Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Έλαμψε η Aston Martin στις ελεύθερες δοκιμές (+video)

Ελλάδα 0:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μπαχρέιν: Έλαμψε η Aston Martin στις ελεύθερες δοκιμές (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μπαχρέιν: Έλαμψε η Aston Martin στις ελεύθερες δοκιμές (+video)

FORMULA 1

Η Aston Martin AMR23 και ο Fernando Alonso έλαμψαν στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών του Sakhir. Η εικόνα των χειμερινών δοκιμών ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

Με αυτό δεν εννοούμε, φυσικά, ότι ο Alonso έγινε σήμερα το φαβορί για το πρωτάθλημα. Ωστόσο, είναι πλέον βέβαιο ότι ο Ισπανός διαθέτει έπειτα από χρόνια ένα εξαιρετικό μονοθέσιο. Την AMR23.

Η νέα Aston Martin -η πρώτη που σχεδιάστηκε από τον Dan Fallows- αποδείχτηκε εξαιρετικά γρήγορη με όλες τις γόμες της Pirelli σήμερα. Τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες οδοστρώματος που επικράτησαν κατά το FP1, όσο και στο FP2. Στην δεύτερη περίοδο, μάλιστα, ο Alonso σημείωσε και τον ταχύτερο γύρο στις προσομοιώσεις qulaifying.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες των κατατακτήριων αύριο αναμένονται παρόμοιες με εκείνες του FP2, το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει ότι ο Alonso έπειτα από τόσα χρόνια που πέρασε στην… σκιά έχει επιτέλους την ευκαιρία που αναζητούσε εδώ και χρόνια. Να ανταγωνιστεί με καλύτερους όρους τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος.

Advertisement

Φυσικά, υπάρχουν δύο αστερίσκοι ακόμη στην σημερινοί εικόνα. Δύο ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν παρά να απαντηθούν στις κατατακτήριες δοκιμές. Το ένα αφορά στη Red Bull και το άλλο στη Ferrari.

Βελτιστοποιώντας το στήσιμο της RB19

Advertisement

Καταρχάς να επισημάνουμε μία σημαντική λεπτομέρεια. Η Aston Martin -σύμφωνα με έγκυρες πηγές- ήταν κατά 9 κιλά τουλάχιστον ελαφρύτερη από την Red Bull, λόγω μικρότερης ποσότητας καυσίμου που έφερε στα ρεζερβουάρ. Επιπλέον η AMR23 φάνηκε να φτάνει πιο γρήγορα στο optimum της απόδοσής της σε αντίθεση με την RB19.

Advertisement

Κοντολογίς, με την προϋπόθεση ότι η Red Bull θα λύσει τα προβλήματα στησίματος της RB19 που εμφανίστηκαν σήμερα, αναμένεται ταχύτερη της Aston Martin. Αλλά με μία διαφορά η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτε το περσινό χάσμα που χώριζε τις δύο ομάδες.

Η Aston Martin, λογικά, διαθέτει σίγουρα στο Μπαχρέιν ένα μονοθέσιο ικανό να την φέρει μπροστά από την Mercedes. Και αναλόγως των αστοχιών που ενδεχομένως γίνουν από τις Red Bull και Ferrari ικανό για έναν τερματισμό στο podium.

Είναι, πάντως, εξαιρετικά ενθαρρυντικό για εκείνην το ότι ο Alonso κατάφερε να σημειώνει ανταγωνιστικούς χρόνους κάθε φορά που έβγαινε στην πίστα. Η AMR23 έχει αποσπάσει καθώς φαίνεται την ομάδα των Stroll από το midfield και την έχει βάλει στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος. Και αυτό από μόνο του είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Με safe mode η Ferrari;

Από την άλλη, η Ferrari όπως και πριν μία εβδομάδα δεν σημείωσε κάποια επίδοση η οποία να εντυπωσιάσει. Μην βιαστείτε να ξεγράψετε τους κόκκινους, όμως. Υπάρχουν δύο πολύ ενθαρρυντικές ενδείξεις υπέρ της Scuderia. Δύο ενδείξεις οι οποίες εάν επαληθευθούν μπορούν να φέρουν την SF-23 τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την RB19.

Το πρώτο αφορά στο μεγάλο stint που έκανε ο Leclerc με την soft γόμα. Ο Μονεγάσκος είχε την μικρότερη απόκλιση ανάμεσα στον ταχύτερο και τον αργότερο γύρο του από όλο το grid. Μικρότερη και από εκείνη του Verstappen. Αυτή είναι, ίσως, μία ένδειξη του ότι η Scuderia έχει την λύση για το πρόβλημα φθοράς που παρουσιάστηκε στις δοκιμές.

Θα πει κανείς ότι και σήμερα η SF-23 ήταν αργότερη της Red Bull. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ferrari δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη την PU της σε επιθετικό mode λειτουργίας. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι έπραξε η Haas στην PU του Hulkenberg κατά τον γύρο προσομοίωσης qualifying του FP2.

Έτσι εξηγείται και ο πολύ ανταγωνιστικός χρόνος του Γερμανού. Ασφαλώς και οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν ανοίξει στο τέρμα τις μονάδες ισχύος τους. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει μόνο στις κατατακτήριες. Αλλά φαίνεται ότι η Ferrari έχει να κερδίσει περισσότερα από αυτό σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Αντιθέτως εκείνη που φάνηκε να μην ξεκινάει καλά είναι η Mercedes. Η εικόνα της W14 αλλά και οι δηλώσεις Hamilton μετά το FP2 δείχνουν ότι μάλλον υπάρχουν αρκετά προβλήματα να λυθούν στο γερμανικό στρατόπεδο. Τουλάχιστον για το παρόν τριήμερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Η ισορροπία δυνάμεων μετά τις δοκιμές στο Μπαχρέιν (+video)
Aston Martin: Κρατάει χαμηλούς τόνους ενόψει Μπαχρέιν
Ecclestone: Γνωρίζαμε για την Σιγκαπούρη του ’08- Τυχερός ο Hamilton