Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Stellantis: Πρόγραμμα εναλλαγής μπαταριών από το 2024 (+video)

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Stellantis: Πρόγραμμα εναλλαγής μπαταριών από το 2024 (+video)

ΝΕΑ

Stellantis: Πρόγραμμα εναλλαγής μπαταριών από το 2024 (+video)

ΝΕΑ

Βάσει όσων ανακοινώθηκαν από τον Όμιλο Stellantis, από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα εναλλαγής μπαταριών στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα του για τη μεγαλύτερη ευκολία των οδηγών.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα αρνητικά δεδομένα ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου παραμένει ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση των μπαταριών του, ιδίως όταν πρόκειται να κάνουμε κάποιο ταξίδι.

Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των δημόσιων φορτιστών (και ταχυφορτιστών), ακόμα και στη χώρα μας, το θέμα παραμένει. Μία από τις λύσεις που προτείνονται είναι η δυνατότητα αλλαγής της υπάρχουσας μπαταρίας στο αυτοκίνητο με άλλη που θα είναι ήδη φορτισμένη.

Η διαδικασία διαρκεί λίγο χρόνο και είναι εύκολη, από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο τεχνικό πρωτόκολλο και οι αντίστοιχες υποδομές.

Advertisement
Advertisement

Θυμίζουμε ότι αυτή τη μέθοδο ξεκίνησε να εφαρμόζει η κινεζική Nio στην Ευρώπη αλλά, προς το παρόν, δεν έχει μεγάλη διάδοση, καθώς και τα μοντέλα της δεν έχουν καλή εμπορική πορεία.

Όπως έγινε γνωστό, ο Όμιλος Stellantis θα ξεκινήσει την ίδια πρακτική για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα του. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά εντός του 2024 στη Μαδρίτη όπου θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.

Advertisement

Αρχικά, η εναλλαγή των μπαταριών θα αφορά στο Fiat 500e και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα αντίστοιχης τεχνολογίας μοντέλα και άλλων εταιριών του Ομίλου, όπως η Opel, η Peugeot, η Citroen, η Jeep ακόμα και η Maserati.

Advertisement

Τη σχετική τεχνολογία εξελίσσει ήδη η αμερικανική εταιρεία Ample και ονομάζεται «Modular Battery Swapping». Σε ανακοίνωσή της η Stellantis αναφέρει ότι ο χρόνος που θα διαρκεί η αντικατάσταση της μπαταρίας θα είναι ανάλογος με αυτόν που χρειαζόμαστε τώρα για να ανεφοδιάσουμε με καύσιμο το αυτοκίνητό μας.

Ο Ρικάρντο Σταμάτι, (Ricardo Stamatti), Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Stellantis, δήλωσε αναφορικά με το νέο πρόγραμμα: «Η λύση “Modular Battery Swapping” της Ample μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε στους πελάτες μας μεγαλύτερη ενεργειακή δυναμική, εξαιρετική λειτουργικότητα και τους απαλλάσσουμε από το άγχος φόρτισης. Ανυπομονούμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα με το ξεχωριστό Fiat 500e».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το ηλεκτρικό B-SUV της Alfa Romeo
Νέο μικρό ηλεκτρικό και από την Opel
Επίσημο: To νέο Fiat 600 δεν θα είναι μόνο ηλεκτρικό!