Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πότε ελέγξατε για τελευταία φορά τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας;

Ελλάδα 0:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε ελέγξατε για τελευταία φορά τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας;

ΝΕΑ

Πότε ελέγξατε για τελευταία φορά τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας;

ΝΕΑ

Ο εφεδρικός τροχός είναι ο “αφανής ήρωας”, σε μια ιδιαιτέρως άβολη συνθήκη για κάθε οδηγό, Αφανής και ξεχασμένος…

Advertisement
Advertisement

Δεν υπάρχει οδηγός, με κάποια σχετικά… χιλιόμετρα στο ενεργητικό του, που να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπος, όχι μία, αλλά κάμποσες φορές, με το «ανάθεμα» ενός κλαταρισμένου ελαστικού.

Κάπου εκεί γίνεται η… πρώτη γνωριμία με τη ρεζέρβα και η αναγνώριση για την ανεκτίμητη αξία της! Το επιβεβαιωμένο πρόβλημα, είναι ότι μόλις η ρεζέρβα κάνει τη δουλειά της, επιστρέφει στον αποθηκευτικό χώρο και ξεχνιέται. Μέχρι την επόμενη, έκτακτη περίσταση.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Ο εφεδρικός τροχός συχνά παραβλέπεται κατά τη διαδικασία ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Ωστόσο, εάν το όχημά σας είναι εξοπλισμένο με εφεδρικό τροχό, θα πρέπει να μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν, εάν σκάσει κάποιο από τα ελαστικά σας.

Advertisement
Advertisement

Ο εφεδρικός τροχός ή ρεζέρβα, πρέπει και αυτός να ελέγχεται τακτικά, ακόμα κι αν η χρήση του είναι σπάνια. Αν ο χρόνος ζωής για ένα στάνταρ ελαστικό, είναι τα 4 χρόνια ή καθορίζεται από τα χιλιόμετρα και την ποιότητα του οδοστρώματος, που έχετε διανύσει και η ρεζέρβα έχει το δικό της όριο. Που μπορεί να είναι τα 8 χρόνια, όπως υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί, αλλά μπορεί, λόγω φθοράς, από συχνότερη χρήση, να πρέπει να αντικατασταθεί νωρίτερα.

Το παν είναι ο τακτικός και προληπτικός έλεγχος. Αν χρησιμοποιείτε ρεζέρβα κανονικού μεγέθους και ίδιου τύπου, με τα στάνταρ ελαστικά του αυτοκινήτου σας,  μην ξεχνάτε να τη συμπεριλαμβάνετε στη διαδικασία εναλλαγής ελαστικών του οχήματός σας.

Ένα ελαφρύ ελαστικό με μικρό βάθος πέλματος, θα πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές διαστάσεων ελαστικών του οχήματός σας, αλλά να χρησιμοποιείται μόνο ως ρεζέρβα.

Advertisement

Είναι πιο μικρό από τις κοινές και τις προσωρινές ρεζέρβες και απαιτεί υψηλότερη πίεση, συνήθως, 60 psi.

Να προσέχετε την ταχύτητα (συνήθως έως 70χλμ/ώρα) με την οποία κινείστε και να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματός σας και των ελαστικών σχετικά με την ταχύτητα και την απόσταση που μπορείτε να διανύσετε.

Advertisement

Να τη χρησιμοποιείτε μόνο για να φτάσετε στο συνεργείο ή στον αντιπρόσωπο. Η ρεζέρβα (εκτός από τη ρεζέρβα κανονικού μεγέθους και ίδιου τύπου) είναι προσωρινή λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια εταιρεία κυριαρχεί στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας;
Η Mobility επιστρέφει στο Golden Hall!
Θεομηνία στη Θεσσαλία: Δείτε πως χτίζεται μία γέφυρα σε 3 ημέρες! (+video)