Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ecclestone: Γνωρίζαμε για την Σιγκαπούρη του ’08- Τυχερός ο Hamilton

Ελλάδα 1:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ecclestone: Γνωρίζαμε για την Σιγκαπούρη του ’08- Τυχερός ο Hamilton

FORMULA 1

Ecclestone: Γνωρίζαμε για την Σιγκαπούρη του ’08- Τυχερός ο Hamilton

FORMULA 1

Σε αποκαλύψεις προέβη ο Bernie Ecclestone για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην πρόσφατη ιστορία της F1. Επιπλέον, δήλωσε ότι θεωρεί έγκυρα μόνο τα 7 πρωταθλήματα του Schumacher.

Advertisement
Advertisement

Ο 92χρονος πρώην ισχυρός άντρας του σπορ έκανε δηλώσεις που θα συζητηθούν στο site F1-insider.com. Σε αυτές αποκάλυψε ότι τόσο εκείνος όσο και ο τότε πρόεδρος της FIA, Max Mosley είχαν πληροφορηθεί για το τι είχε συμβεί στο GP Σιγκαπούρης του 2008 κατά τη διάρκεια της σεζόν.

«Ο Max κι εγώ είχαμε πληροφορηθεί κατά τη διάρκεια του 2008 για το τι είχε συμβεί στην Σιγκαπούρη. Ο Piquet Jr. είχε πει στον πατέρα του ότι του είχε ζητηθεί από την ομάδα να προκαλέσει Safety Car για να βοηθήσει τον Alonso να κερδίσει» θυμήθηκε ο Ecclestone.

Advertisement
Advertisement

«Είχαμε αρκετές πληροφορίες στην διάθεσή μας ώστε να διερευνήσουμε το θέμα. Κανονικά θα έπρεπε να ακυρώσουμε το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα» παραδέχεται ο  Ecclestone.

Η προσπάθεια συγκάλυψης του crashgate

Ωστόσο δεν το έπραξαν. Σύμφωνα με τον Ecclestone «αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Θέλαμε να προστατέψουμε το σπορ από ένα τεράστιο σκάνδαλο». Για κακή τύχη όλων των εμπλεκομένων, όμως, ο Piquet Jr θα αποκάλυπτε τα πάντα έναν χρόνο αργότερα.

Advertisement

Λόγω της απόλυσής του από την Renault, ο γιος του Nelson Piquet είχε αποκαλύψει ότι πριν ένα χρόνο στην Σιγκαπούρη, σε συνεννόηση με τους Flavio Briatore και Pat Symmonds -ίσως και με τον Alonso;- είχαν αποφασίσει, εκείνος να ρίξει την Renault του στον τοίχο της στροφής 17 κατά τον 14ο γύρο. Στο σημείο εκείνο δεν υπήρχε γερανός για την απομάκρυνση του μονοθέσιου. Έτσι το race control ήταν αναγκασμένο να θέσει τον αγώνα υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Τότε, το pitlane έκλεινε κατά τους πρώτους γύρους του SC. Αυτό σήμαινε ότι οι οδηγοί δεν μπορούσαν να μπουν για pit-stop παρά μόνο αφού τα μονοθέσια είχαν πλησιάσει πολύ μεταξύ τους. Έτσι, ο Alonso που -όλως τυχαίως- είχε κάνει την δική του στάση δύο γύρους πριν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση. Εν τέλει, κέρδισε και τον αγώνα.

Advertisement

Αντιθέτως, ο Massa ήταν ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης. Ο Βραζιλιάνος είχε μία άνετη πρωτοπορία σε εκείνο το σημείο την οποία έχασε. Όμως, τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα για εκείνον. Κατά τον δικό του ανεφοδιασμό του δόθηκε λάθος εντολή για να φύγει χωρίς η μάνικα καυσίμου να έχει βγει από το μονοθέσιο. Ο Felipe συνέχισε τον αγώνα αλλά τερμάτισε 13ος.

Advertisement

Έτσι, έχασε μια χρυσή ευκαιρία για να πάρει κεφάλι στη μάχη του πρωταθλήματος έναντι του Hamilton. Ο Βρετανός κατάφερε να τερματίσει τρίτος, ευνοούμενος από την κατάσταση. Η εξέλιξη αυτή αποδείχτηκε κρίσιμη στην τελική έκβαση εκείνου του πρωταθλήματος. Ο Hamilton κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου του τελευταίου αγώνα της χρονιάς στην Βραζιλία, προσπερνώντας την Toyota του Glock για την πέμπτη θέση.

Μόνο ο Schumacher έχει επτά πραγματικά πρωταθλήματα

Σύμφωνα με τον Ecclestone, εάν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σήμερα εκείνος θα το χειριζόταν διαφορετικά. Σύμφωνα με τον Βρετανό, η έκβαση του πρωταθλήματος εκείνου καθορίστηκε από το συμβάν. Και ο Massa ήταν ο μεγάλος αδικημένος.

«Έπρεπε να αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα εκείνου του αγώνα από το πρωτάθλημα» πιστεύει τώρα ο Ecclestone. «Έτσι ο Massa και όχι ο Hamilton θα είχε ανακηρυχθεί πρωταθλητής».

«Ακόμη και σήμερα αισθάνομαι άσχημα για τον Massa. Είχε κερδίσει τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Βραζιλία. Είχε κάνει τα πάντα σωστά. Του έκλεψαν έναν τίτλο τον οποίον άξιζε. Από την άλλη, ο Hamilton είχε όλη την τύχη του κόσμου και πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα» σημείωσε ο Bernie.

Ο Ecclestone, όμως, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Δήλωσε ότι για εκείνον ο Michael Schumacher είναι ο μόνος αληθινός κάτοχος του ρεκόρ των επτά παγκόσμιων πρωταθλημάτων.

«Για όλα όσα συνέβησαν τότε πιστεύω ότι ο Michael Schumacher είναι ο μόνος οδηγός που έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα στην Formula 1. Και ας τα λέει αλλιώς η στατιστική» υπογράμμισε ο Bernie Ecclestone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Red Bull RB19: Πρώτα συμπεράσματα για το φαβορί
F1: Η ισορροπία δυνάμεων μετά τις δοκιμές στο Μπαχρέιν (+video)
Aston Martin: Κρατάει χαμηλούς τόνους ενόψει Μπαχρέιν