Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ με 1.020 Nm! (+video)

Ελλάδα 8:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ με 1.020 Nm! (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ με 1.020 Nm! (+video)

ΝΕΑ

Η Mercedes παρουσίασε… με άρωμα Lewis Hamilton την πρώτη ηλεκτρική AMG, η οποία δίνει το σύνθημα για την άφιξη και άλλων πανίσχυρων μελών – Πότε έρχεται Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Στην παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου με το διακριτικό “AMG” προχώρησε η Mercedes, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την έλευση και άλλων μοντέλων επιδόσεων.

Ο λόγος για την τετρακίνητη Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ που βασίζεται στην πλατφόρμα EVA2 (όπως και η ολοκαίνουρια EQE) και ενσωματώνει αναβαθμισμένους σύγχρονους ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη με μεγαλύτερες ταχύτητες περιστροφής.

Η αρχιτεκτονική αφορά στην τοποθέτηση ενός ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, συνδυαστικής απόδοσης 658 ίππων και 950 Nm ροπής, και δυνατότητα εκτόξευσης των μέγιστων τιμών στα 761 άλογα και 1.020 Νm, μέσω του προγράμματος “Race Start” το οποίο διατίθεται με το προαιρετικό πακέτο Dynamic Plus Package.

Advertisement
Advertisement

Η «απλή» λοιπόν AMG EQS 53 ολοκληρώνει το σπριντ 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δλ. και έχει τελική 220 χλμ./ώρα, όταν η ισχυρότερη έκδοση επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,4 δλ. και αγγίζει τα 250 χλμ./ώρα.

Τα ηλεκτρικά μοτέρ τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 107,8 kWh που φέρει ειδική καλωδίωση και χαρίζει αυτονομία μεταξύ 526-580 χλμ. όταν η μη AMG παραλλαγή με μια φόρτιση μπορεί να διανύσει 770 χλμ. Σημειωτέον ότι το σύστημα διαχείρισης των μπαταριών έχει τροποποιηθεί για να εναρμονίζεται με τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου και κατά συνέπεια επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απόδοση στα προγράμματα οδήγησης Sport και Sport +. Στα δύο, τελευταία, μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής φτάνει στον πίσω άξονα για ακόμα πιο σπορ οδήγηση.

Advertisement

Το «παρών» δίνει και ένα προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας 3 σταδίων κατά την επιβράδυνση, τον βαθμό εμπλοκής του οποίου ορίζει ο οδηγός μέσω paddles στο τιμόνι. Φυσικά, η φόρτιση γίνεται από εξωτερική παροχή, με τη μέγιστη ισχύ φόρτισης να φτάνει τα 200 kW.

Advertisement

Η AMG EQS 53 κληρονομεί την ανάρτηση της απλής EQS με αρχιτεκτονική τεσσάρων συνδέσμων εμπρός και πολλαπλών πίσω, παρουσία, όμως, και κάποιον εξαρτημάτων (υποπλαίσιο και βάσεις κινητήρα) με τη σφραγίδα της AMG που βελτιώνουν σημαντικά τη δυναμική συμπεριφορά του μοντέλου.

Παράλληλα, ενσωματώνεται το σύστημα αερανάρτησης AMG Ride Control με μεταβλητή απόσβεση και τετραδιεύθυνση.  Όπως αναφέρει η AMG, υπάρχουν δύο βαλβίδες περιορισμού πίεσης που επιτρέπουν στη δύναμη απόσβεσης να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Επί παραδείγματι, σε σπορ ρυθμούς η ανάρτηση σκληραίνει, όταν σε ταχύτητες κάτω των 80 χλμ/ώρα το όχημα ανυψώνεται στο «κανονικό» ύψος των αναρτήσεων.

Advertisement

Τη λειτουργία της ανάρτησης (όπως και του κινητήρα και του συστήματος διεύθυνσης) επηρεάζει και το σύστημα AMG Dynamic Select που περιλαμβάνει τα προφίλ οδήγησης Slippery, Comfort, Sport, Sport+ και Individual.

Το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει εμπρός δίσκους διαμέτρου 415 χλτ. με εξαπίστονες δαγκάνες και πίσω δίσκους 378 χλστ., ενώ προαιρετικά μπορούν να ενσωματωθούν κεραμικά φρένα της AMG με δίσκους 440 χλστ.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η στάνταρ τεχνολογία EQS Sound Experience που παράγει τεχνητούς σπορ ήχους για απογείωση της οδηγικής εμπειρίας.

Σχεδιαστικά η EQS 53 4Matic + ενσωματώνει μια σειρά στιλιστικών στοιχείων που ευθυγραμμίζονται με την παραδοσιακή σχεδιαστική γλώσσα της AMG. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι χρωμιωμένες κάθετες ρίγες στη μαύρη γυαλιστερή μαύρη μάσκα, όπως και οι ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες.

Ο αεροδυναμικός συντελεστής έχει μείνει απαράλλαχτος (0,23 Cd), αλλά, όπως αναφέρεται, έχουν διενεργηθεί πολύωρες δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα κάτι που έχει επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ροή του αέρα. Χείρα βοηθείας, βέβαια, προσφέρουν ο πίσω διαχύτης, οι πλευρικές εισαγωγές αέρας και το μεγαλύτερο πίσω σπόιλερ. Μετά από παραγγελία θα διατίθεται και το πακέτο AMG Night Package Dark Chrome που χαρίζει πιο επιβλητικό λουκ.

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον κεντρίζει η εντυπωσιακή Hyperscreen που διατρέχει το ταμπλό, με το τελευταιο να διανθίζεται με πληθώρα σπορ πινελιών και τεχνολογιών της AMG – επί παραδείγματι το σύστημα τηλεμετρίας Track Pace.

Το λανσάρισμα της AMG EQS 53 4Matic+ είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του 2022, όταν και θα ανακοινωθούν οι τιμές του.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιδόσεων της AMG παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Έκθεσης του Μονάχου, παράλληλα με τις EQE και EQG.

Δείτε τη νέα Mercedes EQS 53 4Matic+ και στο… βάθος των Lewis Hamilton

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Αυτή είναι η Mercedes-Benz EQE
Mercedes-Benz EQG Concept: Το G-Class του μέλλοντος (+video)
Κόντρα Audi RS e-tron με Mercedes- AMG E 63 S (+video)