Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Ο άρχοντας της Ιταλίας!

Ελλάδα 13:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ιταλίας: Ο άρχοντας της Ιταλίας!

FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Ο άρχοντας της Ιταλίας!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κέρδισε και τον δεύτερο φετινό αγώνα επί ιταλικού εδάφους. Η Ferrari και ο Leclerc προσπάθησαν αλλά το καλύτερο που μπορούσαν ήταν η δεύτερη θέση μπροστά από τον Russell.

Advertisement
Advertisement

Αυτή ήταν η 11η φετινή νίκη του Verstappen, ο οποίος δεν δείχνει να έχει σταματημό το 2022. Ακόμη και σε έναν αγώνα στον οποίο η Ferrari ήταν ανταγωνιστική, ο Max βρήκε και πάλι έναν τρόπο να επικρατήσει. Πολλά θα ειπωθούν, ενδεχομένως, για την απόφαση της Ferrari να αλλάξει τη στρατηγική του Leclerc σε δύο pit-stops.

Ωστόσο, ότι και αν έκανε η Scuderia πιστεύουμε ότι δύσκολα ο Verstappen θα έχανε την σημερινή νίκη. Ο Russell είχε έναν σταθερό αγώνα για να τερματίσει τρίτος μπροστά από τον εξαιρετικό σήμερα Sainz. Όμως, τις εντυπώσεις έκλεψε ο rookie, Nyck de Vries που κατάφερε στο ντεμπούτο του να τερματίσει στην ένατη θέση. Στο τέλος, μάλιστα, ο Ολλανδός άντεξε στην πίεση του Zhou.

Εκκίνηση

Advertisement
Advertisement

Η medium γόμα επιλέχτηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών για το πρώτο stint. Αν για όσους ξεκινούσαν από την μέση του grid και πίσω αυτό έβγαζε νόημα, ήταν μια μικρή έκπληξη για τις McLaren από τις θέσεις 3 και 4. Αντιθέτως, οι Leclerc, Russell και Verstappen επέλεξαν τα soft.

Η επιλογή των soft δικαιώθηκε, φυσικά, με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων. Ο Verstappen πέρασε αμέσως τους Alonso και Norris (ο οποίος είχε κάκιστη εκκίνηση) κερδίζοντας δύο θέσεις πριν την πρώτη στροφή. Ο Leclerc κράτησε την θέση του από τον Russell που στιγμιαία βγήκε εκτός.

Advertisement

Η άνοδος του Verstappen ήταν ταχύτατη. Ο Ολλανδός μέχρι τον πέμπτο γύρο είχε φτάσει δεύτερος, πίσω μόνο από τον Leclerc. Η διαφορά τους, μάλιστα, ήταν μόλις λίγο πάνω από τα δύο δευτερόλεπτα. Παράλληλα, εκ των οδηγών που ξεκινούσαν από το τέλος, ο Sainz είχε τον καλύτερο αγώνα, κερδίζοντας θέσεις συνεχώς.

Η Ferrari πρώτη τραβάει σκανδάλη

O Verstappen μείωνε αργά αλλά σταθερά την διαφορά του από τον Leclerc. Στον 11ο γύρο, με την διαφορά των δύο στο 1,5 δευτερόλεπτο, ο Vettel θα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την PU της Mercedes. Πάρκαρε την Aston Martin στην ευθεία πριν την Ascari και αυτό προκάλεσε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας στον επόμενο γύρο.

Advertisement

Η Ferrari αποφάσισε να φωνάξει τον Leclerc για αλλαγή σε medium στον 13ο γύρο. Αυτόματα, ο Charles πέρασε σε στρατηγική δύο pit-stops καθώς τα medium δύσκολα θα έβγαζαν σαράντα γύρους. Η Red Bull επέλεξε να κρατήσει τον Verstappen έξω στην πρωτοπορία. Στον 24ο γύρο θα έκανε ο Russell την δική του αλλαγή σε hard.

Κατά τον ίδιο γύρο είχαμε και την αναβίωση της μάχης Alonso-Hamilton, αυτήν την φορά για την 6η θέση. Και οι δύο στα medium χωρίς να έχουν σταματήσει ακόμη. Ο Alonso αμυνόταν με ότι είχε αλλά ο Hamilton ήταν σαφώς ταχύτερος. Στον 25ο γύρο ο Verstappen θα έκανε την δική του στάση. Ο πρωταθλητής επέλεξε τα medium με τα οποία λογικά θα πήγαινε μέχρι τέλους.

Advertisement

Το δεύτερο stint

Έχοντας περάσει το μέσον του αγώνα, στον 28ο γύρο η κατάσταση είχε ως εξής: Ο Leclerc που θα χρειαζόταν να σταματήσει ξανά ήταν 8,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Verstappen που πήγαινε μέχρι τέλους με τα medium. Ο Ολλανδός ήταν αρκετά γρηγορότερος σε εκείνο το σημείο και κατέβαζε συνεχώς το ρεκόρ ταχύτερου γύρου.

Ο Sainz ήταν τρίτος χωρίς να έχει κάνει pit-stop με τον Russell στην σκληρή γόμα, 2 δευτερόλεπτα πίσω του.  Στο σημείο εκείνο ο Verstappen έμοιαζε να έχει τον αγώνα υπό έλεγχο. Στον 31ο γύρο, ο Sainz έκανε τελικά την δική του αλλαγή επιλέγοντας τα soft μέχρι το τέλος. Βγήκε στην 8η θέση, πίσω από τον Perez. Δύο γύρους μετά, ο έτερος Ισπανός του grid θα εγκατέλειπε με πρόβλημα στην Alpine.

Ο Verstappen είχε ρίξει την διαφορά του από τον Leclerc στα 5 δευτερόλεπτα. Έτσι, η Ferrari μόλις ο Charles είχε αρκετή διαφορά από τον Russell τον φώναξε για καινούργια soft. Η αλλαγή έγινε στον 34ο γύρο και ο Leclerc βγήκε δεύτερος μεν, 18 δευτερόλεπτα πίσω από τον Verstappen δε. Στον ίδιο γύρο έκανε την αλλαγή του και ο Hamilton περνώντας επίσης στα soft.

Τελευταίος θα έμπαινε στα pits ο Norris. Όμως η στάση της Mclaren ήταν άσχημη και ο Lando βγήκε πίσω από τον Ricciardo στην πίστα. Θα έχανε δε ακόμη δύο θέσεις από τους Gasly και Hamilton. Ο Lewis θα περνούσε και τον Ricciardo ένα γύρο μετά για την 6η θέση.

Με τα  προγραμματισμένα pit-stops να έχουν βγει από τη μέση η πρώτη δεκάδα ήταν: Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Perez, Hamilton, Norris, Ricciardo, Gasly και ο εντυπωσιακός De Vries. Η διαφορά του Verstappen από τον Leclerc ήταν στα 18,5 δευτερόλεπτα με 13 γύρους να απομένουν. Ο Charles ήταν ελαφρώς ταχύτερος με τα soft αλλά όχι αρκετά ώστε να φαίνεται απειλητικός για την πρωτοπορία του Max.

Αυτοκίνητο ασφαλείας και… τέλος!

Στον 43ο γύρο η Red Bull θα φώναζε τον Perez για αλλαγή σε soft. Η ομάδα δεν ήταν ικανοποιημένη από τον ρυθμό του Sergio με τα hard. Ο Checo βγήκε πίσω από τους Hamilton και Norris στην έβδομη θέση. Εν τω μεταξύ ο De Vries μαχόταν με τον Zhou για την τελευταία βαθμολογούμενη θέση. Ο Ολλανδός σε medium και ο Κινέζος σε hard.

Η Ferrari δεν μπορούσε να κάνει κάτι για τον Verstappen και έλπιζε σε κάτι απρόσμενο που θα έφερνε τον αγώνα στα μέτρα της. Αυτό το απρόσμενο έμοιαζε να συνέβη στον 47ο γύρο με την εγκατάλειψη του Ricciardo λόγω κινητήρα. Ο Αυστραλός πάρκαρε ανάμεσα στις δύο Lesmo και αυτό προκάλεσε την έξοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα θύμιζε το περσινό Άμπου Ντάμπι. Όλοι οι πρωτοπόροι πλην των Hamilton και Perez μπήκαν για αλλαγή σε soft. Η κατάταξη ήταν Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Norris, Gasly, De Vries και Zhou.

Όμως, η πίστα δεν είχε καθαρίσει εγκαίρως ώστε να γίνει και το unlapping πριν την λήξη του SC. Έτσι, ο αγώνας θα τελείωνε πίσω από το SC, με τον Verstappen να κερδίζει για δεύτερη φορά φέτος στην Ιταλία. Πλέον, ο Max μπορεί να στεφθεί πρωταθλητής στην Σιγκαπούρη!


Η τελική κατάταξη του GP Ιταλίας

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 335
2 Charles Leclerc FERRARI 219
3 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 210
4 George Russell MERCEDES 203
5 Carlos Sainz FERRARI 187
6 Lewis Hamilton MERCEDES 168
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 88
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 66
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 59
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 46

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 545
2 FERRARI 406
3 MERCEDES 371
4 ALPINE RENAULT 125
5 MCLAREN MERCEDES 107
6 ALFA ROMEO FERRARI 52
7 HAAS FERRARI 34
8 ALPHATAURI RBPT 33
9 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 25
10 WILLIAMS MERCEDES 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Δεν μπαίνει στην F1 με την Red Bull το 2026!
F1 GP Ιταλίας: Χρυσή ευκαιρία για τον Leclerc
F1 GP Ιταλίας: Θα αντέξει ο Leclerc στην πίεση του Verstappen; (+video)