Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Apple Car;

Ελλάδα 1:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Apple Car;

ΝΕΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Apple Car;

ΝΕΑ

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ως πρωταγωνιστή το πολυδιαφημισμένο αυτοκίνητο της Apple. Γιατί ο αμερικανικός κολοσσός εμπλέκεται στον χώρο της αυτοκίνησης και πότε θα λανσαριστεί το μοντέλο;

Advertisement
Advertisement

Δυναμικό μπάσιμο στον κόσμο της αυτοκίνησης είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν, οι Huawei, Xiaomi και Apple, τρεις εταιρείες-κολοσσοί στην κατασκευή smartphones.

Και αν οι πρώτες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους –με πιο εξωστρεφή την Xiaomi που ήδη προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις  – η κατασκευάστρια των iPhones τηρεί σιγή ισχύος.

Στις αρχές του 2021 ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν πως Hyundai και Apple κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόμενες πολύ κοντά στη σύναψη συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου το σενάριο άρχισε να κατεδαφίζεται, με πολλούς να αποδίδουν το αδιέξοδο στις δεύτερες σκέψεις του Κορεάτη Κατασκευαστή.

Advertisement
Advertisement

«Αγωνιούμε για το πώς θα το κάνουμε, εάν θα λειτουργήσει προς όφελός μας αυτή η συνεργασία. Δεν είμαστε εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα για άλλους. Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι η συνεργασία μας με την Apple θα φέρει καλά αποτελέσματα», φαίνεται πως δήλωνε προβληματισμένο κορυφαίο στέλεχος της Hyundai.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, άνοιξε νέος κύκλος φημολογίας όπου ενεπλάκη το όνομα της Nissan, ενώ δεν άργησε να εμφανιστεί και το όνομα της Kia. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η εταιρεία που έφτασε πιο κοντά στο να δώσει τα χέρια με την Apple δεν ήταν άλλη από τη Hyundai. Παρ’ όλα αυτά οι συζητήσεις σταμάτησαν οριστικά, όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δυσανασχέτησε από τις διαρροές που επετράπησαν από ανθρώπους της Hyundai, παραβιάζοντας… το συμβόλαιο σιωπής.

Έκτοτε, η Apple αναζητά τον νέο της εταίρο με τις πιθανότητες προσώρας να είναι μοιρασμένες μεταξύ της Foxconn – μακροχρόνιος συνεργάτης της Apple και κύριος κατασκευαστής των iPhone – και της κοινοπραξίας LG και Magna (καναδική εταιρεία μηχανολογικού εξοπλισμού). H LG πλέον δεν κατασκευάζει συσκευές κινητών τηλεφώνων, αλλά στρέφει το βλέμμα της σε άλλους τομείς όπως είναι η ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement

apple car

Γιατί, όμως, θέλει ένα αυτοκίνητο με το έμβλημά της;

Advertisement

Πολλά είναι τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή μένουν αναπάντητα. Ένα εξ αυτών αφορά αυτή καθαυτή την απόφαση της Apple να… κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά, δεδομένου ότι δεν κατέχει την παραμικρή εμπειρία στην εξέλιξη αυτοκινήτων. Ένας εκ των βασικών λόγων είναι πως η εταιρεία θεωρεί πως θα διευρύνει τα περιθώρια κέρδους της, ή με πολύ απλά λόγια θα αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδά της.

Δεν είναι μυστικό πως το iPhone αποτελεί ένα υπερ-κερδοφόρο προϊόν για την Apple, αλλά ένα αυτοκίνητο θα εκτόξευε το περιθώριο κέρδους της. Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι κοντά στα 2,17 τρισ. δολάρια, και θεωρεί πως το λανσάρισμα ενός αυτοκινήτου θα τη βοηθούσε να φτάσει τα 3 τρισ. Ακόμη, δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε gadgets, η εταιρεία προβάλλει σίγουρη πως θα μπορέσει να εφαρμόσει την τεχνογνωσία της και στον χώρο της αυτοκίνησης.

Advertisement

Τι αυτοκίνητο θα κατασκευάσει;

Όπως έχει καταστεί γνωστό, το αυτοκίνητο της Apple θα είναι ηλεκτρικό, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ενσωματώνει συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 – υπό ορισμένες συνθήκες δηλαδή τα συστήματα θ’ αναλαμβάνουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον οδηγό. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που πολλοί παρουσιάζουν την Apple ως τον άμεσο ανταγωνιστή της Tesla.

Ακόμη, φαίνεται πως το πρώτο αυτοκίνητο θα είναι ένα sedan, ενώ θα εξοπλίζεται με τεχνολογίες που θα ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της αυτοκινήσης.

Πότε θα λανσαριστεί;

Τίποτα δεν είναι δεδομένου, μιας και τα χρονοδιαγράμματα συνεχώς αλλάζουν. Με τα τρέχοντα, όμως, δεδομένα, στόχος της Apple είναι να παρουσιάσει το μοντέλο –σε πρωτότυπη μορφή- μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ προς τα τέλη 2023 ή αρχές 2024 θα αποκαλυγτεί η έκδοση παραγωγής.

Δεν αποκλείεται, τέλος, η Apple να εκδώσει ανακοίνωση –εντός του τρέχοντος έτους- όπου θα επιβεβαιώνει με κάθε επισημότητα τη δραστηριοποίησή της στον χώρο του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι LG και Magna συμμετέχουν ενεργά στο Apple Car
Και η Huawei ετοιμάζει αυτοκίνητο
Ποιοι και γιατί φοβούνται το Apple Car;