Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ελλάδα 16:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας

ΝΕΑ

Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας

ΝΕΑ

Όπως ανακοίνωσε η Seat, η έλλειψη ημιαγωγών κατέστησε αναγκαία την πρόωση αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της στο Μαρτορέλ – Μείωση παραγωγής και από την Toyota.

Advertisement
Advertisement

«Λουκέτο» διάρκειας πέντε ημερών βάζει η Seat στο εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, ως αποτέλεσμα της κρίσης με την έλλειψη ημιαγωγών.

Όπως ανακοίνωσε η ισπανική εταιρεία, η παύση της λειτουργίας του εργοστασίου ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, αλλά η εξάντληση των αποθεμάτων μικροτσίπ θα επιφέρει πρόωρη αναστολή λειτουργίας, με αφετηρία τις 16/12.

«Η παγκόσμια κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών, η οποία επηρεάζει όλη την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, θα μας αναγκάζει να αδρανοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις μας στο Μαρτορέλ κατά τις ημερομηνίες 17, 20, 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου», ανέφερε την περασμένη Δευτέρα, σε ανακοίνωση της η Seat.

Advertisement
Advertisement

Η ανωτέρω εξέλιξη αναμφίβολα δεν χαροποιεί τις διοικητικές ομάδες των Seat και Cupra, πόσο μάλλον όταν η ζήτηση για τα μοντέλα τους είναι μεγάλη, φτάνοντας στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Κλειστό θα μείνει το εργοστάσιο και μετά τον ερχομό του νέου έτους, και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 3, 4, 5, 6 και 7 Ιανουαρίου.

Advertisement

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Seat «παγώνει» τις παραγωγικές δραστηριότητές της εντός του 2021, συμπεριλαμβανομένου του μερικού κλεισίματος του εργοστασίου στο Μαρτορέλ, στα τέλη Αυγούστου.

Μέσα στο 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το εργοστάσιο είχε κατασκευάσει 500.000 αυτοκίνητα, αλλά έκτοτε τα νούμερα έχουν μειωθεί σχετικά.

Advertisement

H Seat δεν είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της, μιας και το πρόβλημα αφορά το σύνολο των κατασκευαστών, προκληθέν από την έλλειψη μικροτσίπ, ένα εξάρτημα κομβικής σημασίας για τα αυτοκίνητα.

Νέα αναστολή λειτουργίας και για εργοστάσια της Toyota

Οι ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του κορωνοϊού επιφέρει νέο πλήγμα και στην Toyota, η οποία ανακοίνωσε αναστολή λειτουργίας κάποιων εργοστασίων της στην Ιαπωνία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 9.000 οχήματα, επηρεάζοντας άμεσα κάποια μοντέλα της Lexus, όπως και το Toyota Land Cruiser.

Advertisement

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Toyota προσπαθεί να ορθοποδήσει από τα πιο σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε μέρη όπως το Βιετνάμ και η Μαλαισία.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Toyota  είχε ζητήσει από τους προμηθευτές να αναπληρώσουν τη χαμένη παραγωγή, ώστε να κατασκευάσουν επιπλέον 97.000 οχήματα το διάστημα Δεκέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022.

Τότε, ορισμένοι προμηθευτές εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις βάρδιες το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν το αίτημα του Ιάπωνα κατασκευαστή.

Αναλυτές, τέλος, αναφέρουν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πλήρως προς τα τέλη του επόμενου έτους, ενώ δεν αποκλείεται να επέλθει ένα καθεστώς υπερπροσφοράς τσιπ, εξαιτίας των τεράστιων επενδύσεων που πραγματοποιούν τα χυτήρια, για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Seat Ibiza 1.0 EcoTSI 110 PS
Με διαφορετικές γκάμες θα συνεχίσουν Cupra και Seat
Το ανανεωμένο και εξελιγμένο Seat Ateca (video)