Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τέλος τα Toyota GR86 και Subaru BRZ στην Ευρώπη

Ελλάδα 12:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τέλος τα Toyota GR86 και Subaru BRZ στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Τέλος τα Toyota GR86 και Subaru BRZ στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Τόσο το Toyota GR86 όσο και το Subaru BRZ δημιουργήθηκαν και για την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν άλλο.

Advertisement
Advertisement

Στις 23 Μαΐου 2023 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός υπ’ αριθμόν 2023/988 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος είχε ψηφιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα (10 Μαΐου 2023).

Με τίτλο «Γενική Ασφάλεια των Προϊόντων» επικαιροποίησε τον αντίστοιχο υπ’ αριθμόν 2012/1025 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως και την οδηγία (ΕΕ) 1828/2020.

Πρόκειται γι’ αυτόν (Κανονισμός) που χαρακτηρίζεται με τα αρχικά «GSR2» («General Safety Regulation 2»), ο οποίος -μεταξύ άλλων- επηρεάζει και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που δεν προέρχονται από την Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Γιατί  γράφουμε τα παραπάνω; Για να… κερδίσουμε χρόνο μέχρι να δώσουμε την είδηση: Η Toyota και η Subaru πρόκειται να διακόψουν την πώληση των GT86 και BRZ, αντίστοιχα, στην Ευρώπη, από τις 13 Δεκεμβρίου 2024, δηλαδή όταν θα τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός.

Τα δύο μοντέλα, τα οποία ως γνωστόν έχουν κοινά μηχανικά μέρη, δημιουργήθηκαν και για την αγορά της Γηραιά Ηπείρου, ανέδειξαν και πάλι την ικανότητα των δύο εταιρειών να δημιουργούν προσιτό sports car με γνήσια σπορ οδική συμπεριφορά.

Advertisement

O Πάτρικ Σχέιλεν, Ανώτερος Διευθυντής Επικοινωνίας της Toyota Gazoo Racing και της Lexus, επιβεβαίωσε στο Motor1 ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την πώληση της δεύτερης γενιάς του Toyota GT86 στην Ευρώπη μόνο για δύο χρόνια, μέχρι την εφαρμογή του Κανονισμού. Θυμίζουμε ότι αυτή παρουσιάστηκε το 2021 και η διάθεσή της ξεκίνησε πρόπερσι.

Advertisement

Το ίδιο έπραξε και ο Γιούργκεν Έλενμπεργκερ, επικεφαλής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας της Subaru Ευρώπης, αναφορικά με το Subaru BRZ. Όπως δήλωσε: «Μετά το 2024 δεν θα υπάρχει το μοντέλο στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις του αποθέματος που υπάρχει θα ολοκληρωθούν εντός της χρονιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα δούμε το baby Land Cruiser;
Subaru Safe: Η Subaru προσφέρει 8 χρόνια εγγύηση
Με συνθετικά καύσιμα η επόμενη Toyota Supra