δεν είχε ούτε τον ρυθμό ούτε την αξιοπιστία για να τα βάλει με την Red Bull. Αντιθέτως, μεγάλο αγώνα έκανε ο τρίτος Alonso με δύο μεγάλα προσπεράσματα επί των Hamilton και Sainz!

Εκκίνηση

Advertisement
Advertisement

Πριν τον αγώνα έγινε γνωστό ότι τόσο η Red Bull όσο και η Ferrari πέρασαν νέα στοιχεία PU στους Verstappen και Leclerc. Για τον Ολλανδό ήταν καινούργιος κινητήρας εσωτερικής καύσεως ενώ για τον Μονεγάσκο ήταν μπαταρία. Όλοι οι οδηγοί πλην του Magnussen παρατάχθηκαν στο grid με μαλακά ελαστικά. Ο Δανός επέλεξε την σκληρή C1 γόμα.

Ο Leclerc ξεκίνησε πολύ καλά με τα φρέσκα soft προσπερνώντας τον Perez πριν την πρώτη στροφή. Όμως, ο Verstappen κατάφερε να κρατηθεί πρώτος. Εξαιρετική εκκίνηση, όμως, έκανε ο Hamilton ο οποίος κατάφερε να κερδίσει δύο θέσεις στον πρώτο γύρο.

Advertisement

Η πρώτη ήταν από τον teammate του στην ευθεία των pits και η δεύτερη από τον Alonso με μία όμορφη κίνηση στην στροφή 4. Στο ίδιο σημείο ο Stroll δεν υπολόγισε καλά το φρενάρισμα του και χτύπησε τον teammate του. Το αποτέλεσμα ήταν ο Russell να περάσει και εκείνος τον Alonso.

Το κρίσιμο πρώτο stint

Advertisement

Οι Perez και Russell ήταν εμφανώς ταχύτεροι των Leclerc και Hamilton στην αρχή του πρώτου stint. Ωστόσο, όχι αρκετά ώστε να επιχειρήσουν κάποιο προσπέρασμα ακόμη και με DRS. Από την άλλη, ακόμη καλύτερο ρυθμό από τις Mercedes είχε ο Alonso. Ο Ισπανός είχε μπει εντός του DRS του Russell πριν τον δέκατο γύρο.

Ο Alonso κατάφερε να του ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση και να κάνει τελικά το προσπέρασμα με μία πολύ ωραία κίνηση στον 13ο γύρο. Η Ferrari επέλεξε στον 14ο γύρο να φέρει και τα δύο μονοθέσια για την C1 γόμα στα pits. Παρόμοια στρατηγική εφάρμοσε και η Mercedes με τον Russell.

Advertisement

Έναν γύρο αργότερα ήταν η σειρά των Verstappen και Alonso για αλλαγή. Η Red Bull επέλεξε και πάλι τα soft για τον Verstappen, ενώ ο Alonso πέρασε στα hard. Ο Perez ήταν ο τελευταίος από τους πρωτοπόρους που μπήκε για αλλαγή ελαστικών. Όπως και ο Verstappen παρέμεινε στην soft γόμα.

Ο Verstappen κυριαρχεί

Με την συμπλήρωση ενός τρίτου του αγώνα η σειρά ήταν: Verstappen, Leclerc, Perez, Sainz, Hamilton, Alonso, Russell, Bottas, Stroll και Albon. Πλην των Red Bull και του Albon, όλοι οι υπόλοιποι είχαν την hard γόμα.

Με πιο μαλακή γόμα, ο Perez έκλεισε γρήγορα την διαφορά του από τον Leclerc και τον προσπέρασε στον 26ο γύρο. Εν τω μεταξύ ο Alonso έκλεινε γρήγορα την διαφορά του από τον Hamilton για την πέμπτη θέση.

Η κατάσταση στην κορυφή έμοιαζε να παγιώνεται. Ο Verstappen ήταν άνετα πρώτος, 13 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Perez. Έξι δευτερόλεπτα πιο πίσω στην τρίτη θέση ήταν ο Leclerc με τον Sainz να απέχει πολύ από τον ρυθμό του στην τέταρτη θέση.

Ο Hamilton θα άνοιγε έμπαινε πρώτος για τον δεύτερο ανεφοδιασμό του -πάλι με hard- από τους πρωτοπόρους. Η Ferrari φώναξε τον Sainz στον αμέσως επόμενο γύρο ώστε να τον προστατέψει από πιθανό undercut. Στον ίδιο γύρο θα έμπαινε και ο Russell, αλλά ο Stroll κατάφερε να τον προσπεράσει έχοντας σταματήσει νωρίτερα.

Μάχη από τα παλιά

Στον 34ο γύρο θα έμπαινε ο Leclerc για φρέσκο σετ σκληρής γόμας. Έναν γύρο μετά θα ακολουθούσαν και οι Perez-Alonso. Ο Verstappen ήταν ο τελευταίος που μπήκε στα pits για πέρασμα στα hard στον 37ο γύρο. Βγήκε άνετα και πάλι στην πρωτοπορία.

Με τους ανεφοδιασμούς να έχουν ολοκληρωθεί η σειρά ήταν Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz και Hamilton. Πίσω από τον Βρετανό, όμως, ήταν ο Alonso ο οποίος πλησίαζε ταχύτατα την Mercedes.

Η πρώτη απόπειρα του Ισπανού ήταν στον 37ο γύρο. Πέρασε προσωρινά μπροστά στην στροφή 4 όμως έχασε το πίσω μέρος της AMR23 στο apex. Έτσι, ο Hamilton πέρασε και πάλι πέμπτος. Όμως, έναν γύρο αργότερα ο Alonso θα κατάφερνε να περάσει μπροστά.

Η κίνηση του ήταν συγκλονιστική. Στο σύμπλεγμα των στροφών 9-10, εκεί που πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να μην μπλοκάρουν τον εσωτερικό τροχό όταν είναι μόνοι τους, ο Alonso κατάφερε να προσπεράσει πανέξυπνα τον Hamilton!

Καταστροφή για Leclerc!

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Ferrari όδευε προς ένα σίγουρο 3-4, η PU του Leclerc είχε διαφορετική άποψη. Ο Μονεγάσκος πάρκαρε την Ferrari του στην άκρη στον 41ο γύρο ενημερώνοντας ότι δεν είχε ισχύ. Τα φαντάσματα από το παρελθόν της Scuderia επανέρχονται.

Και τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί για τους Ιταλούς. Ο Alonso μέχρι τον 44ο γύρο είχε κολλήσει πίσω από τον Sainz και απειλούσε την τρίτη θέση της Ferrari. Η μάχη των δύο Ισπανών ήταν επίσης συγκλονιστική με τον Alonso να επικρατεί τελικά στην στροφή 11 έναν γύρο αργότερα.

Στην κορυφή ο Verstappen πήρε άνετα την πρώτη καρό σημαία της χρονιάς, 12 δευτερόλεπτα μπροστά από τον teammate του. Τρίτος τερμάτισε ο Alonso με τους Sainz και Hamilton πίσω του. Οι Stroll, Russell, Bottas, Gasly και Albon συμπλήρωσαν την βαθμολογούμενη δεκάδα.


Η τελική κατάταξη

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 25
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 18
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 15
4 Carlos Sainz FERRARI 12
5 Lewis Hamilton MERCEDES 10
6 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 8
7 George Russell MERCEDES 6
8 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 4
9 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 2
10 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 1

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 43
2 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 23
3 MERCEDES 16
4 FERRARI 12
5 ALFA ROMEO FERRARI 4
6 ALPINE RENAULT 2
7 WILLIAMS MERCEDES 1
8 ALPHATAURI HONDA RBPT 0
9 HAAS FERRARI 0
10 MCLAREN MERCEDES 0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ecclestone: Γνωρίζαμε για την Σιγκαπούρη του ’08- Τυχερός ο Hamilton
F1 GP Μπαχρέιν: Έλαμψε η Aston Martin στις ελεύθερες δοκιμές (+video)
F1 GP Μπαχρέιν: Μπορεί κάποιος να τα βάλει με τις Red Bull; (+video)