Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

H μάχη του Schumacher συνεχίζεται… (συνεχής ενημέρωση)

Ελλάδα 1:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H μάχη του Schumacher συνεχίζεται… (συνεχής ενημέρωση)

FORMULA 1

H μάχη του Schumacher συνεχίζεται… (συνεχής ενημέρωση)

FORMULA 1

Διανύουμε τη 463η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης στη ζωή του Michael Schumacher, μετά τον τραυματισμό του κάνοντας σκι στις Γαλλικές Άλπεις και πλέον η θεραπεία του συνεχίζεται στο σπίτι του στην Ελβετία. Καθημερινά, σας μεταφέρουμε όλες τις εξελίξεις, τις δηλώσεις και όλα τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον άτυχο Γερμανό…

Advertisement
Advertisement

ΤΩΝ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1) / ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

3/1/2015
Update 09.00
Γενέθλια σήμερα για τον Michael Schumacher που κλείνει τα 46!

—————————————————————————————————

Advertisement
Advertisement

29/12/2014
Update 10.00
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ατύχημα του Michael Schumacher.

28/12
Update 17.15
Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ατύχημα του Michael Schumacher και την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της Ferrari κοσμεί ήδη σχετικό άρθρο με τίτλο: «Still #ForzaMichael».

15/12
Update 13.30
Μετά την γερμανική εταιρεία Rosbacher, ένας ακόμα σπόνσορας του Schumacher αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τον άτυχο Γερμανό. Ο λόγος για τον Phillipe Gaydouls, ιδιοκτήτη των εταιρειών ειδών ρουχισμού Navyboot και Jet Set. Η χορηγία φέρεται να κυμαινόταν στα 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Advertisement

Αντίθετα, εταιρείες όπως η Mercedes και η DVAG έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλευρό του 45χρονου.

1/12
Update 10.00
Μιλώντας στο website «The Local», η Sabine Kehm δήλωσε για την κατάσταση της υγείας του Schumi: «Ο Michael σημειώνει πρόοδο, πάντα δεδομένης της σοβαρότητας των τραυμάτων του. Θα είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία».

Advertisement

27/11
Update 15.00
Η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του Streiff ξεκαθάρισε πως ο Γάλλος ούτε είναι φίλος με τον Michael, ούτε τον έχει δει από κοντά μετά το ατύχημα.

19/11
Update 12.30
Μπορεί η οικογένεια του Michael Schumacher να μη δίνει ακριβείς πληροφορίες για την πορεία της αποκατάστασής του αλλά μία εικόνα αυτής δίνει ο πρώην οδηγός, Philippe Streiff: «Είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος, με προβλήματα ομιλίας και μνήμης…». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14/11
Update 15.00
Όχι τυχαία, η οικογένεια Schumacher επέλεξε αυτή την ημερομηνία για να επαναδραστηριοποιήσει την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του θρύλου της Formula 1. Δείτε περισσότερα στο www.michael-schumacher.de

Advertisement

Update 10.00
Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου του Γερμανού στη Formula 1. Ο Schumacher αναδείχθηκε πρωταθλητής με τη Benetton, μετά το επεισοδιακό φινάλε στην Αδελαΐδα και τη σύγκρουση με τον Damon Hill.


23/10
Update 13.00
Σχεδόν 300 ημέρες μετά το ατύχημα στις γαλλικές Άλπεις, ο Michael Schumacher δείχνει να έχει ξεφύγει του κινδύνου και πλέον η προσοχή επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των λειτουργιών του οργανισμού του. Νέα χαμόγελα σχηματίζονται στα πρόσωπα των εκατομμυρίων θαυμαστών του Γερμανού πιλότου, από τις δηλώσεις του επικεφαλής αναισθησιολόγου στην κλινική της Γκρενόμπλ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανάρρωσή του θα διαρκέσει τρία χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ


12/10
Update 23.30
Σήμερα συμπληρώνονται 11 χρόνια από την ημέρα κατάκτησης του έκτου τίτλου του Michael Schumacher. O Γερμανός τερμάτισε όγδοος στο ιαπωνικό Grand Prix του 2003, αποτέλεσμα που ήταν αρκετό για να ξεπεράσει τα πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα του Juan Manuel Fangio.


9/10
Update 13.10
Φρένο στην αυξημέρνη αισιοδοξία για την πορεία της αποκατάστασης του Michael Schumacher λόγω των δηλώσεων του Jean Todt βάζουν νέα δημοσιεύματα όπως αυτό του FOX Sports. Διευκρινίζεται πως ο Todt δεν είπε ποτέ πως ο Schumacher θα μπορέσει σύντομα να έχει φυσιολογική ζωή. Αυτή ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου του RTL και η απάντηση φέρεται να περιοριζόταν στα εξής που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονταν στο αρχικό άρθρο: «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε. Έχει σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες αλλά έχει ακόμα μακρύ και δύσβατο δρόμο μπροστά του».
Αλλά όπως δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει, η ανάγκη «είδησης» διαστρέβλωσε την αληθινή τοποθέτηση του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού.


8/10
Update 14.00
Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, ο Michael Schumacher κατακτούσε τη νίκη στο GP Ιαπωνίας και μαζί τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του. Ήταν όμως ο πρώτος του με τη Ferrari και εφαλτήριο της χρυσής εποχής της ιταλικής ομάδας.


8/10
Update 01.00
Νέα διάσταση στη μάχη του Michael Schumacher να ανακάμψει από το σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι στις 29 Δεκεμβρίου του 2013, δίνουν δηλώσεις του Jean Todt. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού είπε μεταξύ άλλων: «Εκτιμώ πως ο Schumacher θα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχει μία σχετικά φυσιολογική ζωή».  Διαβάστε όλες του τις δηλώσεις πατώντας εδώ.


1/10
Update 19.15
Σαν σήμερα, το 2006, ο Michael Schumacher πανηγύριζε στο Grand Prix της Κίνας την 91η και τελευταία νίκη της καριέρας του στη Formula 1.


9/9
Update 17.10
Μετά από πολύμηνη νοσηλεία στη Γκρενόμπλ και τη Λωζάνη, ο 45χρονος Γερμανός μεταφέρθηκε στην οικία του, στη λίμνη Λεμάν της Ελβετίας, όπου θα συνεχιστεί η μακρά και επίπονη προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του.

“Πλέον η αποκατάσταση της υγείας του Michael θα γίνεται στο σπίτι του. Με δεδομένα τα βαριά τραύματά του, έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Απομένει όμως ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά μας. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλη την ομάδα του νοσοκομείου CHUV της Λωζάνης, για την προσπάθεια και το έργο τους. Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας του Michael και να αποφευχθούν οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του πολυπρωταθλητή της Formula 1.


7/9
Update 22.30
Για τον Michael Schumacher μίλησε ο πρώην επικεφαλής της Ferrari, Stefano Domenicali, που βρέθηκε σήμερα στην πίστα της Μόντσα. Ο Ιταλός που συνυπήρξε με τον Γερμανό στο Μαρανέλο επί έντεκα χρόνια, είπε: «Ήταν πολύτιμος καθώς η συνεισφορά του στην ομάδα δεν περιοριζόταν στο σπάνιο ταλέντο του πίσω από το τιμόνι. Είχε τη δυνατότητα να μη δείχνει τη δυσαρέσκειά του όταν τα πράγματα δεν λειτουργούσαν σωστά. Εντός των τειχών της ομάδας, ήξερε να είναι αυστηρός και πολύ μάλιστα. Όμως προς τον υπόλοιπο κόσμο, ήταν πάντα ο πρώτος που υπερασπιζόταν την ομάδα ότι κι αν συνέβαινε».


2/9
Update 22.30
Μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της σε δημόσια εκδήλωση μετά τον τραυματισμό του Michael Schumacher, πραγματοποίησε η σύζυγός του, Corinna. H Γερμανίδα ήταν παρούσα στους Παγκόσμιους Αγώνες Ιππασίας που έλαβαν χώρα στην Καέν της Γαλλίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι πρέσβειρα του θεσμού και λάτρης της ιππασίας, όπως άλλωστε και ο σύζυγός της.

Όπως αναμενόταν, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ την πολιόρκησαν ρωτώντας για την πορεία της αποθεραπείας του Michael. Η Corinna απάντησε: «Βελτιώνεται, σίγουρα με αργούς ρυθμούς αλλά βελτιώνεται».


25/8
Update 21.00
Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, ο Michael Schumacher πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του στη Formula 1, συμμετέχοντας στο Grand Prix Βελγίου με τη Jordan. Μία ημέρα πριν είχε εντυπωσιάσει με την έβδομη θέση στις κατατακτήριες αλλά στον αγώνα, πρόλαβε να φτάσει μέχρι τη θρυλική Eau Rouge όταν προδόθηκε από τον συμπλέκτη του μονοθεσίου του.


10/8
Update 13.00
Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον αυτόχειρα που φέρεται να έκλεψε και να προσπάθησε να πουλήσει τον ιατρικό φάκελο του Schumacher, δημοσίευσε η ελβετική εφημερίδα Blick. Σύμφωνα με αυτή, πρόκειται για έναν γερμανικής υπηκοότητας 54χρονο που κατοικούσε με τη σύντροφό του στο καντόνι του Σεν Γκάλεν, κοντά στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ερωτηματικό αποτελούν τα κίνητρα του για να προβεί σε μία τέτοια πράξη, καθώς δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους γείτονές του αλλά και τους συναδέλφους του στην εταιρεία Rega, ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος που δεν δημιουργούσε προβλήματα. Το όνομά του δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα.


6/8
Update 17.50
Δραματική τροπή παίρνει η υπόθεση κλοπής του ιατρικού φακέλου του Γερμανού πρώην αστέρα της Formula 1. Υπόθεση που είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου πριν από μερικές εβδομάδες και που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχε εξελίξεις τα προηγούμενα 24ωρα.

Συγκεκριμένα, οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Rega, που είχε αναλάβει την αερομεταφορά του Schumacher από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, σε εκείνο της Λωζάννης, στην Ελβετία. Οι έρευνες είχαν δείξει πως η προσπάθεια πώλησης των αρχείων που ανέλυαν την πορεία της υγείας του Michael όλους αυτούς τους μήνες, είχε γίνει διαδικτυακά, με την διεύθυνση IP να οδηγεί στις εγκαταστάσεις της Rega, που συνεργάστηκε με την οικογένεια και τις αρχές ώστε να εντοπιστεί ο κλέφτης.

Ο φερόμενος ως δράστης της κλοπής των ευαίσθητων αυτών δεδομένων, βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, με τις αρχές να ξεκαθαρίζουν πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Το όνομα του άνδρα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο ύποπτος, ο οποίος φέρεται να ήταν μάνατζερ στην εταιρεία, συνελήφθη την Τρίτη, έπειτα από έρευνα των αρχών. Ωστόσο, η σύλληψή του δεν είχε ανακοινωθεί, ενώ όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από αστυνομικούς, είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Την αποκάλυψη της κλοπής των ιατρικών εγγράφων του πρώην πιλότου της F1 είχε κάνει τον περασμένο μήνα η εκπρόσωπός του, Sabine Kehm, καταγγέλλοντας πως τα έγγραφα αυτά διατίθεντο προς πώληση αντί 50.000 ευρώ σε γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά ΜΜΕ.

Update 17.30
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag o πρόεδρος της Daimler, Dieter Zetsche, το συμβόλαιο συνεργασίας του Michael με τη Mercedes-Benz της οποίας αποτελεί πρεσβευτή, βρίσκεται κανονικά σε ισχύ και δεν έχουν σκεφτεί καν να το διακόψουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 


26/7
Update 13.45
Η γερμανική Bild αποκαλύπτει πως η Corinna Scumacher αποφάσισε να πουλήσει το ιδιωτικό (και πολύ αγαπημένο) αεροσκάφος του Michael…

Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ


22/7
Update 15.15
Η ελβετική εφημερίδα Sonntags Blick, δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση της υγείας του 45χρονου Γερμανού βελτιώνεται και σύντομα θα μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι του.

Διαβάστε περισσότερα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.


19/7
Update 18.45
Μήνυμα προς τους φίλους της Formula 1 έστειλε η Corinna Schumacher. Το μήνυμα φιλοξενήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του GP στο Χόκενχαϊμ: «Αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε όλους εσάς που μοιραστήκατε με τον Michael όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο πάθος για τη Formula 1 και του συμπαρασταθήκατε τους τελευταίους έξι μήνες και εκτός πίστας. Το γερμανικό Grand Prix μου παρέχει την τέλεια ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για όλες τις ευχές και τη θετική ενέργεια που συνεχίζετε να στέλνετε στον Michael. Οφείλω να παραδεχθώ ότι η συμπαράστασή σας μας έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει. Είναι όμορφο το γεγονός ότι μαζί αφήσαμε πίσω τις πιο δύσκολες στιγμές. Πλέον αντιμετωπίζουμε μία φάση που λογικά θα πάρει πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι – όπως και τόσα χρόνια στην F1 – ο χρόνος θα είναι σύμμαχος του Michael σε αυτή τη μάχη. Μέχρι τότε, θέλω να ευχηθώ σε εσάς και τις οικογένειές σας ό,τι καλύτερο».


10/7
Update 22:20
Σε δημοπρασία βγαίνει από τον αμερικάνικο οίκο Nate D Sanders η στολή που φορούσε ο Schumacher στο Βρετανικό Grand Prix του 2006. Η αρχική τιμή είναι 25.000 δολάρια. Σε εκείνο τον αγώνα ο Γερμανός πιλότος τερμάτισε με τη Ferrari στη 2η θέση, πίσω από τη Renault του Fernando Alonso.


9/7
Update 22.10
«Η πορεία της υγείας του Michael βελτιώνεται. Με αργούς ρυθμούς βέβαια, αλλά υπάρχει βελτίωση», ανέφερε η σύζυγος του 45χρονου πρώην πιλότου της F1, Corinna Schumacher, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Neue Post.


7/7
Update 19.00
Μία ελβετική εταιρεία διακομιδής ασθενών με ελικόπτερο βρίσκεται – σύμφωνα με την εφημερίδα Dauphine Libere – υπό έρευνα για την κλοπή και την απόπειρα πώλησης των ιατρικών εγγράφων του Schumacher. Η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η διεύθυνση IP, από την οποία εστάλη σε διάφορα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης το email με την προσφορά του ιατρικού φακέλου αντί ποσού 60.000 ελβετικών φράγκων – ανήκει σε υπολογιστή της εταιρείας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το διάστημα πριν τη μεταφορά του επτάκις πρωταθλητής της Formula 1 από τη Γκρενόμπλ στη Λωζάνη, εστάλη με κούριερ αντίγραφο του φακέλου του Schumacher στην εν λόγω εταιρεία αεροδιακομιδής. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί κατό πόσο ήταν εφικτή η μεταφορά του με αυτόν τον τρόπο. Τελικά εγκαταλείφθηκε αυτή η λύση και ο 45χρονος Γερμανός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης.

Update 11.10

Σαν σήμερα πριν από δώδεκα χρόνια, ο Schumacher επικρατούσε στο βρετανικό Grand Prix του Silverstone, πανηγυρίζοντας την 60 νίκη της καριέρας του οδηγώντας την F2002.


4/7
Update 10.40
Αισιοδοξία επικρατεί για την κατάσταση της υγείας του Michael Schumacher, καθώς ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 φαίνεται πως επικοινωνεί κανονικά με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, o Γερμανός πιλότος, ο οποίος νοσηλεύεται για 7ο συνεχόμενο μήνα, διατηρεί επαφή με τα συγγενικά του πρόσωπα. Ωστόσο, οι θεράποντες ιατροί δεν είναι σίγουροι εάν θα καταφέρει να επανέλθει 100%.


1/7

Update 14.40
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Dauphine», ένας άγνωστος άνδρας με το ψευδώνυμο «Kagemusha» πλησίασε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να τους πουλήσει έναντι ποσού 60.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 50.000 ευρώ) τα ιατρικά έγγραφα του 45χρονου Γερμανού. Ο Michael Schumacher μεταφέρθηκε από τη Γκρενόμπλ σε νοσοκομείο της Λωζάνης το πρωί της 16ης Ιουνίου. Οι συγγενείς του έδωσαν στην εταιρεία που ανέλαβε τη διακομιδή του το όνομα Jeremy Martin, ώστε να διατηρηθεί μυστική η ταυτότητά του.

28/6
Update 12.15
Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, ο Michael Schumacher κατακτούσε τη νίκη στο Grand Prix Γαλλίας. Ήταν η τριακοστή νίκη στη γεμάτη επιτυχίες καριέρα του στη Formula 1.


23/6
Update 23.10
Ο ιατρικός φάκελος του Michael Schumacher από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ εκλάπη και ορισμένα έγγραφα βρίσκονται προς πώληση στο διαδίκτυο! Με μηνύσεις απειλεί η εκπρόσωπος του 45χρονου Γερμανού, ο οποίος νοσηλεύεται πλέον στη Λωζάνη. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ


18/6
Update 11.05
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως από χθες, τα περισσότερα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν από το νοσοκομείο στη Λωζάνη.

Update 10.45
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, όπου νοσηλεύεται πλέον ο Schumacher, δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή ειδικών από άλλα ιδρύματα. Αυτό δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA ο επικεφαλής της νευρολογικής κλινικής του CHUV, Richard Frackowiak. «Αν στο μέλλον παραστεί τέτοια ανάγκη, θα το πράξουμε», συμπλήρωσε.

Update 10.35
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Γερμανός ανταποκρίνεται στις φωνές, ειδικά της γυναίκας του ενώ η όποια επικοινωνία του, είναι με τα μάτια καθώς ακόμα δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Update 10.30
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Schumacher έχει χάσει περίπου 20 κιλά, είναι πλέον μόλις 55! Κι αυτό παρότι οι φυσιοθεραπευτές στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, πραγματοποιούσαν καθημερινά πρόγραμμα ασκήσεων ώστε να διατηρήσουν ζωντανούς τους μύες του.


17/6
Update 22.10
Νέο μήνυμα στέλνει η οικογένεια του Michael Schumacher στους φίλους και θαυμαστές του στο όλον τον κόσμο: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που εύχονται στον Michael να αναρρώσει, για όλη τη θετική τους ενέργεια. Είμαστε βέβαιοι ότι τον έχουν ήδη βοηθήσει».

Update 19.00
Χαρακτηριστικό το κοντράστ συναισθημάτων του άσου της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, Lucas Podolski. Πριν την έναρξη του αγώνα με την Πορτογαλία στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δήλωσε συγκινημένος στους εκπροσώπους του Τύπου πως εάν κατακτήσουν το κύπελλο, θα τον πάρουν για τον Michael, για να τον κάνουν χαρούμενο. Λίγες ώρες μετά, ήρθαν τα ευχάριστα νέα σχετικά με την πορεία της υγείας του Γερμανού και ο Podolski έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Τι θαυμάσια νέα. Μακάρι να γίνεις καλά γρήγορα Schumi. Είμαι πολύ χαρούμενος από αυτή την είδηση».


16/6
Update 19.10
Αυτό είναι το νοσοκομείο CHUV της Λωζάνης, στο οποίο διεκομίσθη το πρωί της 16ης Ιουνίου ο επτάκις πρωταθλητής της Formula 1. Ήδη τα τηλεοπτικά συνεργεία έχουν στήσει τις κάμερες για τις απευθείας συνδέσεις.

Update 14.20
Στη Λωζάνη και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHUV (Centre hospitalier universitaire Vaudois) νοσηλεύεται από το πρωί ο Michael Schumacher, όπου θα συνεχιστεί η προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης της υγείας του. Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Darcy Christen, στο γαλλικό πρακτορείο AFP. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς η οικία της οικογένειας Schumacher βρίσκεται σε μία μικρή πόλη, ανάμεσα στη Γενεύη και τη Λωζάνη.

Update 13.30
Μετά από 169 ημέρες, ο Michael Schumacher επιβεβαιώνεται πως έχει ξυπνήσει και έφυγε από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ για να συνεχίσει τη μακρά περίοδο αποκατάστασής του! Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας Schumacher εδώ.


13/6
Update 10.15
Δημοσιεύματα από τη Γερμανία θέλουν τον Michael Schumacher να παραμένει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ αλλά να βγαίνει από τη νευρολογική μονάδα και να μεταφέρεται σε μονάδα αποθεραπείας και αποκατάστασης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.


9/6
Update 15.00
Σαν σήμερα, το 2002, ο Michael Schumacher πανηγύρισε στον Καναδά την 59η νίκη της καριέρας του στη Formula 1, που ήταν παράλληλα και η 150η της Ferrari.


7/6
Update 23.30
Μηνύματα συμπαράστασης και στις κερκίδες αλλά και τα video wall της πίστας Gilles Villeneuve όπου αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται το Grand Prix του Καναδά.

Ο Schumacher είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην πίστα του Μόντρεαλ καθώς μετράει επτά νίκες: 1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003 και 2004.


2/6
Update 15.45
Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, ο Michael Schumacher πανηγύρισε την πρώτη του νίκη με τα χρώματα της Ferrari (ακολούθησαν άλλες 71). Ήταν στο Grand Prix Ισπανίας, υπό βροχή, όπου εκκίνησε τρίτος, έκανε κακή εκκίνηση και έπεσε όγδοος αλλά μετά αντεπιτέθηκε με την F310, ανεβαίνοντας στην κορυφή μόλις στον δωδέκατο γύρο! Έμεινε εκεί μέχρι τέλους, παρά τα προβλήματα στον κινητήρα του.

Update 12.20
H Kehm διέψευσε το δημοσίευμα της Mundo Deportivo, λέγοντας πως δεν είχε καμία επαφή με τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Παράλληλα πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε πλέον επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία της υγείας του Michael».


1/6
Update 10.00
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Mundo Deportivo, η εκπρόσωπος του άτυχου Γερμανού οδηγού, Sabine Kehm αποκάλυψε πως ο 44χρονος είχε στιγμές αφύπνισης, με δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον.


29/5
Update 15.10
Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια, o Schumi κατακτούσε στο Grand Prix Ευρώπης που έλαβε χώρα στο σιρκουί του Νίρμπουργκρινγκ, την 60η νίκη της καριέρας του.


21/5
Update 15.10
Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, ο Michael Schumacher κατακτούσε μία εντυπωσιακή νίκη με τη Ferrari F1-2000, στη βρεγμένη πίστα του Νίρμπουργκρινγκ που φιλοξένησε το ευρωπαϊκό Grand Prix εκείνης της χρονιάς.

Update 14.30
Στον ίδιο αγώνα, τις διαφημιστικές πινακίδες του σταδίου Louis II κοσμούσε το παρακάτω μήνυμα: «Michael, μας λείπεις! Ανυπομονούμε να σε δούμε πάλι σε αυτό το γήπεδο του χρόνου».

Update 14.00
Σε έναν άλλο ποδοσφαιρικό αγώνα, φιλανθρωπικού αυτή τη φορά χαρακτήρα, ο Schumacher είχε την τιμητική του. Αναφερόμαστε φυσικά στο καθιερωμένο ραντεβού της ομάδας των πιλότων της F1, τη Nazionale Piloti, πριν από το Grand Prix του Μονακό. Στο στάδιο Louis II αντιμετώπισε ομάδα All Stars στην οποία συμμετείχαν ο Πρίγκιπας Αλβέρτος αλλά και ο άσος του τένις, Novak Djokovic.

Όλοι οι συμμετέχοντες φόρεσαν καπελάκια με το γνωστό πια μήνυμα #KeepFightingMichael.

Το ίδιο μήνυμα κοσμούσε ξανά τις φανέλες των παικτών της Nazionale Piloti, το περιβραχιόνιο της οποίας φόρεσε ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Fernando Alonso.

Update 13.00
Στον τελικό του FA Cup, ο άσος της Arsenal, Lucas Podolski, φορούσε ένα ειδικά σχεδιασμένο ζευγάρι παπούτσια. Αυτό έφερε το μήνυμα «Keep Fighting Michael» καθώς και τα χρώματα της γερμανικής σημαίες.

Τον 28χρονο ποδοσφαιριστή συνδέει στενή φιλία με τον Michael Schumacher, που βασίστηκε για τις κοινές τους αγάπες: την ταχύτητα και τη στρογγυλή θεά.


19/5
Update 11.00
Στο περιθώριο του αγώνα του DTM στο Οσερσλέμπεν, ο Ralf Schumacher οδήγησε μία αγωνιστικής Mercedes C-Class που χρησιμοποιείται ως «taxi car», δίνοντας την ευκαιρία σε τυχερούς συνεπιβάτες να βιώσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Ο μικρός αδερφός του θρύλου της F1, είχε στο αυτοκίνητό του το κλασικό πλέον μήνυμα: #KeepFightingMichael. Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ralf στο πλαίσιο κάποιας αγωνιστικής εκδήλωσης, σε αυτούς τους σχεδόν πέντε μήνες που ο Michael βρίσκεται στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.


14/5
Update 15.00
Στην Ισπανία η Scuderia Ferrari και όλα τα μέλη της ομάδας που ήταν στην πίστα, φωτογραφήθηκαν δίπλα στην πινακίδα που έγραφε: “Θυμόμαστε την πρώτη σου νίκη μαζί μας! Forza Michael…”.

Η αναφορά φυσικά για το ισπανικό Grand Prix του 1996 και την παρθενική νίκη του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή με κόκκινο μονοθέσιο.


10/5
Update 23.15
Ο πρόεδρος της Ferrari ταξίδεψε στη Βαρκελώνη όπου αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται ο πέμπτος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1. Μία πίστα σημαντική στην κοινή πορεία των Ferrari-Michael Schumacher.

«Ήθελα να είμαι εδώ, διότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι σκέψεις μου είναι με τον Michael και την οικογένειά του. Σε αυτή την πίστα, στις 2 Ιουνίου του 1996, πήρε την πρώτη του νίκη ως οδηγός της Ferrari. Από εδώ λοιπόν θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενθάρρυνσης προς τον πολύ καλό μου φίλο, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση. Πρέπει να φανεί δυνατός και αποφασισμένος, όπως ήταν πάντα εντός πίστας. Εγώ, όλοι στη Ferrari αλλά και όλοι οι υποστηρικτές του, τον σκεφτόμαστε συνεχώς», είπε ο Montezemolo.


9/5
Update 11.20
Σαν σήμερα, το 2004, ο Michael Schumacher κατακτούσε στη Βαρκελώνη την 75η από τις 91 νίκες της καριέρας του στη Formula 1. Τον πλαισίωσε ο Rubens Barrichello στο 64ο 1-2 της Ferrari στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.


8/5
Update 22.45
Συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη της ομάδας της Minardi που συμμετείχε παλαιότερα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, Giancarlo Minardi. Ο Ιταλός μίλησε αποκλειστικά στο NewsAuto για την πορεία της υγείας του Schumacher.

«Είναι στιγμές δύσκολες για τον Michael. Βάναυσες και λυπηρές. Λυπηρές για όλους εμάς», είπε μεταξύ άλλων ο 66χρονος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


5/5
Update 23.15
Ο Jarno Trulli μίλησε αποκλειστικά στο NewsAuto για τη μάχη που δίνει ο πάλαι ποτέ αντίπαλος στις πίστες, συμπαίκτης στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και φίλο στη ζωή, Michael Schumacher.

«Κανένας μας δεν πρόκειται να αποδεχτεί το να μην βρεθεί και πάλι ανάμεσα μας. Περνάει μία δύσκολη περίοδο, μία σκληρή δοκιμασία, παλεύει όμως  όπως μας είχε πάντα συνηθίσει να παλεύει και πιστεύουμε όλοι μας, πως θα τον δούμε να επιστρέφει», είπε μεταξύ άλλων ο 39χρονος Ιταλός στον Πάνο Σεϊτανίδη.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.


4/5
Update 23.30
Άλλη μία φωτογραφία από την αγωνιστική Mercedes AMG C-Coupe του Vitaly Petrov, που φέρει το γνωστό μήνυμα συμπαράστασης στον άτυχο Γερμανό.


3/5
Update 12.20
Το μήνυμα #KeepFightingMichael κοσμεί και την αγωνιστική Mercedes του Vitaly Petrov στο DTM, το Γερμανικό δηλαδή Πρωτάθλημα Τουρισμού, που αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σε παλαιότερη συνέντευξή μας με τον Ρώσο, δήλωνε πως για εκείνον ήταν όνειρο πως πέρασε τρεις σεζόν ως αντίπαλος του Michael Schumacher στη Formula 1.

Update 11.30
Συγκινητική στιγμή όταν από τον εκφωνητή του αγώνα έγινε η πρώτη αναφορά στη μάχη που δίνει ο Schumacher. Όλο το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο, για ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Οι κερκίδες ήταν φυσικά βαμμένες στο κόκκινο χρώμα της Ferrari.

Update 11.20
Και φυσικά, στην πινακίδα που συνήθως οι μηχανικοί κρατούν από το pit wall στέλνοντας μηνύματα στους οδηγούς κατά τη διάρκεια των Grand Prix, αυτή τη φορά το μήνυμα ήταν προς τον άτυχο Γερμανό που δίνει τον μεγάλο αγώνα στη Γκρενόμπλ: «Schumi, γύρνα σύντομα»!

Update 11.15
Οι φανέλες των παικτών της ομάδας των πιλότων, έφεραν το γνωστό πλέον μήνυμα #KeepFightingMichael. Εδώ ο πρόεδρος της ομάδας, Mario di Natale, με τον αρχηγό Ricardo Patrese Και τον Ivan Capelli δεξιά του ενώ αριστερά βρίσκονται οι Emanuele Pirro και Maro Engel, λίγο πριν τη σέντρα στον φιλανθρωπικό αγώνα που παρακολουθήσαμε από κοντά, στο στάδιο Romeo Galli της Ίμολα.


Update 11.10

Η Nazionale Piloti, η ομάδα των οδηγών της F1, έδωσε στην Ίμολα το πρώτο της φετινό παιχνίδι, κόντρα σε μέλη της Scuderia Ferrari και του επίσημου fan club της. Στα αποδυτήρια, η φανέλα με Νο1 περιμένει τον Schumacher, να επιστρέψει δυνατός στον αγωνιστικό χώρο…


2/5
Update 22.00
To NewsAuto ταξίδεψε στην Ίμολα σε συνεργασία με τη Know How Consultin, για τις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ayrton Senna. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα αλλά να μιλήσουμε με ανθρώπους του μαγικού κόσμου των αγώνων για τον αγώνα του Michael Schumacher και να βιώσουμε από κοντά κινήσεις συμπαράστασης. Αύριο, οι πρώτες εικόνες και δηλώσεις…


25/4
Update 17.15
Η Sabine Kehm διέψευσε σε γερμανικά ΜΜΕ πως έχει κάνει νέες δηλώσεις στο RTL επί του θέματος.

Update 17.05
Η ισπανόφωνη έκδοση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου rt.com, επικαλούμενη το gazeta.ru, ανέφερε πως ο Schumacher ξύπνησε και αναγνώρισε μάλιστα τη γυναίκα του. Βασίζει τα παραπάνω σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε στο RTL η εκπρόσωπος της οικογένειας του Γερμανού, Sabine Kehm. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Update 11.00
Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, ο Schumi κατακτούσε στην Ίμολα μία από τις 91 νίκες της καριέρας του, καθοδόν για τον έβδομο και τελευταίο τίτλο της καριέρας του στη Formula 1.


21/4
Update 23.30
Μιας και υπάρχει στασιμότητα στην ροή ειδήσεων σχετικά με την πορεία της υγείας του Michael Schumacher, βρετανικά ΜΜΕ επανέφεραν την είδηση της μήνυσης που έχει καταθέσει κατά του Γερμανού, Ισπανός μοτοσυκλετιστής, για μεταξύ τους σύγκρουση τον περασμένο Νοέμβριο στην Ανδαλουσία.

Οι πιστοί μας αναγνώστες, ίσως θυμάστε πως στο NewsAuto έχετε πληροφορηθεί σχετικά, εδώ και σχεδόν δύο μήνες – από τις 26 Φεβρουαρίου!

Υπενθυμίζουμε πως ο Schumacher φέρεται να παραβίασε «stop» με νοικιασμένο Audi A4 στις 17 Νοεμβρίου, στην πόλη Bormujos, λίγο έξω από τη Σεβίλλη. Στη συνέχεια χτύπησε μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα ο αναβάτης να σπάσει τον καρπό του. Στη μήνυση ζητά αποζημίωση τόσο για τα ιατρικά έξοδα, όσο και για τις ζημιές στη μοτοσυκλέτα και το ρολόι του.


20/4
Update 12.00
Φημολογείται πως έχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές έρευνες, οι αρχές επέστρεψαν στην οικογένεια Schumacher το κράνος που φορούσε ο Michael όταν είχε το ατύχημα κάνοντας σκι στις Γαλλικές Άλπεις.


17/4
Update 22.00
Αυτό το Σαββατοκύριακο η Formula 1 επισκέπτεται την Κίνα και στην πίστα στη Σαγκάη. Εκεί, την 1η Οκτωβρίου του 2006, ο Michael Schumacher πανηγύρισε την 91η και τελευταία νίκη της καριέρας του.


13/4
Update 23.50
Ολοκληρώθηκε η ωριαία εκπομπή του γερμανικού δικτύου ARD, αφιερωμένη στην πορεία της υγείας του Schumacher. Το σημαντικότερο από όσα είπε η Sabine Kehm είναι πως υπάρχουν μικρά σημάδια βελτίωσης, όμως ούτε οι θεράποντες ιατροί μπορούν να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί η κατάστασή του.

Update 23.45
“Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της υγείας του Michael, μέχρι να μεταφερθεί σε κλινική αποκατάστασης. Μόνο όμως όταν υπάρχουν πραγματικά νέα”
, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της οικογένειας του 45χρονου Γερμανού.

Update 23.40
“Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την προσωπική ζωή του Michael από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν μπορεί να το πράξει ο ίδιος”
, ανέφερε η Kehm.

Update 23.20
“Δεν θα δημοσιεύαμε φωτογραφία του Michael Schumacher από το νοσοκομείο, αν αυτή ερχόταν στην κατοχή μας”
, υποστήριξε ο διευθυντής σύνταξης της Bild, Alfred Draxler. Λίγο δύσκολο βέβαια να το πιστέψουμε με βάση το ιστορικό της λαϊκής γερμανικής εφημερίδας.

Update 23.15
“Τα πιο εκνευριστικά πρωτοσέλιδα είναι αυτά που φιλοξενούν δηλώσεις ιατρών, οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν πρόγνωση εξ αποστάσεως”
, τονίζει η Kehm.

Update 23.10
“Ακόμη και οι γιατροί δεν μπορούν να μας κάνουν πρόβλεψη για την πορεία της υγείας του”
, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της εκπροσώπου της οικογένειας του Schumacher.

Update 23.05
“Yπήρξαν πράγματι περιπτώσεις ατόμων που επιχείρησαν να εισέλθουν στο δωμάτιο του Schumacher. Ένας μάλιστα υποστήριξε ότι ήταν ο πατέρας του!”
, ανέφερε η Kehm.

Update 22.55
“Έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην κατάσταση της υγείας του Michael. Υπάρχουν στιγμές που έχει επαφή με το περιβάλλον”
, δήλωσε η Kehm στην εκπομπή του γερμανικού καναλιού, ΑRD, στην οποία είναι καλεσμένη.

Update 12.20
Υπενθυμίζουμε πως σήμερα είναι η συνέντευξη της Kehm στο Γερμανικό ARD. Περιμένουμε με ενδιαφέρον όσα έχει να μοιραστεί η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher.

12/4
Update 13.28
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, δύο άγνωστοι στην οικογένεια Schumacher άνδρες, είχαν προσπαθήσει πριν από δύο περίπου εβδομάδες να φωτογραφίσουν τον άτυχο 45χρονο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν συγγενείς άλλων ασθενών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ ή αν βρέθηκαν εκεί με σκοπό απλά να απαθανατίσουν μία εικόνα του Schumi ώστε να τη μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


11/4
Update 22.15
Tο βράδυ της Κυριακής στις 22.45 (ώρα Ελλάδας), η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehm, θα μιλήσει στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD TV. Ας ελπίσουμε να έχει ευχάριστα πράγματα να μοιραστεί.


10/4
Update 10.00
Μπορεί η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher να διέψευσε το φήμη που ήθελε τη δημιουργία μίας μικρής… ΜΕΘ στο σπίτι της οικογένειας στην Ελβετία, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταφοράς του Michael σε κάποιο άλλο νοσοκομείο όταν και εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Πάντως, όπως δηλώνει ο Αυστριακός καταξιωμένος αθλίατρος, Reinhard Weinstabl, σε αυτή τη φάση μία μεταφορά του ασθενούς δεν είναι απαγορευτική: «Μπορεί να γίνει μεταφορά, ιδανικά, με ελικόπτερο. Δεν τίθεται πια θέμα ασφάλειας του ασθενή. Εξαρτάται φυσικά από το αν βρίσκεται ακόμα σε μηχανική υποστήριξη. Αν ναι, ίσως είναι λίγο περίπλοκα τα πράγματα από τεχνικής πλευράς αλλά και πάλι, μπορεί να γίνει μεταφορά».


9/4
Update 11.20
Για τον Michael Schumacher έγραψε στην ενότητα #ForzaMichael στο Ferrari.com ο πάλαι ποτέ μεγάλος του αντίπαλος, Damon Hill. Ο Βρετανός οδηγός, παγκόσμιος πρωταθλητής του 1996, έγραψε: «Οι εμπειρίες μου με τον Michael αφορούν κυρίως μία αντιπαλότητα, αλλά τι αντιπαλότητα! Κάθε άνθρωπος θέλει να ξέρει πόσο καλός είναι και ο μόνος τρόπος για να το μάθει, είναι να κοντράρεται με τον καλύτερο σε κάθε τομέα. Ο Michael έχει κερδίσει περισσότερους αγώνες και πρωταθλήματα απ’ οποιονδήποτε άλλο στη Formula 1. Όταν λοιπόν τίθεσαι αντιμέτωπος μαζί του, σε μάχη τίτλου, σε έναν τελευταίο αγώνα που κρίνει τον πρωταθλητή, αποδεικνύει την αξία σου. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να μονομαχήσω μαζί του, σε πολλές και επικές μάχες. Μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Θυμάμαι τη Σουζούκα του 1994, έναν από τους καλύτερους αγώνες της ζωής μου αλλά φυσικά και εκείνον στην Αδελαΐδα. Κάποιες φορές με είχες εκνευρίσει με αυτά που έλεγες, πιθανώς να έκανα και εγώ το ίδιο πέφτοντας πάνω σου! Όμως τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία τώρα. Το μόνο που έχει σημασία, είναι να αναρρώσεις και να επιστρέψεις στην οικογένειά σου. Σου εύχομαι τα καλύτερα του κόσμου Michael».


8/4
Update 10.00
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο 45χρονος  βγήκε από την εντατική και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο αυξημένης φροντίδας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.


7/4
Update 23.00
Τα καλά νέα για την πορεία της υγείας του Schumacher, έφεραν χαμόγελο στο πρόσωπο του καλού του φίλου, Felipe Massa: «Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια το πώς νιώθω. Προσεύχομαι κάθε μέρα για τον Michael και φαίνεται πως αυτές οι προσευχές εισακούστηκαν. Ελπίζω να συνεχίσουμε να ακούμε καλά νέα από τη Γκρενόμπλ».


6/4
Update 13.35
Ενθαρρυντικές για την πορεία της υγείας του 45χρονου οι δηλώσεις του βετεράνου οδηγού της F1, Jean Alesi, στο SpeedWeek. Ο Γάλλος που επισκέπτεται συχνά τον Schumacher στο νοσοκομείο, είπε: «Στην αρχή ο Michael αντιδρούσε μόνο στον πόνο. Όταν για παράδειγμα τον τσιμπούσες. Όμως αυτό μπορεί να είναι και υποσυνείδητη αντίδραση του σώματος. Στην τελευταία μου επίσκεψη στο νοσοκομείο, συνειδητοποίησα πως κάτι είχε αλλάξει προς το καλύτερο, πως αντιδρά και στις φωνές μας. Ένιωσα ανακούφιση, μεγάλη χαρά για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα».

Update 13.30
Από την πλευρά της, η Bild am Sonntag υποστηρίζει πως ο Michael ανταποκρίνεται πλέον και σε ηχητικά ερεθίσματα.

Update 13.25
Μετά την επιβεβαίωση της Sabine Kehm για στιγμές επαφής του Michael Schumacher με το περιβάλλον, η Gazzetta dello Sport υποστηρίζει πως ο Γερμανός ανοίγει τα μάτια.


5/4
Update 23.30
Τα θετικά μηνύματα από τη Γκρενόμπλ, έφεραν ακόμα περισσότερα σχόλια αισιοδοξίας από τους οδηγούς της Formula 1. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastian Vettel, είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι πολύ θετικό που ακούμε πως τα πράγματα παίρνουν σωστή κατεύθυνση, μετά από εβδομάδες χωρίς κανένα νέο. Εύχομαι τα καλύτερα στον Michael και την οικογένειά του. Ελπίζω να έχουμε ακόμα καλύτερα νέα τις επόμενες ημέρες».


4/4
Update 17.00
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix του Μπαχρέιν, ο Nico Rosberg έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Χάρηκα πολύ που ακούσαμε καλά νέα για τον Michael Schumacher».

Update 13.25
Ευχάριστα τα νέα, επίσημα νέα, από την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια Schumacher μέσω της εκπροσώπου της, Sabine Kehm! Αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Michael σημειώνει πρόοδο. Έχει στιγμές όπου δείχνει να αντιλαμβάνεται και να αφυπνίζεται. Είμαστε στο πλευρό του σε αυτή τη μακρά και δύσκολη μάχη, μαζί με την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ και παραμένουμε αισιόδοξοι. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε άπαντες για τη συνεχή συμπαράσταση. Ταυτόχρονα, ζητάμε την κατανόηση σας καθώς δεν σκοπεύουμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να διαφυλαχτεί η ιδιωτική ζωή του Michael και της οικογένειάς του αλλά και για να μπορέσει η ιατρική ομάδα να δουλέψει απερίσπαστη».

Update 11.20
Όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανάρτηση, οι υπεύθυνοι της πίστας του Σακχίρ, τιμώντας τον Michael Schumacher για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση του Grand Prix, δίνοντας το όνομά του στην πρώτη στροφή της πίστας.

Update 11.10
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σου Michael» γράφει το μήνυμα στις μπαριέρες του σιρκουί του Μπαχρέιν όπου αυτό το τριήμερο διεξάγεται ο τρίτος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.


3/4
Update 12.40
Η Kehm διέψευσε και πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Mirror, που ήθελε την Corinna Schumacher να δημιουργεί μία μικρή μονάδα εντατικής θεραπείας, κόστους 10 εκατομμυρίων λιρών, στο σπίτι της οικογένειας στην Ελβετία, με σκοπό τη μεταφορά του συζύγου της εκεί.

Update 12.20
«Υπάρχουν ενδείξεις που μας δίνουν κουράγιο», είπε η εκπρόσωπος της οικογένειας, Sabine Kehm, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έλεγαν πως ο Schumacher βρίσκεται πλέον σε μόνιμη φυτική κατάσταση.


1/4
Update 16.45
Πρωταπριλιά σήμερα, αλλά μάλλον κακόγουστο είναι το εξώφυλλο του γυναικείου γερμανικού περιοδικού “Die Aktuelle”. Φέρει φωτογραφία του Michael Schumacher με τη γυναίκα του Corinna και τον τίτλο “Ξύπνησε!”. Στον υπότιτλο βέβαια γίνεται αναφορά σε τρεις περιπτώσεις ατόμων που επέστρεψαν μετά από πολύμηνη παραμονή σε κώμα. Οι αντιδράσεις του κοινού στη Γερμανία είναι έντονες, με επικριτικά σχόλια κατά του περιοδικού.


31/3
Update 11.50
Σειρά του εξαίρετου σχεδιαστή Rory Byrne, να γράψει στην ενότητα #ForzaMichael στο Ferrari.com. Πρόκειται για συνεργάτη του Schumacher επί σειρά ετών, αφού μαζί έφτασαν στην κορυφή, τόσο με τη Benetton, όσο και με τη Scuderia. O Νοτιοαφρικανός γράφει: «Γεια σου Michael. Όπως τόσοι πολλοί άλλοι, γνωρίζω τι σπουδαίος πρωταθλητής είσαι, με ιδιαίτερες δυνατότητες και άσβεστο πνεύμα μαχητή. Όμως όσοι σε ξέρουμε καλά, ξέρουμε και πόσο στοργικός άνθρωπος είσαι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν κάναμε δοκιμές πριν από 15 χρόνια, δοκιμάζοντας το νέο μας μονοθέσιο σε μία παγωμένη μέρα Ιανουαρίου. Ενώ ο ήλιος έπεφτε, ήσουν μέσα στο μονοθέσιο, στην ευθεία μπροστά από το γκαράζ στο Φιοράνο ώστε να ξεκινήσεις μία τελευταία σειρά δοκιμών. Περιμέναμε την αναβάθμιση ενός προγράμματος software και όλοι επικεντρώνονταν στο να εξασφαλίσουν πως όλα θα κυλήσουν τέλεια. Τότε σε άκουσα να λες από τον ασύρματο: “Μπορεί κάποιος να φέρει μπουφάν για τους μηχανικούς που είναι εδώ στο μονοθέσιο μου, κρυώνουν”. Τώρα που έχεις εσύ ανάγκη, είναι η σειρά των υπόλοιπων να νοιάζονται για εσένα. Είμαι σίγουρος πως η οικογένειά σου, οι στενοί σου συνεργάτες, οι φίλοι αλλά και το ιατρικό επιτελείο, σου παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Για να ξεπεράσεις αυτή την ατυχία, να ανακτήσεις την υγεία σου, πρέπει να επιδείξεις κουράγιο και αποφασιστικότητα. Αν όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που να μπορεί να τα καταφέρει, αυτός είσαι εσύ. Θέλω να ξέρεις που όλοι μας εδώ στη Ferrari, σε σκεφτόμαστε και είμαστε συνεχώς στο πλευρό σου, σε αυτή τη μάχη να αναρρώσεις. Τις καλύτερες ευχές μου, Rory».


29/3
Update 22.40
Και στο Grand Prix Μαλαισίας, οι Mercedes W05 φέρουν το μήνυμα #KeepFightingSchumi

Update 17.10
Σήμερα συμπληρώνονται 3 μήνες από το ατύχημα του Michael Schumacher στις Άλπεις, κάνοντας σκι. Ο 45χρονος Γερμανός παραμένει σε καταστολή και οι ελπίδες για να ξυπνήσει σβήνουν μέρα με τη μέρα.


28/3
Update 21.00
Η Corinna Schumacher ετοιμάζει ειδικό δωμάτιο στο σπίτι τους, ώστε να μπορέσει να πάρει τον αγαπημένο της Μίκαελ από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η αγγλική εφημερίδα «Mirror», το κόστος της κατασκευής αυτού του νοσοκομειακού δωματίου υπολογίζεται πως στοίχισε περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.


27/3
Update 17.00
Νέες δηλώσεις από την εκπρόσωπο της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehm, στη γερμανική εφημερίδα Bild: “Ισχύει αυτό που είπα και στην τελευταία δήλωσή μου. Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο Michael θα ξυπνήσει. Το ιατρικό επιτελείο εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης μας“.

Update 13.00
Σε συνέχεια του τελευταίου του blog σχετικά με την παρούσα κατάσταση της υγείας του Michael Schumacher, ο πρώην γιατρός της F1 Gary Hartstein, εκτιμά πως η στρατηγική που ακολούθησε η οικογένειά του στον τομέα της επικοινωνίας, θα βοηθήσει τα εκατομμύρια θαυμαστές του να πουν πιο εύκολα «αντίο» αν έρθει αυτή η ώρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Update 10.00
Σειρά του βετεράνου οδηγού και συμπαίκτη του Schumacher στη Nazionale Piloti, Ivan Capeli, να γράψει στο #ForzaMichael στο Ferrari.com. Ο Ιταλός αναφέρει: «Αγαπητέ Michael, έχουμε περάσει τόσες στιγμές ο ένας δίπλα στον άλλο. Στο grid στο ντεμπούτο σου στη Formula 1, στο Spa το 1991. Ένα χρόνο μετά όταν εγώ οδηγούσα για τη Ferrari και εσύ πήρες στο Βέλγιο την πρώτη σου νίκη. Τα χρόνια που ήμουν τηλεσχολιαστής και μιλούσα για τις νίκες σου με τη Ferrari. Ζούσα και ένιωθα κοντά σου, όπως και χιλιάδες θεατές στους οποίους προσέφερες τόσες χαρές. Για όλους αυτούς τους λόγους και έχοντας κατά νου όσα έχεις πετύχει, σε ρώτησα στο περιθώριο ενός φιλανθρωπικού αγώνα της Nazionael Piloti, αν θα μπορούσα να έχω την τιμή να μου δώσεις ένα κράνος σου. Όμως όπως πάντα με εξέπληξες καθώς η απάντηση σου ήταν γεμάτη ευφυΐα και σεβασμό. “Ivano (έτσι με φώναζες πάντα) θα σου δώσω ένα κράνος μου, αλλά θα πρέπει κι εσύ να μου δώσεις ένα δικό σου”. Τώρα Michael, σου ζητώ ένα ακόμα δώρο. Ξάφνιασε με και πάλι ευχάριστα»!


26/3
Update 10.25
Για λάθη στα πρώτα στάδια της διαχείρισης της κατάστασης του Schumi κάνει λόγο ο πρώην επικεφαλής γιατρός της F1, Gary Hartstein. Ο 55χρονος που σε αυτούς τους σχεδόν τρεις μήνες μάχης του Michael Schumacher μας έχει προσφέρει προσεκτικές εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση των πραγμάτων, χωρίς… κιτρινισμούς, αναλύει και την παρούσα κατάσταση του Γερμανού. Διαβάστε το αναλυτικό και διαφωτιστικό του blog, πατώντας εδώ.

Update 10.15
Για τον Michael Schumacher μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA ο παλιός του αντίπαλος εντός πίστας, Juan Pablo Montoya. «Η μοναδική περίοδος κυριαρχίας της Ferrari, ήταν όταν ο Michael βρισκόταν εκεί», είπε μεταξύ άλλων ο Κολομβιανός, αναγνωρίζοντας την αξία του Γερμανού. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του εδώ.


25/3
Update 21.45
Ο παλιός teammate του Michael Schumacher, Johnny Herbert, έστειλε τις οικογενειακές του ευχές στον άτυχο Γερμανό, μέσω της ενότητας #ForzaMichael στο Ferrari.com: «Michael είσαι καθημερινά στις σκέψεις μας. Συνέχισε να μάχεσαι πρωταθλητή! Στέλνουμε την αγάπη και τις πιο θετικές μας ευχές, σε εσένα, την Corinna, την Gina-Maria και τον Mick».

Συνεργάστηκαν στα τέλη του 1994 και τη σεζόν του 1995, στη Benetton-Ford, τις δύο χρονιές που ο Schumi κατέκτησε τους πρώτους του τίτλους στη Formula 1.


24/3
Update 00.05
Οι φίλοι του Michael Schumacher συνεχίζουν να εκφράζουν την αγάπη τους στο Γερμανό, με κάθε τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον «έβαλαν» στη θέση του James Bond, αλλάζοντας το 007 σε 777, που προφανώς συμβολίζει τους επτά τίτλους του στη Formula 1.


23/3
Update 11.50
Σήμερα συμπληρώνονται δώδεκα εβδομάδες από το ατύχημα του Michael Schumacher κάνοντας σκι στο τουριστικό θέρετρο της Μεριμπέλ στη Γαλλία.

Update 10.45
Ως συνέχεια του παρακάτω ρεπορτάζ, ο καθηγητής Dr. Kurt Diehm, ειδικός σε περιπτώσεις καταστολής στο νοσοκομείου του Κάρλσμπαντ στη Γερμανία, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Η απώλεια βάρους σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη. Οι μύες του σώματος ατροφούν σημαντικά λόγω της ακινησίας».

Update 10.40
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, έχει πια χάσει το 25% του βάρους του, ως συνέπεια της ακινησίας στην οποία βρίσκεται εδώ και σχεδόν 3 μήνες.


22/3
Update 17.05
Σαν σήμερα, 22 Μαρτίου, πριν από 22 χρόνια, ο Michael Schumacher ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Formula 1 στο βάθρο. Ήταν το Grand Prix του Μεξικό, όπου με τη Benetton-Ford κατέλαβε την 3η θέση, πίσω από τις δύο Williams των Nigel Mansell και Riccardo Patrese.

Update 15.00
Ο πρώην οδηγός της Formula 1 και νυν τηλεσχολιαστής για τη Βρετανική Τηλεόραση, ο Martin Brudle, προστέθηκε στη λίστα των ανθρώπων της οικογένειας της F1 που έγραψαν το μήνυμα τους στην ενότητα #ForzaMichael στο ferrari.com. Ο Βρετανός έγραψε: «Σε σκεφτόμαστε και όλοι μιλάμε για εσένα και την οικογένεια σου καθημερινά. Περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε καλά νέα, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες ποτέ. Έχεις την υποστήριξη όλων μας και τις καλύτερες ευχές μας σε αυτές τις σκοτεινές ημέρες. Ελπίζουμε απεγνωσμένα και ανυπομονούμε να έρθουν καλύτερες στιγμές. Οικογένεια Brundle».


21/3
Update 23.00
Σειρά ενός ακόμα μέλους στο τμήμα Logistics της Scuderia Ferrari, να γράψει το δικό του μήνυμα προς τον Schumacher, στο πλαίσιο της ενότητας #ForzaMichael στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της ιταλικής ομάδας. Ο Andrea Vaccari λέει: «Μερικές φορές τα λόγια σημαίνουν πολλά, άλλες φορές πολύ λίγα. Τώρα, δεν πιστεύω πως έχω πολλά να πω. Ποτέ δεν πίστευα πως θα ερχόταν μία ημέρα που θα σου έγραφα γι’ αυτό το λόγο. Μας έκανες να ονειρευόμαστε, να απολαμβάνουμε αυτό που κάναμε και μερικές φορές ακόμα και να κλαίμε από χαρά. Μας έδωσες τόσα πολλά. Είσαι ένας σπουδαίος φίλος, μη το βάλεις κάτω Michael, σε αγαπώ, όλοι σε αγαπάμε».


20/3
Update 23.30
Μερικά ακόμα μηνύματα συμπαράστασης στο ferrari.com, από μέλη της “οικογένειας” της Scuderia Ferrari που έχουν θητεύσει στο πλευρό του Schumi. O Massimo Balocchi, από το τμήμα Logistics της ιταλικής ομάδας, έγραψε: «Αγαπητέ Michael, περάσαμε τόσες πολλές μέρες μαζί, στην πίστα ή ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Ξέρω πόσο δυνατός είσαι, το έχεις αποδείξεις πολλάκις και ξέρω πως μπορείς να το κάνεις ξανά. Σε περιμένω, καθώς ακόμα δεν έχουμε κάνει ακόμα αυτή την όμορφη βόλτα με μοτοσυκλέτες που θέλαμε να κάνουμε στην Αμερική».

Ο Marco Galli, μηχανικός της Ferrari, έγραψε: «Θυμάμαι καλά τις στιγμές που ήσουν στο μονοθέσιο και μαχόσουν για τη νίκη ενώ εγώ ήμουν μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών, εξετάζοντας με αγωνία γραφήματα και δεδομένα, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει κάποιο μηχανικό πρόβλημα. Συνήθως ήμουν σε αναμμένα καρφιά, η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή! Όμως μετά έλεγα στον εαυτό μου: “Διατήρησε την ψυχραιμία σου Marco, είναι ο Michael πίσω από το τιμόνι. Ξέρει τι να κάνει, πως να αντιδράσει και να πάρει το καλύτερο δυνατό ακόμα κι υπό δύσκολες καταστάσεις”. Σε μία τέτοια βρίσκεσαι τώρα, σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα και παρότι δεν είμαι εκεί μαζί σου, η καρδιά μου χτυπά πιο γρήγορα από ποτέ. Με βοηθάει η σκέψη που έκανα και τότε, πως είσαι ο καλύτερος, ποτέ δεν το βάζεις κάτω και ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις και το αδύνατο. Forza πρωταθλητή, θα σε δούμε στο βάθρο»!


18/3
Update 21.40
Λακωνικός αλλά ουσιαστικός στο μήνυμά του στην ενότητα #ForzaMichael στο Ferrari.com ο Eddie Jordan: «Σίλβερστοουν… 1991. Η πρώτη φορά που οδήγησες μονοθέσιο της Formula 1. Το δικό μας μονοθέσιο. Ήσουν απλά εντυπωσιακός, η οδήγησή σου θα μου μείνει αξέχαστη. Περαστικά σου Michael, συνέχισε δυνατά! ΧΧΧΧΧ».

Update 18.00
Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, ο Michael πανηγύρισε την 150η pole position της Ferrari στη Formula 1. Στο Grand Prix Μαλαισίας του 2002.


17/3
Update 16.00
O Flavio Briatore ήταν ένας από τους ανθρώπους που πίστεψαν από νωρίς στο πηγαίο ταλέντο του Michael Schumacher. Η εμφάνιση του Γερμανού στις κατατακτήριες δοκιμές του βελγικού Grand Prix του 1991 με τη Jordan, ήταν αρκετή για να τον προσλάβει μέσα σε μία νύχτα στην ανταγωνιστική Benetton. Μαζί κατέκτησαν την κορυφή, πανηγυρίζοντας τους τίτλους του 1994 και του 1995. Παρότι έκτοτε ήταν αντίπαλοι, διατήρησαν τη φιλία τους.

Ο δαιμόνιος Ιταλός γράφει στην ενότητα #ForzaMichael στο Ferrari.com: «Michael, θυμάμαι ακόμα την ολονύχτια συνάντηση που είχαμε στη Villa d’ Este, μαζί με τον Eddie Jordan και τον Bernie Ecclestone, διαπραγματευόμενοι τη μεταγραφή σου. Πολλά συνέβησαν έκτοτε, έτσι δεν είναι; Έκανες κάθε χρόνο βήματα προς τα μπροστά, κέρδισες περισσότερους τίτλους. Τώρα, θέλω να σε αγκαλιάσω ξανά, το συντομότερο δυνατό, όπως κάναμε μετά από μία νίκη σε Grand Prix».


16/3
Update 21.05

«Ο Michael παραμένει στη διαδικασία αφύπνισης, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει ξυπνήσει ακόμη», δήλωσε η εκπρόσωπος της οικογένειας του Γερμανού στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Το περιμένουμε βέβαια να συμβεί, όμως έχουμε αποδεχτεί το γεγονός ότι μπορεί να καθυστερήσει αρκετά», ανέφερε η Sabine Kehm έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Update 11.05
To μύνημα #KeepFightingMichael κοσμούσε και στην Αυστραλία της Mercedes W05 του νικητή Nico Rosberg και του poleman Lewis Hamilton.


13/3
Update 12.00
Συγκινητικό μήνυμα του Felipe Massa προς τον καλό του φίλο, μέσω του instagram. Εκεί ο Βραζιλιάνος δημοσιοποίησε φωτογραφία του κράνους του, που φέρει το λογότυπο του Michael Schumacher και έγραψε: «Ο Michael είναι πάντα μαζί μου! Πάλεψε δυνατά αδερφέ μου…».

Update 10.45
Πριν την έναρξη του πρώτου Grand Prix για το 2014, την Κυριακή 16 Μαρτίου, από τις γιγαντοοθόνες της πίστας του Άλμπερτ Παρκ θα μεταδοθεί μήνυμα συμπαράστασης προς τον Michael Schumacher και την οικογένειά του. Τις σχετικές πληροφορίες μεταδίδουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.


12/3
Update 14.35
Ερέθισμα για συγκρατημένα χαμόγελα σχετικά με την πορεία της υγείας του Schumacher αποτέλεσε η ανακοίνωση της εκπροσώπου της οικογένειας του Γερμανού πιλότου: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο Michael θα ξυπνήσει. Υπάρχουν ορισμένες στιγμές μικρά ενθαρρυντικά σημάδια. Όμως γνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση της Sabine Khem.

«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτή η μάχη θα ήταν μακρά σε διάρκεια και δύσκολη», προσέθεσε η Khem. «Τη δίνουμε μαζί με την ιατρική ομάδα στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη. Η διάρκεια δεν έχει σημασία για εμάς. Είναι ζεστό το συναίσθημα από τα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης που έχει δεχτεί η οικογένεια του Michael. Προσπαθούμε να του μεταδώσουμε όλη την ενέργειά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τον βοηθήσει και ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».

10/3
Update 22.00
Ένας άνθρωπος με τον οποίο ο Michael Schumacher συνεργάστηκε στενά στο χτίσιμο της «αυτοκρατορίας» της Ferrari με την έλευση της νέας χιλιετίας, ήταν ο Hirohide Hamashima. Τότε εργαζόμενος στη Bridgestone που προμήθευε με ελαστικά την ιταλική ομάδα, τα τελευταία χρόνια μέλος της Scuderia.

Ο Ιάπωνας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω της ενότητας «ForzaMichael» στο Ferrari.com: «Έχω πολλές καλές αναμνήσεις μαζί με τον Michael. Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον γνώρισα, στην πίστα του Φούτζι, σε έναν αγώνα της F3. Ένα χρόνο μετά, συμμετείχε σε αγώνα της ιαπωνικής F3000. Είχαμε ειδικά ελαστικά για τις κατατακτήριες, πράγμα καινούριο για εκείνον. Με αναζήτησε και όταν με βρήκε, μου έκανε ερωτήσεις επί δύο ώρες! Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ήταν πραγματικός επαγγελματίας, όπως άλλωστε και την εποχή που συνεργαστήκαμε στη Formula 1. Στην πίστα ήμασταν teammates, εκτός αυτές ήμασταν αδελφές ψυχές. Είχαμε κοινό πάθος για το σούσι. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και εύχομαι σύντομα να μας χαμογελάσει και πάλι».

8/3
Update 19.40
Ενώ χθες ο ιταλικός Τύπος έκανε λόγο για σαφή βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Michael Schumacher, σήμερα ο βρετανικός αντιστρέφει το κλίμα. Η εφημερίδα «Telegraph» επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, έχουν πει στην οικογένεια του Γερμανού πως μόνο ένα θαύμα θα τον επαναφέρει τώρα πια. Παράλληλα, το δημοσίευμα επικαλείται γερμανό δημοσιογράφο που επίσης δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο ο Schumi είναι σε πολύ κακή κατάσταση αλλά δεν πρόκειται να δημοσιεύσουν τίποτα προτού υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς της οικογένειας.

Όπως σε δημοσιεύματα που επικαλούνται «πηγές» χωρίς ονοματεπώνυμο, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί.


7/3
Update 15.00
Δεν συνηθίζουμε να υιοθετούμε δημοσιεύματα που δεν αναφέρουν πηγές. Επίσης είναι ξεκάθαρο πως άλλα ΜΜΕ έχουν διαφορετική βαρύτητα από κάποια άλλα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «Equipe» που έχοντας… άλλη βαρύτητα από τη Daily Mail, όταν προχώρησε σε αποκάλυψη, σύντομα αυτή επιβεβαιώθηκε από την Kehm. Σήμερα λοιπόν, το δημοσίευμα στο οποίο θέλουμε να σταθούμε, είναι αυτό της Gazzetta dello Sport. Το υπογράφει ο Pino Allievi, καταξιωμένος δημοσιογράφος με πολλές διασυνδέσεις στον κόσμο της F1. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο Schumacher αναπνέει πλέον μόνος του και πως οι γιατροί πιστεύουν πως μπορεί να ακούσει τις φωνές των οικείων του ενώ ο τίτλος του άρθρου ήταν «Υπάρχει ελπίδα».

Ερμηνεύοντας τα λεγόμενα της Kehm, επί της ουσίας δεν είναι αντικρούει αυτό που λέει ο Allievi. Απλά υπενθυμίζει πως ο Schumacher βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης. Όσα γράφει ο Ιταλός, υπάγονται σε αυτό το πλαίσιο, απλά αναφέρουν κάποιες λεπτομέρειες, που η οικογένεια και οι θεράποντες ιατροί, δεν είναι διατεθειμένοι (ακόμα;) να επιβεβαιώσουν.

Update 14.10
Απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα που άλλα έκαναν λόγω για βελτίωση της κατάστασης και άλλα για επιδείνωση της πορείας της υγείας του Schumacher, η μάνατζερ του  και εκπρόσωπος της οικογένειας, Sabine Kehm, έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «O Michael παραμένει σε διαδικασία αφύπνισης. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται χωρίς να επιβεβαιώνεται από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών ή εμάς, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αληθής».


6/3
Update 08.00
Ως γνωστόν, ο Michael Schumacher έχει μεγάλο fan club και στη χώρα μας. Μάλιστα, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγαπημένο τους οδηγό, κάποιοι υποστηρικτές του από το Τολό δημιούργησαν αυτό το graffiti στον περιφερειακό δρόμο της πόλης της Αργολίδας!

Φωτογραφία από το argolidablogs.gr


5/3
Update 21.20
Ακόμα σοκαρισμένος δηλώνει από την ατυχία του Schumacher ο πρόεδρος της Ferrari, Luca di Montezemolo. Ο 66χρονος βρίσκεται στη Γενεύη όπου είναι σε εξέλιξη το 84ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της ελβετικής πόλης και εκεί μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου για τον επί σειρά ετών συνεργάτη του: «Ο Michael ήταν και είναι ακόμα ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου. Από το 1996 και μετά (σ.σ. όταν ο Γερμανός πήγε στην ιταλική ομάδα), συνέβησαν τόσα πολλά στις ζωές και των δύο μας και ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, ο Michael ήταν πολύ κοντά στην ομάδα. Αυτό που του συνέβη αποτέλεσε και αποτελεί ακόμ,α, πραγματικό σοκ για μένα, μετά απ’ όσα έχουμε μοιραστεί. Εξακολουθώ να νοιάζομαι πολύ για εκείνον. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται τη στήριξη όλων».

Update 21.10
Επί σειρά ετών ήταν αντίπαλος του Michael Schumacher στις πίστες αλλά συμπαίκτης του στους ποδοσφαιρικούς αγωνιστικούς χώρους όπου έπαιζε η Nazionale Piloti, η ομάδα δηλαδή των πιλότων της F1. O λόγος για τον 41 ετών Giancarlo Fisichella, νικητή τριών Grand Prix στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο Ιταλός, που εντάχθηκε στην οικογένεια της Ferrari μετά την αποχώρηση του καλού του φίλου από αυτή, έγραψε στην ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Scuderia: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον γύρο που μου έκανες στο Hockenheim, όταν αντιμετώπισα πρόβλημα με το μονοθέσιο μου και με γύρισες στα pit με εμένα να κάθομαι πάνω στα ψυγεία της Ferrari σου! Ανυπομονώ να απολαύσουμε μαζί ένα ωραίο ποδοσφαιρικό αγώνα! Forza Michael!»


4/3
Update 11.35
Η Stefania Bocchi από το Γραφείο Τύπου της Ferrari γράφει στην ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής ομάδας: «Αγαπημένε Michael, σε έχω παρακολουθήσει να κερδίζεις Grand Prix και Παγκόσμιους Τίτλους. Τώρα έχεις μπροστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής σου. Είμαι σίγουρη πως θα θριαμβεύσεις ξανά»!


3/3
Update 23.00
Χθες η σύζυγος του άτυχου Schumi, Corina, είχε τα γενέθλια της. Τα πέρασε στο πλευρό του Michael, στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Έχοντας συμπληρώσει ήδη εννέα εβδομάδες με τον Γερμανό να παραμένει σε καταστολή, οι ελπίδες για ένα θαύμα, ολοένα και λιγοστεύουν.

Update 16.30
O Maurizio Arrivabene, αρχικά marketing manager, διευθυντής και εν συνεχεία αντιπρόεδρος μεγάλου χορηγού της Ferrari, μέλος της Κομισιόν της F1 ως αντιπρόσωπος των χορηγών και από το 2012 μέλος της «οικογένειας» και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Juventus, γράφει σήμερα για τον Schumacher στη στήλη «ForzaMichael» στη σελίδα της Ferrari.

«Αγαπημένε Michael, είσαι και θα είσαι πάντα στις καρδιές μας, ως άνθρωπος και ως πρωταθλητής. Είμαι σίγουρος πως για μία ακόμα φορά θα τα καταφέρεις και ανυπομονώ να σε αγκαλιάσω ξανά», ανέφερε ο Ιταλός.


2/3
Update 17.05
Αυτή θα είναι η δεύτερη στροφή σε πίστα Formula 1 που παίρνει το όνομα του Γερμανού. Το 2007 οι υπεύθυνοι του Νίρμπουργκρινγκ βάφτισαν «Schumacher S» το συνδυασμό των καμπών 8 και 9. Κίνηση εύλογη μετά τις πέντε νίκες που πέτυχε εκεί ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Update 16.30
Σχολιάζοντας την «βάφτιση» της πρώτης στροφής του Sakhir ως «στροφή Michael Schumacher», η μάνατζέρ του Γερμανού, Sabine Kehm, είπε: «Η οικογένεια Schumacher θέλει να ευχαριστήσει το BIC (Bahrain International Circuit) για αυτή την κίνηση, αναγνώρισης των επιτευγμάτων του Michael στη Formula 1 αλλά και το ενδιαφέρον που είχε δείξει για τη δημιουργία αυτής της πίστας. Λαμβάνουμε αυτή την τιμή ως αναγνώριση του πάθους του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είμαι σίγουρη πως θα του άρεσε πολύ αυτή η ιδέα και θα ένιωθε τιμή που μία στροφή της πίστας θα έχει το όνομα του».

Update 16.20
Στο περιθώριο των δοκιμών της F1 στο Μπαχρέιν, οι υπεύθυνοι της πίστας του Σακχίρ ανακοίνωσαν πως η πρώτη στροφή της, θα φέρει πλέον το όνομα «Michael Schumacher».

Ο πρόεδρος της πίστας, Zayed Al Zayani δήλωσε: «Με την έγκριση της οικογένειάς του, είναι προνόμιο για εμένα να ανακοινώσω πως έχουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε τον σπουδαιότερο οδηγό στην ιστορία της F1, τον οποίο όλοι εδώ στο Μπαχρέιν έχουν στην καρδιά τους. Από την πρώτη του εμφάνιση εδώ, το 2004, αποτέλεσε έμπνευση για όλους όσους αγαπάνε τους αγώνες εδώ, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν. Ήταν φυσική εξέλιξη για εμάς να τον τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο».


1/3
Update 21.30
Όσο περνούν οι μέρες, χωρίς κάποια εξέλιξη στην πορεία της υγείας του Michael Schumacher, τόσο πιο δυσοίωνα φαντάζουν τα πράγματα για τον Γερμανό. Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Dr. Tipu Aziz, καθηγητής νευροχειρουργικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Το γεγονός πως ακόμα δεν έχει βγει από την καταστολή, υποδεικνύει πως ο τραυματισμός του ήταν τόσο σοβαρός, που είναι απίθανο πια να αναρρώσει πλήρως».

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Dr. Aziz εξέφρασε την προσωπική του άποψη, βάσει των γνώσεων και των εμπειριών του και πως δεν έχει κάποια επαφή με την ομάδα των θεραπόντων ιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύεται ο Schumacher.


26/2
Update 11.55
Σύμφωνα με το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE, αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδικαστεί μία υπόθεση που αφορά στον Schumacher. Όπως αναφέρεται, ο Γερμανός ενεπλάκη σε ατύχημα τον περασμένο Νοέμβριο στην Ανδαλουσία. Βρισκόταν πίσω από το τιμόνι ενός νοικιασμένου Audi A4 και φέρεται να μη παραχώρησε προτεραιότητα και να τραυμάτισε ένα μοτοσυκλετιστή που έσπασε τον καρπό του και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση.


25/2
Update 13.00
Μία ακόμα φωτογραφία από τις δοκιμές της F1 στο Μπαχρέιν, με τη W05 του Lewis Hamilton και το μήνυμα #KeepFightingMichael στο προσκέφαλό του!

24/2
Update 20.50
Το σημερινό μήνυμα στη στήλη #ForzaMichael στο Ferrari.com, είναι από τον Francesco Cigarini, τεχνικό ηλεκτρονικών της Scuderia. O Ιταλός γράφει για τον Schumacher: «Michael, δεν περνάει ούτε μέρα που να μη σε σκεφτώ, που να μη θυμηθώ πόσα έχεις πετύχει και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξες στην ιστορία της Ferrari. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο όλα αυτά τα μηνύματα συμπαράστασης».

Update 20.40
Στο σενάριο που δημοσιοποίησε το περιοδικό Focus, η Kehm απάντησε και μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA, λέγοντας σχετικά με τη διαδικασία σταδιακής αφύπνισής του: «Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγμα που δυστυχώς για εμάς, μπορεί να οδηγήσει τα ΜΜΕ σε πολλές παρερμηνείες».

Update 15.00
Το γαλλικό ραδιόφωνο RMC Sport επικοινώνησε με την εκπρόσωπο της οικογένειας του Schumacher, Sabine Kehm, η οποία διέψευσε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία αφύπνισης του 45χρονου Γερμανού έχει διακοπεί.


23/2
Update 17:00
Σειρά του τεχνικού Adriano Casolari, μέλους της Scuderia Ferrari, να γράψει στην ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της ιταλικής ομάδας: «Αγαπημένε Michael, έχουν ήδη γραφτεί πολλά μηνύματα για εσένα εδώ. Ήμουν παρών στις πρώτες σου δοκιμές με τη Ferrari και θυμάμαι πως φτάσαμε στην πίστα στις 7 το πρωί κι εσύ μας περίμενες ήδη εκεί! Τώρα είναι δική μας σειρά να περιμένουμε, την επιστροφή σου το ταχύτερο δυνατό. Όπως μας έμαθες, πρέπει πάντα μαχόμαστε για τους στόχους μας! Είμαι σίγουρος πως θα κερδίσεις κι αυτή τη μάχη. Forza Michael…».

Update 01.00
Σήμερα, Κυριακή, συμπληρώνονται οκτώ εβδομάδες από το ατύχημα του θρύλου της Formula 1. Διάστημα που από την ιατρική κοινότητα κρίνεται ως… αρκετά μεγάλο για να παραμένει ένας ασθενής σε καταστολή.

Update 00.45
Και χθες η Mercedes W05 του Nico Rosberg, έφερε το μήνυμα «#KeepFightingMichael» κατά τη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης που διεξάγονται στην πίστα Σακχίρ του Μπαχρέιν. Ας ελπίσουμε, στο επόμενο τεστ που διεξάγεται από τις 27/2 έως τις 2/3, να έχουν προκύψει ευχάριστα νέα.

21/2
Update 14.05
Στο περιθώριο των δοκιμών της F1, o Felipe Massa μίλησε και σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου βρέθηκε στο πλάι του καλού του φίλου, Michael Schumacher. Ο Βραζιλιάνος είπε:
«Προσπαθώ πάντα να είμαι αισιόδοξος. Τον είδα, του μίλησα, του έλεγα τι έκανα στη Χερέθ (σ.σ. στις πρώτες χειμερινές δοκιμές εξέλιξης), πράγματα για το μονοθέσιο μου, την καινούρια μου ομάδα, του ζήτησα πολλές φορές να ξυπνήσει… Είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να έχουμε πίστη. Είναι πολύ δυνατός άνθρωπος, ένας σπουδαίος άνθρωπος και πραγματικά εύχομαι να ξυπνήσει και να συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή. Κοιμόταν, έδειχνε… φυσιολογικός και έκανε και κάποιες αντιδράσεις, κάποιες κινήσεις με το στόμα του. Η όψη του ήταν θετική. Δεν έχω όμως κάποια ιατρική εμπειρία, ούτε μίλησα με γιατρό».


20/2
Update 10.40
Η ενότητα «ForzaMichael» στο Ferrari.com περιλαμβάνει μήνυμα του μηχανικού της Scuderia, Sandro Selva. Ο Ιταλός λέει στον Schumacher: «Ήταν πίσω στο 2002, όταν ήμουν ένα νέο και νεαρό σε ηλικία μέλος της ομάδας. Στις πρώτες μου δοκιμές στην πίστα του Φιοράνο με τη Ferrari. Όλοι ήταν πολύ αγχωμένοι γιατί οδηγούσες εσύ και ένιωθα πως είχα μεγάλη ευθύνη, να κάνω σωστά το δικό μου κομμάτι της δουλειάς. Επιστρέφοντας στο χώρο συσκέψεων, έχοντας κάνει έναν έλεγχο του μονοθεσίου, είδα πως είχες πάρει την καρέκλα μου και μιλούσες με τον Chris (σ.σ. Dyer, τότε μηχανικό αγώνα του Schumacher) για τη συμπεριφορά του μονοθεσίου αλλά δεν είχα το θάρρος να σου πω να σηκωθείς. Συνέχισα λοιπόν να δουλεύω, όρθιος στο πλάι σου. Με είδες και σηκώθηκες αμέσως, ζητώντας μου συγνώμη. Όταν έφερα αντιρρήσεις, είπες: “όχι, εσύ δουλεύεις. Εγώ μπορώ με άνεση να συζητήσω και όρθιος”. Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Εγώ είμαι αυτός που μιλάει για το παρελθόν ενώ εσύ είσαι αυτός που δουλεύει, προσπαθεί σκληρά να αναρρώσει».


19/2
Update 23.20
Όπως είχε προαναγγείλει, η Mercedes AMG Petronas έχει και στις δοκιμές του Μπαχρέιν το μήνυμα στήριξης στον Schumacher πάνω στα μονοθέσιά της. Στη φωτογραφία η W05 του Lewis Hamilton, με το χαρακτηριστικό #KeepFightingMichael…

Update 13.50
Νέα ανακοίνωση από την οικογένεια Schumacher. Δεν αναφέρει όμως κάποια εξέλιξη στην πορεία της προσπάθεια αφύπνισης του Γερμανού: «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από όλα τα μηνύματα που δεχόμαστε για ταχεία ανάρρωση του Michael, από κάθε άκρη του κόσμου. Αυτή η απίστευτη στήριξη, δίνει δύναμη τόσο σε εμάς, όσο και σε εκείνον. Σας ευχαριστούμε όλους πολύ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Michael είναι μαχητής και δεν θα τα παρατήσει»!

Update 13.20
Στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου μουσείου της Ferrari, που φέρει το όνομα του ιδρυτή της, Enzo Ferrari, ο πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για τον μαχόμενο Schumacher:
«ForzaMichael! Πρέπει να τα δώσεις όλα και να κερδίσεις αυτή τη μάχη, όπως έχεις κάνει τόσες φορές στο παρελθόν. Για εμάς, ο Michael είναι ο οδηγός που μας πρόσφερε τα περισσότερα! Ήταν και παραμένει ένας σπουδαίος φίλος, που επί έντεκα χρόνια, έδωσε τα πάντα για τη Ferrari…».


18/2
Update 15.51
Τα μηνύματα μελών της «οικογένειας» της Ferrari προς τον Schumi, μέσω της ενότητας «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής ομάδας. Σειρά του μηχανολόγου Gerald Brussoz:
«Σε συνάντησα πρώτη φορά το 2005, έχοντας ήδη συνεργαστεί με τους περισσότερους οδηγούς εκείνης της εποχής. Από την πρώτη κιόλας επαφή, κατάλαβα πως διέφερες. Είχες διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, διαφορετική ικανότητα προσαρμογής σε κάθε κατάσταση αλλά το κυριότερο, ήσουν απίστευτα στους μηχανικούς σου και σε όλη την ομάδα. Πάντα ήξερες πως απλά το να οδηγείς, δεν ήταν αρκετό για να σε κάνει παγκόσμιο πρωταθλητή. Για σένα, κάθε λεπτομέρεια μετρούσε. Ήταν οι προσωπικές σου ικανότητες που έκαναν τη διαφορά και σε βοήθησαν να γίνεις ο άνδρας που όλοι ξέρουμε, ο σπουδαίος Schumi.
Ήμουν εκεί, στον τελευταίο αγώνα σου με τη Ferrari, στο Σάο Πάολο το 2006. Τότε πιστεύαμε πως ήταν και ο τελευταίος αγώνας της καριέρας σου και θα θυμάμαι εκείνες τις στιγμές όλη μου τη ζωή. Εκείνος ο αγώνας αποτελούσε μικρογραφία του αγωνιστικού σου προφίλ, αποδείκνυε πόσο μαχητής είσαι. Μετά από μερικούς γύρους, βρέθηκες στην τελευταία θέση μετά από ένα κλαταρισμένο ελαστικό. Παρότι ήταν ξεκάθαρο πως είχες ελάχιστες πιθανότητας να πάρεις έναν ακόμα τίτλο, έκανες έναν από τους καλύτερους αγώνες της καριέρας σου, ξεκινώντας μία απίστευτη αναρρίχηση στην κατάταξη, όπου προσπέρασε πολλά μονοθέσια και τελικά τερμάτισες τέταρτος! Όταν έσβησες τον κινητήρα του μονοθεσίου σου, δάκρυσα. Είσαι μαχητής, τόσο στην πίστα, όσο και στη ζωή. Αυτό θα σε βοηθήσει, είμαι σίγουρος, να αναρρώσεις από αυτό το ατύχημα. Συχνά μιλούσαμε για το σκι, καθώς κατάγομαι από το Haute Savoie και μου αρέσουν οι δραστηριότητες στο βουνό. Όλοι ξέρουμε πως προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, την οποία αντιλαμβάνονται μόνο όσοι την έχουν βιώσει. Στη Γκρενόμπλ, μπορείς να δεις τα βουνά από το παράθυρό σου. Σε περιμένουν, γιατί είσαι μαχητής. Με τη βοήθεια της οικογένειάς σου και όσων σε αγαπάνε, μπορείς να κάνεις μία αντεπίθεση σαν εκείνη στη Βραζιλία το 2006. Σε παρακαλώ, κάνε τη»!


17/2
Update 12.38
Η μάνατζερ του Schumacher, Sabine Kehm, δήλωσε στην εφημερίδα Express24 πως η οικογένεια του Γερμανού δεν θα κινηθεί νομικά κατά του τουριστικού θέρετρου της Μεριμπέλ, της εταιρείας ενοικιάσεων που προμήθευσε στον Michael των εξοπλισμό ή σε εκείνη που προμήθευσε το κράνος.

Update 12.30
«Δεν υπήρξε εγκληματική αμέλεια στο ατύχημα του Schumacher». Αυτό είναι το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας που πραγματοποίησε ο εισαγγελέας της Αλμπερτβίλ, Patric Quincy. Τα αποτελέσματα αυτής ανακοινώθηκαν επίσημα σήμερα το πρωί και η σχετικά ανακοίνωση ανέφερε: «Το ατύχημα έγινε εκτός πίστας. Η σήμανση σε αυτή, όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που εναρμονίζονται με τους γαλλικούς νόμους, κρίθηκαν ικανοποιητικές. Οι έλεγχοι μας απέδειξαν πως όλα εναρμονίζονταν με τους κανόνες ασφαλείας».

Παράλληλα, το μέρος της πλαγιάς όπου έγινε το ατύχημα, χαρακτηρίζεται «παρθένο», καθώς δεν είχε ούτε περάσει κάποιος από εκεί, ούτε υπήρχε σήμανση.
Δεν υπήρξε λοιπόν αμέλεια από τους υπευθύνους του χιονοδρομικού κέντρου της Μεριμπέλ, ούτε κάποιο ελάττωμα στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε ο 45χρονος – όπως τα πέδιλα του σκι που είχε νοικιάσει.

Update 10.00
Μπορεί ο Michael Schumacher να «νίκησε» την πνευμονία, όμως αυτή η πρώτη σοβαρή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη του αναπνευστικού, δε θα είναι και η τελευταία, σύμφωνα με τους ειδικούς ιατρούς. Πλέον ο Schumi είναι ευάλωτος σε τέτοιου είδους  λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των θεράποντων ιατρών. Το ανοσοποιητικό του Γερμανού είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο αφύπνισή του είναι πλέον επιβεβλημένη για να προχωρήσουν οι ιατροί στην επόμενη φάση της θεραπείας.
Παράλληλα λόγω των πολλών ημερών ακινησίας, πέρα από τα κινητικά προβλήματα που θα του έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν τραύματα στο πίσω μέρος του κορμιού του, καθώς η ακινησία οδηγεί σε αφαλάτωση των οστών και αύξηση του ασβεστίου του αίματος. Προβλήματα της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι παθολογικά κατάγματα και αμφοτερόπλευρη νεφρολιθίαση.


16/2
Update 13.30
Ο πρώην teammate του Schumacher στη Ferrari, Felipe Massa, μίλησε στον Τύπο της Βραζιλίας για τον καλό του φίλο: «Πήγα να τον δω πριν από μερικές ημέρες. Έμεινα πολύ ώρα στο πλευρό του και ένιωθα καλά που ήμουν εκεί, στο πλάι του. Έδειχνε σαν να κοιμάται, όπως κοιμάται ο οποιοσδήποτε από εμάς. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, να ξυπνήσει σύντομα και να αναρρώσει πλήρως».

Update 08.00
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Schumacher νίκησε την πρώτη ενδονοσοκομειακή λοίμωξη καθώς φέρεται να ξεπέρασε την πνευμονία που τον ταλαιπωρούσε. Αυτό θα επιτρέψει στο ιατρικό επιτελείο, να προχωρήσει και πάλι με κανονικούς ρυθμούς την προσπάθεια σταδιακής αφύπνισής του


15/2
Update 12.35
Η ενότητα «ForzaMichael» στο Ferrari.com  φιλοξενεί μήνυμα του Gary Anderson, εγνωσμένης αξίας τεχνικού που εργάστηκε στις Brabham, McLaren, Ensign, Jordan, Stewart και Jaguar. Ήταν αυτός που σχεδίασε τη Jordan-Ford 191 με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 ο Schumacher. Κι από εκείνη την εποχή, έχει πολλά να θυμάται:
«Michael, μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες που λέω στην παμπ, είναι για αυτόν τον νεαρό Γερμανό Michael Schumacher που το 1991 ήρθε στη Jordan για να κάνει ένα σύντομο τεστ στην πίστα του Σίλβερστον, πριν το ντεμπούτο του στο Σπα. Όταν μετά από τέσσερις γύρους τον φωνάξαμε πίσω στα pits και του ζητήσαμε να μην πιέζει τόσο, η απάντηση του ήταν «μα δεν πιέζω». Αποδείχθηκε πως είχε απόλυτο δίκιο όταν μας συνάρπασε όλους με την εμφάνιση του στο Σπα το Σάββατο που ακολούθησε. Όλοι ξέραμε τότε πως ένα αστέρι είχε γεννηθεί. Michael, οι σκέψεις μου αλλά και όλων όσοι ήμασταν τότε μαζί στη Jordan, είναι κοντά σε εσένα και την οικογένεια σου. Γίνε καλά σύντομα».


14/2
17.55
Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι η πνευμονία ξεπεράστηκε και συνεχίζεται κανονικά η προσπάθεια αφύπνισης του πολυπρωταθλητή της F1.

17.50
Σύμφωνα με την εφημερίδα Express της Κολωνίας, ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στον εξοπλισμό που έφερε ο Schumacher τη στιγμή του ατυχήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορητή κάμερα έπαιξε το ρόλο «σφυριού» κατά την πτώση του 45χρονου Γερμανού, σπάζοντας το κράνος που φορούσε. Τις εξετάσεις έκανε το Πανεπιστήμιο ENSA (Ecole Nationale de Ski et d’ Alpinisme) στο Σαμονί.

Αν αληθεύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο δημόσιος κατήγορος της Αλμπερβίλ, Patrick Quincy.


13/2
20.50
Η οικογένεια του Γερμανού πιλότου «αντέδρασε» στις φήμες των τελευταίων ημερών, εκδίδοντας ανακοίνωση. Σε αυτή δεν γίνεται πάντως αναφορά σε πνευμονία, αλλά στο ότι ο Schumacher συνεχίζει να είναι υπό καθεστώς αφύπνισης.

«Θέλουμε για μία ακόμη φορά να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας για τη συνεχή συμπάθεια από όλο τον πλανήτη. Οι καλές ευχές που λαμβάνουμε μας βοηθούν και είμαστε πεπεισμένοι ότι βοηθούν και τον Michael, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς προσπάθειας αφύπνισης. Όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, καμία ημέρα δεν μοιάζει με την άλλη. Ευχαριστούμε όσους αντιλαμβάνονται ότι δεν επιθυμούμε να κάνουμε γνωστές ιατρικές λεπτομέρειες, για να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή του Michael. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε να ανακοινώνουμε όποιες καθοριστικές εξελίξεις στην πορεία της υγείας του. Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αφύπνισης μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα».


12/2
13.20
Σχολιάζοντας την μακρά περίοδο που ο Schumacher βρίσκεται σε καταστολή, ο καθηγητής νευρολογίας του πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία, Jean-Marc Orgogozo, είπε στην εφημερίδα Daily Mirror: «Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που ο Michael παραμένει σε καταστολή, μειώνονται και οι πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάστασή του».

12.28
Αξίζει πάντα να σημειωθεί ένα στοιχείο που τονίζει ο Hartstein: πως η εξαιρετική φυσική κατάσταση και η άριστη κατάσταση της υγείας του Schumacher πριν το ατύχημα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας λοίμωξης.

12.25
Όπως δηλώνει μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο πρώην γιατρός της F1 Gary Hartstein, που μέχρι τώρα μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες σκέψεις βασισμένες στην πολυετή εμπειρία του και απαλλαγμένες από τη δίψα για… κλικ, η πνευμονία σε περιπτώσεις ασθενών όπως ο Schumacher, αποτελούν λογική εξέλιξη. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει «είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση». Αρνείται όμως να υποτιμήσει το όποιο αντίκτυπο μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη – εφόσον πάντα επιβεβαιωθεί από το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ ή την οικογένεια Schumacher.

12.17
Η Bild φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Heinzpeter Moecke, που είναι επικεφαλής του τμήματος επειγόντων της κλινικής «Ασκληπιός» στο Αμβούργο. Αυτός αναφέρει: «Η πνευμονία είναι σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια, καθώς περιορίζεται η παροχή οξυγόνου και ο ασθενής είναι πιο αδύναμος. Ένα υγιές άτομο, συνήθως βήχει ή καταπίνει πολλές φορές, πράγμα που προστατεύει τους πνεύμονες από λοιμώξεις. Η φαρμακευτική αγωγή για την πνευμονία, διαρκεί συνήθως 7 με 10 μέρες. Αν είναι επιτυχής, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης μετά από 3-4 μέρες. Υπάρχουν όμως και βακτήρια, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, που μπορεί να επιμηκύνουν την περίοδο κινδύνου».

12.10
Η μάνατζερ του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή και εκπρόσωπος της οικογένειας, Sabine Kehm, χρησιμοποίησε γνώριμα λόγια: «Δεν σχολιάζουμε φήμες».

12.00
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η προσπάθεια αφύπνισης του Michael Schumacher βρήκε ένα σημαντικό εμπόδιο – διαγνώστηκε πως ο Γερμανός έχει πνευμονία και δέχεται ισχυρά αντιβιοτικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα: «είναι άγνωστο αν αυτή η εξέλιξη έδωσε προσωρινά τέλος στην προσπάθεια αφύπνισης».


11/2
Update 18.20
Tις δικές του ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Schumacher στέλνει ο Lukas Podolski. Ο 28χρονος Γερμανός επιθετικός θα φορέσει στο αυριανό (12/2) ντέρμπι της Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παπούτσια που φέρουν μήνυμα προς τον πρώην πρωταθλητή της Formula 1. Τους συνδέει στενή φιλία αλλά και το κοινό πάθος για το ποδόσφαιρο και το αυτοκίνητο. Μάλιστα έχουν συμπρωταγωνιστήσει πολλές φορές σε τηλεοπτικά θέματα που αφορούν σε επιβατικά οχήματα της Mercedes.


10/2
16.00
Σειρά ενός ακόμα βετεράνου οδηγού της Formula 1, του Andrea De Cesaris, να γράψει για τον Schumi στο πλαίσιο της ενότητας «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari.
«Γεια σου Michael. Αυτό που μου έχει μείνει από εσένα, ήταν το ντεμπούτο σου ως teammate μου στη Jordan. Ο μηχανικός μου ήρθε και με ρώτησε γιατί δεν περνούσα τέρμα γκάζι από την “Eua Rouge”, μία από τις πιο δύσκολες στροφές στο καλεντάρι (σ.σ. φημισμένη στροφή στην πίστα του Σπα, στο Βέλγιο). Τον ρώτησα γιατί μου έκανε αυτή την ερώτηση μετά από μόλις μία περίοδο ελεύθερων δοκιμών, καθώς ήθελα να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι του μονοθεσίου σε αυτή την τρομακτική στροφή. Η απάντηση του ήταν: “O Michael περνάει τέρμα γκάζι”! Αυτό συνέβη στο ντεμπούτο σου στη Formula 1! Τώρα πρέπει να παλέψεις με τέρμα γκάζι σε μία εξίσου μεγάλη πρόκληση αλλά γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα και την εσωτερική σου δύναμη, ξέρω πως θα τα καταφέρεις. Τα καλύτερα σου εύχομαι, κράτα δυνατά».


9/2
Update 22.35
Συμπληρώθηκαν έξι εβδομάδες από το ατύχημα του Michael Schumacher. Μεγάλο διάστημα για να βρίσκεται σε καταστολή και όσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση περί επιτυχούς «αφύπνισής» του, τα περιθώρια στενεύουν. Ας ελπίσουμε να έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις.

Update 18.15
Ο νικητής ενός Grand Prix της F1, Jean Alesi, έγραψε το παρακάτω μήνυμα για τον Schumacher: «Αγαπητέ Michael, δεν περνάει ούτε μία μέρα σπίτι, χωρίς να συζητώ με τον γιο μου, Giuliano, για εσένα και την ανάρρωση σου στην οποία πιστεύουμε! Αναπολούμε τις φορές που κάναμε όλοι μαζί καρτ! Σε περιμένουμε και θέλουμε να σε δούμε το συντομότερο δυνατό στην ίδια πίστα, ώστε να τρέξουμε παρέα ξανά»!


8/2
Update 22.00
Η ενότητα «ForzaMichael» στο Ferrari.com δεν περιλαμβάνει μόνο μηνύματα μελών της ιταλικής ομάδας προς τον πρώην συνεργάτη τους αλλά και λόγια απλών ανθρώπων, θεατών, που αφήνουν τα σχόλια τους στις σελίδες της Scuderia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα τους και η Cinzia Curti: «Δυνατά Schumi, έλα, γύρισε κοντά μας, μου λείπει το χαμόγελο σου αλλά και το φημισμένο σου άλμα στο βάθρο των νικητών»!


7/2
Update 21.00
Το αυτοκόλλητο με το μήνυμα «KeepFightingMichael» θα παραμείνει στα μονοθέσια της Mercedes και στο επόμενο τεστ εξέλιξης, που θα διεξαχθεί 19-22 Φεβρουαρίου στο Μπαχρέιν. «Ο Schumacher είναι μέλος της ομάδας μας», δήλωσε στη Bild ο επικεφαλής της Mercedes AMG, Toto Wolff.

Update 17.45
Σειρά του μηχανολόγου Alex Cinelli να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω της ενότητας «Forza Michael» στο Ferrari.com. Ο Ιταλός έγραψε: «Τόσα πολλά συναισθήματα και τόσες σπουδαίες αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό μου. Ελπίζω να υπάρξουν και νέες τέτοιες στιγμές, όταν βελτιωθείς Michael. Αυτές τις ημέρες, σκέφτομαι συνέχεια τα λόγια που ο Ross (Brawn) συνήθιζε να σου λέει: “Έλα Michael, μπορείς να τα καταφέρεις”. Θα σε δω σύντομα, Alex»


6/2
Update 23.30
Συνεχίζουν τα μηνύματα μελών της «οικογένειας» της Ferrari προς τον Schumi, μέσω της ενότητας «ForzaMichael» στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της ιταλικής μάρκας. Ο μηχανικός, Giuseppe Rizzo, έγραψε: «Σε σκέφτομαι και σκέφτομαι έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ένα πρωταθλητή στις πίστες αλλά πάνω απ’ όλα τζέντλεμαν. Michael, έχεις κερδίσει πολλούς αγώνες, πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα και είσαι πραγματικός θρύλος της Formula 1. Τώρα πρέπει να κερδίσεις τη πιο σκληρή σου μάχη. Περαστικά σου. Ευχές από καρδιάς, Beppe».

Update 20.35
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ διέψευσε τη μακάβρια φήμη που κυκλοφόρησε στο twitter ότι ο Schumacher απεβίωσε.


5/2
Update 20.55
Σύμφωνα με το BBC, η σύζυγος του Michael Schumacher, Corinna, ενώ τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες κοιμόταν σε ξενοδοχείο κοντά στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύεται ο σύζυγός της, πλέον διανυκτερεύει στο σπίτι της οικογένειας στο Γκλαντ της Ελβετίας. Δεδομένου πως αυτό απαιτεί να καλύπτει καθημερινά απόσταση 175 χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο, είναι σημάδι πως οι εξελίξεις στην πορεία της υγείας του Michael, παρά τη προσπάθεια σταδιακής του αφύπνισης, είναι κάθε άλλο παρά ραγδαίες.

Update 20.00
Η σειρά του μηχανολόγου της Ferrari, Giuliano Salvi, να γράψει το δικό του μήνυμα στην ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της ιταλικής ομάδας: «Μία ημέρα θα θυμάσαι με ηρεμία τις στιγμές αυτές, ως κάτι παρόμοιο με μία βουτιά στην εσωτερική μίας στροφής ή έναν αγώνα όπου όλα ακόμα είναι ανοιχτά. Μέχρι τότε, σου στέλνω από καρδιάς τις καλύτερες ευχές».

4/2
Update 12.00
Μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης Πέμπτης (30/1) από την οικογένεια Schumacher, όπου επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής αφύπνισης του Michael, δεν έχει υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα αυτής. Χαρακτηριστική και η «σιγή» στην επίσημη ιστοσελίδα του Γερμανού – το τελευταίο μήνυμα στην οποία ήταν στις 18/1.

Update 11.50
Σειρά του Ercole Colombo να μοιραστεί το μήνυμα του προς τον Schumi, στο πλαίσιο της ενότητας «ForzaMichael» στο Ferrari.com. Ο Ιταλός φωτογράφος που έχει απαθανατίσει πολλές στιγμές θριάμβου του Schumacher με τα κόκκινα, γράφει: «Αγαπημένε Michael, σε έχω φωτογραφίσει χιλιάδες φορές στις πίστες του κόσμου. Τα άλματα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αρχής γενομένης από τη Μόντσα το ’96, έγιναν σήμα κατατεθέν σου για τόσες νίκες και τίτλους. Σε σκέφτομαι και ελπίζω να πάρω την καλύτερη φωτογραφία – εσένα να χαμογελάς ξανά μπροστά από τον φακό μου»!


3/2
Update 11.15
Ο μηχανολόγος της Ferrari, Luigi Fraboni, γράφει στην ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari: «Γεια σου Michael, η συνεργασία μαζί σου ήταν πάντα σπουδαία και τονωτική. Ήσουν πάντα πολύ κοντά μας και έδειχνες πως αγαπούσες την ομάδα σα να ήταν η οικογένειά σου. Αυτή τη φορά, νιώθουμε εμείς κοντά σου και ξέροντας την ανταγωνιστικότητα σου, πιστεύουμε πως θα τα καταφέρει,“Frabo”».


2/2
Update 12.20
Σειρά του μηχανολόγου της Scuderia, Diego Ioverno, να γράψει το μήνυμα του προς τον Schumacher στην ενότητα «ForzaMichael» στο Ferrari.com. Ο Ιταλός αναφέρει: «Γερά Michael! Αν κάποιος μπορεί να τα καταφέρει, αυτός είσαι εσύ. Πάλεψε για να γυρίσεις κοντά σε αυτούς που σε αγαπάνε και να τους κάνεις ευτυχισμένους με την παρουσία σου. Όλοι ξέρουμε το μέταλλο από το οποίο είσαι φτιαγμένος, πόσο πεισματάρης είσαι. Ποτέ δεν σου άρεσε να χάνεις, ούτε στην πίστα αλλά ούτε και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Τώρα, αυτός, είναι ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής σου».

Update 11.40
Μετά τα ευχάριστα νέα τη έναρξης της προσπάθειας σταδιακής αφύπνισης του Michael Schumacher, o πρώην γιατρός της F1, Gary Hartstein, τοποθετήθηκε ξανά μέσω του blog του (σ.σ. ίσως διαβάσατε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του για όλα τα σενάρια της… επόμενης ημέρας), εξηγώντας τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία και γιατί αποτελεί πολύ ευχάριστη είδηση!

Ο Βρετανός αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ιδανικό είναι ο Michael να αρχίσει να θέλει να αναπνέει μόνος του, χωρίς μηχανική υποστήριξη. Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να αρχίσει να δείχνει ουσιαστική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γύρω του. Να ακολουθεί απλές εντολές, να ακολουθεί με το βλέμμα. Έχω ακούσει, από ανεπιβεβαίωτες όμως πηγές, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (η διπλή χρήση της λέξης «ανεπιβεβαίωτες» δεν έγινε τυχαία) πως ο Michael τα έχει ήδη κάνει αυτά! Αν είναι αλήθεια, είναι απίστευτα θετική εξέλιξη. Πρέπει λοιπόν να ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες».

Διαβάστε όλα όσα έγραψε ο Hartstein, πατώντας εδώ.


1/2
Update 11.25
Σειρά του μηχανικού Maurizio Ravazzini να γράψει στην ενότητα «Forza Michael» στο Ferrari.com: «Michael, είσαι ο σπουδαίος μας πρωταθλητής, με τον οποίο κατακτήσαμε τα πάντα. Ξέρεις όμως πως πρέπει τώρα να κερδίσεις αυτό τον αγώνα. Όπως τότε, έτσι και τώρα είμαστε στο πλευρό σου, σαν μία ενωμένη ομάδα. Έχουμε πίστη. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς, πάρε την pole και κέρδισε αυτό τον αγώνα».


31/1
Update 23.20
Ο δοκιμαστής της Ferrari, Pedro de la Rosa, μοιραζόταν τις ίδιες ανησυχίες με τον Schumacher σχετικά με τα επίπεδα της ασφάλειας στη Formula 1 και μέσω του GPDA είχαν δουλέψει πολύ σε αυτό τον τομέα. Τώρα, ο Ισπανός στέλνει το δικό του μήνυμα στον Γερμανό φίλο του!

11.45
H ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari περιλαμβάνει ένα… «ιδιαίτερο» μήνυμα. Προέρχεται ένα άτυπο μέλος της ιταλικής ομάδας, πολύ αγαπημένο όμως στον Schumacher. Τη Rossella Giannini, την περίφημη «Mama Rossella» του Schumi που διατηρεί το Ristorante Montana στο Μαρανέλο. Η ιταλίδα γράφει: «Διαβάζω κάθε λίγο και λιγάκι το μήνυμα που μας έστειλες τα Χριστούγεννα και η καρδιά μου σπαράζει. Έχω τόσα πολλά να σου πω. Ξέρεις πως υπάρχει πάντα ένα τραπέζι εδώ να σε περιμένει και σε αυτό το τραπέζι, θέλω να καθίσουμε μαζί να σου τα πω. Σε αγαπώ και σε περιμένουμε αγαπημένε μας φίλε».

11.22
Το μήνυμα «Συνέχισε να μάχεσαι Michael» εξακολουθεί να κοσμεί τα μονοθέσια της Mercedes, εδώ στη W05 του Nico Rosberg.

#KeepFighitingMichael

11.00
Στα paddock της Χερέθ όπου διεξάγονται οι δοκιμές εξέλιξης της Formula 1, τα χθεσινά νέα έφεραν αισιοδοξία. Στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η πρωταθλήτρια Red Bull Racing έγραψε: «Μετά τις χθεσινές, θετικές εξελίξεις, οι σκέψεις όλων μας είναι με τον Michael Schumacher και την οικογένεια του».


30/1
Update 14.15
Πρέπει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για τις περαιτέρω λεπτομέρειες που αναφέρει το ρεπορτάζ της Equipe. Ότι δηλαδή ο Schumacher ανοιγόκλεισε τα μάτια του και πως ανταποκρίνεται θετικά στην προσπάθεια «αφύπνισης».

Update 13.45
Ανακοίνωση της οικογένειας Schumacher ουσιαστικά επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Equipe αφού παραδέχεται πως έχει ξεκινήσει η προσπάθεια σταδιακής «αφύπνισης» του Michael.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η οικογένεια του Michael Schumacher ζητά ξανά να σεβαστείτε τις προσωπικές της στιγμές και το ιατρικό απόρρητο, ώστε να μην αποσπάται το ιατρικό επιτελείο από τις προσπάθειες που κάνουν να αναρρώσει ο Michael. Παράλληλα, η οικογένεια θα ήθελε να εκφράσει την ειλικρινή της εκτίμηση για τη συμπάθεια που λαμβάνει από κάθε άκρη του κόσμου.
Η νάρκωση του Michael μειώνεται σταδιακά ώστε να αρχίσει η διαδικασία αφύπνισής του, που όμως μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο. Για την προστασία της οικογένειας, είχε συμφωνηθεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, να ανακοινωθεί αυτή η πληροφορία όταν η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν. Σημειώνουμε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση».

Update 12.22
Ένας άλλος φίλος από τα παλιά, o teammate του Schumacher στα χρόνια κυριαρχίας της Ferrari, Rubens Barrichello, ανέβασε αυτή τη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.

«Πίεσε, πίεσε… Πάλεψε σκληρά», αναφέρει στο σχετικό post ο Βραζιλιάνος.

Update 12.00
Το δικό του σχόλιο για την κατάσταση του επί χρόνια συνεργάτη του και καλού του φίλου, έκανε ο πάλαι ποτέ επικεφαλής της Ferrari στα χρόνια της αυτοκρατορίας της αλλά και επικεφαλής της Mercedes κατά την επιστροφή του Schumacher στη Formula 1, Ross Brawn: «Απ’ ότι μαθαίνω, είναι σε σταθερή κατάσταση, δεν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις και όλοι μας ελπίζουμε και προσευχόμαστε για την ανάρρωσή του».

Update 11.45
Το μήνυμα του Piero Ferrari, γιου του αείμνηστου Enzo και αντιπροέδρου της ιταλικής εταιρείας, στην ενότητα «Forza Michael» στο website της Scuderia: «Αγαπητέ Michael, έχοντας περάσει τόσα χρόνια στη Ferrari, έγινες ένας από εμάς. Μας συνάρπαζες συχνά, μας έφερες μεγάλες χαρές αλλά η μεγαλύτερη δεν έχει έρθει ακόμα. Θα είναι να σε δούμε ξανά στο Μαρανέλο, να έρθεις να συναντήσεις τη δεύτερη οικογένειά σου, αυτή της Ferrari. Σε περιμένουμε…».


29/1
Update 15.25
Το BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Schumacher, Sabine Kehm, η κατάσταση του 45χρονου Γερμανού παραμένει «σταθερή». Παράλληλα χαρακτήρισε «εικασία» τις φήμες ότι οι γιατροί ετοιμάζονται να βγάλουν από την καταστολή τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1.

Update 15.15
Από την πρώτη επαφή του Sebastian Vettel με τους εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο των δοκιμών εξέλιξης της F1 στη Χερέθ, δεν θα μπορούσε να λείψει αναφορά στον Schumacher.

«Παραμένω σοκαρισμένος όπως όλοι, προσεύχομαι και ελπίζω πως θα γίνει ένα θαύμα και θα αναρρώσει σε βαθμό που να είναι ο άνθρωπος που γνωρίζαμε πριν το ατύχημα»,  ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός. Διαβάστε όλες του τις δηλώσεις σχετικά πατώντας εδώ.

Update 14.30
Η Sabine Kehm, εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, έσπευσε να απαντήσει στη φημολογία που ξέσπασε μετά το δημοσίευμα της Equipe που σας παραθέσαμε λίγο νωρίτερα. Η Γερμανίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τονίζω εκ νέου πως κάθε τοποθέτηση σχετικά με την υγεία του Michael που δεν προέρχεται από τους θεράποντες ιατρούς του στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ ή από εμάς, θα πρέπει να μη θεωρείται ως τίποτα περισσότερο από μία φήμη. Και επαναλαμβάνω, πως δεν θα σχολιάζουμε φήμες».

Update 14.10
Ο Niki Lauda είναι ένας οδηγός που έχει βρεθεί στην «άλλη πλευρά». Στο τρομακτικό του ατύχημα στο Νίρμπουργκρινγκ το 1976, ξεγέλασε το θάνατο καθώς βγήκε από το φλεγόμενο μονοθέσιο του. Παρότι η φωτιά άφησε ανεξίτηλα πάνω του τα σημάδια της, ως πραγματικός πρωταθλητής ανάρρωσε σε χρόνο ρεκόρ, επέστρεψε στις πίστες κατακτώντας μάλιστα ξανά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ένα παράδειγμα που θα θέλαμε να ακολουθήσει και ο Schumacher, κερδίζοντας αυτή την μάχη.

Ο αυστριακός οδηγός έστειλε το δικό του μήνυμα στον Schumi: «Michael, κάθε μέρα παρακολουθώ την πορεία της υγείας σου και κάθε μέρα βρίσκομαι κοντά σου. Ελπίζω να μπορέσω να μπορέσω να σου μιλήσω»!

Update 14.00
H Equipe φιλοξενεί και τις απόψεις του Jean-Luc Truelle, που έχει διατελέσει επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Foch. Σύμφωνα με τον Γάλλο, σε αυτό το στάδιο, καθώς η καταστολή του οργανισμού μειώνεται σταδιακά, η πλέον θετική εξέλιξη θα είναι ο ασθενής να μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές εντολές όπως: «άνοιξε τα μάτια», «κλείσε τα μάτια», «άνοιξε το στόμα», «κούνησε το χέρι σου» κτλ. Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Schumacher φέρεται να ανταποκρίνεται σε αυτές τις εντολές! Βέβαια θα πρέπει για μία τόσο σημαντική εξέλιξη, να περιμένουμε κάποια επίσημη ενημέρωση προτού τη θεωρήσουμε αληθινή. Πάντως ο Truelle τόνισε πως «ακόμα και σε περίπτωση επιτυχούς αφύπνισης, με θετική ανταπόκριση, οι πρώτοι δύο μήνες θα είναι μήνες σύγχυσης ενώ είναι αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για το βαθμό της ανάρρωσής του. Σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι, αυτή μπορεί να απαιτεί ακόμα και χρόνια».

Update 13.50
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Equipe, οι γιατροί ετοιμάζονται να «ξυπνήσουν» τον Schumacher. Ο Γερμανός βρίσκεται πάνω από ένα μήνα σε καταστολή – διάστημα που κρίνεται ήδη μεγάλο. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, τον υπέβαλαν σε τεστ σωματικών αντιδράσεων, με τα αποτελέσματα να κρίνονται θετικά.

Update 11.00
«Συνέχισε να μάχεσαι Michael», λέει το μήνυμα που κοσμεί τη Mercedes W05 στις δοκιμές εξέλιξης της F1 στην πίστα της Χερέθ.

Ο Schumacher μπορεί να έχει σταματήσει την αγωνιστική δράση στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, διατηρεί όμως ρόλο δοκιμαστή στα σπορ μοντέλα της γερμανικής μάρκας ενώ είναι και το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής της καμπάνιας.


28/1
Update 18.15
Ενώ το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με την πορεία της υγείας του Schumacher, o πρώην γιατρός της F1, Gary Hartstein, συνεχίζει να μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του. Σε νέο Blog, αναλύει τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα για τον Michael Schumacher. Και δυστυχώς, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, τα σενάρια, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Update 18.00
Όπως και στη Mercedes W05, έτσι και στη Ferrari F14T του Kimi Raikkonen, υπήρχε μήνυμα συμπαράστασης προς τον Schumacher: «ForzaMichael»!

Update 11.30
Οι δοκιμές εξέλιξης της Χερέθ ξεκίνησαν και πάνω στις Mercedes W05 υπάρχει μήνυμα συμπαράστασης προς τον Schumacher!

Update 01.20
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Blick, δημοσιογράφοι –κυρίως- από τη Γερμανία, έχουν λάβει προειδοποιητικές επιστολές από δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια Schumacher, με στόχο την αποτροπή δημιουργίας/αναπαραγωγής αβάσιμων φημών για την υγεία του Michael.


27/1
Update 23.00
Όλες οι ομάδες της Formula 1 βρίσκονται στη Νότια Ισπανία και την πίστα της Χερέθ, όπου ξεκινούν οι χειμερινές δοκιμές εξέλιξης. Οι μηχανικοί της Ferrari, πέρασαν το δικό τους μήνυμα προς τον Michael Schumacher….

Update 10.45
Ο νυν μηχανικός αγώνα του Fernando Alonso, Andrea Stella, γράφει σήμερα στην ενότητα «ForzaMichael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari για τον Schumacher:
«Michael, φίλε και αδερφέ. Μετά από τόσες δοκιμές και αγώνες, ακόμα κι όποτε νόμιζα πως επιτέλους σε είχα μάθει καλά, έβρισκες πάντα τον τρόπο να με ξαφνιάσεις με τις απίστευτες ικανότητες σου ως οδηγός αλλά και ως άνθρωπος. Μπορούσες να ξαφνιάσεις σε κάθε σπουδαία αθλητική πρόκληση αλλά και με την αμέριστη προσοχή που έδινες σε κάθε έναν στην ομάδα. Ειδικά πρόσφατα, περισσότερο από ποτέ, έρχονται στο μυαλό μου πολλές κοινές μας στιγμές. Από τις φωτογραφίες που αγκαλιαζόμασταν μετά από μία νίκη, τα πόστερ στο εργοστάσιο που μου τραβούν το βλέμμα, τις αναμνήσεις συναδέλφων που μοιράζονται το τι σήμαινε η παρουσία σου στο Μαρανέλο ή η τηλεμετρία ενός πολύ γρήγορου γύρου σου, που έχω στον τοίχο του σπιτιού μου. Απέδειξες πως μπορούσες πάντα να σηκώσεις τον πήχη λίγο ψηλότερα, χωρίς να το βάλεις ποτέ κάτω. Περιμένουμε όλοι να μας εκπλήξεις για μία ακόμα φορά, σε αυτή τη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζεις. Είσαι στο μυαλό όλων μας, με όλη μας την αγάπη…».


26/1
Update 19.35
Η κυριακάτικη εφημερίδα «Journal du Dimanche» – επικαλούμενη ανώνυμες ιατρικές πηγές – υποστηρίζει ότι από την περασμένη Τρίτη (21 Ιανουαρίου) οι γιατροί επιχειρούν να βγάλουν σταδιακά τον Schumacher από την καταστολή. «Εντελώς εσφαλμένη» χαρακτήρισε την πληροφορία ο νευροχειρουργός και οικογενειακός φίλος του 45χρονου Γερμανού, Gerard Saillant.

Update 18.30
Εκατοντάδες υποστηρικτές του Schumacher, έκαναν… πορεία υποστήριξης προς τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, στην πίστα του Σπα στο Βέλγιο. Εκεί όπου ο Γερμανός έχει πανηγυρίσει έξι νίκες – περισσότερες από κάθε άλλο οδηγό.

Φωτογραφίες από τον χρήστη BravoFernandoF1 στο twitter.

Update 12.00
Το σημερινό μήνυμα στην ενότητα «ForzaMichael» στο Ferrari.com, έρχεται από τον μηχανικό Francesco Uguzzoni: «Αγαπημένε Michael, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους περισσότερους ανθρώπους και κάποιες ξεχωριστές προσωπικότητες. Εσύ είσαι μία από αυτές, ένας άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά σε ότι κάνει, λέει και στο πως φέρεται. Βρίσκεσαι διαρκώς σε έναν ωκεανό αλλαγής. Κερδίσαμε τόσα μαζί και τώρα καλείσαι να κερδίσεις ξανά. Η φιλία σου είναι ένα ξεχωριστό δώρο. Θα σε δω σύντομα Michael».


25/1
Update 13.00
Λίγες ώρες πριν την παρουσίαση της νέας Ferrari F14T, έρχεται το μήνυμα του δικού μας, Νικόλα Τομπάζη, επικεφαλής σχεδιασμού στην ιταλική ομάδα, με αποδέκτη τον Schumacher. O Έλληνας τεχνικός αναφέρει στην ενότητα «ForzaMichael» στο Ferrari.com: «Αγαπητέ Michael, λείπεις πολύ σε όλους μας εδώ στη Ferrari. Τόσο για όσα πέτυχες με τα μονοθέσια μας, όσο και για το προσωπικό στοιχείο που έφερες στην ομάδα. Όλοι ξέρουμε πως μπορείς να τα καταφέρεις. Ελπίζω να σε δω να χαμογελάς σύντομα! Μία αγκαλιά από εμένα!».


24/1
Update 20.00
Το σημερινό μήνυμα συμπαράσταση από την οικογένεια της Ferrari προς τον Schumacher, έρχεται από τον Claudio Bisi από το τμήμα συναρμολόγησης μονοθεσίου της Scuderia, που έγραψε στην ενότητα «Forza Michael»: «Γεια σου Michael. Μοιραστήκαμε τόσες νίκες και επιτυχίες και τώρα, περισσότερο από ποτέ, θέλουμε να σε δούμε να παίρνεις τη σπουδαιότερη νίκη απ’ όλες».


23/1
Update 18.45
Σειρά του Pietro Timpini να γράψει για τον Schumacher στην ενότητα «Forza Michael» στο website της Ferrari. Ο μηχανικός που έκανε τους ανεφοδιασμούς στο κόκκινο μονοθέσιο, τόνισε: «Michael, γοργά περαστικά. Σε περιμένουμε όλοι, να βλέπουμε παρέα αν θα καταφέρει ποτέ κάποιος να καταρρίψει τα ρεκόρ σου – πράγμα που δεν πιστεύω πως θα συμβεί ποτέ. Θα κερδίσεις κι αυτή τη μάχη. Είσαι το Νο1 και σε αγαπώ».

Update 14.30

Τα απαισιόδοξα δημοσιεύματα συνεχίζονται, αυτή τη φορά γίνεται λόγος από το αυστριακό format.at, για σύνδρομο Apallic. Δηλαδή πως ο Schumacher ενδεχομένως βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού». Το λεγόμενο PVS (Persistent Vegative State) μπορεί να διαγνωστεί μετά από την τέταρτη εβδομάδα καταστολής (σ.σ. ο Schumacher διανύει την τέταρτη – συγκεκριμένα την 26η ημέρα από το ατύχημα) ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μόνιμη (Permanent Vegative State) αν δεν περάσουν 12 μήνες. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ποσοστό ασθενών που ξεπερνούν τέτοιους τραυματισμούς, παρότι έχουν μείνει σε κώμα ένα μήνα, ανέρχεται στο περίπου 50%. Αντίθετα, αν η περίοδος καταστολής φτάσει τον ένα χρόνο, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ανάκαμψης.

Update 10.00
Ο καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό, Jean-Marc Orgogozo, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που περνάει και ο Schumacher παραμένει σε κώμα, μειώνονται οι πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάσταση του».


22/1
Update 12.15
Σήμερα η ενότητα «Forza Michael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari, φιλοξενεί μήνυμα του Luca Baldisseri, που παλαιότερα ήταν επικεφαλής μηχανολόγος στην πίστα αλλά και υπεύθυνος στρατηγικής, πριν περάσει από το 2010 στο ρόλο του υπεύθυνου της Ακαδημίας Νέων Οδηγών:  «Michael, δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πίσω στο 2000, ήρθες και μου είπες ενθαρρυντικά λόγια μετά από προβλήματα που είχαμε με το μονοθέσιο μας στο Σπα. Το μήνυμα που ήθελες να περάσεις ήταν ξεκάθαρο – ποτέ μη το βάζεις κάτω. Τώρα είμαι εγώ αυτός που σου το λέει. Θέλουμε να δούμε ξανά τον παλιό Michael!
Θα ειδωθούμε σύντομα, Luca».


21/1
Update 23.20
Θα υπάρξει νέα συνέντευξη Τύπου από τους θεράποντες ιατρούς του Schumacher την προσεχή Παρασκευή 24/1; Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Paris Match ναι, όμως ο δημοσιογράφος της γερμανικής Welt, Simon Pausch, υποστηρίζει ότι η εκπρόσωπος της οικογένειας του επτάκις πρωταθλητή της F1 αρνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

Update 14.10
Σειρά του Felipe Massa να στείλει το δικό του μήνυμα στον καλό του φίλο, μέσω της ενότητας «Forza Michael» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari: «Αγαπημένε Michael, καλέ μου φίλε, με έχεις βοηθήσει τόσο πολύ στην καριέρα μου και προσεύχομαι κάθε μέρα για εσένα. Έτρεξα στον αγώνα καρτ που διοργανώνω, με το όνομά σου στο κράνος μου και θέλω να σε δω, πιο δυνατό από ποτέ. Σου στέλνω μία μεγάλη αγκαλιά».

Update 10.15
Από καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνεται φημολογία που ήθελε τους γιατρούς να επιδίωξαν ανεπιτυχώς να «ξυπνήσουν» τον Schumi από το τεχνητό κώμα. Όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις τις τρεις και πλέον εβδομάδες που προηγήθηκαν, θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο μόνο ότι προέρχεται από τα χείλη του ιατρικού επιτελείου του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ ή από της εκπροσώπου του Γερμανού, Sabine Kehm.


20/1
Update 21.28
Συνέχεια στα μηνύματα μελών της ομάδας της Scuderia Ferrari προς τον πάλαι ποτέ συνεργάτη και πάντα φίλο, Michael Schumacher. Σειρά έχει ο Mattia Binotto που έχει πλέον το ρόλο του επικεφαλής του τμήματος συναρμολόγησης: «Τις τελευταίες ημέρες, κοιτούσα παλιές φωτογραφίες, θυμόμουν όλα τα ρεκόρ που πετύχαμε μαζί. Εντός κόκπιτ Michael, δεν χάριζες ούτε… ίντσα στους αντιπάλους σου ενώ στις τεχνικές μας συσκέψεις, δεν υπήρχε τίποτα που να παραμελούσες. Ερχόσουν πάντα πρώτος σε αυτές. Όταν κάναμε καρτ, δεν λυπόσουν κανέναν. Όταν παίζαμε ποδόσφαιρο, ήσουν πάντα δίπλα στη μπάλα, ήσουν ο πρωταθλητής μας. Τώρα, είμαι σίγουρος πως όπως πάντα, δεν θα το βάλεις κάτι και θα κερδίσεις ξανά. Forza Michael, θα τα πούμε σύντομα»…

Update 20.08
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Michael Schumacher, έχει αναρτηθεί νέο μήνυμα από την οικογένεια του, ευχαριστήριο προς όλους εκείνους που εκφράζουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους.

Το μήνυμα αναφέρει:
«Σας ευχαριστούμε όλους τόσο πολύ!
Είμαστε βαθιά συγκινημένοι απ’ όλα τα μηνύματα για ταχεία ανάρρωση του
Michael. Μας δίνουν δύναμη. Σας ευχαριστούμε όλους πολύ! Ευχαριστούμε το Fanclub στο Κέρπεν, τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Κολωνίας και της Σάλκε, καθώς και όλα τα υπόλοιπα fan groups και όσους από καρδιάς στηρίζουν τον Michael. Όπως όλοι ξέρουμε, είναι μαχητής και δεν θα το βάλει κάτω!»

Update 10.15
Η ενότητα «Forza Michael» που έχει δημιουργήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ferrari, φιλοξενεί αυτή τη φορά μήνυμα του Gino Rosato, μηχανικού της Scuderia στα χρόνια του Schumacher:
«Michael! Τι λόγια να βρω. Έμαθες στον κόσμο τι σημαίνει επιμονή, σκληρή δουλειά και “δεν τα παρατάω ποτέ”. Είσαι “ο καλύτερος όλων των εποχών”. Οι αναμνήσεις που έχω ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο μαζί σου, είναι αναμνήσεις από τη συμμετοχή μου σε σπουδαία επιτεύγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήμασταν ένα, η δική σου ομάδα της Ferrari, οι άνθρωποι σου, η δεύτερή σου οικογένεια. Είμαστε ακόμα στο πλευρό σου, με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά, με τις προσευχές μας, τις σκέψεις μας και νιώθουμε πως αν κάποιος μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά, αυτός είσαι εσύ φίλε μου. Είμαστε εδώ μαζί σου, όπως τις παλιές καλές μέρες, όλοι μας. Ο Θεός να σε βοηθήσει, σε αγαπώ, το φιλαράκι σου».


19/1
Update 15.20
Μπορεί στη Bundesliga, τη πρώτη ποδοσφαιρική κατηγορία της Γερμανίας, να υπάρχει η χειμερινή διακοπή, πολλές ομάδες όμως δίνουν φιλικούς αγώνες. Σε έναν από αυτούς, ανάμεσα στην Κολωνία και τη Σάλκε, οι ποδοσφαιριστές πέρασαν το δικό τους μήνυμα προς τον Schumacher, με αυτό το πανό που είχε ετοιμάσει η τοπική ομάδα σε συνεργασία με το Fan Club του άτυχου οδηγού στο Κέρπεν.

Το πανό αναφέρει: «Καλή ανάρρωση! Μπορείς να τα καταφέρεις Michael

Update 08.00
Κάθε ημέρα που περνάει, τα πράγματα γίνονται ολοένα και δυσκολότερα για την κατάσταση του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή….
“Το οτι δεν τον ξυπνάνε, πολύ πιθανόν σημαίνει οτι δεν έχει βελτιωθεί η κατάστασή του” δήλωσε μεταξύ άλλων ο ειδικός νευροχειρουργός Κος Κώστας Βλάχος στην καθημερινή εκπομπή Men + Speed των Τάκη Τρακουσέλλη και Τάκη Πουρναράκη στον Alpha 989 (16:00 – 18:00).

Για να ακούσετε όλη τη συνέντευξη πατήστε εδώ.

18/1
Update 19.00
Όπως ανακοίνωσε η Ferrari, αποφάσισε να μαζέψει όλα τα μηνύματα συμπαράστασης πως τον άτυχο Michael που έχουν γραφτεί στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας μία «ειδική έκδοση» που θα παρουσιάζει την υποστήριξη των tifosi.

Update 18.50
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ferrari αναρτήθηκε ένα μήνυμα με αποδέκτη τον Schumi και αποστολέα τον Giuseppe d’ Agostini, τον μηχανολόγο και επί 11 χρόνια συνεργάτη του στη Scuderia. Αυτό αναφέρει: «Σε μία ομάδα η νίκη ανήκει σε όλους και εσύ αγαπητέ μου Michael μας βοήθησες να κερδίσουμε τόσες πολλές φορές. Αυτή τη φορά, όλοι στην ομάδα θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε εσένα να κερδίσεις, με τη αγάπη και τη δύναμή μας».

Update 10.45
«Αφύσικο να είναι 20 μέρες σε κώμα ο Schumacher», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νευροχειρουργός Κος Κώστας Βλάχος. Για να διαβάσετε και να ακούσετε όσα είπε ο ειδικός σε τέτοιους τραυματισμούς στην καθημερινή εκπομπή Men & Speed των Τάκη Τρακουσέλλη και Τάκη Πουρναράκη στον Alpha 989 (16:00 – 18:00), πατήστε εδώ.


17/1
Update 17.10
Μετά από αρκετές ημέρες, υπήρξαν κάποια νέα για τον Schumacher. Η εκπρόσωπος της οικογένειας του 45χρονου Γερμανού, Sabine Kehm, χαρακτήρισε «σταθερή» την κατάσταση της υγείας του. «Η οικογένεια του Michael έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ιατρική ομάδα και είναι πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά που κάνει», αναφέρει η Kehm. Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι απλά εικασίες όσα ακούγονται και δεν προέρχονται από επίσημα χείλη.

Update 15.25
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του Michael Schumacher το τελευταίο 24ωρο. Το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και αν οι θεράποντες ιατροί του Γερμανού επιχειρήσουν να τον βγάλουν από την καταστολή, το σχετικό νέο θα γίνει γνωστό μετά από αρκετές ημέρες.


16/1
Update 19.10
Μια διαφορετική ζωή θα είναι αναγκασμένος να ζήσει ο Μίκαελ Σουμάχερ αν καταφέρει και επανέλθει δήλωσε ο Dr Richard Greenwood, ειδικός στις βλάβες του εγκεφάλου, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Λονδίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph».

Update 17.10
Την αισιοδοξία του ότι ο Schumacher θα βγει νικητής από το δυσκολότερο αγώνα της ζωής του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της FIA. «Ο Michael είναι μαχητής. Γνωρίζω καλά την ενέργεια που διαθέτει, το κουράγιο και την επιμονή του. Πιστεύω αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά, τη στιγμή που η μοίρα διστάζει», δήλωσε ο Jean Todt στο περιθώριο εκδήλωσης της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC στο Μόναχο.

Update 14.05
Σε στήλη του στο Autosport, ο Αμερικάνος καθηγητής αναισθησιολογίας Gary Hartstein, εξηγεί με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί τη σοβαρότητα των τραυμάτων του Schumacher. Ο 59χρονος γιατρός διαδέχτηκε στον ρόλο του γιατρού της F1 τον αείμνηστο νευροχειρουργό Sid Watkins το 2005. Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ.


Update 22.20
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Zurich Tagesanzeiger που επικαλείται πηγές εντός του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, φέρεται οι γιατροί να αφαίρεσαν ένα μικρό κομμάτι του κρανίου του Schumacher, για να μειώσουν περαιτέρω και να σταθεροποιήσουν την πίεση στον εγκέφαλο του. Ενδιαφέρουσα όμως η τοποθέτηση του Ελβετού νευροχειρουργού, Frederic Rossi, που τόνισε πως αυτή η επιλογή, κρύβει και κινδύνους όπως πρήξιμο ή περαιτέρω αιμορραγία, σε περίπτωση που δεν είναι απολύτως επιτυχημένη η επέμβαση.

Update 22.10
Πρέπει πάντως να ξεκαθαρίσουμε, πως από την πλευρά του νοσοκομείου, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα.

Update 22.05
Ο επικεφαλής του τμήματος επειγόντων του Ασκληπιείου του Αμβούργου (Asklepios Clinic), Heinz-Peter Moecke, μίλησε στην εφημερίδα Bild για το ενδεχόμενο προσπάθειας «επαναφοράς» του Γερμανού, επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1: «Όσο νωρίτερα βγει από τη καταστολή, τόσο πιθανότερο είναι να κάποιες ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα».

Update 12.00
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να «ξυπνήσει» τον Michael Schumacher από το τεχνητό κώμα.


14/1
Update 23.15
Καμία αλλαγή δεν έχει καταγραφή τις τελευταίες ημέρες στην κατάσταση της υγείας του Michael Schumacher. Μέσω γραπτού μηνύματος στο γαλλικό πρακτορείο AFP, η εκπρόσωπος της οικογένειας του Γερμανού πιλότου, Sabine Kehm, ανέφερε ότι δε γνωρίζει «πότε θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το ιατρικό επιτελείο στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ».


13/1
Update 14.00
«Ήταν γραφτό της μοίρας του. Αυτή είναι υπαίτια και κανένας άλλος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην οδηγός Formula 1, Gerhard Berger. Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του Αυστριακού εδώ.

Update 13.35
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild, οι γιατροί του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ κάνουν συνεχείς εξετάσεις, προσπαθώντας να εξακριβώσουν ποιοι τομείς του εγκεφάλου του Michael Schumacher παραμένουν λειτουργικοί και ποιοι έχουν επηρεαστεί από το ατύχημα.

Update 12.20
Ένας ακόμα πρώην πιλότος της Formula 1, μίλησε για τον Michael Schumacher. O λόγος για τον νικητή ενός GP, Jean Alesi, που σε συνέντευξη του στο RMC όχι μόνο μετέφερε τις ευχές του αλλά ήταν και αρκετά καυστικός αναφερόμενος στον Philippe Streiff: «Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για τον Michael και ελπίζουμε πως η κατάσταση της υγείας του θα βελτιωθεί. Θέλω όμως να πω και πως είμαι πολύ απογοητευμένος από έναν άλλο Γάλλο οδηγό, που εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση του Schumacher για να βρεθεί στο επίκεντρο των ΜΜΕ. Πρέπει να σεβαστούμε την οικογένεια του και να αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν απροβλημάτιστα τη δουλειά τους».


Διανύουμε ήδη την δέκατη-έκτη ημέρα από το ατύχημα που είχε στις 29/12 ο Γερμανός, κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις. Και είναι τώρα, που το ευρύ κοινό αντιλαμβάνεται όσο έλεγαν εξ αρχής οι γιατροί – πως το πιθανότερο δηλαδή σενάριο, αφορά μακρά αναμονή και ελπίδα σε ένα θαύμα.

Ο Schumacher που όπως απέδειξε η εισαγγελική έρευνα των γαλλικών αρχών, έκανε σκι εκτός πίστας, έχασε την ισορροπία του χτυπώντας σε βράχο κρυμμένο από μαλακό χιόνι και χτύπησε με το κεφάλι σε άλλο βράχο, που βρισκόταν οκτώ μέτρα εκτός της πίστας στο θέρετρο της Μεριμπέλ.

Το κράνος που φορούσε και έσπασε στα δύο αλλά και η άμεση βοήθεια που είχε, του επιτρέπουν να δίνει ακόμα τον αγώνα αυτό – τον σημαντικότερο της ζωής του. Έχουν προηγηθεί 91 νίκες στον μαγικό κόσμο της Formula 1 και όλοι ελπίζουμε να έρθει και η 92η.

Μετά τις πρώτες συνεντεύξεις Τύπου του ιατρικού επιτελείου όπου ενημέρωναν για τις κρίσιμες πρώτες ώρες από το ατύχημα του Schumacher αλλά και την πορεία της υγείας του μετά τις δύο επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ώστε να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλο του από τα αιματώματα που προκάλεσε η εγκεφαλική αιμορραγία, αναπόφευκτα έχει έρθει σιωπή.

Άλλωστε αυτό ήταν και το πιθανότερο σενάριο, από τη στιγμή που δεν υπήρξε ακραία μεταβολή της κατάστασης του τα πρώτα 24ωρα – είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Η κατάσταση του είναι σταθερή, όμως κανένας δεν τολμά να πει πως έχει ξεπεράσει οριστικά τον κίνδυνο. Και τώρα λοιπόν, τι;

Τώρα… αναμονή. Ώσπου οι γιατροί κρίνουν πως ήρθε η ώρα να επιδιώξουν να τον «ξυπνήσουν». Δυστυχώς, ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός του σε αυτό ή ποια θα είναι τα αποτελέσματα των νευρολογικών εξετάσεων. Ποιες δηλαδή θα είναι οι συνέπειες αυτού του Γολγοθά, ακόμα κι αν βγει νικητής.

Μετά λοιπόν τις συνεντεύξεις Τύπου που τράβηξαν τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, τις έρευνες των αρχών, τον αποκλεισμό των θεωριών που κατέκλυζαν το διαδίκτυο, υπάρχει σιωπή. Αυτή η σιωπή την οποία η σύζυγος του Michael, Corinna, ζήτησε μέσω επίσημης ανακοίνωσης. «Αφήστε μας ήσυχους να δώσουμε τον αγώνα μας», είπε η Γερμανίδα έχοντας συνειδητοποιήσει πριν τα ΜΜΕ, πως αυτή η μάχη που δίνει ο Schumacher, δεν θα είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος.

Μαραθώνια όμως αποδεικνύεται και η αγάπη του κοινού – η στήριξη των συναθλητών του. Από τα μηνύματα του απλού κόσμου μέσω social media, μέχρι τις εκδηλώσεις έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύεται ο Schumacher. Τις δηλώσεις συμπαράστασης πάλαι ποτέ μεγάλων αντιπάλων εντός πίστας, μέχρι τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις στήριξης από συναθλητές-φίλους.

Όλες αυτές τις ημέρες, έχουμε παρακολουθήσει με σεβασμό τη μεγάλη μάχη του Schumacher λεπτό προς λεπτό, παρέχοντας σας πλήρη ενημέρωση τόσο γύρω από τα τεκταινόμενα όσο και αναπαράγοντας τα σημαντικότερα μηνύματα συμπαράστασης. Με φωτογραφίες, βίντεο και αναλύσεις γύρω από το συμβάν.

Ακολουθήστε τα link για τη live κάλυψη της ημέρας του ατυχήματος, των πολύ σημαντικών τριών ημερών που ακολούθησαν και περιελάμβαναν τις δύο επεμβάσεις, όλες τις εξελίξεις από τη Πέμπτη 2/1 μέχρι και την Κυριακή 5/1 αλλά και της εβδομάδας που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένης της συνέντευξης Τύπου των εισαγγελικών αρχών.