Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσοι άνθρωποι απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία; Στην Ελλάδα;

Ελλάδα 11:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσοι άνθρωποι απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία; Στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Πόσοι άνθρωποι απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία; Στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Η εξέλιξη και παραγωγή αυτοκινήτων είναι παραδοσιακά ένας καθοριστικός παράγοντας της οικονομίας και της αγοράς εργασίας για πολλές χώρες της Ευρώπης

Advertisement
Advertisement

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί την ατμομηχανή για την αγορά εργασίας στην ΕΕ, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες πολλών χωρών, την ίδια ώρα που έχει πολύτιμη συνεισφορά στο ΑΕΠ τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας εντός της ΕΕ απασχολούνται άμεσα στην παραγωγική διαδικασία των οχημάτων (άμεση εργασία) 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιπροσωπεύει το 8,6% της συνολικής απασχόλησης στη βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ή πιο απλά, σχεδόν ένας στους 10 εργαζομένους στην βιομηχανία της ΕΕ, απασχολείται σε μονάδες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο άμεσων θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι η Ρουμανία και η Σλοβακία με 15,7%,  η Σουηδία με 14,4%, η Τσεχία με 13,7% και η Ουγγαρία με 12,8%.

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί που η Κύπρος και η Ελλάδα φιγουράρουν στις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας με 0,2% και 0,5% αντίστοιχα, με ελαφρώς ψηλότερα την Κροατία (1,1%). Φτωχό είναι και το ποσοστό της Δανίας με 1,4%, όπως και της Λετονίας που περιορίζεται στο 1,9%.

Advertisement

Εργοστάσια παραγωγής και συναρμολόγησης αυτοκινήτων υπήρχαν και στην Ελλάδα (βλ. ΕΛΒΟ και NAMCO), αλλά αποτελούν… παρελθόν εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα άλλων χωρών, το δυσμενές φορολογικό περιβάλλον, αλλά και οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: AYTH EINAI H ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη γερμανική εταιρεία Next.e Go Mobile, η οποία – όπως ισχυρίζεται – βρίσκεται στην αναζήτηση τοποθεσίας για τη δημιουργία μονάδας συναρμολόγησης ηλεκτρικών της αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας
Πλήρως εξαρτημένη από την Ασία η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Ποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία πάνε δικαστήρια για τις ποτηροθήκες; – Τι συνέβη