Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tο MX-2 που θα άλλαζε την πορεία της Toyota

Ελλάδα 16:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tο MX-2 που θα άλλαζε την πορεία της Toyota

ΝΕΑ

Tο MX-2 που θα άλλαζε την πορεία της Toyota

ΝΕΑ

H Toyota πριν από λίγα χρόνια άρχισε ξανά να έχει σπορ μοντέλα στην γκάμα της, κάτι που ενθουσίασε πολλούς. Ας δούμε μια περίπτωση η οποία θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει πολλά περισσότερα για την εταιρεία.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα, η Toyota γιόρτασε τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του Σχεδιαστικού Κέντρου Calty. Το Calty Design Research Incorporated, όπως ονομάζεται, άρχισε να λειτουργεί το 1973, αρχικά στο El Segundo και κατόπιν στο Newport Beach (Καλιφόρνια), με σκοπό να παράγει ιδέες και πρωτότυπα οχήματα τα οποία να γίνουν μοντέλα παραγωγής της ιαπωνικής εταιρείας.

Οι Ιάπωνες, επέλεξαν τις ΗΠΑ και τη συγκεκριμένη πολιτεία για το νέο Σχεδιαστικό Κέντρο τους, καθώς εκείνη την εποχή η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε την πηγή μιας καινούργιας αντίληψης και φιλοσοφίας για τη ζωή και την αυτοκινητοβιομηχανία, αντίστοιχα

Τα στελέχη και όσοι εργάζονταν στο Calty είχαν περισσότερη ελευθερία να δημιουργήσουν σχέδια και πρωτότυπα τα οποία να διαφέρουν από τα τότε παραγόμενα αυτοκίνητα της Toyota. Δηλαδή, είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ορίζουν νέες τάσεις.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα προγράμματα στο οποίο εργάστηκαν ήταν και το πρωτότυπο MX-2 (αρχική φωνογραφία) το οποίο παρουσιάστηκε το 1983. Αυτό εισήγαγε μια νέα σχεδιαστική γλώσσα αλλά και μια καινούργια κατηγορία οχημάτων, καθώς αποτελούσε το πρότυπο για ένα sports car της Toyota.

To αυτοκίνητο κατασκευάστηκε σε φυσική κλίμακα και οι άνθρωποι του Calty πίστεψαν πολύ σε αυτό. Το αμάξωμά του είχε μια διαφορετική σχεδίαση από ό,τι ίσχυε ως τότε για τα μοντέλα της εταιρείας αλλά και σε σχέση με τα sports cars της εποχής.

Advertisement

Το πρωτότυπο MX-2 είχε πόρτες που άνοιγαν προς τα επάνω και τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο. Η αντίδραση των Ιαπώνων όταν το είδαν ήταν να απορρίψουν τη ιδέα και να καταχωνιάσουν το πρωτότυπο και κάθε σκέψη για την περαιτέρω εξέλιξη του προγράμματος.

Advertisement

Έτσι, εκ των υστέρων κρίνοντας, η Toyota έχασε μια καλή ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να προηγηθεί της Honda η οποία παρουσίασε το NSX το 1989.

Με αφορμή συμπλήρωσης μισού αιώνα από την ίδρυση του Σχεδιαστικού Κέντρου Calty τα στελέχη αυτού αλλά και της Toyota δημοσίευσαν φωτογραφίες από διάφορα πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, εφαρμόζοντας ιδέες που είχαν κατά καιρούς.

Advertisement

Πάντως, για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι η Toyota παρουσίασε το πρώτο MR2 το 1984. Όμως, το διθέσιο σπορ μοντέλο της δεν είχε σχέση με το αμερικανικό κέντρο, καθώς σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Toyota παρουσίασε και διαστημικό όχημα
Έρχεται το Toyota Prius GRMN με 300+ ίππους!
Φθινοπωρινές προσφορές από την Toyota