Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Αναλύοντας τις εξελίξεις για Schumacher

Ελλάδα 12:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αναλύοντας τις εξελίξεις για Schumacher

FORMULA 1

Αναλύοντας τις εξελίξεις για Schumacher

FORMULA 1

Μετά τα ευχάριστα νέα τη έναρξης της προσπάθειας σταδιακής αφύπνισης του Michael Schumacher, o πρώην γιατρός της F1, Gary Hartstein, τοποθετήθηκε ξανά μέσω του blog του, εξηγώντας τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία και γιατί αποτελεί πολύ ευχάριστη είδηση!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Ο Hartstein έχει έως τώρα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια με τις γνώσεις του και τον απλό, κατανοητό και ειλικρινή τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει όσα λέγονται (και όσα δεν λέγονται) από το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις, απαλλαγμένες από τη δίψα για… πρωτοσέλιδα και κλικ.

Πριν μερικές ημέρες σας είχαμε παρουσιάσει την ανάλυση του για τα σενάρια που είχαν να κάνουν με τον άτυχο επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της F1, τώρα, που όλα δείχνουν πως προχωράμε σε ένα από τα πλέον αισιόδοξα, ο Hartstein μας δίνει ξανά τα φώτα του!

Advertisement
Advertisement

«Η ανακοίνωση πως ιατρική ομάδα που φροντίζει τον Michael αρχίζει σταδιακά να μειώνει τα επίπεδα νάρκωσης, είναι τα νέα που περιμέναμε. Είναι η πρώτη, σημαντική μετάβαση, από τον σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που απειλούσε τη ζωή του ασθενή, σε μία περίοδο σταδιακής ανάρρωσης. Το οποίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως περιλαμβάνει μακροχρόνια περίοδο αποθεραπείας. Τα νέα όμως, είναι πολύ καλά.

Το ποια είναι η διαδικασία σταδιακής αφύπνισης, είναι απλό. Απλά σταματά η συνεχής χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων. Αυτό είναι. Κάνοντας το, οι θεράποντες ιατροί θεωρούν πως δεν θα επιδείξει δυσάρεστες αντιδράσεις, η διακοπή της νάρκωσης δεν θα φέρει ξανά αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, τώρα που έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από τον τραυματισμό του Michael, θα ήθελα να πιστεύω πως έχει ξεπεραστεί αυτός ο φόβος.

Υπάρχει η αντίληψη πως οι Γάλλοι νευρολόγοι συνήθως κρατούν περισσότερο τη καταστολή των ασθενών, απ’ ότι οι Αγγλοσάξονες συνάδελφοί τους. Δεν έχε σημασία όμως. Η ιατρική ομάδα που φροντίζει τον Michael, ξέρει τι κάνει.

Advertisement

Παρότι είναι πιθανό πως στα πρώτα στάδια φροντίδας του, είχαν χρησιμοποιηθεί ισχυρά, μακράς δράσης φάρμακα που συστήνονται άλλωστε για τέτοιες περιπτώσεις, το πιθανότερο είναι εδώ και κάποιο διάστημα να έχουν αντικατασταθεί από πιο ήπια, βραχείας δράσης φάρμακα. Αυτά, επιτρέπουν σημάδια αφύπνισης ακόμα και μερικές ώρες μετά τη διακοπή παροχής τους.

Συνήθως, η πρώτη προσπάθεια διακοπής της καταστολής, διακόπτεται από κάτι. Ο ασθενής είναι ταραγμένος, η πίεση του ανεβαίνει… κάτι συμβαίνει. Ενεργοποιείς λοιπόν ξανά τη παροχή αναισθητικών, αφήνεις να ηρεμήσεις και μετά είτε προσπαθείς ξανά, είτε περιμένεις μέχρι την επόμενη ημέρα. Συνήθως απαιτούνται μερικές προσπάθειες πριν όλα εξελιχθούν με τον επιθυμητό τρόπο.

Advertisement

Ποιος είναι όμως αυτός; Το ιδανικό είναι ο Michael να αρχίσει να θέλει να αναπνέει μόνος του, χωρίς μηχανική υποστήριξη. Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να αρχίσει να δείχνει ουσιαστική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γύρω του. Να ακολουθεί απλές εντολές, να ακολουθεί με το βλέμμα. Έχω ακούσει, από ανεπιβεβαίωτες όμως πηγές, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (η διπλή χρήση της λέξης «ανεπιβεβαίωτες» δεν έγινε τυχαία) πως ο Michael τα έχει ήδη κάνει αυτά! Αν είναι αλήθεια, είναι απίστευτα θετική εξέλιξη. Πρέπει λοιπόν να ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες».

Ο Gary Hartstein ξεκίνησε την εμπλοκή του με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό το 1990, από το 1997 έως το 2004 ήταν βοηθός του εξαιρετικού Sid Watkins, μέχρι το 2007 ήταν αυτός επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου ενώ από το 2008 έως το 2012 είχε το ρόλο του συντονιστή διάσωσης στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα εργάζεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιέγης, στο Βέλγιο ενώ μπορείτε να διαβάζετε τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του, στο προσωπικό του blog.

Advertisement