Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το κίνημα των φορτηγατζήδων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

Ελλάδα 15:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το κίνημα των φορτηγατζήδων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

ΝΕΑ

Το κίνημα των φορτηγατζήδων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

ΝΕΑ

Μία υπόθεση που ξεκίνησε ως μία απλή διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων του Καναδά εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου και ήδη επηρεάζει σημαντικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Η ιστορία με την διαμαρτυρία των Καναδών φορτηγατζήδων ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες ως μία απλή εκδήλωση δυσαρέσκειας για τα υποχρεωτικά εμβόλια προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, εξελίσσεται όμως πλέον σε μία πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, με σημαντικές επιπτώσεις.

Η πρωτεύουσα του Καναδά, η Οτάβα, έχει κυριολεκτικά παραλύσει από την συσσώρευση χιλιάδων φορτηγών και pick-up τα οποία έχουν κάνει κατάληψη στους δρόμους και έχουν περιορίσει σημαντικά κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Και όλα αυτά με τον πρωθυπουργό της χώρας Τριντό να είναι μέχρι πρόσφατα “εξαφανισμένος” χωρίς να έχει δώσει κάποιο δείγμα αντίδρασης ή μια κάποια ένδειξη συναινετικής λύσης απέναντι σε αυτό το κύμα δυσαρέσκειας.

Το κίνημα αυτό φαίνεται ότι βρίσκει συμπαραστάτες και εκτός του Καναδά, καθώς φορτηγατζήδες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σχεδιάζουν ή ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες διαμαρτυρίες σχετικά με αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν περιορισμό της ελευθερίας λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Advertisement
Advertisement

Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχει προγραμματισμένη μία αντίστοιχη εκδήλωση με κατεύθυνση την Ουάσιγκτον, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή ενός μεγάλου παγκόσμιου κινήματος. Ένα κίνημα που αντιτίθεται στα εμβόλια και τους “περιορισμούς” όπως η μάσκα, και το οποίο προφανώς έχει και έντονη την πολιτική διάσταση.

Δεν είναι όμως μόνο στις ΗΠΑ. Στη Νέα Ζηλανδία οι φορτηγατζήδες κατέβηκαν στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ενώ το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και οι οδηγοί από την Σκωτία, καταλαμβάνοντας το Εδιμβούργο μέσα στις επόμενες ημέρες και έχοντας ως στόχο να κατευθυνθούν αργότερα προς το Λονδίνο.

Advertisement

Στον Καναδά πάντως τα προβλήματα είναι ήδη πολλά και σημαντικά, ιδίως σε ότι αφορά την οικονομική δραστηριότητα. Η κατάληψη της σημαντικής γέφυρας Ambassandor που οδηγεί στα σύνορα με τις ΗΠΑ έχει νεκρώσει κάθε εμπορική συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών και επηρεάζει άμεσα την αυτοκινητοβιομηχανία, σε μία περίοδο που είχε ήδη να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.

Advertisement

Περίπου 2,5 εκατομμύρια φορτηγά διασχίζουν τη γέφυρα Ambassador μεταξύ Windsor και Detroit, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25 τοις εκατό όλων των εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, και αφορούν σε μεγάλο βαθμό την προμήθεια εξαρτημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας από την πλευρά των ΗΠΑ.

Προς το παρόν όλα κρέμονται από μία κλωστή, με τον Τριντό να κάνει επιτέλους την εμφάνισή του και να προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση. Όμως όπως όλα δείχνουν τα πράγματα έχουν ξεφύγει και πέρα από τα σύνορα του Καναδά, με την πανδημία και τα εμβόλια να είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου μιας γενικότερης κοινωνικής δυσαρέσκειας που εκφράζεται μέσα από τις πορείες και τα κινήματα των φορτηγατζήδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εν’ μέσω πανδημίας η Γερμανία δίνει στην Tesla 1 δισ. ευρώ
Θύμα της πανδημίας το αυτοκίνητο στη Μ. Βρετανία
Ο Καναδάς βάζει τέλος στα θερμικά μοτέρ

Advertisement